Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Kostenplaatje zelf uitgeven boek

Wellicht is het handig om een overzicht te maken van de prijzen van de verschillende aanbieders.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beetje flauw om nu te stellen dat de omslag van Zjors niet professioneel is, zonder hem zelfs maar gezien te hebben. En passent suggereer je ook nog eens dat iedereen zonder professionele omslag niet meer dan een 'leuk boekje' heeft gemaakt.
Wat betreft mijn eigenbeheerboeken mag je dat wel stellen, Ceridwen. De omslagen zijn niet professioneel en de boekjes zijn niet meer dan 'een leuk boekje' waar ik er overigens stukken meer van verkoop dan de meeste eigenbeheeruitgaves, maar dat terzijde. :wink: Ik zie die boekjes ook als zodanig. Ik bundel om de zoveel tjd mijn columns en dat geeft dan een geinig boekje waar mensen plezier aan hebben. Niet meer en niet minder. De 'grote verkoopcijfers' moeten maar komen van de boeken die de uitgevers van me uitgeven en die regelen zij zelf wel professioneel. Maar zeker niet voor de prijzen die Phantom noemt.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Ceridwen Voor mij luistert het heel nauw. Ik ben dan bloedserieus. Waarom denk je dat ik zelf de coverpage maak? Als Zjors het af kan met Open Office zeg ik "Bravo"! Ik kan het niet. Maar als zij bv een foto maakt van een tekening, verschuift het patroon zich. Dan kan het in OO er redelijk uitzien. Maar nooit gelijk aan een goed uitgewerkte tekening die in adobe is bewerkt. Ik denk echter niet dat dit relevante discussies zijn.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb op IStockPhoto een favo bij de Engelse fotografen. Die maakt hele mooie, sfeervolle foto's. Ik zou geen zin hebben een duur fototoestel aan te schaffen, want dat is voor dit soort foto's echt nodig, en dan nog modellen moeten inhuren. Het bewerken kan ik dan wel weer goed en daar heb ik ook plezier in. Ik laat de medewerker van de drukkerij tussendoor naar de resultaten kijken en vraag hen om zijn mening. Wat hij ook zegt, uiteindelijk doen we het zo als ik het wil (lol) en het resultaat mag er zijn. Smaken verschillen natuurlijk, maar LOSER heeft gewoon een mooie kaft. Je moet alleen niet naar de achterflap van de eerste druk kijken :-( (<--die heb ik een nacht voor de druk begon nog verbaggerd, ehemm <--keelgeluid). Zo, wel te rusten voor al mijn favoriete braadworsten hier!

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In Adformatie (vakblad voor reclame en marketing) staat elk jaar een overzicht van beste en slechtste cover van een groot aantal tijdschriften. In de tijdschriftenbranche is een goede cover ontzettend belangrijk. Het verschil in verkoopcijfers tussen de slechtste en beste cover bedraagt vaak duizenden exemplaren. Wanneer mijn boeken worden uitgegeven, hoop ik een goede ontwerper te treffen en ik zal me zoveel mogelijk afzijdig houden. Als ik gedwongen wordt mijn eigen boeken uit te geven, zal ik mijn best doen om iemand te vinden die de cover voor me kan ontwerpen. Ik weet dat een cover zeer belangrijk is, maar ik vind ook dat ieder zijn vak heeft. Tegen anderen roepen dat ze meer aandacht moeten besteden aan de cover, maar niet inzien waar je eigen expertise begint en ophoudt, vind ik vreemd.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik persoonlijk vind trouwens de omslag van der laatste Harry Potter (NL-editie) ontzettend lelijk. Is natuurlijk subjectief. Wie weet heeft de ontwerper er geen zin meer in gehad.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het verschil in verkoopcijfers tussen de slechtste en beste cover bedraagt vaak duizenden exemplaren.
Wat voor tijdschriften geldt, geldt wellicht ook voor het omhulsel van boeken. Als er van een boek cover-technisch verschillende versies verkrijgbaar zijn, dan kies ik doorgaans het exemplaar wat voor mijn gevoel het beste oogt. Ik ben er zelf bereid en hogere prijs voor te betalen. Gek eigenlijk.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Deze hele discussie over dat het belangrijk is aandacht te besteden aan de omslag, vind ik een gigantische open deur. Wanneer je bij een reguliere uitgever zit, zal deze er uiteraard voor zorgen dat er een goede omslag komt. Hij weet dat dit kan helpen bij de verkoop en wil zelf ook zoveel mogelijk boeken verkopen. Wanneer iemand in eigen beheer uitgeeft, kan ik mij niet voorstellen dat hij denkt, ik rommel maar wat aan. Bij de eigen beheer boeken die ik ken, hebben mensen erg hun best gedaan om een zo goed mogelijke omslag te maken. En daarbij vaak de hulp ingeroepen van een vriend of familielid die vormgever is. (Terzijde, ik heb beide columnboekjes van Zjors en die zien er prima uit) Bij mijn dichtbundel die ik zelf gemaakt heb, is de omslag een foto van een professionele fotograaf en de lay-out heb ik laten doen door een vriend die vormgever is. Bij de dichtbundel voor Ruigoord, is de omslagtekening gemaakt door een kunstenaar en de rest van de opmaak door een grafisch vormgever. Volgens mij vragen de meeste eigenbeheerders hulp van mensen in hun omgeving met kennis van zaken. ThePhantom, ik heb het idee dat “de omslag” een beetje een stokpaardje van je is (je hebt het er in verschillende topics over) maar daar wordt in het overgrote deel van de gevallen echt wel voldoende aandacht aan besteed.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Irene Dat zou wel eens waar kunnen zijn, ik heb het geluk dat ik voluit kan experimenteren omdat ik het hele proces zelf kan besturen, van het maken van de foto tot en met het het maken van een drukklare file. Vormgeving is op de inhoud na het belangrijkste onderdeel van een boek. En daar hebben we het over. Mario zegt heel terecht dat hij een stockfoto neemt die bij honderdduizenden op internet staan. Hij heeft dezelfde programmatuur die ik heb dus ik weet precies dat hij een absoluut goed produkt kan maken. Maar ik ga een stap verder omdat ik ook dat eerste traject - het maken van een fotoopname - goed in handen heb. Het modellenwereldje ken ik van haver tot gort dus daar heb ik geen moeite mee. Ik heb trouwens voor mijn omslag een foto gebruikt uit een serie die ik schoot voor een portfolio. Ik werk o.m. met een analoge Fuji GX680 waarvan ik de negatieven/diapositieven inscan. Ik houd de dieptewerking van de analoge foto die ik digitaal kan bewerken. Dergelijke apparatuur is een kostbare aangelegenheid, maar ik heb het nu eenmaal dus waarom zou ik er mijn voordeel niet mee doen?

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Há Irene, ja, precies zo bedoelde ik het, alleen wist ik dat zelf nog niet. En Zjors, hihihi, nou niet gaan zeggen dat je kaft een C & A 'tje is hoor! Ik had een tijdje zo'n tijdschriftenrek in de gang, en daar stond hij in. Tenminste, als het bezoek hem er niet uit jatte; 'he wat is dat voor leuk boekje'. Per ongeluk of met opzet blijkbaar een zeer geslaagde kaft. Waar zou dat rek eigenlijk zijn gebleven? (sjokt naar zolder om maar weer eens achter en onder wat dozen te kijken).

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Eliza Een actueel voorbeeld kostprijs: Oplage: X (kan per 25 stuks online besteld worden) Eerste oplage: 15 exemplaren Volume boek: 350 blz. zwart Papier binnenwerk: 80g disovery Formaat gesloten: 235 x 155 mm Print cover: full colour Papier cover: 280 - 300g Colotech (Xeroxpapier) Afwerking: garenloos binden en nasnijden Aanlevering data: printklare PDF bestanden en indisign voor de cover Om het geheel eenvoudig te houden maak ik u een prijs per afgewerkt boek. Prijs per boek: € 8,75 + btw Duidelijk?

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Nu heb ik toch het idee, ThePhantom, dat je mijn vraag (vrij vooraan in het topic) over het hoofd hebt gezien. Of heb ik jouw antwoord over het hoofd gezien?

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ ThePhantom, je schrijft: "Als ik zo grofweg bereken wat de initiele kosten zijn die een uitgever maakt voor het boek bij de drukker is dan denk ik dat je met een bedrag van tussen de 5 en 10.000 euro rekening moet houden. Dan praten we dus over een professioneel aangemaakt boek. Omslag, binnenwerk, correctie,layout." Betekent dat dat een uitgever een boek van 10 euro 500 à 1.000 keer moet verkopen? Zonder dat er nog een drukker, illustrator, redacteur aan te pas is gekomen?
Zo kunt u het wel stellen marriejeanne als je het boek volledig los ziet in de uitgeverij. Maar als je, als uitgever, dit boek er bij hebt of niet dan blijven je globale kosten toch dezelfde en mag je rekenen dat je als uitgever zo'n 2 tot 3.000 euro via die drukknop van die globale pot kwijt kunt. Of reduceer je de boekenkost al naar een verlaagde gedachtengang van 3 tot 7.000 euro. Je hebt nog enkel de druk- en inbindkosten. Waar je ook al je verlaagde kost als dikke klant kunt laten gelden. Maar de uitgever bekijkt het nog heel anders: Als je per jaar zo'n 150 titels in je uitgave hebt. Tracht je het volgende jaar 160 titels op de markt te brengen met dezelfde kost, of minder. Want hoe meer titels je hebt hoe meer mogelijkheden om te scoren. Zoals bij de Lotto ook meer kansen meer mogelijkheden geeft. Hoe miniem ook. Dan zou zelfs, uitzonderlijk, één bijkomende titel kunnen instaan voor de grootste kost van die 9 andere bijkomers samen. Uiteindelijk is het toch nog de lezer die je de kans geeft om een volgend boek uit te geven. Niet de uitgever als tussenpersoon met zijn gestroomlijnde kanalen. Uiteindelijk is een goede verkoop van je eerste boek een uitstekend CV voor de volgenden. Een goed verhaal verkoopt beter met een prachtig kleedje aan. Maar dan nog. Eerlijk gezegd vind ik de discussie van de kostprijs van een boek hier onterecht als je in de schoenen wil gaan staan van een uitgever. Daar worden heel andere normen gehandteerd dan hier besproken. Wél als jijzelf als uitgever gaat optreden, kom je aan een groter getal omdat jij vanaf nul moet beginnen. Maar dan knaag je aan onderdeeltjes van het productieproces om er voordeliger uit te komen. De externe drukker telt gewoon zijn prijs. Dan is het wél belangrijk dat je zoveel mogelijk aan eigen vormgeving gaat doen en zoveel mogelijk zelf kunt aanleveren. Bovendien moet je reeds de zware kost van het redigeren via via kunnen subsidiëren. Het allergoedkoopste is een kant-en-klare PDF van cover en inhoud aanleveren aan een echte boekdrukker. Alle helpers en middelen hierboven ingeroepen zijn welkom en maken de productie voordelig. Als je dan nog de gok waagt van dadelijk 500 of meer boeken te bestellen kom je er tussen 2.000 tot 5.000 euro van af. Afhankelijk van het aantal bladzijden. Of tussen 4 en 10 euro kost per ex. Aan een verkoopprijs van 12,5 euro (BTW inbegrepen) zonder kortingen aan verkopers te moeten afstaan moet je zelf zo al méér dan 200 boeken verkopen om uit de kosten te komen. Bovendien moet je de boeken meestal onmiddellijk of vooraf betalen bij het leveren. (Hier gebruikt een uitgever zijn commerciële sterke kant met soms de speelruimte van te wachten tot zelfs een half jaar en dan zijn de onkosten voor een groot deel of helemaal binnen. Niet erg eerlijk naar de drukker en boekbinder die opdraaien voor de intresten. Maar wat is nog zakelijk eerlijk?) Hoe klein ook maar de BTW van 6% is ook handig te recupereren. Denk er eveneens aan dat het procent minder dan 500 ex. verkoop veel hoger ligt dan de meerverkoop. Met een verkoop van 500 zit je binnen de uitgeverij goed. Met meer dan 1000 prima. Dus de uitgeverijkost nooit vergelijken met de kosten van een uitgave in eigen beheer. Ga nooit in de schoenen van iemand anders staan of maak niet de rekening van je gebuur. Uiteindelijk draait alles rond de commercie van de verkoop. Wie daar zijn beroep van maakt en strategisch goed staat is meerdere stappen voor. Over de kwaliteit ga ik mij niet uitlaten. Daarin heeft iedereen gelijk en wordt naast mekaar doorgepraat. Het kan moeilijk, maar gemakkelijk lukt ook. Het is gewoon van welke kant je het bekijkt en wat jezelf van je product verlangt. Mijn Mac-hobby is ook covers ontwerpen (ook van CD-hoezen). Spijtig, maar alleen voor Apple-Mac is het programma http://www.typestyler.com/ zit je voor alle tekst- en beeldfantasietjes in de speeltuin voor affichen, flyers, covers en bewegende gif-beelden op internet... Misschien wat duur. Wel de moeite voor je hobby. Ik las ergens wat aanraden voor de aankoop van een laptop... Alleen al voor dit programma zou ik al voor een Mac Powerbook kiezen. Ondanks zijn (nieuwe) hogere kostprijs. En het klopt, tweedehands bij de vleet, want Apple-gebruikers zijn als BWM-fans. Die willen het allernieuwste van het allerlaatste. Zelfs nog voordat het op de markt is. Over Apple gesproken. Ik gebruik bv mijn Ipod niet enkel voor de muziek maar vooral als dictafoon waarop je een gedicht of goede gedachte kwijt kunt. Gewoon altijd bij de hand. Zoals mijn fototoestel. Als jezelf de handen uit de mouwen steekt maak je ontwerpen zoveel als je maar wil... Daar komt wel eentje uit dat je bevalt. Het gebeurt privaat als hobby en die uren worden nooit geteld. Een uitgeverij heeft liever niet dat je met eigen opmaak van binnenwerk afkomt. Die heeft toch zijn vaste personeelsploeg. De hoes is een uitzondering, maar de uitgever heeft daar wel zijn laatste woord voor de marketing. Té belangrijk. Maar zoals gezegd door iedereen: de cover is van het uiterste belangrijk en mag bijna gelijk gesteld worden met de inhoud van het boek. Aan een hoes of videoclip van een DVD-speelfilm wordt heel veel tijd en geld besteed en de ontgoochelingen zijn vaak navenant als je vaststelt dat je je 90 minuten of meer afvraagt wanneer die film nu eindelijk gaat beginnen. Bij een boek gaat het dan om nog heel wat meer tijd bij een slechte communicatie tussen cover en verhaal. Daarom moet de covertekst en het coverbeeld zo helder mogelijk de inhoud van het boek weerspiegelen of je komt, als auteur, nog zelden aan een tweede boek toe. Hoe mooi het verhaal. Er zijn wel bepaalde goedkope romanreeksen waarop je eender welke cover kunt plakken. Ook meestal speciaal uitgegeven via een ander uitgeverscircuit en erg goedkoop omdat de productiekost zeer laag en de oplage hoog ligt. De covers van de tijdschriften beklemtonen hoe sterk een cover bij de koper doorweegt. Soms enkel en alleen omwille van die cover wordt het blad gekocht. Zelfs de kranten krijgen dit virus. Ga maar eens een half uurtje rondhangen aan de tijdschriftrekken van een drukbezocht warenhuis. Tot slot over die Harry Potterboeken: Als je een cover voor een reeks maakt weet je waaraan je begint en met succes ben je ook nog als layouter verplicht om met een gelijkaardige blikvanger je vervolgen te maken. Ook al raakt je inspiratie op. Zet al de Potterkes maar eens mooi naast mekaar. Daar zit lijn in. Dat is zelfs teamwork waar dagen of weken aan gewerkt is. Maar vergelijken? Nee! Alleen voor de kosten van dat coverwerk breng je meer dan één boek op de markt.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je wel voor je utgebreide antwoord, Gilbert.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja? Begrijp ik uit je antwoord dat het dan niet de bedoeling is dat ik ook een vraag stel?

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Marriejeanne Ik denk dat Gilbert je aan de hand van zijn uitvoerige toelichting een duidelijk antwoord op die vraag gegeven heeft. Dus zag ik die vraag van jou meer dan duidelijk beantwoordt door Gilbert's reactie.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat was drie dagen nadat ik de vraag gesteld had, ThePhantom. Maar misschien had je hem over het hoofd gezien. Dat kan. Daarom stelde ik hem nog een keer. Vervolgens was Gilbert zo vriendelijk hem te beantwoorden.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hey iedereen, Ik ben Karen en volg al een tijdje de boeiende conversaties op deze website. Sinds kort werk ik namelijk voor Wwaow.com, een self-publishing service met webwinkel, waar momenteel alles in werk wordt gezet voor het verbeteren van de website. Jullie dialogen zijn echt een goede leerschool: ik lees wat er bij schrijvers leeft, en wat door jullie als gemis, wrevel of als een handigheidje wordt aanzien. Doe zo voort. (En als jullie es vragen zouden hebben: Shoot!) Wat ik omtrent jullie posts over de kwaliteit van de covers wou zeggen, is dat daar geen lijn in te trekken valt. Wij zien evengoed prachtige en 'minder professionele' covers de reveu passeren. Van professionele hand of van een amateur. Maar iedereen doet duidelijk wel zijn/haar best. De ene heeft er meer oog voor dan de andere, denk ik. Templates zijn bijvoorbeeld ook populair, maar dan moet je wel constateren dat er enkele boeken (met de meest uiteenlopende thema's) zijn die dezelfde omslag-foto hebben. We denken er dan ook aan om meer templates aan te bieden of samen te werken met een DTP-er. We zoeken echter nog uit of daar vraag naar is.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Karen, welkom, Als medewerker van een pod uitgever zal je de nodige vragen krijgen. Niet van schrikken. We bijten niet echt maar de gemoederen kunnen wel eens wat oplopen. Wel leuk dat je erbij bent.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt, DeEllis. Ik ben ook al een beetje voorbereid op jullie vragen, hoor. Jullie zijn zéér 'bij de pinken' : ) Maar dat maakt het juist zo boeiend. Er wordt hier heus wat uitgespit.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Marriejeanne Ik had hem inderdaad niet gezien. Anders had ik hem zeker beantwoord. Soms gaan de raecties hier zo snel dat een intussen gecompileerd antwoord alweer outdated is. Maar dat is geen excuus. Dus bij deze. :o

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je ThePhantom. Dit antwoord had ik dan weer niet gezien, drie weken na dato lees ik het. Maar ik lees ook:
@Eliza Een actueel voorbeeld kostprijs: Oplage: X (kan per 25 stuks online besteld worden) Eerste oplage: 15 exemplaren Volume boek: 350 blz. zwart Papier binnenwerk: 80g disovery Formaat gesloten: 235 x 155 mm Print cover: full colour Papier cover: 280 - 300g Colotech (Xeroxpapier) Afwerking: garenloos binden en nasnijden Aanlevering data: printklare PDF bestanden en indisign voor de cover Om het geheel eenvoudig te houden maak ik u een prijs per afgewerkt boek. Prijs per boek: € 8,75 + btw Duidelijk?
Waar haal je die prijzen vandaan? Of zijn dat jouw eigen prijzen? En: * Is dat dan met of zonder opmaak? * En verzendkosten, zitten die bij die 8,75 in? * En een proefexemplaar? * Opstartkosten? Of heb je voor die 8,75 alles, maar dan ook echt ALLES betaald voor vijftien boeken van 350 pagina's, behalve de btw?