Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

ideeen/inspiratie voor een boek

Ik vroeg me af hoe jullie eigenlijk aan ideeen voor een boek kwamen. Zelf weet ik op dit moment helemaal niets meer. Hoe komen jullie aan inspiratie?

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gaat vanzelf eigenlijk. Eens een keertje in Tsjechié aan het kanoën, toen zag ik een stroomkabel over de rivier hangen en een huisje ernaast, in het bos. Toen dacht ik: wat nou als de stroomkabel breekt middenin de nacht en het huis staat ver van de bewoonde wereld? en voila, daar was weer een idee (maar dat heb ik nog niet uitgewerkt, drie andere verhalen hebben voorrang). Ook in het Guiness Book Of World Records. Daar heb ik het idee vandaan gehaald voor het verhaal De Jongen Met Twee Hoofden, dat ik nu aan het herschrijven ben. Maar mijn langste verhaal is een bijeenraapsel, lijkt het wel. Hier iets vandaan, daar iets vandaan, mijn eigen gevoelens en iets wat ik zelf heb meegemaakt maar dan omgedraaid...

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Die inspiratie komt gewoon vanzelf. Een keer kreeg ik inspiratie toen ik aan het fietsen was, al heeft mijn verhaal er niets mee te maken. Een andere keer kreeg ik inspiratie door een ander boek. En nog een andere keer dacht ik gewoon, nu wil ik een sompel liefdesverhaal schrijven, of schrijven over iets dat ik heb meegamaakt maar dan wat vervormd. Inspiratie komt bij mij gewoon vanzelf, voorlopig toch nog ^^ grtjs

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
's Nachts om 02.00 uur voor de spiegel bij het tandenpoetsen ineens een plot bedenken ... Sta je dan, kun je het niet eens opschrijven. Dat heb ik regelmatig.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De inspiratie komt deels uit het mijn eigen avonturen/ dagelijks leven. De rest uit fantasie. Zo kom ik nog weleens op rockfestivals verschillende type mensen tegen waar ik complete personages van kan bedenken/fantaseren. En tijdens het schrijven heel veel muziek luisteren!!! Als ik geen inspiratie heb dan schrijf ik gewoon niet, dan komt er gewoon niks uit. Gedichten schrijf ik op het strand, door de wind en zon en vrijheid dan heb ik zo wat op het papier. Helaas is het dit jaar niet veel van gekomen.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
das een goed idee pluisebol! Mijn badkamer is een en al spiegel! Schrikt mn zusje zich zo kapot als ze de volgende ochtend slaperig in de badkamer staat }:)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ga nooit bewust op zoek naar een idee. Ik zie, hoor, lees, voel of proef wat. En opeens... een idee. Aart gaat naar Tsjechië, stapt in een kano en krijgt inspiratie voor een nieuw verhaal. Door hem heb ik opeens ook iets leuks voor in een van mijn verhalen. Ik ga namelijk ook naar Tsjechië, dus ik ga nu op zoek naar diezelfde stroomkabel.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Lúthien: is ze ook meteen wakker :) @Rosali: ga jij nu naar Tsjechië of degenen in je verhaal?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het dagelijks leven bekijken en er je fantasie op los laten. Heb je een hele saaie buurman? Bedenk je wat hij allemaal doet als de gordijnen dicht zijn of wat hij allemaal denkt. De krant. Andere boeken. Bladen (ingezonden brieven!) Je wiskundeleraar houdt van fietsen? Waar fietst hij dan? En met wie? Zegt hij tegen zijn vrouw, dat hij gaat fietsen. Is angekleedt in sportkleding en stapt op de fiets. Rijdt vijf minuten en verwdijnt dan in een bouvallig schuurtje waar hij.... in het geheim werkt aan een kopie van een Ferrari gebouwd met lucifers. Waarom doet hij dat? Enz, enz.............

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben net ( al weer twee weken thuis) 3 weken in Tsjechie geweest in het Boheemse woud. In die drie weken heb ik veel geschreven, alle rust en ruimte. Met een stoomtrein op de achtergrond is het wel heel nostalgisch en komt de inspiratie vanzelf. Ik heb wel op veel op wild stromende rivieren gekajakt maar niet in Tsjechie, misschien volgende jaar. :)

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je ideeën nodig hebt. Ga eens naar de bibliotheek en ga boekomslagen bekijken. Er komt altijd wel iets voorbij wat iets losmaakt in je hoofd. De kans dat het hetzelfde verhaal is als in het bewuste boek staat, lijkt me klein.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Aart, ik ben vorige maand in Tsjechië geweest en in oktober gaan wij weer. De hoofdpersoon uit mijn verhaal wil dolgraag Praag. Aangezien ik deze prachtige stad al twee keer bezocht heb, vroeg ze me om mee te gaan. Sleeping Sun heeft ook veel geschreven in Tsjechië, dus Anna... dit land zit vol met verhalen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe komen jullie aan inspiratie?
Het klinkt misschien raar, maar door niets te doen. Zorgen dat je goed uitgerust bent, dat je rustig kan nadenken. Dan komen de gedachten over een nieuw idee vanzelf. En soms begin ik met schrijven en krijgt het verhaal al schrijvende vorm.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wanneer ik een manuscript geschreven heb, merk ik dat ik even 'leeg' ben. Het bedenken van een nieuw verhaal lukt dat niet meer. Dus zoals FS zegt, even niks doen, dat helpt inderdaad. Ineens kan ik een ingeving hebben, mijn kinderen zeggen iets, ik lees een zin in de krant, zie iets op tv, inspiratie genoeg. Ik merk dat tot nu toe al mijn verhalen, en dat zijn er niet zoveel, zijn gebaseerd op één regel, of zin. Op dit moment werk ik aan een jeugdboek, iets wat ik nog niet eerder gedaan heb. Dat boek is gebaseerd op een angst van mij als moeder en waar ik, misschien met mijn kromme gedachte, mij mee bezig houd. Het was even zoeken om daarvan een jeugdboek te schrijven ipv een boek voor volwassenen, maar dat is aardig gelukt.

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Vooral niet te graag willen. Laat het los, en het komt vanzelf binnenvallen op een moment dat je er juist niet mee bezig bent.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het idee voor het verhaal waar ik nu mee bezig ben, is heel langzaam ontstaan. Ik wist waar ik over wilde schrijven, maar het verhaal wilde maar niet komen. Ik heb toen een hele tijd niets gedaan, en op een avond kwam het terwijl ik een deel van Star Wars aan het kijken was :-) Ik pakte een notitieboekje en heb toen heel wat pagina's volgeschreven met de grove lijnen van het verhaal. Van het één kwam het ander, en door over het verhaal te praten met mijn vriend en research te doen, ontwikkelde het zich steeds verder. Verder krijg ik ideeën door om me heen te kijken en verhalen te verzinnen bij wat ik om me heen zie. Of door gewoon te beginnen met schrijven.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Liedjes luisteren. Zoek twee of drie liedjes. Bedenk waarom en voor wie dit geschreven is. Zo krijg je een paar verhaallijnen. Gooi dat een beetje door elkaar, en je hebt een eigen verhaallijn. Ik werk graag met liedjes omdat je de teksten meestal op verschillende manieren uit kunt leggen. Het is dus net wat je zelf voelt bij de teksten.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb het voordeel dat ik mijn inspiratie zoek/vind binnen een bepaald interessegebied; mijn zoekgebied is dus al afgebakend. Omdat ik leef voor verhalen die zich afspelen op de rand van de werkelijkheid (verhalen met een bovenaards/buitenaards tintje) zal ik bij een opkomend idee nooit denken in de richting van een thriller of een volbloed horrorverhaal. Maar zelfs dat kan al een hele zoektocht zijn. Voorbeeld: moet je bij het idee van graancirkels gaan denken aan het buitenaardse (vliegende schotels) het psychologische (de invloed van een collectief bewustzijn) of het interdimensionale? Verder sluit ik me aan bij Four Seasons en DeEllis. Als je ontspannen bent en je ideeënradar in ontvangstmodus staat, weet het verhaal je wel te vinden.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi. Ik kwam aan inspiratie door mij zelf. Misschien kan je een personage maken dat op je lijkt. Dan is het meteen veel makkelijker. En zelf kom ik heel vaak aan inspiratie als ik lees of tv kijk. Veel succes!

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik haal mijn inspiratie vooral uit tekstloze muziek en vaak uit hetgene wat ik droom en soms krijg ik ineens een inval. En veel lezen en tv kijken werkt ook. Wat ik de laatste tijd vaak toepas is iets bijzonders maken van een doodnormaal voorwerp.

Lid sinds

9 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kamp nu al een tijdje met gebrek aan inspiratie. Ik zou me graag wagen aan een groot verhaal (novelle/boek), maar kom er maar niet uit waarover. Er flitsen wel allerlei flarden door mijn hoofd, maar ik heb tot nu toe niets gevonden dat me boeiend genoeg leek om me voor maanden (of misschien wel jaren) op te storten. Misschien is dat sowieso wel mijn probleem: ik vind veel dingen interessant, maar ben ook snel weer verveeld. En toch, dat is wat ik nu wil schrijven: een groot verhaal. Best frustrerend, want nu schrijf ik al een paar weken niets meer en daar word ik ook niet bepaald blij van. Iemand nog tips die hierboven niet genoemd zijn?

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Bij de open dag van Script Plus heb ik de workshop proza voor kinderen gevolgd. Als opdracht had de docent verschillende foto's van kinderen op tafel gelegd. Iedereen moest er 1 uitkiezen. Vervolgens gaf zij een eerste zin en wij moesten een paar minuten free writen. Die foto's werken heel goed voor inspiratie. Het heeft mijn een nieuwe verhaal opgeleverd en ik denk dat ik het zo nog wel vaker ga doen.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Bij de open dag van Script Plus heb ik de workshop proza voor kinderen gevolgd. Als opdracht had de docent verschillende foto's van kinderen op tafel gelegd. Iedereen moest er 1 uitkiezen. Vervolgens gaf zij een eerste zin en wij moesten een paar minuten free writen. Die foto's werken heel goed voor inspiratie. Het heeft mijn een nieuwe verhaal opgeleverd en ik denk dat ik het zo nog wel vaker ga doen.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik gebruik zelf een aantal dingen ( behalve de al eerder genoemde suggesties ) In alledaagse situaties 'schrijf' ik alternatieve scenario's. Vaak zijn dit emotionele/conflict situaties. Op het moment zelf spelen deze alternatieve scenario's zich dan af in mijn hoofd en achteraf maak ik er wat notities van. Zo kom ik ook wel eens tot inspiratie voor leuke dialogen. Als er bijvoorbeeld ruzie is tussen een 'zwartrijder' en een controleur dan bedenk ik wat er allemaal zou kunnen gebeuren en hoe dit dan afloopt. Voor langere verhalen helpt het mij soms om een lijst te maken met vijf elementen waar je een sterk gevoel bij hebt. Het fysiek opschrijven van deze dingen is soms al genoeg om een gedachtenstroom op gang te helpen. Bijvoorbeeld: Het overlijden van een dierbare De liefde (voor een ander dan je partner) Gevoelens van onmacht over je eigen lot Intense afkeer van bepaalde typen mensen of dingen Een plek waar je vaak bent geweest Neem dan een persoon die je kent ( of jezelf ) en probeer in een aantal zinnen de vijf elementen bij elkaar te brengen. Hoe zou jij omgaan met het overlijden van een hartsvriendin of vader? Wat doe je als blijkt dat je man/vrouw verliefd is op een ander. Wat zou het met je doen als je nooit meer zou kunnen terugkeren naar de plek waar je het liefste bent? Bij mij komen dan al snel gevoelens en associaties op die noteer. Soms ontstaat er een al een idee voor een verhaal, soms ook niet:dan probeer ik wat dingen te verwisselen (niet de hoofdpersoon verliest een dierbare maar de hoofdpersoon staat op het punt om te overlijden) En zo kom ik tot een onderwerp om met toewijding aan te kunnen schrijven. Ik hoop dat je er wat aan hebt. gr. marc