Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Er zijn karaktertypen die een handige leidraad kunnen vormen voor het optuigen van de persoonlijkheid van je personages. Eén daarvan is de sadist. Een duistere persoonlijkheid die onaangenaam voor andere mensen is.
Een sadist is een wreedaard, iemand die geniet van de pijn, het verdriet en de vernedering van een ander, en die pijn meestal zelf ook veroorzaakt. Sadisme is verbonden met agressie en macht: het plezier komt vaak voort uit de bevrediging van een hunkering naar macht. Verkrachters gaat het daarom vaak meer om het machtsgevoel dat de onderwerping van hun slachtoffer geeft, dan om het bevredigen van seksuele lusten.
Een sadist kwelt zijn slachtoffer dus niet zozeer om hem of haar tot iets te dwingen maar puur om te genieten van het lijden dat hij (vaak is de sadist een hij) veroorzaakt. Slecht nieuws voor de man of vrouw die de pech heeft in zijn handen te vallen, want zijn kweller valt niet te vermurwen of om te kopen met geld of gunsten. Pijn is het doel; het is niet een middel om een ander doel te bereiken.
Er zijn zat sadisten in literatuur en film te vinden, die de onfortuinlijke stakkers die in hun handen zijn gevallen ingenieus tormenteren. Ik noem er twee:
Kwellen is niet beperkt tot lichamelijk pijnigen. Geestelijk kwellen kan net zo erg zijn. Treiteren, pesten (kinderen kunnen daarin verschrikkelijke sadistjes zijn), sarren, tergen, het bloed onder iemands nagels vandaan halen – er zijn er heel veel vormen van.
Plenty mogelijkheden voor je personages dus, zonder dat je met bloed en zwepen aan de gang moet.
Een recente invulling van psychologische sadisten zijn trollen op internet. Meestal anoniem, verspreiden ze hun kwetsende hatelijkheden, racistische beledigingen, schokkende plaatjes en andere narigheden, puur voor de lol, om de ellende, het verdriet en de angst die ze ermee veroorzaken.
George en Martha, van het beroemde toneelstuk (en film) Who’s afraid of Virginia Woolf, zijn geen sadisten pur sang. Maar hun destructieve huwelijk, gevormd door frustratie en bitterheid, bestaat voornamelijk uit verbale scheldgevechten vol vitriool, waarin ze elkaar tot de grond toe afbreken.
Je personage hoeft dus geen sadist van karakter te zijn; zijn of haar sadistische gedrag kan ook door de situatie getriggerd worden.
Wat me brengt op:
Echte sadisten zijn dan wel zeldzaam, maar veel mensen hebben wel een zweempje sadisme in zich. Dat manifesteert zich niet per se in sadistisch gedrag. Het is verborgen aanwezig in bijvoorbeeld mensen die graag naar gevaarlijke sporten kijken of naar reality series waarin de deelnemers gevaarlijke of weerzinwekkende dingen moeten doen om te winnen. Vroeger werd het toekijken bij openbare terechtstellingen en folteringen als een gezinsuitje beschouwd.
En vind je het stiekem zelf ook niet een fijn, triomfantelijk gevoel, als je in een twistgesprek de ander overtroeft? Dat komt doordat je even een sliertje macht ervaart.
Niets menselijks is ons vreemd.
Kan dat? Jazeker, het is zelfs heel menselijk om het iemand die jou pijn doet, betaald te zetten. Een collega die je een streek levert, een geliefde die je verlaat, een vriend die je verraadt; het kan het slechtste in een mens naar boven halen. Allemaal situaties waarin wraak heel bevredigend kan zijn.
Eventjes. Want echt gelukkig wordt de wraakzuchtige – als die geen sadist is – er meestal niet van.
Dat levert heel veel mogelijkheden voor je personages (ontwikkeling!), plots en verhaallijnen op.
Miriam Wesselink:
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Comments
Miriam Wesselink
Miriam Wesselink
Citaat: Door Miriam Wesselink
Citaat:
Door Miriam Wesselink
Hallo Yrret, Sorry dat ik zo
Hallo Yrret,
Sorry dat ik zo