Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Te jong om te schrijven?

Hoi iedereen! Ik ben hier pas nieuw op de site, en ik wil graag een vraag stellen waar ik al heel erg lang mee zit. Ik schrijf al verhalen sinds ik 4 jaar oud was (ik vertelde ze, mijn grootmoeder schreef het voor me op) en ik hou heel erg veel van schrijven! Ik wil heel erg graag een boek uitgeven, maar ik ben pas 13 jaar oud! Is dat niet te jong? Ik schrijf heel erg veel, ik wil later een collumiste en boekenschrijfster worden. I wil nu al graag een boek uitgeven, maar kan dat wel?

Groetjes.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik herinner me het verhaal van een achtjarig meisje, ik geloof in Japan, dat al een aantal boeken op haar naam had staan... dus het is zeker mogelijk!

De kunst is om een uitgever te vinden die je boeken wil uitgeven.
Wat je eventueel ook zou kunnen doen is je boek onder een pseudoniem uitgeven, dan hoeft niemand te weten hoe oud je bent...

Ik wens je heel veel succes toe!

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Caya,

Niemand is te jong om te schrijven, tenzij je het niet kan :-P
Maar wat ik zeggen wil is, als je een boek tevoorschijn kan toveren waarom zou je daar een leeftijd limiet voor moeten hebben. Iedereen die schrijft heeft een uniek iets. Verhalen zijn gemaakt om gelezen te worden. Dan pas kun je een oordeel geven. En uit meerdere oordelen kun je een conclusie halen. Je bent niet te jong om te schrijven en je verhalen aan de wereld te laten zien.

Maar het uitbrengen word wel wat moeilijker voor iemand van die leeftijd. Ten eerste moet je het geld hebben. En een uitgever die geinterreseerd is in je verhalen. Ik zou zeggen laat je verhalen eens door anderen beoordelen.

Bjivoorbeeld op het forum van harry Anders, gezellig forum. Zekerste weten. Ik heb ook een deel van mijn verhaal laten zien en mensen hebben eerlijke en geweldige tips gegeven. En daarnaast zijn er leuke schrijfspellen te doen. Zoals uitdagingen. Geweldige verhalen kunnen er uit komen. Ik zou zeggen kom eens langs. En geef je verhalen een kans voordat je gaat twijfelen.
http://www.schrijversforum.nl

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Waarom heb je geld nodig om uit te geven? Als je goed bent en een uitgever vindt gaat dat niet op. Ik heb vroeger de boeken van bijv. Irmgard Smits gelezen, ze was een jaar of tien toen ze haar eerste boek uitgaf.
Een boek schrijven is niet aan leeftijd verbonden, uitgeven ook niet. Als je het in je hebt en je wilt het echt, dan moet je er voor gaan.
Veel succes!

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

hey caya

Ik ben van mening dat leefttijd er niet toe doet. Wanneer een uitgever jou verhaal geschikt vindt zullen ze zeker niet moeilijk doen over jou leefttijd. Dus ik zeg:Ga ervoor.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Caya,

Onlangs stond er een uitstekend voorbeeld van een meisje van jouw leeftijd die een echt grote ster is geworden in Engeland in de krant. Helaas kom ik even niet op haar naam maar ze schreef in de stijl van J.K. Rowling (schrijfster van Harry Potter). Het is een fantasieboek en ze heeft reeds ontzettend veel boeken verkocht.
Het feit dat je al zovele jaren hoopt een schrijfster te worden, is een groot voordeel. Het geeft aan dat je de wilskracht hebt. De fantasie zal allicht ook geen probleem zijn. Wel zou ik, als ik jou was, nog wat oefenen op de schrijftechniek zelf. Het is normaal gesproken wat te vroeg om dit goed te beheersen. Je hebt hier een ervaren beoordeler voor nodig. Ik weet niet in hoeverre dat je op jouw leeftijd al een schrijfcursus kunt volgen. Misschien dat je jouw docent Nederlands eens lief aan kunt kijken.
Mijns inziens beheerst een goed schrijver 3 aspecten:
Doorzettingsvermogen, fantasie en schrijftechniek.
De eerste twee heb je allicht al. Dat laatste gaat nog komen. En dan...
wie weet, heb ik jouw boek wel binnenkort in mijn kast staan !

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wie weet, staan we straks allemaal in een rij voor je handtekening!! :lol:

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

hoi caya, hoe gaat het met je boek? heel veel suc6 gewenst en doorgaan hoor!! we zien uit naar jouw boek!!
groetjes
gerdakensen uit leeuwarden.

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi allemaal!

Ik ben Emily en ben ook "erg" jong. Ik schrijf ook al best lang - wat je lang noemt, ben niet op m'n vierde begonnen... in groep 7 of iets in die richting - en mijn droom is één van de verhalen die ik heb geschreven uitgeven.
Mijn verhalen zijn niet zo lang. Ik vind het moeilijk om een 100-pagina groot verhaal te schrijven. Ik heb een paar fanfics (ik weet niet of jullie die term kennen?) geschreven die ook best lang waren voor een fanfic (ik vind 57 pagina's voor zo'n fic behoorlijk lang... aangezien je er niets mee kan behalve op een forum posten).

Schrijven betekent voor mij heel veel. Ik zou niet weten wat ik zou moeten doen als ik het niet zou kunnen (dit is absoluut niet arrogant bedoelt, maar je gaat wel denken dat je het kan als je van iedereen uit je omgeving hoort dat je het kan enzo).

Voor Nederlands heb ik volgens mij drie teksten moeten schrijven en alle drie de keren was het een 9. Laatst heeft hij (de docent dus) het nog zitten voorlezen aan de klas (toen ik er niet bij was...)

Ik zit wel erg over mijn leeftijd in - ik zou echt niet weten wat voor uitgever MIJN "boek" zou willen uitgeven. Bovendien ben ik ook bang dat ze over de leeftijd gaan zeuren.

En ik heb geen zin om tot m'n zestiende te wachten (zo ongeduldig ben ik wel op dit gebied).

Heeft misschien iemand tips over een uitgever?

Groetjes, Emily.

P.S.: Als dit in het verkeerde topic zit, sorry dan, ik ben hier pas nieuw en dit is m'n eerste post :P. Bovendien zag ik 'te jong om te schrijven' staan... en aangezien ik jong ben... nou ja.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Of je nu 6 bent of 106 dat maakt voor een uitgever weinig uit. (behalve dan dat hij/zij toestemming van de ouders zou moeten krijgen in het eerste geval). Als een uitgever "brood" ziet in je manuscript dan zit je goed. (overigens, dit is het lastigste gedeelte van het verhaal! Het is niet zo makkelijk.)

Tips voor een uitgever? Je moet een lijst opmaken van de uitgeverijen die boeken uitgeven in jouw genre. Fanfic zegt mij eerlijk gezegd niets. Met welke boeken kan jij jouw manuscript/verhalen vergelijken? Bij welke uitgeverijen worden die boeken uitgegeven?

Mag ik misschien "advocaat van de duivel" spelen? Wat mensen die dicht om jou heen staan vinden van jouw verhalen is misschien niet zo belangrijk. Die mensen zijn namelijk heel erg subjectief. Ik denk dat het veel interessanter is voor jou om erachter te komen wat "onbekende" mensen van jouw verhalen vinden.
Dat kun je doen via
* forums
* je manuscript naar een bedrijf te sturen die gespecialiseerd is in het analyseren van manuscripten
* je kunt het manuscript naar uitgeverijen sturen
* Misschien bestaan er wel "fanfic"-bladen...stuur eens wat van je op daarnaartoe.
* je kunt besluiten om je verhalen in eigen beheer uit te geven

Ik heb laatst een prachtig boek gelezen van 38 pagina's. Dus je moet ook niet fixeren op aantal pagina's. Je schrijft wat je schrijft.

Succes!

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fanfic uitgeven is niet mogelijk omdat je dan problemen krijgt met de rechthebbenden. Jij hebt immers geen enkel recht op de personages van iemand anders. Van Rowling kan je vrijwel zeker een rechtzaak verwachten - ze heeft dit al eerder gedaan.
Andere schrijvers staan er misschien wat relaxter tegenover, maar ik denk niet dat er uitgevers zijn die hier hun handen aan willen branden.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Emily,

Naar aanleiding van het "mailtje" van Orlien heb ik via Google even bekeken wat "fanfic" nu precies is. (Ik had in mijn vorig mailtje al aangegeven dat ik niet wist wat het was, zie hierboven. Ik heb je wel algemene tips gegeven over andere zaken)

Wat Orlien schrijft...ze heeft ABSOLUUT GELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geen uitgever in de wereld die jouw (of iemand anders zijn) fanfic's gaat uitgeven...
Er bestaat namelijk zoiets als auteursrecht. Dat heb jij en ieder ander te respecteren.

Dus, verzin zelf je karakters en een verhaal in een eigen wereld. Iets wat uit jezelf komt is toch veel leuker?

Hoe dan ook...

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Kan iemand nu ook uitleggen wat fanfic inhoudt? Is dat een verhaal over bijvoorbeeld Harry Potter, Pietje Bell of een ander reeds bestaand fictiefiguur? Of heb ik het dan verkeerd begrepen.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Naiche,

speciaal voor jou een quote:

Fanfic:
fiction written by fans about characters created by someone else. Generally, fanfic is written about movie or television characters. Fanfic is never written for profit, only for the enjoyment of fellow fans. Copyright on the characters (and anything else borrowed) is owned by the originator (usually the production company or studio that produces the show/movie).

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik was ook helemaal niet van plan zo'n fanfic uit te geven ;) Natuurlijk weet ik van de rechten af... die fics heb ik voor een forum geschreven (WizardZone)

Edit: Ik heb trouwens geen geld voor zo'n bedrijf dat je manuscript beoordeeld. Anders had ik dat wel gedaan :P Maar in ieder geval bedankt voor de tips e.d. ;)

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Emily wrote:
Ik heb trouwens geen geld voor zo'n bedrijf dat je manuscript beoordeeld. Anders had ik dat wel gedaan )

Ik denk dat jouw leraar er ook wel een redelijke kijk op zal hebben, en je hebt zelf gezegd dat hij zeer te spreken is over jouw schrijfsels. In principe heb je daar wel wat aan, hij zal namelijk objectiever zijn dan bijvoorbeeld je familie of vrienden, en bovendien heeft hij veel vergelijkingsmateriaal dus zal hij beter kunnen beoordelen hoe goed iets is.

Mijn advies: Stuur gewoon eens iets op naar een uitgever, eventueel nadat je jouw docent er eerst naar hebt laten kijken (het is altijd fijn als er eerst iemand naar gekeken heeft voordat je de stap neemt iets in te sturen) en kijk wat er dan gebeurt.
En leeftijd.., tja, wanneer ik een boek lees vraag ik me eigenlijk nooit af hoe oud de schrijver zal zijn. Als je kunt schrijven dan kun je schrijven, punt. Laat je door je leeftijd neit tegenhouden, hoor! Er zijn misschien juist wel heel veel mensen die wensen dat ze er eerder mee begonnen waren!

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt voor je advies! Ik zal het zeker eens proberen... :)

Het is natuurlijk wel zo (bij mij wel in ieder geval) dat je leeftijd je onzekerder maakt over bepaalde dingen. Je gaat sneller denken dat mensen het niets vinden en je verhaal gewoon uitkotsen of i.d. Alleen omdat je zo jong bent... en ook omdat het vaak wel zo is dat volwassenen nou eenmaal beter schrijven. Dat zet mij ook wel aan het twijfelen >__<

Maar dat alles weerhoudt me echter niet van het schrijven :wink:

Groetjes, Emily

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Griseo wrote:
Beste Naiche,

speciaal voor jou een quote:

Fanfic:
fiction written by fans about characters created by someone else. Generally, fanfic is written about movie or television characters. Fanfic is never written for profit, only for the enjoyment of fellow fans. Copyright on the characters (and anything else borrowed) is owned by the originator (usually the production company or studio that produces the show/movie).

Thank you Griseo, ik ben weer wat wijzer geworden

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Heey Caya,
Ik ben ook 13 en zit eigenlijk met dezelfde vraag!:P Ik heb laatst ook een boek gelezen van een meisje van 14 ofzo, het heette geloof ik zwemmen met de dolfijnen ofzo. en ik vond dat niet een geweldig boek. Toen dacht ik ook echt: als ze dat al uitgeven dan kan mijn boek ook wel uitgegeven worden. Maar eerlijk gezegd ben ik veel te bang om het te sturen naar een uitgever. Ik ben te bang dat het afgewezen wordt! :oops:
weet eigenlijk niet eens waarom ik zo bang daarvoor ben....
doeiii Marieke

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Misschien Marieke moet je even pas op de plaats maken.

Leuk natuurlijk dat je zo jong al schrijft maar ik zou je een paar tips willen geven.

* Zorg voor kritische meelezers.
* Zorg dat je twee mensen hebt die je werk in ieder geval kunnen nakijken op spelfouten. Ik zie in je berichten op dit forum fout op fout stapelen. Is niet erg op dit forum maar je werk moet goed nagekeken worden voordat je het naar een uitgever stuurt.
* Probeer in de tussentijd mee te doen aan schrijfwedstrijden
* Als je bijvoorbeeld ook korte verhalen, gedichten e.d. schrijft dan zou ik zeggen, kijk of je het naar een blad kunt sturen
* Denk overigens ook niet te licht na over schrijven zelf. Toen ik nog 16 jaar was had ik een heel ander idee van schrijven dan nu bijna 20 jaar later.

En er zijn nog 1001 tips maar die kun je vast in andere topics vinden op dit forum.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Griseo wrote:

* Probeer in de tussentijd mee te doen aan schrijfwedstrijden

Dat is dus een probleem, ik zie nooit ergens wedstrijden staan. Hier hebben ze wel een topic daarvoor, maar dan gaat het over bladen die helemaal niet ken!... :roll:

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als je naar een goede bladenzaak gaat zie je al die bladen staan. Je kunt ze dan inzien en als je geen geld hebt om ze te kopen schrijf je even de gegevens over die je nodig hebt. Kijk dan ook goed wat voor blad het is. Ze willen vast een inzending die in hun straatje past.
Er staan ook bladen die op jongeren gericht zijn. Vaak staat er al op het omslag : Doe mee en win! Dan weet je dat er een wedstrijd in staat.
Meedoen aan wedstrijden is heel leerzaam!

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Marieke,

Voor jou is het handig om de Fancy en Elle Girl in de gaten te houden. Die hebben regelmatig schrijfwedstrijden!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Kim wrote:
Hoi Marieke,

Voor jou is het handig om de Fancy en Elle Girl in de gaten te houden. Die hebben regelmatig schrijfwedstrijden!


dankje, ik heb nu ook al een blad in t oog waar ze elke maand een gedicht moeten hebben....! heb wel een mooi gedicht wat mooi bij dat blad past.. :roll: :)

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
je bent noooooit te jong om te schijven! ik zelf ben op 14-jarige leeftijd ook bezig met een boek. kluitman is een goede uitgeverij. anders kun je zwijsen proberen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een van de dingen waar je rekening mee moet houden, is dat je voor de wet nog niet volwassen bent. Als je een uitgever vindt die je werk wil uitgeven, moet het tot een contract komen, en daar moeten je ouders/voogden bijzijn omdat je zelf nog geen tekenbevoegdheid hebt (ligt een beetje aan de leeftijd wat je wel en niet mag, ga er maar vanuit dat je onder de 18 nog je ouders mee moet krijgen). Een kenmerk van uitgegeven boeken van jonge schrijvers is dat ze vrijwel allemaal ouders hadden die zelf schrijver waren of in het uitgeverswereldje bekend waren. Die ouders waren zelf de begeleiders bij het schrijven. Je bent nooit te jong om te schrijven... maar waarom zou je dan gelijk uitgegeven willen worden? Bedenk ook dat je maar één keer kunt debuteren, als je echt iets wilt gaan doen in de boekenwereld is het misschien beter nog even te wachten tot je boek vooral op kwaliteit wordt uitgegeven en verkocht, en niet als curiositeit als "boek van heel jonge schrijver". Wil je als je 25 bent nog herinnerd worden als "die schattige puber met dat grappig-puberale verhaaltje"? (ik zeg niet dat je verhaal zo is, maar er is een grote kans dat het wel zo is. Ik lees genoeg werk van jongeren, ook oude verhalen van mijzelf (en wat ben ik blij dat ik toen geen idee had over uitgeven)).

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind dat iedereen, of je nou 15 bent of 95, een kans moet kunnen krijgen om te debuteren. Als ze je afwijzen wegens je leeftijd, noem ik dat leeftijdsdiscriminatie. Als je je afwijzen vanwege je stijl, is het een ander verhaal. "Boek van een heel jonge schrijver" is trouwens wel een heel goeie manier om reclame te maken... :) ik denk ook dat jonge schrijvers met een goed boek (dus geen 'puberaal verhaaltje') meer publiciteit krijgen. Christopher Paolini (schrijf ik het goed?) was 15 toen hij aan Eragon begon. Ik zeg niets over het verhaal inhoudelijk, maar je kunt niet zeggen dat die serie/schrijver onbekend is. Ik denk trouwens niet dat mensen een slecht boek kopen dat geschreven is door iemand die toevallig nog in de puberteit zit - ze kopen sowieso geen slechte boeken, uitzonderingen daargelaten. Als een uitgever iets in een manuscript ziet, is het 't uitgeven waard, ongeacht de leeftijd van de schrijver. Ouders in het uitgeverswereldje kunnen natuurlijk meehelpen. Deze post is vooral bedoeld als reactie op degene boven me. Juist vanwege reacties als hierboven was mijn 1e regel in mijn begeleidende brief naar de uitgever heel kort en direct: ik ben 15, wijs me niet meteen af vanwege mijn leeftijd, maar lees eerst even verder. Even heel vrij geciteerd. Best irritant eigenlijk, zo moeten schrijven. Mijn reden om een uitgever te benaderen, was trouwens vrij voor de hand liggend. Mijn docenten en vrienden zeiden heel serieus dat ik het moest doen, al vanaf mijn 10e kreeg ik de vraag of ik iets ging uitgeven en toen ik in mijn eerste jaar van de middelbare school zat, zeiden docenten al dat ik zeker iets met schrijven moest gaan doen en begonnen ze over uitgeven. Afgelopen jaar, mijn derde schooljaar, behandelden sommige docenten me alsof ik al schrijfster was :P Daarom heb ik dus uiteindelijk iets opgestuurd naar een uitgeverij en nu wacht ik nog op een reactie. En persoonlijk zou ik mezelf ook geen 'schattige puber' noemen. Misschien is deze reactie totaal onzinnig of voegt hij niets toe aan het onderwerp, maar ik wilde Schli even tegenspreken en mijn eigen ervaringen waren een antwoord op zijn/haar vragen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind dat iedereen, of je nou 15 bent of 95, een kans moet kunnen krijgen om te debuteren.
Dat vindt iedereen -ik ook- en daar is ook niets mis mee. Er wordt je ook geen strobreed in de weg gelegd. Alleen zitten er wel wat wettelijke beperkingen aan een jonge leeftijd, vooral als het gaat om werken, contracten sluiten, geld verdienen... en feitelijk is schrijven en ermee verdienen werken. Iedereen van mijn leeftijd zal zich nog wel de drama's rondom een zekere Danny de Munck herinneren, die maar een beperkt aantal dagen per jaar mocht zingen/acteren omdat hij te jong was. Of het op de langere termijn slim is op jonge leeftijd te debuteren: ik vraag het me af.
Als ze je afwijzen wegens je leeftijd, noem ik dat leeftijdsdiscriminatie.
Ze kunnen het er ook op schuiven dat je voor promotieactiviteiten niet beschikbaar bent vanwege wettelijke beperkingen, dat je leerplichtig bent waardoor je niet naar bepaalde activiteiten kunt, je minder flexibel bent doordat je zeker nog geen rijbewijs hebt, en daarom een minder handige investering bent. Alleen als je ouders erachter staan en je uitgever er rekening mee houdt dat je niet alles mag, kan het zeker wat worden.
"Boek van een heel jonge schrijver" is trouwens wel een heel goeie manier om reclame te maken... :) ik denk ook dat jonge schrijvers met een goed boek (dus geen 'puberaal verhaaltje') meer publiciteit krijgen. Christopher Paolini (schrijf ik het goed?) was 15 toen hij aan Eragon begon. Ik zeg niets over het verhaal inhoudelijk, maar je kunt niet zeggen dat die serie/schrijver onbekend is.
De serie is bekend, omdat de auteur zo jong is. Degenen die het hebben gelezen zeggen dat het verhaaltje niets bijzonders is, maar "toch knap gedaan voor iemand die zo jong is". Typisch voorbeeld van iemand wiens ouders de gouden kruiwagen waren (en die vermoedelijk ook wel als agent/manager een grijpstuiver aan het succes verdienen). Ik heb het boek/de serie nooit genoemd of geroemd zien worden op inhoud, schrijfstijl of iets anders dat het succes zou moeten verklaren, anders dan de leeftijd van de schrijver. Terwijl er schrijvers van zijn leeftijd zijn die heel wat meer in hun mars hebben, zoals Thomas Olde Heuvelt (net als Paolini van 1983, eerste uitgave ook in 2002, maar zóveel verder ontwikkeld als schrijver).
En persoonlijk zou ik mezelf ook geen 'schattige puber' noemen
Je weet toch ook wel dat veel mensen bij pubers onder een "ach, ze zijn nog jong" een oogje dichtknijpen en dingen door de vingers zien. Of het boek kopen omdat ze het zielig vinden als er geen kopers zijn. Of gewoon belangstelling hebben omdat je jong bent (zie Laura Dekker). Je bent een curiositeit als je op jonge leeftijd (regulier) uitgegeven wordt, dat is een gegeven en als je slim bent buit je dat uit.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat vindt iedereen -ik ook- en daar is ook niets mis mee. Er wordt je ook geen strobreed in de weg gelegd. Alleen zitten er wel wat wettelijke beperkingen aan een jonge leeftijd, vooral als het gaat om werken, contracten sluiten, geld verdienen... en feitelijk is schrijven en ermee verdienen werken. Iedereen van mijn leeftijd zal zich nog wel de drama's rondom een zekere Danny de Munck herinneren, die maar een beperkt aantal dagen per jaar mocht zingen/acteren omdat hij te jong was. Of het op de langere termijn slim is op jonge leeftijd te debuteren: ik vraag het me af.
Zingen/acteren is anders dan schrijven, toch? Schrijven doe je gewoon thuis, het is een hobby... niemand kan tegen een schrijver zeggen dat hij/zij maar zoveel uur per week mag schrijven. Mensen van mijn leeftijd mogen wettelijk werken en geld verdienen. Als je ouders hebt die bereid zijn jouw contract te tekenen, is er niets aan de hand. Waarom vraag jij je dan af of dat slim is? Elke schrijver ontwikkelt zich. Kijk maar naar J.K. Rowling. Harry Potter en de Steen der Wijzen is totaal anders dan Harry Potter en de Relieken van de Dood en zij was in de dertig toen haar eerste boek uitkwam.
Ze kunnen het er ook op schuiven dat je voor promotieactiviteiten niet beschikbaar bent vanwege wettelijke beperkingen, dat je leerplichtig bent waardoor je niet naar bepaalde activiteiten kunt, je minder flexibel bent doordat je zeker nog geen rijbewijs hebt, en daarom een minder handige investering bent. Alleen als je ouders erachter staan en je uitgever er rekening mee houdt dat je niet alles mag, kan het zeker wat worden.
Mensen die full-time werken, zijn ook niet beschikbaar voor promotieactiviteiten. Bovendien bestaat er op scholen ook nog zoiets als vrij vragen (mag maar heel af en toe en met bijzondere redenen) dat in zo'n geval ook gebruikt kan worden. Er bestaan ook treinen, bussen en ouders met auto's. Alle problemen kun je zo wegredeneren :D
De serie is bekend, omdat de auteur zo jong is. Degenen die het hebben gelezen zeggen dat het verhaaltje niets bijzonders is, maar "toch knap gedaan voor iemand die zo jong is". Typisch voorbeeld van iemand wiens ouders de gouden kruiwagen waren (en die vermoedelijk ook wel als agent/manager een grijpstuiver aan het succes verdienen). Ik heb het boek/de serie nooit genoemd of geroemd zien worden op inhoud, schrijfstijl of iets anders dat het succes zou moeten verklaren, anders dan de leeftijd van de schrijver. Terwijl er schrijvers van zijn leeftijd zijn die heel wat meer in hun mars hebben, zoals Thomas Olde Heuvelt (net als Paolini van 1983, eerste uitgave ook in 2002, maar zóveel verder ontwikkeld als schrijver).
Daarom zei ik al: jong zijn is een goede reclame en werkt dus in je voordeel. Ik ben benieuwd wie Thomas Olde Heuvelt is, want die naam ken ik niet. Ik geloof wel meteen dat hij volwassener schrijft dan Paolini. Maar goed, hoe slecht Paolini ook zou schrijven, hij heeft wel geld verdiend - en geluk gehad met zijn ouders - en wordt in één adem genoemd met fantasy.
Je weet toch ook wel dat veel mensen bij pubers onder een "ach, ze zijn nog jong" een oogje dichtknijpen en dingen door de vingers zien. Of het boek kopen omdat ze het zielig vinden als er geen kopers zijn. Of gewoon belangstelling hebben omdat je jong bent (zie Laura Dekker). Je bent een curiositeit als je op jonge leeftijd (regulier) uitgegeven wordt, dat is een gegeven en als je slim bent buit je dat uit.
Waarom zou een jonge schrijver dan wachten met uitgeven? Je zegt in je 1e post dat ze beter zouden kunnen wachten, maar nu noem je allemaal voordelen op van het jong zijn. En als ik schrijver zou zijn, zou de reden waarom mensen mijn boek kopen me niet zo heel veel kunnen schelen. Ik vind hun oordeel als ze het gelezen hebben een stuk belangrijker. @JanHeij, de beginpost is 5 jaar oud, maar deze discussie gaat niet meer over de beginpost... Dan is dat toch niet zo erg? Hij gaat wel gewoon over het topiconderwerp (oké, dat is een raar woord), dus volgens is er niets mis mee.