Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#274 - Echt

27 november 2019 - 16:22

'Weet je hoe in sommige urinoirs een vlieg is aangebracht zodat mannen beter zouden mikken?'
Dat is weer een typische Brunovraag.
'Hoe zou ik dat weten? Ik ben een vrouw; ik kom nooit in een mannentoilet.'
'Soms lijken die vliegen net echt,' legt Bruno uit, 'Ik dacht dat ze hier in de bioscoop ook zulke urinoirs hadden.'
'Was dat dan niet het geval?' vraag ik. Ik hoef dit echt niet te weten.
'Er was wel degelijk een vlieg,' zegt Bruno, 'Maar het was een echte; ik heb ze doodgeplast.'
'Stil nu,' zeg ik terwijl ik met mijn ogen rol, 'De film gaat beginnen.'

De lichten gaan uit en Bruno legt zijn arm om mijn schouders.
'Lekker griezelen,' fluistert hij.
De dreigende muziek van de begingeneriek doet ons daveren in onze comfortabele cinemazetels. De camera haast zich door de regen langs een donker pad. Achter ons klinkt geritsel: we worden achtervolgd.
In de verte brandt een licht. Een herberg! De redding is nabij! We versnellen onze pas en we zijn buiten adem wanneer we de kroeg bereiken. We stormen binnen zonder kloppen en de deur valt achter onze rug in het slot. Met onze laatste krachten schuiven we de grendel dicht. Eindelijk veilig.
'Goed volk,' roepen we, 'Is hier iemand?'
Een schurend scharnier is het enige antwoord dat we krijgen. De camera zoomt in op de keukendeur die tergend langzaam opendraait. Twee vurige ogen kijken ons aan. Ze behoren toe aan een dwerg met een koksmuts en een enorm slagersmes.
'Vanavond staat er lever op het menu,' zegt de kleine engerd op het grote doek.
Zoals te verwachten valt bij dit soort films, schrikken we ons halfdood wanneer hij verrassend snel met zijn mes in onze richting maait.

'Ow,' zegt Bruno, 'Het leek wel of ik die uithaal echt kon voelen.'
'Ik voelde ook een steek van pijn,' zeg ik, en ik leg mijn hand op mijn buik.
'Is dat bloed?' vraagt Bruno wanneer ik nattigheid voel en mijn hand voor mijn ogen houd.
'Lekker vers bloed,' bevestigt de griezel grijnzend, 'Dat is mijn kwaliteitsgarantie.'
Hij likt zijn lippen en helt met uitgestrekte armen vervaarlijk over de zitjes van de rij voor ons.
Het laatste wat we ruiken, is de verderfelijke stank van zijn adem.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 november 2019 - 16:24

Tekstopmaak werkt blijkbaar niet. Ik wil helemaal niet zoveel spatie tussen de regels.
Het probleem van de interlinie heb ik met een trukje opgelost.

Ik denk dat de instellingen van de editor nog niet correct staan.
Het lijkt erop dat HTML niet toegelaten is. Dat is jammer.

Dit werkt niet: <i>cursief</i>, <em>cursief</em>, <b>vetjes</b>, <strong>vetjes</strong>.
Dit wel: cursief en vetjes.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 november 2019 - 23:25

Nee, ik bezoek dit forum meest op de telefoon. Ik kan niet zeggen dat de responsiviteit er op vooruitgegaan is. 

De vlieg in de pot dialoog is bijzonder aardig, maar het leukste in je tekst is hoe je de bioscoopbezoekers de film in schrijft. Het Bruno personage helpt daarbij goed. Dat er iets uit het scherm komt,  is eigenlijk te cliché. Dat het dan ook nog Magere Hein is, is helemaal gelift uit Scrooged. Daar raakte je mijn enthousiasme kwijt.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 november 2019 - 11:52

Getver, wat een griezelig goed verhaal. Ik moet er nog even over nadenken of ik vanavond nog wel naar de film wil.

Ik vind de vernieuwde site nog niet geweldig. Zal een kwestie van wennen zijn denk ik. Paar kleine opmerkingen over de tekst:

Ik dacht dat ze hier in de bioscoop ook zo’n urinoirs hadden. -- zo'n moet volgens mij zulke zijn

Er was weldegelijk een vlieg -- wel degelijk

de Magere Hein -- de mag weg. Magere Hein. Je zegt ook niet de Henk of wie dan ook.

 

 

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 november 2019 - 11:57

Ben benieuwd wat voor trucje je gebruikt heb, ik zat hiernaar te zoeken, maar kon er niks over vinden. Heb het idee dat er nu in mijn eigen tekst meer witregels dan tekst staan...En in alinea's indelen is op deze manier ook een beetje lastig.

Inhoudelijk zou ik zeggen spannende tekst, je weet de spanning goed op te bouwen. De begindiscussie die eigenlijk nergens over gaat sluit hier goed bij aan. Wel ben ik het met Tilma's respons eens dat Magere Hein wel een heel vaak toegepast karakter is en dus niet helemaal origineel in deze zin. Denk dat je tekst sterker zou zijn als je een karakter neemt dat misschien wel dezelfde intenties heeft als Magere Hein, maar hem niet letterlijk is.

 

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 november 2019 - 12:57

@Tilma en @Virtuoso: ik was gisteren aan het schrijven en zat voor ik het wist boven de 300 woorden, dus heb ik mij ervan af gemaakt met Magere Hein. Na jullie opmerking, heb ik de tekst herlezen en omdat de engerd uit de keuken komt heb ik er een dwerg van gemaakt met een koksmuts en een lang mes. Ik zit nu aan nog meer woorden, maar ik weet dat Mike me dat wel zal vergeven. Is het beter nu?

@Virtuoso: ik denk dat de site draait op Drupal en dat ons de minimumfunctionaliteit is aangeboden van de editor. Voor de administrator, is het een kleintje om ons meer functionaliteit te geven, maar dat houdt ook een risico in: hoe meer functionaliteit toegelaten wordt, hoe meer er ook misbruik van kan worden gemaakt. Ik ben benieuwd welke keuzes er zullen gemaakt worden.
Wat betreft de interlinie zitten we (denk ik) met twee problemen. Het eerste probleem is dat er een <p>-tag gegenereerd wordt wanneer je op de entertoets drukt, terwijl je in sommige gevallen enkel een <br>-tag nodig hebt. Ik heb een trukje gebruikt om toch een <br>-tag te bekomen: ik heb in een teksteditor een newline-karakter gemaakt en dat karakter met Ctrl+C / Ctrl+V gekopieerd naar mijn tekst.
Ik zou aan de administrator aanbevelen om in de balk bovenaan toe te laten om een stijl te kiezen. Op die manier kan je als auteur zelf het gedrag kiezen: wil je echt een nieuwe paragraaf (zoals met <p>) of gewoon een nieuwe lijn (zoals met <br />).
Het tweede probleem is de CSS: de afstand na elke <p> is gewoonweg veel te groot. Het lijkt wel alsof de auteur opzettelijk lege lijnen tussenvoegde, wat in werkelijkheid niet het geval is.

@Fief: bedankt voor de opmerkingen. Ik heb weer bijgeleerd. Zo schrijf ik "weldegelijk" al mijn hele leven aan elkaar, maar ik heb het opgezocht en je hebt gelijk: het moet in twee woorden. Wat "de" Magere Hein betreft: ik heb er een akelige kleine kok van gemaakt 👨‍🍳

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 november 2019 - 15:57

Ik heb van het huis een herberg gemaakt. Dat maakt het geheel consistenter. Het verklaart ook waarom de vluchteling(en) zo gemakkelijk binnenraken.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2019 - 14:13

Goed verhaal Bruno. Als ik tot kippenvel in staat was, zou ik het vast gekregen hebben. Ik zou de koksmus veranderen. (Mijn tablet deed het vanzelf al)

Het urinoir met de vlieg is vast van de Sphinx-fabrieken uit Maastricht.

Ik stond laatst voor een urinoir met op ooghoogte een bordje met het opschrift: kom gerust dichterbij, hij is korter dan je denkt.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2019 - 14:26

Die opmerking over die koksmus begreep ik eerst niet. Ik heb een paar keer moeten herlezen voor ik zag dat er een T ontbrak 👨‍🍳

Ik woon in Vlaanderen. Ik kom zelden in Maastricht. Dat van die vlieg is trouwens een waargebeurde anekdote. Ik heb ooit een vlieg doodgeplast omdat ik dacht dat het zo'n speciaal aangebrachte afbeelding was. Ik heb ook al een klein dartsbord 🎯 en een golfvlaggetje met hole  in een urinoir gegraveerd gezien.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2019 - 14:48

Dat jij in Vlaanderen woont is geen logische verklaring voor je afwezigheid in Maastricht. De inwoners van Lanaken wonen ook in Vlaanderen en struinen dagelijks door die stad. 

Van die doodgeplaste vlieg van jou had je deze week ook een sterk verhaal kunnen maken. Om een vlieg met jouw straal naar de andere wereld te sturen, moet die straal zo ongeveer de kracht hebben van een hogedrukspuit. Je zult hem wel druppelsgewijs naar het afvoerputje hebben doen glijden. Opschepper! (smiley, waar zijn godverdomme de emoticons? Als je ze nodig hebt zijn ze nergens te vinden) Vroeger deden we het spelletje: wie komt het verst.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
30 november 2019 - 16:11

Spannend verhaal.  Het woord begingeneriek kende ik niet. Is het iets Gents? want daar vond ik de betekenis. Je zet ons in één klap in het verhaal. Leuk.

Wat de website betreft: als een nieuwe website een verslechtering meebrengt ten opzichte van de oude website, wat schieten we er dan mee op?

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2019 - 17:37

Generiek is het standaard Vlaamse woord voor het Engelse "credits". Je hebt een begingeneriek ("opening credits") en een eindgeneriek ("closing credits"). In het Nederlands kan je ook spreken van begintitels en eindtitels (of aftiteling), maar ik ga er graag prat op dat Vlamingen een veel rijkere woordenschat hebben dan Nederlanders 😛

Zie ook https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/beging…

 

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2019 - 17:47

Wat die vlieg betreft: mikken op de vleugels om hem immobiel te maken (niet druppelgewijs; er moet toch wat kracht op zitten) en vervolgens doorspoelen 🚽

Wat de emoji's betreft: gewoon ✂️ Copy en 📋 Paste gebruiken.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
1 december 2019 - 13:50

Hoi Bruno, een leuk en spannend verhaal. De eerste alinea heb je leuk bedacht!

De overgang bij deze zinnen vond ik wel iets te abrupt; 'De dreigende muziek van de begingeneriek doet ons daveren op onze comfortable cinemazetels. De camera haast zich door de regen langs een donker pad.'

Het woord begingeneriek was even een struikelblok, dat kende ik ook niet... Ik denk dat Vlamingen inderdaad een grotere woordenschat hebben dan Nederlanders 😄

 

 

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
3 december 2019 - 19:29

 Ik zit nu aan nog meer woorden, maar ik weet dat Mike me dat wel zal vergeven.

Je hebt nog gelijk ook, je bent vergeven.

Bruno, ik word altijd heel blij, maar ook een beetje verdrietig van je verhaaltjes. Blij, omdat ze goed zijn. Verdrietig omdat ik nooit veel voor mij overblijft om feedback op te geven. Dat is een compliment! Nu heb ik echter toch nog twee kleine dingetjes gevonden:

'Was dat dan niet het geval?' vraag ik uit beleefdheid. Ik hoef dit echt niet te weten.

 Ik denk dat je hier of 'uit beleefdheid' of de zin die erachteraan komt weg kan laten. Het is een beetje dubbelop. Als je zegt dat je het niet hoeft te weten, weet de lezer dat het uit beleefdheid wordt gevraagd. Als je zegt dat het uit beleefdheid is gevraagd, weet de lezer dat het personage het eigenlijk niet hoef te lezen.

Dat was weer een typische Brunovraag.

Je schrijft het verhaal in de tegenwoordige tijd, wat in dit verhaal perfect werkt, maar dat betekent wel dat 'was' 'is' is. Of was was nou is? Nu ja, je begrijpt me wel ;) 

Ik ben nu al benieuwd naar je volgende inzendingen. Graag gelezen!

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
3 december 2019 - 20:01

Bedankt voor de feedback.

Je puntjes ter verbetering heb ik al verwerkt in de tekst. Was was was en is nu is. Of is het is was was en is nu is? Ach, het doet er niet meer toe.