Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe hoog zet je in?

Het is niet dat ik er al aan toe ben, maar ik surf graag langs sites van uitgeverijen om te zien in welk fonds mijn voltooide product zou passen. De ene uitgeverij beheerst een kwart van de boekenplanken, de andere heeft maar een paar titels op zijn naam staan. Als mijn product nu inderdaad 'klaar' is, waar kan ik me dan het best op richten? Hoe hoog kan je als debutant inzetten? Het zou natuurlijk best leuk zijn als de Bezige Bij of Contact je uitgeeft, maar hoe realistisch is dat? En nemen ze je werk daar wel zo serieus als bij een kleinere uitgeverij? Een heleboel vragen, ik hoop dat ik het antwoord binnenkort (= binnen een half jaar ofzo) kan gebruiken, maar ik ben nu al zeer benieuwd. :D

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je iets goeds hebt geschreven, zullen ze je zeker serieus nemen bij een grote uitgeverij. Dus daar kun je best iets naartoe sturen. Het beste is wel je verhaal eerst ook te laten lezen aan enkele mensen die goede tips kunnen geven of het boek voor te lezen (enkele hoofdstukken) zodat je de reacties van je toehoorders kunt voelen. Voorlezen heeft ook als voordeel dat je zelf merkt waar het niet ritmisch verloopt en waar je nog iets zou kunnen veranderen. Volgens mij moet je/mag je - als je overtuigd bent van de kwaliteit van je boek - zo hoog mogelijk inzetten.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je moet je niet laten afschrikken. Een grotere uitgeverij geeft ook meer titels uit dan een kleine uitgeverij, dus procentueel gezien maak je meer kans. Size matters, maar probeer uitgeverijen straks te selecteren op het genre boeken dat ze uitgeven.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik hoop natuurlijk dat ik iets goeds schrijf, maar ik vind het ontzettend lastig selecteren bij welke uitgeverij ze daar hetzelfde over denken. Dat heeft natuurlijk met meer dan alleen het onderwerp te maken - dat is vrij universeel denk ik zelfs, elke uitgeverij die romans uitgeeft komt in aanmerking.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gewoon beginnen bij waar je het graag zou willen dan, als het "overal" kan, en bij afwijzingen naar een ander gaan...? Ik vond het eerst ook eng om uitgeverijen met een grote naam te benaderen, maar daar moet je gewoon schijt aan hebben ;) En niet te veel naar JAM luisteren ;)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heb je nu al zo'n uitgeverij benaderd dan? Ik ben vooral heel benieuwd naar ervaringen, want de enige keer dat ik een manuscript heb opgestuurd is zes jaar geleden (ik was 14) naar Bert Bakker. Van hen kreeg ik een standaard afwijsbrief, wat natuurlijk logisch was. Niet naar JAM luisteren is trouwens inderdaad een goed idee, maar waarom blijft hij dan toch telkens 'advies' geven? Ik heb nog liever schijt aan hem dan aan de angst voor het benaderen van grote uitgeverijen.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wie is JAM? En, Appel, na afwijzing opnieuw (naar een andere uitgever) opsturen of een ander verhaal naar dezelfde uitgever. Het is niet altijd in één keer raak. Soms moet je tien keer proberen. Dan: niet de moed laten zakken. Doorgaan.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
JAM is een gebruiker op een ander forum waar wonderer en ik komen, die niet veel vertrouwen heeft in mijn - of om het even wiens - schrijfkunsten. Ik zou denk ik na een 'botte' afwijzing, dwz zonder verder commentaar, niet nog eens dezelfde uitgever benaderen. Dan liever verder proberen bij een andere uitgever. Zoals het er nu uitziet kan ik het echt al best gauw gaan proberen, want mijn huidige verhaal gaat als een speer. Het is dat mijn handen na een tijd tikken niet meer willen, want mijn woordenstroom is niet te stoppen. Al merk ik dat ik sommige scènes niet leuk vind om uit te werken omdat ik het moeilijk vind, zoals bijvoorbeeld een seksscène of een enorme ruzie. Maar voor de rest gaat het allemaal heel soepel. :)

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb twee uitgeverijen gemaild met een synopsis en gevraagd of ze interesse hadden. Beiden waren gematigd positief (zo van, stuur maar op ja, dan zien we wel). Ik ben nog steeds niet zo ver dat ik inderdaad iets heb opgestuurd, maar de deadline ligt nu eind deze maand (hopelijk heb ik dan een of twee extra proefgelezen versies terug) en dan ga ik echt mailen/posten (eentje wil het per post, eentje mag via mail). En dan begint het wachten :P Seksscenes zijn inderdaad lastig, heb ik ook een tijd tegenop gezien. Vaak doen, went vanzelf ;)

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je denkt dat elke uitgever in aanmerking komt omdat je 'een roman' hebt geschreven, dan moet je gaan selecteren op stijl en genre. Simone van der Vlugt en Hella Haasse schrijven zo anders dat het niet te vergelijken is, om maar 2 extremen te noemen. Kijk goed naar andere schrijvers bij een bepaalde uitgever, lees er eens iets van en kijk of 'het past'. En als dat dan toevallig een grote jongen is, nou en? Laat je daar niet door afschrikken hoor! Toen ik na lang zoeken en vergelijken een lijst van uitgevers had, kwamen daar grote en kleine uit. Ik heb ook gekeken naar wat zij aan promotie doen. En ik heb hoog ingezet. Ik wacht nog op antwoord :O .

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het heeft gewoon met tijd en geld te maken, alweer... Als jij precies op het juiste moment ergens aanklopt en ze hebben er geld voor over, helpen ze je nog ook om een heel mooi product te maken. De uitgever wil toch ook geld verdienen? Kleine uitgeverijen hebben meer tijd om je te begeleiden. Maar grote uitgevers hebben veel geld en 'de naamsbekendheid.' Het is maar waar je voor kiest... en of je geluk hebt. (Ik heb 30 jaar moeten wachten op een reguliere uitgever, ik bedoel maar.)

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
(Ze zeggen wel eens: dit boek heb ik in twee jaar en een mensenleeftijd geschreven - ik antwoord even voor mijn beurt. Daarmee wordt bedoeld dat het schrijven op zich minder tijd kostte dan het vergaren van alle benodigde kennis, wijsheid en vaardigheden).

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heb mijn eerste manuscript naar drie grote uitgevers gestuurd waarbij ik me goed voel. Binnen een week ontving ik al de ontvangstbevestigingen en nu is het nog iets meer dan een maand wachten.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Appel: mijn schrijfstijl is zeer dicht op de huid van de lezer. Blijkbaar kon dat niet altijd met ieder onderwerp. @Chinouk: ik duim voor je! @Marriejeanne: je hebt daar helemaal gelijk in!

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook ik vind dat je moet gaan voor de uitgever waarvan je denkt dat die het beste bij je genre past. Ongeacht of dit een grote of een kleine uitgever is. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Zelf probeer ik het ook op die manier. Van een 'groeiende uitgever ontving ik (helaas) een afwijzing, maar ook een korte beoordeling. Bemoedigend. Het fijnste is natuurlijk als je een andere ingang hebt, zodat je manuscript niet anoniem op de grote stapel belandt. Een bekende bij de administratie, een vriendin die een uitgever kent, dat soort netwerken. Dus niet bang zijn om je boek al mondeling te promoten, en contacten te leggen. En bij afwijzingen....gewoon doorgaan. Maar dat doe je al Appel, als je al vanaf je zestiende schrijft!

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Momenteel werk ik aan mijn debuutroman. Ik ben zit nog niet in het stadium om uitgeverijen te benaderen. Ik heb wel een bepaald doel: ik probeer op de 'ouderwetse' manier te debuteren. Mijn hoofdstukken - waarvan sommige op zichzelf te lezen zijn - stuur ik naar literaire tijdschriften. Ik geloof er namelijk in, dat een uitgeverij grote literaire tijdschriften leest en dat je op deze manier opvalt en wordt benaderd. Het is maar een manier. Als het niet lukt, ga ik natuurlijk ook mijn manuscript naar uitgeverijen sturen. Ik zou er dan voor kiezen om twee, drie te benaderen.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Chinouk: Heb mijn eerste manuscript naar drie grote uitgevers gestuurd waarbij ik me goed voel. Binnen een week ontving ik al de ontvangstbevestigingen en nu is het nog iets meer dan een maand wachten.
Frits: Ik zou er dan voor kiezen om twee, drie te benaderen.
Dus dat kan gewoon? Ik zat er al een beetje mee dat het zo lang duurt voor je een afwijzing of toezegging krijgt, en dat je in het eerste geval weer opnieuw moet beginnen met wachten bij een ander. Maar wat dan als je meerdere positieve reacties krijgt? (Even uitgaand van het ergste. ;))
Frits: Momenteel werk ik aan mijn debuutroman. Ik ben zit nog niet in het stadium om uitgeverijen te benaderen. Ik heb wel een bepaald doel: ik probeer op de 'ouderwetse' manier te debuteren. Mijn hoofdstukken - waarvan sommige op zichzelf te lezen zijn - stuur ik naar literaire tijdschriften. Ik geloof er namelijk in, dat een uitgeverij grote literaire tijdschriften leest en dat je op deze manier opvalt en wordt benaderd. Het is maar een manier. Als het niet lukt, ga ik natuurlijk ook mijn manuscript naar uitgeverijen sturen.
Dat vind ik een goed idee. Is er al iets geplaatst? Bij mij is de boel niet los van elkaar te lezen, dus dat houdt op.
Appel: mijn schrijfstijl is zeer dicht op de huid van de lezer. Blijkbaar kon dat niet altijd met ieder onderwerp.
Toch goed dat het nu gelukt is!
Ook ik vind dat je moet gaan voor de uitgever waarvan je denkt dat die het beste bij je genre past. Ongeacht of dit een grote of een kleine uitgever is. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Zelf probeer ik het ook op die manier. Van een 'groeiende uitgever ontving ik (helaas) een afwijzing, maar ook een korte beoordeling. Bemoedigend.
Als je meer krijgt dan een standaard afwijzing is het altijd positief, toch? En met de beoordeling kom je weer verder!
Het fijnste is natuurlijk als je een andere ingang hebt, zodat je manuscript niet anoniem op de grote stapel belandt. Een bekende bij de administratie, een vriendin die een uitgever kent, dat soort netwerken. Dus niet bang zijn om je boek al mondeling te promoten, en contacten te leggen.
Ja, wie weet ken ik wel iemand! Dat zou mooi uitkomen, maar ik weet zo gauw niet bij wie ik het moet laten vallen. :P
En bij afwijzingen....gewoon doorgaan. Maar dat doe je al Appel, als je al vanaf je zestiende schrijft!
Ik ga sowieso door, maar die ene afwijzing was heel wat anders dan wanneer het nu zou gebeuren. Maar ik schrijf omdat ik het zelf graag wil, omdat ik er ontzettend veel plezier in heb.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In het nieuwe nummer van Schrijven Magazine staat een overzicht welke uitgeverijen het beste zijn qua debuten

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe serieus moet je dat nemen, Kim? Het komt niet echt over alsof er grondig onderzoek is gedaan. Wel leuk dat je genoemd wordt trouwens als échte doorbraak. Daar zijn ze in Groningen vast ook erg blij mee! :)

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Stuur het naar een uitgeverij waar jij een goed gevoel bij hebt, klinkt cliche, maar dat is het wel

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Gewoon inzetten op het hoogst haalbare lijkt mij om te beginnen een verwezenlijking van het geloof in jezelf. Als je het zelf niet gelooft, wie dan wel? Stuur je manuscript naar diverse uitgeverijen tegelijk. Bij de meeste uitgevers duurt het weken (soms maanden) voor je antwoord krijgt, behalve misschien een brief met ontvangstbevestiging. En misschien melden zich straks wel meer uitgeverijen en kun je kiezen. Probeer wel te selecteren bij welke uitgevers je het liefst wilt worden uitgegeven waar je denkt je thuis te voelen. Zet voor jezelf op een rij waarom jij: is het jouw schrijfstijl, is jouw werk vergelijkbaar met dat van een ander, is er een bepaald literair gehalte etc. En waarom zij: is het hun pr, is het hun aanwezigheid in de boekhandel, is het hun aanwezigheid in de media of top-tienen. Dat kan een grote maar zeker ook een kleine uitgeverij zijn.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik werk nu haast 20 jaar in het boekenvak. Ik had er misschien wel bij moeten vertellen dat debuteren bij welke uitgever dan ook maar voor weinigen is weggelegd, dus een zo breed mogelijke aanpak is wel nuttig. De kans dat je terzijde wordt geschoven en via een standaardbrief wordt afgewezen is nog altijd vele, vele malen groter. Maar dat mag niemand ontmoedigen om een poging te wagen en een droom te hebben, want je zál maar net uit die stapel worden gehaald. De voorbeelden zijn er.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben zo'n voorbeeld. (Na dertig jaar ploeteren...) Kim is zo'n voorbeeld. Ravendice is zo'n voorbeeld. Roos is zo'n voorbeeld. Toch? En er zijn er waarschijnlijk nog veel meer.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Op dit forum zijn er inderdaad voorbeelden genoeg. Debuteren is echt niet onmogelijk, iedere schrijver is ermee begonnen, toch?

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuke foto heb je op je website Remco. :) Het lijkt bijna op de omslag van Kluun zijn eerste boek, waar je de titel ook bijna niet meer kunt lezen tussen alle aanbevelingen. Komen er ook wat debuten van onze forummers op? Er staat genoeg interessants bij de Boekpresentaties onderin dit forum.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Quote: Frits: Ik zou er dan voor kiezen om twee, drie te benaderen. Dus dat kan gewoon? Ik zat er al een beetje mee dat het zo lang duurt voor je een afwijzing of toezegging krijgt, en dat je in het eerste geval weer opnieuw moet beginnen met wachten bij een ander. Maar wat dan als je meerdere positieve reacties krijgt? (Even uitgaand van het ergste. ) Quote: Frits: Momenteel werk ik aan mijn debuutroman. Ik ben zit nog niet in het stadium om uitgeverijen te benaderen. Ik heb wel een bepaald doel: ik probeer op de 'ouderwetse' manier te debuteren. Mijn hoofdstukken - waarvan sommige op zichzelf te lezen zijn - stuur ik naar literaire tijdschriften. Ik geloof er namelijk in, dat een uitgeverij grote literaire tijdschriften leest en dat je op deze manier opvalt en wordt benaderd. Het is maar een manier. Als het niet lukt, ga ik natuurlijk ook mijn manuscript naar uitgeverijen sturen. Dat vind ik een goed idee. Is er al iets geplaatst? Bij mij is de boel niet los van elkaar te lezen, dus dat houdt op. --------- Beste Appel, Ja, één van mijn hoofdstukken is al in een klein literair tijdschrift gepubliceerd. Ik wil nu de stap naar een groter tijdschrift maken. Ik wacht er nog even mee, omdat de zomermaanden eraan komen en dat niet het juiste moment is om te debuteren in een groot tijdschrift. Na de zomervakantie stuur ik een ander hoofdstuk op naar de Revisor of Hollands Maandblad. Het is volgens mij niet erg als je twee of drie uitgeverijen uitkiest. Alleen is het wel zo netjes om dat in je begeleidingsbrief te zetten en ze op de hoogte te stellen als een andere uitgeverij positief heeft geantwoord.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat zie ik nu niet zo, Frits. Het kan een uitgever ook het gevoel geven dat je overal je netten uitgooit en toevallig zit hij daar dan ook bij. Pas als inderdaad meerdere uitgeverijen positief gereageerd hebben, moet je iedereen van je keus op de hoogte stellen. Dat is eerlijk. Echter: veel uitgevers kennen elkaar en communiceren met elkaar. Ze komen elkaar ook geregeld op allerlei plaatsen tegen. Soms kan het gebeuren dat je denkt een manuscript naar twee verschillende uitgevers gestuurd te hebben terwijl ze onder dezelfde paraplu werken.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zie het zo als Lidewijde Paris, jarenlang redacteur bij Em. Querido's Uitgeverij en iemand met veel ervaring: ''Stuur het naar twee of drie uitgeverijen en kijk wat voor kritiek je krijgt. Doe met die kritiek je voordeel voor je het opnieuw naar een ander instuurt. Stuur je manuscript naar een uitgeverij waarmee je affiniteit hebt: waarvan je de boeken kent en leest. Meestal is dat de uitgeverij waar jij je als schrijver goed zult voelen. Laat je niet afschrikken door grote namen.''

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Die quote die Frits geeft van LP is inderdaad het beste, denk ik. Niet geschoten is altijd mis. Appel: ja, het overzicht kwam inderdaad niet over alsof er bijzonder veel research naar was gedaan. Bij Podium stond bijv dat ze al een tijd geen doorbraakdebuten (of iets dergelijks) hadden gehad, maar Kluun is daar gedebuteerd en dat was 1 vd bestverkopende debuten ooit. Voelde me trouwens inderdaad vereerd dat ik een 'echte' doorbraak schijn te zijn. Moest er om lachen. Mooie website Remco, ik heb ook even gekeken!