Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Leven van de Lira?

In Nederland krijg je als je boek in de bibliotheken staat een (kleine) vergoeding per uitlening. Lira regelt de verdeling van die gelden. In het Lira-bulletin staat een aardige statistiek over de uitgekeerde gelden. Het geeft mij in ieder geval inzicht in hoeveel schrijvers er van de pen zouden kunnen leven. Wat cijfertjes: - 592 mensen kregen minder dan 10 cent :-( - 1251 mensen kregen tussen de 10 en 50 cent :-( - 848 mensen kregen tussen de 50 cent en 1 euro :-( ........ ........ - 1691 mensen kregen tussen de 100 euro en 400 euro (ik dus en nog 1690 mensen) - 830 mensen kregen tussen de 400 en 1.000 euro - 743 mensen kregen tussen de 1.000 en 5.000 euro (kijk dan beginnen we het ergens over te hebben :-)) - 130 mensen kregen tussen de 5.000 en 10.000 euro - 90 mensen kregen tussen de 10.000 en 50.000 euro - 5 mensen kregen meer dan 50.000 euro (Wie zouden dat zijn, naast Kluun?) Over 2006 kreeg overigens niemand meer dan 50.000 euro. Dus daar zit een stijging bij de 'rijken'. In totaal werd er aan 14.208 schrijvers uitgekeerd. Mij dunkt dat er de laatste drie (vier?) categorien van de pen zouden moeten kunnen leven. Dat valt mij dus mee, jullie ook? Let wel, het betreft hier alleen de leenvergoedingen die maar een klein deel uitmaken van het inkomen. Niet de royalties van de verkochte boeken, de inkomsten van de columns waar zulke mensen steevast voor gevraagd worden en de opbrengsten van de lezingen en dergelijke. Het totaal uitgekeerde bedrag was trouwens: 4.789.682,3 euro. Het gemiddeld bedrag 414,50 euro Hoogste bedrag 63.611,54 euro (Wie o wie?) Laagste bedrag 0,1 cent :-) En de mediaan (net zoveel mensen die meer kregen als mensen die minder kregen) was 13,28 euro. Het gros wordt hier dus niet rijk van! Zo, nu zijn jullie weer even helemaal bij!!

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat Paul van Loon ook wel in de top 100 stond. Hij heeft echt een shitload aan boeken geschreven waarvan er een hoop in de biebs staan, en die worden nog flink uitgeleend. Ik ben op dit moment op vakantie van Lira's geld, dus dat was wel lekker, maar dat was een eenmalige achterstallige uitkering ;) Waarschijnlijk zit ik dit jaar weer ergens in de lagere regionen.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij mij in de buurt woont een man die romannetjes schrijft over het boerenleven van rond de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft dit jaar zijn 25e boek geschreven en er stond een interview in de krant. De uitkering van LIRA is hoger dan zijn AOW. @Zjors en @MichaM; krijg je dan een opgave van de uitleen? Hoeveel keer je boek is uitgeleend? Of krijg je gewoon het bedrag overgemaakt?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nope, je krijgt er een nette opgave bij, inclusief wat de oorspronkelijke auteur verdient (ik krijg mijn royalties van vertaalwerk), hoevaak het is uitgeleend en volgens mij nog iets maar dat kan ik nu even niet opzoeken.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, dat wilde ik nog vragen. Het geldt dus ook voor vertalers. Hoe verschilt het bedrag voor auteurs met dat van de vertalers?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik weet het niet uit mijn hoofd, dat zal ik op moeten zoeken (als ik dat overzicht nog kan vinden ergens).

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dan moet de vertaler natuurlijk wel vermeld staan in het boek. Soms gebeurt dat niet, kun je ook fluiten naar je geld.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien een rare vraag, maar moet je je als auteur opgeven bij de Lira, of wordt dit automatisch via je uitgeverij geregeld? Mijn boek staat al jaren in bibliotheken in het hele land, maar ik heb nog nooit een cent uitleenvergoeding gekregen... (Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat mijn boek wel wordt uitgeleend :smirk: )

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
He dit wist ik helemaal niet. Als mijn educatieve boekjes verschenen zijn (Die voornamelijk in de bibliotheek zullen liggen), kan ik daar dus alsnog geld mee verdienen? Hoe werkt dat dan?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hartelijk dank, Micha! :thumbsup: Ik heb dit nooit geweten en ben er ook door mijn uitgeverij nooit op gewezen... Zo zie je maar weer waar dit forum goed voor is.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ho, ho, dit is wat anders Micha. Dit is een aansluiting bij Lira. Daarmee geef je hen bepaalde rechten om dingen voor jou te regelen. Dat kan, heb ik ook gedaan, maar hoeft niet. Om je leenvergoeding te krijgen hoef je je alleen te melden (niet per se aan te sluiten). Je belt of mailt hen wie je bent en welke boeken op je naam staan inclusief isbn. Als je snel bent kun je misschien nog bij de repartitie van mei mee. Er wordt namelijk in mei nog nabetaald over het schooljaar 06/07. Het gaat namelijk ongeveer per schooljaar, ik dacht augustus/augustus en dat geld krijg je dan om de Kerst door te komen in december.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kwam er ook bij toeval achter. Achterop elk bulletin staan namen van mensen die ze zoeken en iemand wees me daarop. Toen heb ik contact met ze opgenomen.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat blad krijg je volgens mij ook als je je alleen aangemeld (niet aangesloten) hebt. Ik snap nog steeds niet goed wat ik allemaal heb ingevuld bij de aansluiting en eigenlijk hoor ik die dingen in het modelcontract dus weer te laten schrappen. Maar ik snap het gewoon niet. Zal ook wel niet van toepassing zijn zo lang ik niks in het buitenland doe en niet op de kabel verschijn, want daar gaat het zo'n beetje om.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb meteen Lira gemaild met mijn gegevens en ISBNs. Zou toch mooi zijn als het wat oplevert - 'gratis geld' noem ik dat altijd... :lol: Dank, Zjors!

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ben jij daar niet door je uitgever op gewezen Secret Garden? Mijne vertelde dat tegen de tijd dat mijn boek uit gaat komen ik me moet aanmelden bij Lira.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Interessant topic! Ik heb net op hun site gekeken, maar het verschil tussen aansluiten en aanmelden is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Voor de leenrechtvergoeding hoef je je alleen maar aan te melden, maar als het allemaal zonder kosten is, waarom zou je je dan niet meteen aansluiten?

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Omdat je bepaalde dingen zelf wilt regelen en niet door hen wilt laten regelen. Of omdat die dingen al in je contract afgedekt zijn dat de uitgever die regelt. Ze regelen wettelijk voor iedereen de leenrechtvergoeding, maar hebben zichzelf in de loop der tijden andere zinnige taken toegedicht. Daar kun je dus gebruik van maken als je wilt. Bovendien kun je dan bepaalde juridische hulp krijgen bij problemen met contracten en vergoedingen. Staat allemaal in het Lira-bulletin. Maar gratis is natuurlijk nooit gratis. Van alle leenrechtvergoedingen (en dat loopt in de miljarden heb je gezien) wordt 10% of zo achtergehouden voor administratieve zaken en dergelijke en 10% voor een fonds waaruit ze mooie dingen voor schrijvers betalen. O.a. de Woutertje Pieterseprijs. Ook een beperkt soort oudedagvoorziening voor schrijvers.

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Die oudedagvoorzieining is wel héél beperkt, hoor. Je mag inleggen, maar uitkering wordt niet gegarandeerd. Zo heb ik de informatie begrepen. Dus ik dacht: Dat doe ik maar niet.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ha, die 10 % sta ik met alle liefde af voor alle mooie dingen die Lira voor schrijvers doet. De overige 90 % is toch maar mooi meegenomen voor wie er door haar uitgeverij nooit op gewezen is (en het is nog wel zo'n heel sjieke op de Herengracht. Foei!). Overigens houd ik me voorlopig bij het aanmelden, het aansluiten komt wel als ik beter begrijp wat het inhoudt (net als Ing is me dat nog niet 100 % duidelijk).

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb een informatiepakket aangevraagd, heb ik weer wat te bestuderen. En in jouw opmerking over die 10 % kan ik me helemaal vinden, Secret Garden. Heb je bij jouw utgever nagevraagd waarom ze je er nooit op geattendeerd hebben? Vreemde gang van zaken, vind ik dat. Ik vraag me meteen af of er nog meer dingen zijn die handig zouden zijn om te weten.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat is op basis van beleggingen, Marriejeanne, daar krijg je nooit een garantie bij. Maar je krijgt, ik dacht uit mijn hoofd, eenderde door hen betaald en ongeveer eenzelfde deel betaalt de belastingdienst. Dus als je 3000 euro inlegt ben je er netto maar zo'n 1000 aan kwijt. Moet het gek gaan als je geld langdurig vaststaat dat het daaronder komt. Ik vind het wel interessant maar voldoe nog niet aan de voorwaarden of ben (voor de ene vorm) te oud.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
:retard: Voor zover ik weet is er geen leenvergoeding voor de boeken in de Belgische bieb. Maar de Vlaamse regering is er wel mee bezig. Al een flink tijdje eigenlijk. Zullen we de minister van Cultuur aan zijn jasje trekken met deze cijfers? Bert nogwatdinges?

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Klopt wat je zegt, Jommeke. De Lira zit ook in Belgie te lobbyen om een leenvergoeding voor elkaar te krijgen.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb laatst gekeken op de site van Lira en gezocht wat de vergoeding per uitgeleend boek is. Ik kon dat nergens vinden. Weten jullie dat? Of is dat niet zo eenvoudig te zeggen en heeft het ook nog met aantal keren uitgeleend te maken? 'gratis geld' vind ik wat overdreven. Anderen genieten bijna gratis van jouw werk, daar mag toch wat tegen voer staan? Je geeft toch ook je boeken niet gratis weg? Wel interessant dat sommige uitgeverijen er wel op wijzen en andere niet... Weten jullie of er een lijst is met boeken die er in bibliotheken zijn? Misschien sta je erin zonder eht te weten?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb Lira gemaild en kreeg gelijk een formulier teruggemaild om mijn gegevens en boektitels op in te vullen. Ze keren met terugwerkende uit kracht uit, zo stond er in de begeleidende mail, soms zelfs vanaf de jaren tachtig - dus iedereen die zich nog niet gemeld heeft: meteen doen, het kan erg lonend zijn. @ A. Redhed Even ter verduidelijking: met 'gratis geld' bedoel ik niet dat je er niets voor hebt hoeven doen. Ik weet maar al te goed dat boeken echt niet zichzelf schrijven. Wat ik ermee bedoel is dat je het werk al lang gedaan hebt en je alleen nog maar een formulier hoeft in te vullen - en dan krijg je opeens een extra'tje waar ik in ieder geval niet op gerekend had. Het echte werk ligt al jaren achter me, en ik heb natuurlijk allang mijn voorschotten en royalty's opgesoupeerd, maar door een doodsimpel formulier in te vullen krijg ik (wellicht) toch nog meer geld voor die boeken. Dergelijke meevallers noemen mijn lief en ik - al jaren allebei kleine zelfstandigen die gewend zijn dat er voor iedere euro hard gewerkt moet worden - altijd half grappend 'gratis geld'. Je zou wel gek zijn om dat te laten liggen. Overigens: zouden bibliotheken niet gewoon betalen voor de boeken die ze aanschaffen? Wellicht krijgen ze kwantumkorting van de uitgeverij, maar toch. Wie weet dit?