Start » Forum » Hoe verdienen Boekscout en Free musketeers hun geld

Hoe verdienen Boekscout en Free musketeers hun geld

90 reacties [Laatste bericht]
flempike
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2012
Berichten: 6

Hoe verdienen Boekscout en Free musketeers hun geld

Beste mensen, schrijvers, denkers, auteurs & dichters, en anderen uiteraard,

Ik heb hier al veel veel gelezen over POD, etc. En ik denk ongeveer te weten wat eigen beheer en pod nu eigenlijk is, maar zoals hier ergens eerder vermeld, is er een 'grijze zone' tussen dit alles. Ook ik, heb, zoals velen onder jullie, een aanzienlijk aantal pogingen gedaan om een uitgever te vinden. Zoals iedereen die zoekt, val je dan ooit wel eens op POD mogelijkheden, etc. Veel 'happy stories' hieromtrent heb ik niet gelezen echter. Ik weet wel dat iedereen fier is dat zijn of haar eigen boek 'op het schap staat', hopelijk tussen boeken van grote schrijvers, en dat ook iedereen fier is om het boek aan kennissen, stamgasten, familie, collega's, kinderen, kleinkinderen te tonen,te pas en te onpas, en dan worden beschouwd als 'schrijver'. Vele mensen lezen nooit een boek, laat staan er één te 'plegen'. Velen van ons, de grote meerderheid, zijn geen Shakespeare of Grunberg of Brusselmans. Of Jeroen Meus. Nu ga ik op 31/1 naar een Boekscout 'auteursvergadering', en ben eigenlijk beniuwd wat ik daarvan moet verwachten. Wat echter opmerkelijk is is het feit dat hier gezegd en geschreven is dat boekscout 'alles' uitgeeft. Boekscout is een bedrijf, dacht ik, een POD publisher. En die firma dient toch te 'verkopen' en winst te maken? Vele mensen hier schrijven dat ze 30, 50, 18 boeken hebben verkocht. Vele mensen hoopten warschijnlijk ook dat ze er duizenden gingen verkopen ... Tenzij je kookboeken schrijft (en liefst ook nog bekend bent) kan dat (na boek van ... zijn naam ontsnapt me nu even ... Kobe Ilse als bewijs). Ik versta echter niet hoe Boekscout geld kan verdienen aan het drukken van enorm beperkte oplagen van een boek van Tante Irma, waarvan ze dan zelf 12 exemplaren wegschenkt en 17 verkoopt, die ze bovendien zelf heeft gekocht eerst aan korting. Ik citeer nu Boekscout. Zelfde zal wel gelden voor Free Musketeers en anderen. Stel dat ze aan Tante Irma pakweg 5 euro verdienen per boek, dan is het maal negenentwintig, toch slechts nog maar geen 150 euro ... en dan nog personeel, en drukwerk, overheads, belastingen, BTW, verzekeringen, lunches, koffie (hoop ik toch) voor die auterursvergaderingen, lunches met de drukker, kerstboom in de gang, licht, electriciteit, water, salaris, etc ... Ofwel moeten ze 10000 van die auteurs vinden (minstens), het spul drukken in China, en hopen dat de volgende J.K. Rowling ... als bij magische wind bij hen terecht komt. Hoe verdienen deze mensen dan geld?
J.J.

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 6 uren 46 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Titel aangepast. Iets meer witregeles/alinea's in geen straf flempike. Dit leest vrij stroef...

Juist het feit dat het POD is, zorgt ervoor dat FM en Boekscout toch winst maken. Ze printen (niet drukken) het per stuk en dus zijn de kosten laag. De verkoopprijzen liggen relatief hoog (tov van reguliere uitgaven).

Alle extra diensten (ontwerp, redactie, promotie) kosten geld en dus kan het op deze manier. Door de e-mailadressen die je moet verzamelen hebben ze meestal wel een verkoop van 20 exemplaren. Dat dekt dan weer de kosten van communicatie e.d.

Scribendi salutem!

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 20 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Dit is de eerste keer dat ik lees dat iemand zich zorgen maakt over de inkomsten van pod'ers. Toch wel aardig.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

L'Chaim
Laatst aanwezig: 7 jaren 4 dagen geleden
Sinds: 6 Jan 2012
Berichten: 321

Beste flempike, Dries heeft het goed uitgelegd. Wat mij betreft mag je de volgende keer wat meer zorg besteden aan je tekst, niet alleen qua gebruik van alinea's, maar ook wat meer aandacht besteden aan je taal zou geen overbodige luxe zijn.

Eat, drink and be merry, tomorrow we may all be dead. L'Chaim - Op het leven!

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132
flempike schreef:

Wat echter opmerkelijk is is het feit dat hier gezegd en geschreven is dat boekscout 'alles' uitgeeft. Boekscout is een bedrijf, dacht ik, een POD publisher. En die firma dient toch te 'verkopen' en winst te maken?

De schrijvers zijn de klanten, niet de lezers. Dat is het grote verschil tussen Publish on Demand en een reguliere uitgever.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

Schrijven voor een groot publiek en tig exemplaren van je boek verkopen is een illusie!
Alle POD uitgevers leven van de illusie van de schrijver die denkt in duizendtallen.
De schrijver is hun klant, hun bron van inkomen!
Loopt je boek uiteindelijk toch niet, dan krijg je van de POD uitgever een aanbieding om
50 van je boeken te kopen met 40% korting!
Daar verdienen ze dan ook weer aan terwijl jij met die boeken moet gaan leuren.

Bobcat.

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881
schlimazlnik schreef:

De schrijvers zijn de klanten, niet de lezers. Dat is het grote verschil tussen Publish on Demand en een reguliere uitgever.

Mooi neergezet, echt sterk. Ik jat hem voor later gebruik. being evil

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

DeEllis denk je even wel aan de royalties voor Schlimazlnik?

Bobcat. being evil

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

flempike
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2012
Berichten: 6

Beste allemaal,

ok ... reacties. Mijn taalgebruik, alineagebruik, etc. Tof. Misschien dien ik wat bijles te volgen bij mijn leraar Nederlands. van 30 jaar geleden. Ik dank jullie voor de observatie. Nieuwe alinea nu.

Ik ga eens horen wat die boekscout mensen te vertellen hebben en hoe ze hun 'klanten' (=schrijvers) bejegenen en zal jullie laten weten wat ik ervan dacht. Nieuwe alinea.

Ik heb echter de indruk dat velen hier vrij 'gefrustreerd' rondlopen over al hun ervaringen in de wereld van de uitgeverij. Ik, echter, ben er wel bewust van dat er een grote mogelijkheid bestaat dat mijn werk simpelweg niet goed genoeg is en mijn 'taalgebruik' niet al te best. De reacties op dit forum zijn hiervan de proef op de som. Falen is echter niet vallen maar wel blijven liggen.

Maar zoals jullie uiteraard niet kunnen weten wie ik ben of wat ik doe, zoals typisch op een forum, waar de woorden van een kwade puber van 14 evenveel betekenen als het schrijven van een professor, stel ik jullie reacties erg op prijs. Ik veronderstel dat velen onder jullie reeds aan zo'n Boekscout vergadering hebben deelgenomen, met de betrachting en overtuiging om de volgende King of Rowling te worden. Er zijn weinige Beckhams, Rowlings, Renzenbrinks, W. Reichs, Mick Jaggers, Einsteins, Evangelistas, Neil Youngs, Lincolns, Monroes, Vedders, Belle Stars, in deze wereld ... Ik ben geen van al deze mensen, maar die zelfkennis is heerlijk.

Ik hou jullie op de hoogte,
Mvg,
J.J.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

flempike effe wakker worden beste schrijfster!!!

Boekscout en alle andere POD uitgevers verdienen hun geld aan de schrijvers!
Niet aan de kopers van boeken. Mijn eerste boek was ook via Boekscout. Lekker makkelijk om in hun online boekwinkel te staan samen met, wat blijkt achteraf, duizenden anderen, ondergesneeuwd door het grote aanbod kun je je hoofd niet boven water houden! De illusieballon klapt pijnlijk kapot om je oren.
17 boeken heb ik in twee jaar verkocht via Boekscout. Tjonge daar word je toch echt blij van als schrijver!

Nee, nu doe ik alles in eigen beheer. Ja, veel geloop en promotie gedoe ook in eigen beheer.
In 2011 heb ik 2355 boeken verkocht met een marge van 5,65 per stuk. Ik kom er nu even eerlijk voor uit!
Oke, je moet er wel wat voor doen. Vergeet die POD uitgevers!

Bobcat.

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

flempike
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2012
Berichten: 6

Bobcat ... felicitaties met de verkoop. Ik apprecieer uw oprechtheid en eerlijkheid hier en dat is toch wat we allen wensen te weten, zeker mensen die, zoals ik, nog nooit hebben uitgegeven. 17 tov 2355 is enorm. Ik ga toch eens luisteren naar Boekscout, maar zal me zeker niet engageren.
Bedankt,
J.J.

flempike
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2012
Berichten: 6

Ik ben dus geweest gisteren naar Boekscout. 218 km van mijn deur. Er waren zes andere schrijvers aanwezig. De meest uiteenlopende boeken. Niet allemaal schrijvers die hun eerste boekje pleegden. Er was zelfs iemand die er reeds 6 had uitgegeven bij een 'echte uitgever'. Die man was ontgoocheld over zijn bevindingen. Er was eveneens een schrijver die al redelijk wat boeken had verkocht in eigen beheer en toch daar zat. Ik ging met een open mind. Eens luisteren. De argumenten die werden aangehaald leken me, als leek en economist, aanvaardbaar. Dit uiteraard gestaafd door ettelijke keren geprobeerd te hebben aan te kloppen bij een 'echte' uitgeverij.

De man achter Boekscout leek me wel kennis van zake te hebben. De oprichter van Free Musketeers ook zo bleek. We kregen, naast slappe koffie, ook ieder een waardering te beluisteren en niemand scheen het grondig oneens te zijn. En er werd wel soms vrij hard over gesproken. Spelfouten, DT fouten, ongeloofwaardigheden in de verhaallijn, etc. De mensen daar hebben zeer zeker die manuscripten gelezen. Zo heb ik het aangevoeld.

Het concept is helder en duidelijk en, naar mijn mening, eerlijk uitgelegd. Boekscout doet weinig ... maar toch wel belangrijke daden, en de schrijver is uiteraard vrij om te doen en laten wat hij/zij wil, maar kan toch op een belangrijke manier zijn/haar boek promoten/verkopen. En dat is toch de bedoeling. Verkopen?

Vandaag viel mij het contract in de electronische brievenbus. Ik heb het gelezen. Het is niet 'onderhandelbaar', zo bleek gisteren. Take it or leave it. Dat verhaal van de 40 mails werd uitvoerig besproken ... en blijkt bij vele mensen een belangrijk punt. Ik weet het even niet meer. Het doel zou zijn om binnen die 40 een aantal boeken te verkopen die de kosten dekt ...

Laatste advies?
J.J.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 15 weken 4 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Je kunt ook pod uitgeven zonder contract. Met het boekscout contract kun je, als het boek er eenmaal is en je hebt er spijt van omdat je het boek te duur vindt, niet mooi gemaakt vindt, niet kunt verkopen, geen recensies krijgt, toch ook een ebook wilt, of wat ook, voorlopig nergens anders aankloppen. Er zijn meer dan genoeg podders, zoals boekenbent en pumbo.nl,. waar je gewoon simpelweg een boek laat maken zonder ingewikkeld contract. Vaak zijn die per boek nog goedkoper ook.

flempike
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2012
Berichten: 6

Dank je, Ingrid, voor de reactie.
Weeral een andere piste. Als mijn boek uiteindelijk klaar was, ik schreef het voor mezelf eigenlijk, schenen anderen het toch ook te willen lezen, en zo sukkelde ik het straatje in om het boek uit te laten geven. En toen ging er een voor mij onbekende wereld open ... en zo, na lang proberen her en der, ben ik in de pod wereld beland ... nu ja, wat mij betreft, verkoopt het boek, goed. verkoopt het boek niet ... eigenlijk ook goed. Goede raad. Bedankt.
J.J.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 15 weken 4 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Gewoon prijzen en diensten vergelijken. Jij bent de klant, jij hebt een document waarvan iemand een boek mag gaan maken van jou. Dus ben jij de baas, jij mag ja of nee zeggen.

flempike
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2012
Berichten: 6

Beste Allemaal,

Weet iemand eigenlijk welke firma de boeken van Boekscout eigenlijk 'print'? Had ergens iets gelezen over Publish America ... maar het was een vaag verhaal. Met dank bij voorbaat.
Mvg,
Flempike

Ceridwen
Laatst aanwezig: 15 weken 4 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Goeie vraag, maar ik heb geen idee. Misschien hebben ze zelf wel zo'n machine aangeschaft. Maar ik haal hem even omhoog, voor de weekendploeg, zeg maar.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932
Citaat:

Dat verhaal van de 40 mails werd uitvoerig besproken ... en blijkt bij vele mensen een belangrijk punt. Ik weet het even niet meer. Het doel zou zijn om binnen die 40 een aantal boeken te verkopen die de kosten dekt ...

Persoonlijk zou ik het meteen helemaal vergeten als ik bij familie en kennissen óp zo'n manier moest gaan leuren met mijn schrijfsels. Maar hoe je daar mee omgaat, hangt natuurlijk helemaal van je persoon af en natuurlijk ook van het onderwerp van je boek. Stel dat je een nonfictieboek schrijft over aquariumvissen en je weet dat er best veertig mensen uit allerlei aquariumverenigingen zullen zijn waarvoor dat interessant is. Dan ligt het natuurlijk heel anders dan bij een roman.

Lore
Laatst aanwezig: 35 weken 5 dagen geleden
Sinds: 24 Feb 2011
Berichten: 180

Mijn ervaring met boekscout was dubbel:
Ze werken professioneel, leveren een mooi product. Maar als je royalties wil ontvangen moet je minstens 15 boeken per jaar verkopen. Vorig jaar verkocht ik er een klein honderdtal, maar om de royalties dit jaar te ontvangen moet ik er weer minstens 15 verkopen... Daar kunnen ze al wel winst op maken.

Verder doen ze werkelijk niets qua promotie, distributie en dergelijke, dat is ten laste van de schrijver. Ik leef in Belgie en per boek dat moest worden opgestuurd over de grens met Nederland werd 4.5 aangerekend. De portokosten nemen ze dus ook niet voor eigen rekening. Dat is toch een heel groot nadeel, want de kostprijs van mijn boek lag al behoorlijk hoog (17.95 voor 250 pagina's). Mijn boek was duur geworden, vooral door de portokosten die mensen moesten betalen.

Toen ik ook nog een probleem kreeg ivm met plagiaat van mijn boek (mijn lector en collega-auteur bleek geen inspiratie te hebben en nam een paar grapjes over uit mijn boek) heeft boekscout me op geen enkele manier geholpen. Dus daar ook al geen kosten aan verbonden qua hulp of juridische kosten.
Mijn ervaring zegt: in eigen beheer heb je toch meer vrijheid om bvb een e-book te maken of alsnog te tekenen bij een reguliere uitgeverij indien je boek toch heel erg goed blijkt te zijn. Bij boekscout tekenen, maakt dat je jezelf helemaal schaakmat zet en geen vrijheid meer hebt over wat je doet met je werk. Dat is toch het grootste nadeel. Ik zou het geen tweede keer meer doen.

inkie212
Laatst aanwezig: 6 jaren 40 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 47

Reactie verwijderd door auteur!

Debuut: "Koningskinderen, over ongewenste kinderloosheid, verlies en alsnog het geluk ervaren". Kijk eens op de site voor alle info over boek www.ingridvanderkuil.nl

Diana
Laatst aanwezig: 17 weken 19 uren geleden
Sinds: 17 Sep 2006
Berichten: 20

Ik zou het POD weglaten. Ga met een drukker in je buurt om de tafel. De POD 'uitgevers' printen je boek, drukken ze niet, houden het hierdoor goedkoop.
Ze vragen een ISBN aan en brengen het onder bij CB en daarmee ook automatisch bij BOL.com. Die stappen kun je allemaal zelf ook heel makkelijk ondernemen. Boek naar de Nederlande Bibliotheek sturen kun je ook zelf. Envelop, brief erbij, frankeren en op de bus.

Waarom een Freemusketeer of Boekscout in de arm nemen? Ze vragen een aantal mailadressen van je en die gaan ze mailen met een stukje promotie. Die twintig mailadressen kun je toch ook zelf mailen?
Vervolgens val je in de enoooorme berg met boeken en tilt geen enkeling binnen de POD uitgevers je er nog bovenuit met een leuke actie of een belletje van Joh kun je daar of daar komen signeren?

Ze doen geen andere promotie of marketing, niets. Waarom dan daar terecht? Ga eens praten met een goede drukker in de buurt. Ik heb het ook gedaan met mijn eerste boekje Kristal Momentjes. Een hele fijne samenwerking gehad.
Je hebt alles lekker in de buurt en de marketing moet je toch ook zelf doen, boekscout of niet.

Mijn vrijheid is mijn kracht! www.dianavanbeaumont.nl
Ik inspireer de mensen graag om het beste uit zichzelf te halen.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Het nadeel van een drukker is dat je zelf voldoende opslagruimte moet hebben voor alle (nog) niet verkochte boeken. Hoe kleiner je oplage, des te (relatief) duurder de drukprijs per boek zal zijn. Bovendien moet je zelf het geld hebben om te investeren in de druk - niet iedereen heeft dat.
Een tussenvorm kan Print on Demand zijn, dus uitgeven in eigen beheer, maar met een print-on-demand drukker die pas een boekje maakt als je een koper hebt (of per 10 tegelijk, net wat je afspreekt). Dan heb je geen voorraad in huis, en de kosten zijn nog redelijk te overzien.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Diana
Laatst aanwezig: 17 weken 19 uren geleden
Sinds: 17 Sep 2006
Berichten: 20

Ja schlimazlnik, helemaal mee eens. Ik was nog vergeten te zeggen dat het dan de printer versie mocht gaan worden bij je eigen drukker :-) Zo heb ik het ook gedaan. En dan gewoon per 40-50 boekjes en daarna gewoon per keer hoeveel ik er weer bij elkaar had zeg maar.

Mijn vrijheid is mijn kracht! www.dianavanbeaumont.nl
Ik inspireer de mensen graag om het beste uit zichzelf te halen.

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 3 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Ik heb het wel eens vaker gezegd: het feit dat je een boek hebt geschreven is niet voldoende reden dat het wordt uitgegeven. Als alle echte uitgevers je boek hebben afgewezen is het verstandiger het manuscript in een la te leggen en met een nieuw boek te beginnen.

Zoals anderen hier ook zeggen: een POD verkoopt dromen die niet uitkomen.

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 20 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Als er een boek door FM van je wordt uitgegeven moet je in het vervolg 72,60 per jaar betalen om de kosten te dekken.
Het zal nu wel storm lopen. sarcastic eye roll

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Dat zegt een hoop over de winst die ze op al die boeken maken, Tja. Blijkbaar kunnen ze daar die kosten niet dekken. Hoewel ik me afvraag welke kosten dat zijn.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 20 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

O.a. het CB en de reclame. Dit komt dus over de andere kosten heen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

BernadetteB
Laatst aanwezig: 5 jaren 5 weken geleden
Sinds: 2 Dec 2012
Berichten: 478
Tja schreef:

Als er een boek door FM van je wordt uitgegeven moet je in het vervolg 72,60 per jaar betalen om de kosten te dekken.
Het zal nu wel storm lopen. sarcastic eye roll

Hè, shit, ik wilde net gratis mijn verhaal uitgeven bij FM.... stick out tongue

Al doende creëert men

Don't waste your time, or time will wast you.

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 20 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Misschien maken ze voor jou wel een uitzondering.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Patje
Laatst aanwezig: 5 jaren 14 weken geleden
Sinds: 8 Okt 2010
Berichten: 242

Heb jij die mail ook gehad Tja? Ikke dus ook. Ik begrijp het echter niet goed. Mijn boek is in 2011 uitgekomen. Moet ik nu gaan betalen of wat? Ach ja, ik wilde het contract toch opzeggen.

Anoniem40
Laatst aanwezig: 6 jaren 13 weken geleden
Sinds: 7 Nov 2012
Berichten: 87

Even een vraag, stel ik wil een boek bij hen uitbrengen en ik kom het x-aantal e-mailadressen aanzetten waarvan zij er al bijvoorbeeld twee in hun bestand hebben zitten, moet ik dan weer twee nieuwe regelen?

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee