Waarom zijn er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers?

21 mei 2014 - 10:43

‘Het gebeurt te vaak dat uitgevers het eufemisme ‘smaak’ gebruiken om een gekleurde auteur af te wijzen,’ aldus dichter Daljit Nagra. 'Wat ze eigenlijk willen zeggen als ze een gekleurde schrijver afwijzen is: ‘ik ben niet geïnteresseerd in teksten van minderheden’.

Andere schrijvers zoals Pulitzerprijs winnende auteur Junot Díaz merkt het ook op en ziet het als een groter probleem dan dat: ‘Het is te blank en niemand ziet dat als een groot probleem. Zo hadden mijn medeleerlingen van mijn schrijfopleiding precies dezelfde blinde vlekken en aannames van de dominante cultuur aangaande ras, racisme, seksisme en heteronormativiteit, etc.’ Studenten praatten nooit over ras, behalve om te zeggen dat discussies over ras niet geschikt waren voor een ‘serieuze schrijver’.

In een eerder artikel pleitte Jolien Janzing voor een literaire prijs voor vrouwen omdat er zo weinig prijzen naar vrouwelijke auteurs gaan, terwijl de Nederlandse schrijfgemeenschap voornamelijk bestaat uit blanke vrouwen. In het forum van Schrijven Online kwamen gebruikers tot de conclusie dat het niet zou helpen om een prijs voor alleen vrouwenliteratuur uit te reiken.

Een prijs voor allochtonen lijkt dan ook geen oplossing om de schrijfgemeenschap wat kleuriger te krijgen. Dus misschien is het beter eerst te kijken naar de oorzaak.

Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers zijn? Deel jouw speculaties hier.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 11:58
Voordat je gaat speculeren over zo’n stelling, zul je eerst eens een paar vragen moeten beantwoorden: Zijn er weinig “gekleurde en allochtone” schrijvers dan? Is dat onderzocht? Door wie? Met welk doel? Doorstaat dat onderzoek elke wetenschappelijke toetsing? Wat is het criterium om “gekleurd en allochtoon” (of niet) te zijn? Wie stelt dat criterium vast? Met welk doel? Ik ben Nederlander en heb verhalen verkocht aan Amerikaanse uitgevers. Tel ik mee? En waarom (of waarom niet)? Ik weet niet zeker of Nagra correct wordt geciteerd, maar als hij werkelijk dit heeft gezegd: “Wat ze eigenlijk willen zeggen als ze een gekleurde schrijver afwijzen is: ‘ik ben niet geïnteresseerd in teksten van minderheden’ en als er over ‘ras’ wordt geschreven door een zwarte of Aziatische dichter, dan wordt het vaak afgewezen door te zeggen dat het ‘al is gedaan’.” Dan zou ik hem aanraden om zijn tijd niet te verspillen aan speculeren over afwijzingen, maar even drie minuten van zijn tijd te besteden aan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Rp9NIZo-OZM

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 12:01
Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers zijn? Deel jouw speculaties hier.
Dat is een grappige formulering. Het zijn inderdaad speculaties. Misschien nog een kleine toevoeging? Er zijn wereldwijd meer gekleurde schrijvers dan [niet] gekleurde schrijvers. Zelf heb ik als gekleurde allochtoon [dat is dubbel negatief] een voorkeur voor blanke schrijvers. Die schrijven gewoon beter om mijn verbeelding te kleuren. Mijn huidskleur en allochtoon zijn heeft mij een forse achterstand gegeven in de mogelijkheid om Nederlands te kunnen schrijven. Anoniem, zoals hier op SOL heb ik soms een heel klein kansje om een kort Draken-bericht achter te laten. Maar al snel valt op dat ik niet blank ben. Dus; op de cover van mijn boek geen portret foto! En zeer zeker niet waar ik ben geboren! Niet waar mijn ouders vandaan komen. En hoe minder ik laat weten van mijzelf, hoe blanker ik ben. Wie weet! Ooit! Ooit ontdekken mensen nog eens dat afkomst en huidskleur wel belangrijk zijn. Waar zijn al die schrijvers dan? Die zitten achter dikke gordijnen. Uit angst. Angst voor de autochtonen. Angst voor de niet gekleurden. Maar nu.... op het Internet - ghe ghe - ze zijn overal. Overal!!!

21 mei 2014 - 12:20
De schrijfgemeenschap van Schrijven Online bestaat in ieder geval voornamelijk uit blanke vrouwen, net zoals de studenten van de enige schrijfopleiding van Nederland. @ Yrret, hoe valt het op dat jij gekleurde allochtoon bent? En in welk opzicht merk jij dat afkomst en huidskleur belangrijk zijn?

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 13:09
Voor het gemak ga ik er van uit dat er meer dan genoeg 'gekleurde' of 'allochtoonse' schrijvers zijn, die nietemin niet worden gepubliceerd. ik heb niet de tijd of de kennis om dit op waarheid te kunnen beoordelen. Ik denk zelf dat veel van de afwijzingen ook met vooroordelen te maken hebben. Eén van de meningen die ik vaak tegenkom is bijvoorbeeld dat allochtonen niet genoeg kennis hebben van het Nederlands. In veel gevallen klopt dit wel (ik hoor dagelijks allochtonen in slechts half verstaanbaar, hakkerig basis-woordjes-Nederlands iets proberen uit te leggen), maar dan wordt voorbij gegaan aan de duizenden die in Nederland geboren en getogen zijn. Zij spreken vaak vloeiend Nederlands en kennen alle gebruikelijke uitdrukkingen ed net zo goed als een autochtone Nederlander (ze zijn immers in Nederland en tussen Nederlanders opgegroeid) Iets anders wat mogelijk als vooroordeel mee zou kunnen spelen is het culturele perspectief waaruit een 'gekleurde' zou schrijven. Waarschijnlijk is dit wel interessant voor velen (al is het maar voor een afwisseling), maar mogelijk zijn uitgevers bang dat de invloed die het heeft op de manier van schrijven en het type verhalen dat daaruit voortkomt niet of moeilijker te begrijpen is dan die van 'blanken'. De gemiddelde 'blanke' heeft weinig met bijvoorbeeld de arabische of Afrikaanse cultuur/culturen en kent de gebruiken en sociale vormen van die achtergrond niet. Veel van de informatie die tussen de regels ligt zal (in theorie) dus verloren gaan. Overigens heb ik het idee dat de gemiddelde uitgever ook 'blank' is, wat de invloed van vooral dit 2e punt alleen maar versterkt. Wat heb ik trouwens een hekel aan die woorden: allochtoon/autochtoon/gekleurd/blank onderscheid ok, maar het voelt toch 'verkeerd' om het zo te moeten neerzetten.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
21 mei 2014 - 13:17
Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers zijn?
Allochtoon en gekleurd kun je niet één op één gelijkstellen. Er zijn veel allochtone blanken in NL. Maar wat is veel, ten opzichte van wat? En dit gerelateerd aan schrijven. Zou zo'n vraag ook gesteld kunnen worden ten aanzien van bijvoorbeeld boeren? Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone boeren zijn? En derde- of vierde generatie donkere Surinamers (bijvoorbeeld), zijn dat nog steeds allochtonen? Volgens de definitie van het CBS niet. Daarom: zie # 1. Helemaal mee eens. Eerst feiten, uitgangspunten, dan vragen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 14:11
Er zijn veel allochtone blanken in NL.
Klopt. Maar dat kan je niet zien. Mensen reageren eerst op wat ze zien. Of wat ze lezen. Of horen. Of ruiken.
Zou zo'n vraag ook gesteld kunnen worden ten aanzien van bijvoorbeeld boeren? Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone boeren zijn?
Ja, dat kan. Op een boeren-forum?
En derde- of vierde generatie donkere Surinamers (bijvoorbeeld), zijn dat nog steeds allochtonen? Volgens de definitie van het CBS niet.
Het CBS registreert. Meer niet. Het is een telmachine. Grappig genoeg werken daar wel veel allochtonen en kleurlingen. Dat moesten ze van de regering! Die definitie [van het CBS] is de Nederlandse regering opgedrongen [door de VS en de VN] om vormen van fatsoen te tonen aan de mensen uit de toenmalige koloniën. Nederland, om maar dicht bij huis te blijven, zou zonder dwang nu nog steeds een ernstige foute koloniale mogendheid zijn. Een schrijver zou gewoon een Mensch mogen zijn.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 14:38
Ik organiseer maandelijks een open podium voor schrijvers. Een perfecte mix aan deelnemers meldde zich aan. Van jonge hond tot oude rot, wat betreft kleur en afkomst voor elk wat wils. De disciplines wisselen per deelnemer. Gedichten, verhaalfragmenten, toneelscripts, spoken word, rap, songteksten. Alles komt voorbij. Literair, thriller, tinten grijs, autobiografisch, zkv, columns. Nederlands, dialect, Engelstalig, Vlaams, straattaal. Blanke vrouwen zijn niet de meerderheid. Moest ik een discipline noemen die op zo'n avond in de eclectische serie voordrachten ondervertegenwoordigd is, zou dat het fantasygenre zijn. En dat valt mij enkel op omdat dat genre hier op SO zo populair schijnt te zijn.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 14:40
@ Yrret, hoe valt het op dat jij gekleurde allochtoon bent? En in welk opzicht merk jij dat afkomst en huidskleur belangrijk zijn?
Dat zal je persoonlijk niet opvallen op een digitaal forum. Ik ben een Draak met 1001 maskers. Belangrijk? Het is op een digitaal forum niet belangrijk! In geen enkel opzicht.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 14:44
in het forum van Schrijven Online kwamen gebruikers tot de conclusie dat het niet zou helpen om een prijs voor alleen vrouwenliteratuur uit te reiken.
Tot die conclusie kwam niet iedere forumgebruiker in reactie.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
21 mei 2014 - 14:48
Er zijn veel allochtone blanken in NL.
Klopt. Maar dat kan je niet zien. Mensen reageren eerst op wat ze zien. Of wat ze lezen. Of horen. Of ruiken.
Dat kun je wel zien, IRL, maar ook als de auteursnaam op een boekenkaft staat (met auteursportret), waar het hier om gaat. Omgekeerd ben je niet verzekerd van iemands identiteit wanneer een schrijver zich Jelle Gosliga noemt. Ach, er is zo veel mogelijk! Het geadopteerde meisje met haar hoge jukbeenderen, sluik zwart haar en gitzwarte ogen, genaamd Berendina Schapelhouman. Zonder foto. Waarover zou haar verhaal gaan?
Een schrijver zou gewoon een Mensch mogen zijn.
:!: :thumbsup:

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 19:15
Wat mij ook opvalt is dat er weinig schrijvers zijn waarvan het rechterbeen geamputeerd is. Curieus.
Dit is dan ook slechts een belemmering indien men rechtsdragend is.

21 mei 2014 - 19:26
Wat mij ook opvalt is dat er weinig schrijvers zijn waarvan het rechterbeen geamputeerd is. Curieus.
Dit is dan ook slechts een belemmering indien men rechtsdragend is.
Daarom juist! Curieus.

21 mei 2014 - 19:59
Een frappante discrepantie. En daarmee on-topic.
Juist. De gekleurde schrijver? Ik had deze week de gelegenheid wat uurtjes in de zon te pakken. Nu dacht ik: zou dat niet de vermeende barrière kunnen slechten? Ik ben desnoods bereid Thomas Rosenboom in het zonnetje te zetten.

21 mei 2014 - 20:13
Umberto Tan lijkt met trouwens de gedroomde allochtone en gekleurde schrijver. Allochtoon en gekleurd. Zijn achternaam onderstreept dat laatste :)

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 20:25
De meeste uitgevers zijn van westers blanke afkomst en hebben nog niet voldoende ervaring met het marketen van boeken met een niet-westers, niet-blank thema. Dat sommige gewoonweg niet van gekleurde allochtonen houden, dat geloof ik ook wel, maar ik denk dat de meerderheid gewoon niet weet wat ze aanmoeten met boeken die 'anders' zijn dan de standaard schrijfsels. Ofwel, ze weten niet hoe ze het moeten verkopen. Gelukkig zijn er vandaag de dag zoveel mogelijkheden om zelf boeken uit te brengen. De auteur van 50Shades is vrouw, en ze had ook niet-blank kunnen zijn. Haar succes zou er niet minder om zijn geweest.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 21:03
[...] maar ik denk dat de meerderheid gewoon niet weet wat ze aanmoeten met boeken die 'anders' zijn dan de standaard schrijfsels. [...]
Boeken? Standaard schrijfsels? Excuus voor mijn gebrekkig Nederlands. Ik begrijp je niet. Heeft een boek een kleur of geslacht?
De auteur van 50Shades is vrouw, en ze had ook niet-blank kunnen zijn. Haar succes zou er niet minder om zijn geweest.
De auteur van Beekman en Beekman is een man. Hij zou ook een Amsterdammer kunnen zijn. Zijn succes zou dan beslist minder zijn geweest.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 21:06
Heeft een boek een kleur of geslacht?
Hmm ... dit is een vreemde zin. Zal beslist met mijn afkomst te maken hebben. Oh, voor de [on]duidelijkheid. Ik ben een Duitser!

21 mei 2014 - 21:10
Professionele zwarte snookerspelers zag ik ook nog niet. In de Dartsport lijken ze ook ondervertegenwoordigd. Vanavond ga ik de beelden van de Olympische spelen, en dan vooral het Curling, terugkijken. Ik vermoed het ergste. De samenstelling van het orkest van André Rieu. Hoe zit het daarmee? Het Concertgebouworkest? Scapino? De deelnemers aan 'Twee voor twaalf' en 'Per seconde wijzer'? Ik verlang de opnames van alle seizoenen. Want de vragen stapelen zich hier op.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 22:23
Zijn er weinig “gekleurde en allochtone” schrijvers dan?
Neen. Ze zijn onzichtbaar aanwezig in een gekleurde omgeving waar ze zich welkom voelen, en daar zijn er weinig van in Nederland.
Is dat onderzocht?
Ja en neen, en in enkele landen zelfs verboden te onderzoeken.
Door wie?
CIA, KKK, AIVD en Geert Wilders.
Met welk doel?
Ter vermaak van simpele Landgenoten Overzee.
Doorstaat dat onderzoek elke wetenschappelijke toetsing?
Neen. Maar! Geen enkel onderzoek doorstaat elke wetenschappelijke toetsing.
Wat is het criterium om “gekleurd en allochtoon” (of niet) te zijn?
Geen idee. Vraag het mevrouw Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg.
Wie stelt dat criterium vast?
Iemand die telkens maar weer op de PVV stemt. Op een dag Draak ik haar/hem.
Met welk doel?
Maakt niet uit. Het doel is kansloos. Die van mij ook, vrees ik.
[...] Dan zou ik hem aanraden om zijn tijd niet te verspillen aan speculeren over afwijzingen, maar even drie minuten van zijn tijd te besteden aan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Rp9NIZo-OZM
Daar heeft hij geen tijd voor, ik wel. Er zijn mensen die je drie-Miljard minuten naar beelden uit WO2 kan laten kijken en nog geen nanoseconde begrijpen wat voor ellende we eigenlijk zouden moeten bestrijden. Dichter Daljit Nagra is een gevoelsmens. Hij heeft een boodschap. Persoonlijk heb ik geen boodschap aan zijn mening. Maar zijn gedichten spreken voor zich. Neem vrijwillig 23 seconden de tijd; http://www.youtube.com/watch?v=0YPUVgRHHjE

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2014 - 23:38
Elisabeth Hunting schreef:
De schrijfgemeenschap van Schrijven Online bestaat in ieder geval voornamelijk uit blanke vrouwen, net zoals de studenten van de enige schrijfopleiding van Nederland.
Vooral dat 'in ieder geval' valt mij op. Hoe kun je daar zo stellig in zijn? Afgaande op je avatar hoor je zelf bij die groep, maar zelfs dat is niet zeker. Bij mijn weten is er op SOL geen verplichting om een foto van jezelf te plaatsen. Zouden sollers zonder zo'n verhelderende avatar bij hun aanmelding soms naar hun huidskleur, nationaliteit of geboorteland gevraagd worden? Dat lijkt mij niet. Was het wel zo, dan was ik hier meteen weg. Zaken als afkomst, nationaliteit of huidskleur hebben met óf 'conventies', óf met het blinde toeval te maken, maar voor mijn gevoel weinig of niets met schrijven. Wat dat betreft (al twijfel ik absoluut niet aan de positieve bedoeling), vind ik dit een non-discussie.

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
22 mei 2014 - 2:19
Ik wist niet dat je een donkere huid hebt en allochtoon bent, Yrret. In feite interesseert me het ook niet of iemand zwart, wit of rood is, evenmin als welke geaardheid die persoon heeft. Het gaat om het karakter. Ik heb twee verhalen proefgelezen van een Surinamer. Zelden heb ik zo' n beschaafde en dankbare man meegemaakt. Daar kunnen heel wat blanken nog iets van leren. Als de minderheid hier zwart (sorry, een andere huidkleur heeft) is de kans natuurlijke kleiner om uitgegeven te worden. Dit geldt eveneens voor allochtonen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Zeg gewoon dat je de zuster of broer van Rutte bent. Gegarandeerd wordt je verhaal uitgegeven. :nod:

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 mei 2014 - 2:37
Ik mis nog de Vlaamse connectie. En de Friese. Speculeren we over dialectschrijvers? Straattaal? Alles omin palla kwek die Tatta.

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
22 mei 2014 - 2:55
:D Ik kwek niet terug. Het zal me een zorg zijn wie of wat iemand is. Als ik in het Gronings ga schrijven begrijpt niemand me nog. Ik trouwens ook niet.