Kwaliteitsverschil POD

7 april 2008 - 15:25
Ik lees hier en daar (zeg maar overal...) berichten over POD-uitgeverijen. Die claimen dat ze minimaal 85 procent van het aangeboden werk uitgeven. Een reguliere uitgeverij komt aan de 1 promille of in die richting. Is er geen tussenweg te vinden? Er zijn ook forumleden die (terecht of niet terecht, daar wil ik vanaf zijn) neerkijken op POD-uitgeverijen. Laten we wel wezen: schrijven is erg laagdrempelig, iedereen kan het. Maar er is schrijven en SCHRIJVEN, als u begrijpt wat ik bedoel (en plagiaat, maar dit terzijde...). Dus: is een tussenoplossing niet mogelijk? Zeg een uitgeverij die 10% van het aangeboden werk uitgeeft? Zie deze post maar als een proefballonnetje. Ik ben benieuwd naar de reacties!

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2008 - 15:50
Hoi, welkom op het forum. Pod moet je zien als een dienst verlenend bedrijf met winstoogmerk. Zij fabriceren boeken. Inhoudelijk kijken ze niet tenzij er onwettige zaken in staan als discriminatie porno ed. Groot voordeel: je hebt alles zelf in de hand. Een regulier uitgever doet dit wel. Daar moet aan kwaliteitseisen voldaan worden. Belangrijk verschil is ook dat zij alles voor je doen zonder kosten incl de promotie. Pod uitgever maken je boek al dan niet tegen betaling en dan mag je in hun webwinkel. En daar blijft het bij. En ja, jammer genoeg wordt er op pod neergekeken. Soms terecht soms niet. Ik loop behoorlijk te speuren in hun webshops en kom echt bijzonder leuke boeken tegen. Ga je pod uitgeven omdat je bv een hengelsportwinkel hebt en een boek over sportvissen hebt geschreven. Dan verkoop je het boek in eigen winkel en heb niet altijd zin of tijd een uitgever te gaan zoeken. Ik snap dat. En natuurlijk zijn er ook mensen die voor geen meter kunnen schrijven en per se een boek op hun naam willen hebben. Ik hoop dat je hier wat mee kan. Verdiep je in de verschillende pod uitgevers voor je met een in zee gaat. De verschillen zijn enorm.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 april 2008 - 20:30
Het is inderdaad een érg amateuristische site. Dat wekt weinig vertrouwen in de verdere deskundigheid.

10 april 2008 - 12:43
Ceridwen, de site die jij aangeeft lijkt op een beginnende POD. Ik zal proberen mijn vraag wat te verduidelijken: ik heb zelf twee boeken uitgegeven, de ene bij Pearson (geen fictie, edoch erg leuk: Nederlandse letterkunde voor Dummies), en een boekje met kinderverhalen bij Boekscout (Sterkie en zijn vriendjes). Het verschil van totstandkomen was enorm. Momenteel probeer ik korte verhalen uit te laten geven, maar niet via een POD. Een reguliere uitgeverij zal, lees ik overal, heel veel moeite kosten, maar is uiteindelijk bevredigender. Voor mij althans. Waar ik in geïnteresseerd ben is in feite een uitgever die èn relatief veel van het uitgegeven werk uitgeeft, èn daarbij toch hoge kwaliteitseisen heeft.

10 april 2008 - 12:48
Waar ik in geïnteresseerd ben is in feite een uitgever die èn relatief veel van het uitgegeven werk uitgeeft, èn daarbij toch hoge kwaliteitseisen heeft.
Wat bedoel je precies, DJ?

10 april 2008 - 13:13
Eigenlijk een POD uitgeverij met een wat strengere selectie. Dus niet alles klakkeloos accepteren. Een POD accepteert alles (copyshop) en een uitgeverij bijna niets. Er zit in mijn idee een kloof tussen. Ik heb zelfs al ergens op dit forum gelezen dat het gepubliceerd hebben bij een POD negatief kan werken wanneer je 'echt' iets wil gaan uitgeven.

10 april 2008 - 13:25
Oké, nu snap ik het. (Ik begreep niet wat je bedoelde met een uitgever die veel van het uitgegeven werk uitgeeft, zoals je schreef). Ja, dan kom je denk ik uit bij ondernemingen, die zowel uitgeven (in eigen beheer, of POD) als redacteuren in dienst hebben (als extra service). Daar betaal je dan wel voor. De verantwoordelijkheid (of keuze, zo je wilt) ligt dan bij jou om van je werk een boek te laten maken dat nu net tussen het klakkeloos printen en een goede, gecorrigeerde en geredigeerde uitgave in ligt. Als je zo ver bent, kun je je manuscript ook naar een reguliere uitgeverij sturen. Vinden ze dat je verhaal toch nog tekort schiet, bv qua inhoud of thema, dan kun je het altijd zelf uitbrengen. Maar dan heb je in elk geval een uitgave waar je je in geen enkel opzicht voor hoeft te schamen (bv voor spel- en typefouten, kromme zinnen, herhalingen en al die dingen die er zo gemakkelijk in sluipen).

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2008 - 13:30
Dat is mal, bij mij (IE onder vista) doet ie het gewoon. Hoe dan ook, hier de link naar de wedstrijd, ik weet overigens niet of ik hem wel echt bij wedstrijden wil zetten. http://www.uitgeverijdeomslag.nl/?content=schrijf… . Ik denk dat ik begrijp wat je zegt DJ. Maar wat je wilt wordt erg moeilijk. De drukkerijen die veel uitgeven moeten het hebben van de lage kosten, zoals Ellis zegt, ´een dienst verlenend bedrijf met winstoogmerk.´ En reguliere uitgeverijen investeren meer in je boek, maar kunnen dan ook minder boeken uitbrengen. Er zijn er wel een aantal met een soort tussenvorm, waarbij je (een deel van de) begeleiding krijgt en dan ook zelf een deel meedraagt in de kosten. Ik weet zo geen goed voorbeeld en het is ook nog een beetje schimmig wie het nu goed met je voor hebben en bij wie de dollar, eh, eurotekens hoog in het vaandel staan. Uitgeverij Kontrast doet het weleens op een dergelijke manier - meen ik, hou me ten goede - en dat is ook verder ook een leuke uitgever. Uitgeverij Aspect doet het ook, en daarover zijn de meningen op zijn minst verdeeld.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2008 - 13:41
Overigens zijn er ook mensen die eerst Pod of EB uitgaven en nu reglulier onder dak zijn. Roos, Zjors en Tisa, dat schiet me zo te binnen, en heeft Arnon Grunberg niet ook zijn eersteling zelf uitgegeven?

10 april 2008 - 14:21
Jow, Ceridwen, inderdaad. Hoe wil een uitgeverij een manuscript beoordelen als hij zelf zinnen als deze publiceert: Door inzending van uw manuscript geeft je een exclusieve toestemming aan Uitgeverij De Omslag om uw bijdrage openbaar te maken en te verveelvoudigen [...]. Maak in een begeleidende brief duidelijk wie je bent, hoe de titel van uw boek luidt en tot welk genre het behoort. [...] De prijs voor de winnende auteur is publicatie van hun bijdrage in een boekuitgave. Dus: je eigen boek die uitgegeven wordt!

10 april 2008 - 16:15
En wat heb je volgens jou dan, voor die drie à vierduizend euro, Ros? (Want ik denk dat dit wel erg veel geld is).

10 april 2008 - 16:45
Dat is heel veel geld. Wat je daarvoor hebt is een bedrijf dat slechts twintig boeken per jaar uitbrengt en mensen laat debuteren die bij de regulieren niet aan bod komen. Met alle faciliteten van een uitgeverij, maar met sterk promotiele inspanning om een boek een goede start te geven.

10 april 2008 - 18:00
Heb je een bepaalde uitgever op het oog die het zo doet? (Misschien begin ik een uitgeverij... Owww... problemen op het forum. Grapje!)

10 april 2008 - 18:58
:lol: men geeft twintig titels per jaar uit. (ongeveer) Eerste oplage is 1000 exemplaren. Als je die zelf laat drukken, ben je ongveer drie à vierduizend euro kwijt. royalties eerste oplage vijf euro per boek, dus na verkoop eerste druk ben je uit de kosten. (geen kinderboeken, geen gedichten)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2008 - 19:03
Tja, die taaltouten, dat is wel ernstig. Maar goed, ik struikelde deze week ook over een site die in acht talen om manuscripten vraagt, maar zich in al die andere talen nauwelijks uit kan drukken. dus wie weet is het een trend? Nu weet ik natuurlijk niet wat de eisen zijn om een uitgeverij te worden (als het een kwestie van roepen is, zullen we Marriejeanne :D :p ) maar ik vind een goede taalbeheersing in de bedrijfsuitingen toch wel eis nummer een.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2008 - 21:22
Ja, ze zijn er zeker. De twee die ik noemde en die jij aanhaalt, Ros, en de omslag rept ook wel degelijk over een fonds. Op zich niet gek hoor, ook niet voor een Podder- als jij de pod uitgever bent die wel een kwaliteits eis stelt en het publiek weet dat een boek uit je stal het lezen waard is verkoop je meer in de diepte en minder in de breedte. Dus ik zou zeggen dat er ruimte voor is, alleen staan daar nog heeeeel weinig spelers.

10 april 2008 - 21:52
royalties eerste oplage vijf euro per boek, dus na verkoop eerste druk ben je uit de kosten. (geen kinderboeken, geen gedichten)
Ros, heb je het dan over een boek van 50 euro? Dat is niet gemiddeld, dacht ik. Wat voor boek koop je voor 50 euro? Of anders gezegd: hoe kom je aan 'royalty's vijf euro per boek'? Als er niet zo veel spelers in dat veld staan, Ceridwen, dan zal dat óf een reden hebben (dat het nl niet zo gemakkelijk is, want een boek schrijven is nog héél iets anders dan een boek verkopen; veel redacteuren / uitgevers zijn zelf geen schrijver) óf we moeten er maar snel één opzetten!

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2008 - 22:21
Je moet in elk geval twee dingen kunnen, een goed fonds samenstellen (en dus heel veel lezen en beoordelen) en je moet mensen af kunnen wijzen, daar geen rotgevoel van krijgen. En dan, inderdaad, moet je je plek veroveren in de markt. Dat kost allemaal geld en de vraag is of het er nog uitkomt. Nu ja, zitten we weer dit topic te vervuilen. Ik denk overigens toch niet dat die boeken 50 e, kosten, wel?

10 april 2008 - 22:43
marriejeanne, De getallen die ik noem betreffen een boek van 220 bladzijden met een winkelprijs van vijftien a zestien euro. ( Na de eerste duizend volgt een tweede druk en dan worden de royalties veel minder, zeg tweevijftig. ) (Het is een nogal 'andere' formule denk ik.) Maar alles wel zwart op wit.

10 april 2008 - 22:48
Ik vind dat geweldig hoge royalty's, Ros. Kan iemand even voor me uitrekenen hoeveel % 5 euro van 16 euro is? Dat lijkt mij in de buurt van 30% komen. Daar heb ik nog nooit van gehoord. Wat is dit voor uitgeverij, die je bedoelt? Anders kun je misschien een nieuw topic openen over die andere formule? Want ik denk dat er wel meer mensen benieuwd naar zullen zijn.

10 april 2008 - 22:53
Daar staat wel je eigen investering van drie à vierduizend euro tegenover. Het bedrijf zal ik maar niet noemen, want dat kan problemen veroorzaken. Maar desgewenst stuur ik je een e-bericht en dan laat ik het je weten.