Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#102: Tegengestelde verlangens

7 juli 2016 - 19:30
Als student verloskundige is ze naar Tanzania geweest en heeft daar zo`n fijne tijd gehad. Haar hart blijft trekken naar die mensen, die eigenlijk niets hebben, maar zo vrolijk en vrijgevig zijn. Dat mist ze zo erg hier in ons land. Het is net of ze hier nog niet is, terwijl ze gewoon haar werk doet in het ziekenhuis. De Afrikanen zeiden bij haar aankomst in Tanzania: "Jij bent wel hier, maar je hart is nog in Holland." Het omgekeerde maakt ze nu mee. Iedereen is blij haar te zien, maar haar gevoel begrijpt de cultuur hier niet. Zoveel heeft iedereen en nog is het niet genoeg! Ze heeft opruiming gehouden in haar huis bij terug komst. Negen zakken met kleren voor Afrika weggegeven. Ze gaat volgend jaar weer kijken of de mensen haar kleren dragen. Haar moeder is zo blij, dat ze weer hier is. Kan haar geluk niet op. Heeft verdriet gehad, toen ze weg ging. Realiseerde zich zo goed, dat ze haar dochter vrij moet laten gaan. Haar hart zegt echter iets heel anders. Nu dochter zegt dat ze weer zo snel mogelijk terug wil, om weer te gaan werken in Tanzania, krijgt moeder stiekem buikpijn. Straks zal ze weer gaan. Moeder ziet dat haar dochter dit werk zo graag doet en ze gunt het haar ook zo. Hoe legt moeder haar hart het zwijgen op? Moeder is bang voor allerlei enge ziektes uit de tropen. Dochter zegt dat het allemaal wel mee valt, echter ze is nu erg moe en flink afgevallen. Moeder ziet het somber in. Juist die bevallingen zijn hoog risico en bloed spettert om je oren in Afrika, ondanks de veiligheidsbril en handschoenen. Als de nood hoog is, ziet ze haar dochter toch helpen, ondanks dat de veiligheidsregels niet in acht worden genomen. Ja, was ze vroeger niet net zo?

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juli 2016 - 19:33
Voor schrijfcoach Odile. Nog hartelijk dank voor het aanraden van: het grote schrijf-en-doe-boek van Louis Stiller. Ik geniet ervan en probeer dagelijks te oefenen!

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juli 2016 - 17:50
Een mooi verhaal over moederliefde en de liefde van haar dochter voor Afrika. Ik zou met de tweede zin beginnen. De derde zin laat al zien dat ze van Afrika houdt. Het deel van de moeder leest niet zo soepel. Eerst is het haar moeder en dan begint u een aantal keren de zin met de moeder. Daardoor gaat de vaart er wat uit. Mooi, de overeenkomst tussen moeder en dochter op het einde.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juli 2016 - 0:36
Een bijzondere invulling van de opdracht. :nod: Ik ben het eens met de tips van Meta. Het leest nu verhalend doordat het m.i. de scherpte mist. Sommige zinnen herhalen zich. Uiteindelijk valt de appel niet ver van de boom. ;)

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juli 2016 - 1:07
mw. Marie, Je moet, naar mijn idee, kijken naar de opbouw van jouw zinnen. De basis van het verhaal is goed - er zijn mensen die begaan zijn op een dergelijke manier. Maar de manier waarop je het verhaal is geschreven, is inconsequent. Bijvoorbeeld: 'Negen zakken met kleren voor Afrika weggegeven' en 'Kan haar geluk niet op', Er zijn, en misschien opzettelijk, woorden weggelaten. Persoonlijk vind ik dat storend.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juli 2016 - 10:40
Mw Marie Je geeft de moeder-dochterband mooi weer. Toch leest verhaal niet heel soepel. M.i. gebruik je het woord "hart" te vaak. Misschien moet je het verhaal inkorten waardoor het krachtiger wordt.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juli 2016 - 16:26
Dank je Meta. De veranderingen die je aangaf door gevoerd, hoop dat het nu beter leest. Ik durf bijna geen "je" te zeggen tegen je Meta, nu je mij zo keurig u noemt. Mw. Marie is maar een pseudoniem hoor! Vond ik zelf wel aardig. Dus jij is prima hoor! Dank je Marietje. De herhalingen heb ik nu anders benoemd. Het " hart" is de vertaling van de taal van de Tanzanianen. Dank je Annemieke. Inderdaad heb ik bewust worden weg gelaten, jammer dat je dat als storend ervaart. Voor mij wel goed om te weten. Ik heb veranderingen door gevoerd. Dank je Nel. Voor je compliment voor mijn tekst. De opruiming in het huis van de dochter is ook spreekwoordelijk bedoelt hier. Voorheen had dochter eg veel kleren en ziet nu dat je met veel minder toe kan, ook in dit land! Dank voor het langs komen jullie allen en de aanwijzingen!

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juli 2016 - 8:35
Mooi verhaal, goed thema dat aanspreekt. Wat betreft de zinnen valt me op dat ze vaak beginnen met het onderwerp. Wat betreft het verschil tussen de dochter en moeder gedeeltes in het verhaal, de moeder klinkt minder emotioneel dan de dochter, terwijl je wel zegt dat ze emoties heeft. Dit komt doordat je bij de dochter wel showt en bij de moeder meer tellt. Ik ben heel blij dat je plezier hebt met het boek van Louis Stiller. Ik kan ook zo genieten van oefenen. Het is heel afwisselend, van allerlei oefeningen en je merkt al snel wat je het beste ligt. Soms is juist iets dat moeilijk gaat iets waar je goed in bent, vreemd genoeg.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juli 2016 - 19:24
Dank je schrijfcoach Odile. Dank voor de uitleg tell en show. Het is me nu weer een stuk duidelijker! Ga oefenen om het in praktijk te brengen. Heel fijn om commentaar van de schrijfcoach te krijgen :)