Start » Forum » Het schrijfproces » Stijl en techniek » Waarom zijn er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers?

Waarom zijn er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers?

84 reacties [Laatste bericht]
Elisabeth Hunting
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2014
Berichten: 23

Waarom zijn er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers?

‘Het gebeurt te vaak dat uitgevers het eufemisme ‘smaak’ gebruiken om een gekleurde auteur af te wijzen,’ aldus dichter Daljit Nagra. 'Wat ze eigenlijk willen zeggen als ze een gekleurde schrijver afwijzen is: ‘ik ben niet geïnteresseerd in teksten van minderheden’.

Andere schrijvers zoals Pulitzerprijs winnende auteur Junot Díaz merkt het ook op en ziet het als een groter probleem dan dat: ‘Het is te blank en niemand ziet dat als een groot probleem. Zo hadden mijn medeleerlingen van mijn schrijfopleiding precies dezelfde blinde vlekken en aannames van de dominante cultuur aangaande ras, racisme, seksisme en heteronormativiteit, etc.’ Studenten praatten nooit over ras, behalve om te zeggen dat discussies over ras niet geschikt waren voor een ‘serieuze schrijver’.

In een eerder artikel pleitte Jolien Janzing voor een literaire prijs voor vrouwen omdat er zo weinig prijzen naar vrouwelijke auteurs gaan, terwijl de Nederlandse schrijfgemeenschap voornamelijk bestaat uit blanke vrouwen. In het forum van Schrijven Online kwamen gebruikers tot de conclusie dat het niet zou helpen om een prijs voor alleen vrouwenliteratuur uit te reiken.

Een prijs voor allochtonen lijkt dan ook geen oplossing om de schrijfgemeenschap wat kleuriger te krijgen. Dus misschien is het beter eerst te kijken naar de oorzaak.

Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers zijn? Deel jouw speculaties hier.

Reacties

Django Mathijsen
Laatst aanwezig: 1 jaar 24 weken geleden
Sinds: 18 Jul 2010
Berichten: 126

Voordat je gaat speculeren over zo’n stelling, zul je eerst eens een paar vragen moeten beantwoorden:
Zijn er weinig “gekleurde en allochtone” schrijvers dan?
Is dat onderzocht?
Door wie?
Met welk doel?
Doorstaat dat onderzoek elke wetenschappelijke toetsing?
Wat is het criterium om “gekleurd en allochtoon” (of niet) te zijn?
Wie stelt dat criterium vast?
Met welk doel?

Ik ben Nederlander en heb verhalen verkocht aan Amerikaanse uitgevers. Tel ik mee? En waarom (of waarom niet)?

Ik weet niet zeker of Nagra correct wordt geciteerd, maar als hij werkelijk dit heeft gezegd: “Wat ze eigenlijk willen zeggen als ze een gekleurde schrijver afwijzen is: ‘ik ben niet geïnteresseerd in teksten van minderheden’ en als er over ‘ras’ wordt geschreven door een zwarte of Aziatische dichter, dan wordt het vaak afgewezen door te zeggen dat het ‘al is gedaan’.”
Dan zou ik hem aanraden om zijn tijd niet te verspillen aan speculeren over afwijzingen, maar even drie minuten van zijn tijd te besteden aan dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=Rp9NIZo-OZM

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Elisabeth Hunting schreef:

Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers zijn? Deel jouw speculaties hier.

Dat is een grappige formulering. Het zijn inderdaad speculaties.

Misschien nog een kleine toevoeging?

Er zijn wereldwijd meer gekleurde schrijvers dan [niet] gekleurde schrijvers.

Zelf heb ik als gekleurde allochtoon [dat is dubbel negatief] een voorkeur voor blanke schrijvers. Die schrijven gewoon beter om mijn verbeelding te kleuren. Mijn huidskleur en allochtoon zijn heeft mij een forse achterstand gegeven in de mogelijkheid om Nederlands te kunnen schrijven. Anoniem, zoals hier op SOL heb ik soms een heel klein kansje om een kort Draken-bericht achter te laten. Maar al snel valt op dat ik niet blank ben. Dus; op de cover van mijn boek geen portret foto! En zeer zeker niet waar ik ben geboren! Niet waar mijn ouders vandaan komen. En hoe minder ik laat weten van mijzelf, hoe blanker ik ben. Wie weet! Ooit! Ooit ontdekken mensen nog eens dat afkomst en huidskleur wel belangrijk zijn.

Waar zijn al die schrijvers dan?

Die zitten achter dikke gordijnen. Uit angst. Angst voor de autochtonen. Angst voor de niet gekleurden.

Maar nu.... op het Internet - ghe ghe - ze zijn overal. Overal!!!

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Elisabeth Hunting
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2014
Berichten: 23

De schrijfgemeenschap van Schrijven Online bestaat in ieder geval voornamelijk uit blanke vrouwen, net zoals de studenten van de enige schrijfopleiding van Nederland.

@ Yrret, hoe valt het op dat jij gekleurde allochtoon bent? En in welk opzicht merk jij dat afkomst en huidskleur belangrijk zijn?

Drakenvriend
Laatst aanwezig: 2 jaren 10 weken geleden
Sinds: 26 Jun 2013
Berichten: 171

Voor het gemak ga ik er van uit dat er meer dan genoeg 'gekleurde' of 'allochtoonse' schrijvers zijn, die nietemin niet worden gepubliceerd. ik heb niet de tijd of de kennis om dit op waarheid te kunnen beoordelen.

Ik denk zelf dat veel van de afwijzingen ook met vooroordelen te maken hebben. Eén van de meningen die ik vaak tegenkom is bijvoorbeeld dat allochtonen niet genoeg kennis hebben van het Nederlands.
In veel gevallen klopt dit wel (ik hoor dagelijks allochtonen in slechts half verstaanbaar, hakkerig basis-woordjes-Nederlands iets proberen uit te leggen), maar dan wordt voorbij gegaan aan de duizenden die in Nederland geboren en getogen zijn.
Zij spreken vaak vloeiend Nederlands en kennen alle gebruikelijke uitdrukkingen ed net zo goed als een autochtone Nederlander (ze zijn immers in Nederland en tussen Nederlanders opgegroeid)

Iets anders wat mogelijk als vooroordeel mee zou kunnen spelen is het culturele perspectief waaruit een 'gekleurde' zou schrijven.
Waarschijnlijk is dit wel interessant voor velen (al is het maar voor een afwisseling), maar mogelijk zijn uitgevers bang dat de invloed die het heeft op de manier van schrijven en het type verhalen dat daaruit voortkomt niet of moeilijker te begrijpen is dan die van 'blanken'.
De gemiddelde 'blanke' heeft weinig met bijvoorbeeld de arabische of Afrikaanse cultuur/culturen en kent de gebruiken en sociale vormen van die achtergrond niet. Veel van de informatie die tussen de regels ligt zal (in theorie) dus verloren gaan.

Overigens heb ik het idee dat de gemiddelde uitgever ook 'blank' is, wat de invloed van vooral dit 2e punt alleen maar versterkt.

Wat heb ik trouwens een hekel aan die woorden: allochtoon/autochtoon/gekleurd/blank onderscheid ok, maar het voelt toch 'verkeerd' om het zo te moeten neerzetten.

Draken hebben geen vrienden zeggen ze altijd. Dan vraag ik me toch af waarom ze het wel goed vinden dat ik HEN mijn vrienden noem.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 59 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952
Elisabeth Hunting schreef:

Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone schrijvers zijn?

Allochtoon en gekleurd kun je niet één op één gelijkstellen. Er zijn veel allochtone blanken in NL. Maar wat is veel, ten opzichte van wat? En dit gerelateerd aan schrijven.

Zou zo'n vraag ook gesteld kunnen worden ten aanzien van bijvoorbeeld boeren? Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone boeren zijn?

En derde- of vierde generatie donkere Surinamers (bijvoorbeeld), zijn dat nog steeds allochtonen? Volgens de definitie van het CBS niet.

Daarom: zie # 1. Helemaal mee eens. Eerst feiten, uitgangspunten, dan vragen.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Thérèse schreef:

Er zijn veel allochtone blanken in NL.

Klopt. Maar dat kan je niet zien. Mensen reageren eerst op wat ze zien. Of wat ze lezen. Of horen. Of ruiken.

Thérèse schreef:

Zou zo'n vraag ook gesteld kunnen worden ten aanzien van bijvoorbeeld boeren? Hoe komt het dat er zo weinig gekleurde en allochtone boeren zijn?

Ja, dat kan. Op een boeren-forum?

Thérèse schreef:

En derde- of vierde generatie donkere Surinamers (bijvoorbeeld), zijn dat nog steeds allochtonen? Volgens de definitie van het CBS niet.

Het CBS registreert. Meer niet. Het is een telmachine. Grappig genoeg werken daar wel veel allochtonen en kleurlingen. Dat moesten ze van de regering!

Die definitie [van het CBS] is de Nederlandse regering opgedrongen [door de VS en de VN] om vormen van fatsoen te tonen aan de mensen uit de toenmalige koloniën. Nederland, om maar dicht bij huis te blijven, zou zonder dwang nu nog steeds een ernstige foute koloniale mogendheid zijn.

Een schrijver zou gewoon een Mensch mogen zijn.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387

Ik organiseer maandelijks een open podium voor schrijvers. Een perfecte mix aan deelnemers meldde zich aan. Van jonge hond tot oude rot, wat betreft kleur en afkomst voor elk wat wils.
De disciplines wisselen per deelnemer. Gedichten, verhaalfragmenten, toneelscripts, spoken word, rap, songteksten. Alles komt voorbij.
Literair, thriller, tinten grijs, autobiografisch, zkv, columns.
Nederlands, dialect, Engelstalig, Vlaams, straattaal.
Blanke vrouwen zijn niet de meerderheid.
Moest ik een discipline noemen die op zo'n avond in de eclectische serie voordrachten ondervertegenwoordigd is, zou dat het fantasygenre zijn. En dat valt mij enkel op omdat dat genre hier op SO zo populair schijnt te zijn.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Elisabeth Hunting schreef:

@ Yrret, hoe valt het op dat jij gekleurde allochtoon bent? En in welk opzicht merk jij dat afkomst en huidskleur belangrijk zijn?

Dat zal je persoonlijk niet opvallen op een digitaal forum. Ik ben een Draak met 1001 maskers.

Belangrijk? Het is op een digitaal forum niet belangrijk! In geen enkel opzicht.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387
Elisabeth Hunting schreef:

in het forum van Schrijven Online kwamen gebruikers tot de conclusie dat het niet zou helpen om een prijs voor alleen vrouwenliteratuur uit te reiken.

Tot die conclusie kwam niet iedere forumgebruiker in reactie.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 59 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952
Yrret schreef:
Thérèse schreef:

Er zijn veel allochtone blanken in NL.

Klopt. Maar dat kan je niet zien. Mensen reageren eerst op wat ze zien. Of wat ze lezen. Of horen. Of ruiken.

Dat kun je wel zien, IRL, maar ook als de auteursnaam op een boekenkaft staat (met auteursportret), waar het hier om gaat.

Omgekeerd ben je niet verzekerd van iemands identiteit wanneer een schrijver zich Jelle Gosliga noemt.

Ach, er is zo veel mogelijk! Het geadopteerde meisje met haar hoge jukbeenderen, sluik zwart haar en gitzwarte ogen, genaamd Berendina Schapelhouman. Zonder foto. Waarover zou haar verhaal gaan?

Yrret schreef:

Een schrijver zou gewoon een Mensch mogen zijn.

idea! thumbsup

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Django Mathijsen
Laatst aanwezig: 1 jaar 24 weken geleden
Sinds: 18 Jul 2010
Berichten: 126
Yrret schreef:

Een schrijver zou gewoon een Mensch mogen zijn.

Deze uitspraak kan als kwetsend worden opgevat door unmenschliche schrijvers. wink

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Wat mij ook opvalt is dat er weinig schrijvers zijn waarvan het rechterbeen geamputeerd is.
Curieus.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387
Woodpecker schreef:

Wat mij ook opvalt is dat er weinig schrijvers zijn waarvan het rechterbeen geamputeerd is.
Curieus.

Dit is dan ook slechts een belemmering indien men rechtsdragend is.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742
Mirandala schreef:
Woodpecker schreef:

Wat mij ook opvalt is dat er weinig schrijvers zijn waarvan het rechterbeen geamputeerd is.
Curieus.

Dit is dan ook slechts een belemmering indien men rechtsdragend is.

Daarom juist! Curieus.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387

Een frappante discrepantie. En daarmee on-topic.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742
Mirandala schreef:

Een frappante discrepantie. En daarmee on-topic.

Juist.
De gekleurde schrijver? Ik had deze week de gelegenheid wat uurtjes in de zon te pakken.
Nu dacht ik: zou dat niet de vermeende barrière kunnen slechten?
Ik ben desnoods bereid Thomas Rosenboom in het zonnetje te zetten.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Umberto Tan lijkt met trouwens de gedroomde allochtone en gekleurde schrijver.
Allochtoon en gekleurd. Zijn achternaam onderstreept dat laatste smile

mimikok
Laatst aanwezig: 5 jaren 18 weken geleden
Sinds: 22 Jul 2009
Berichten: 33

De meeste uitgevers zijn van westers blanke afkomst en hebben nog niet voldoende ervaring met het marketen van boeken met een niet-westers, niet-blank thema. Dat sommige gewoonweg niet van gekleurde allochtonen houden, dat geloof ik ook wel, maar ik denk dat de meerderheid gewoon niet weet wat ze aanmoeten met boeken die 'anders' zijn dan de standaard schrijfsels. Ofwel, ze weten niet hoe ze het moeten verkopen.
Gelukkig zijn er vandaag de dag zoveel mogelijkheden om zelf boeken uit te brengen. De auteur van 50Shades is vrouw, en ze had ook niet-blank kunnen zijn. Haar succes zou er niet minder om zijn geweest.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Ik vind deze reactie naadloos aansluiten bij het topic van de starter.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Ook springt het in het oog dat er weinig roodharige profvoetballers zijn.
Logisch, die zien er niet uit in de herhaling.

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
mimikok schreef:

[...] maar ik denk dat de meerderheid gewoon niet weet wat ze aanmoeten met boeken die 'anders' zijn dan de standaard schrijfsels. [...]

Boeken? Standaard schrijfsels?

Excuus voor mijn gebrekkig Nederlands. Ik begrijp je niet. Heeft een boek een kleur of geslacht?

mimikok schreef:

De auteur van 50Shades is vrouw, en ze had ook niet-blank kunnen zijn. Haar succes zou er niet minder om zijn geweest.

De auteur van Beekman en Beekman is een man. Hij zou ook een Amsterdammer kunnen zijn. Zijn succes zou dan beslist minder zijn geweest.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Yrret schreef:

Heeft een boek een kleur of geslacht?

Hmm ... dit is een vreemde zin. Zal beslist met mijn afkomst te maken hebben.

Oh, voor de [on]duidelijkheid. Ik ben een Duitser!

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Professionele zwarte snookerspelers zag ik ook nog niet.
In de Dartsport lijken ze ook ondervertegenwoordigd.
Vanavond ga ik de beelden van de Olympische spelen, en dan vooral het Curling, terugkijken. Ik vermoed het ergste.

De samenstelling van het orkest van André Rieu. Hoe zit het daarmee?
Het Concertgebouworkest?
Scapino?

De deelnemers aan 'Twee voor twaalf' en 'Per seconde wijzer'?
Ik verlang de opnames van alle seizoenen.

Want de vragen stapelen zich hier op.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742
Yrret][quote=Yrret schreef:

Ik ben een Duitser!

Dirndl?

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Woodpecker schreef:

Dirndl?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dirndl

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 19 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Django Mathijsen schreef:

Zijn er weinig “gekleurde en allochtone” schrijvers dan?

Neen. Ze zijn onzichtbaar aanwezig in een gekleurde omgeving waar ze zich welkom voelen, en daar zijn er weinig van in Nederland.

Django Mathijsen schreef:

Is dat onderzocht?

Ja en neen, en in enkele landen zelfs verboden te onderzoeken.

Django Mathijsen schreef:

Door wie?

CIA, KKK, AIVD en Geert Wilders.

Django Mathijsen schreef:

Met welk doel?

Ter vermaak van simpele Landgenoten Overzee.

Django Mathijsen schreef:

Doorstaat dat onderzoek elke wetenschappelijke toetsing?

Neen. Maar! Geen enkel onderzoek doorstaat elke wetenschappelijke toetsing.

Django Mathijsen schreef:

Wat is het criterium om “gekleurd en allochtoon” (of niet) te zijn?

Geen idee. Vraag het mevrouw Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg.

Django Mathijsen schreef:

Wie stelt dat criterium vast?

Iemand die telkens maar weer op de PVV stemt. Op een dag Draak ik haar/hem.

Django Mathijsen schreef:

Met welk doel?

Maakt niet uit. Het doel is kansloos. Die van mij ook, vrees ik.

Django Mathijsen schreef:

[...] Dan zou ik hem aanraden om zijn tijd niet te verspillen aan speculeren over afwijzingen, maar even drie minuten van zijn tijd te besteden aan dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=Rp9NIZo-OZM

Daar heeft hij geen tijd voor, ik wel.

Er zijn mensen die je drie-Miljard minuten naar beelden uit WO2 kan laten kijken en nog geen nanoseconde begrijpen wat voor ellende we eigenlijk zouden moeten bestrijden.

Dichter Daljit Nagra is een gevoelsmens. Hij heeft een boodschap. Persoonlijk heb ik geen boodschap aan zijn mening. Maar zijn gedichten spreken voor zich.
Neem vrijwillig 23 seconden de tijd;
http://www.youtube.com/watch?v=0YPUVgRHHjE

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Hay
Laatst aanwezig: 1 dag 23 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Elisabeth Hunting schreef:

Citaat:

De schrijfgemeenschap van Schrijven Online bestaat in ieder geval voornamelijk uit blanke vrouwen, net zoals de studenten van de enige schrijfopleiding van Nederland.

Vooral dat 'in ieder geval' valt mij op. Hoe kun je daar zo stellig in zijn? Afgaande op je avatar hoor je zelf bij die groep, maar zelfs dat is niet zeker. Bij mijn weten is er op SOL geen verplichting om een foto van jezelf te plaatsen. Zouden sollers zonder zo'n verhelderende avatar bij hun aanmelding soms naar hun huidskleur, nationaliteit of geboorteland gevraagd worden? Dat lijkt mij niet. Was het wel zo, dan was ik hier meteen weg.
Zaken als afkomst, nationaliteit of huidskleur hebben met óf 'conventies', óf met het blinde toeval te maken, maar voor mijn gevoel weinig of niets met schrijven. Wat dat betreft (al twijfel ik absoluut niet aan de positieve bedoeling), vind ik dit een non-discussie.

Tja
Laatst aanwezig: 3 dagen 20 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik wist niet dat je een donkere huid hebt en allochtoon bent, Yrret. In feite interesseert me het ook niet of iemand zwart, wit of rood is, evenmin als welke geaardheid die persoon heeft. Het gaat om het karakter. Ik heb twee verhalen proefgelezen van een Surinamer. Zelden heb ik zo' n beschaafde en dankbare man meegemaakt. Daar kunnen heel wat blanken nog iets van leren. Als de minderheid hier zwart (sorry, een andere huidkleur heeft) is de kans natuurlijke kleiner om uitgegeven te worden. Dit geldt eveneens voor allochtonen die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Zeg gewoon dat je de zuster of broer van Rutte bent. Gegarandeerd wordt je verhaal uitgegeven. nod

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387

Ik mis nog de Vlaamse connectie. En de Friese.
Speculeren we over dialectschrijvers? Straattaal?

Alles omin palla kwek die Tatta.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Tja
Laatst aanwezig: 3 dagen 20 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

big grin Ik kwek niet terug. Het zal me een zorg zijn wie of wat iemand is. Als ik in het Gronings ga schrijven begrijpt niemand me nog. Ik trouwens ook niet.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!