Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Brave New Books: bol.com start self-publishing platform

Bol.com is i.s.m. Singel Uitgevers (Querido, Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, Leopold & Ploegsma) en Mijnbestseller.nl een self-publishing platform gestart: Brave New Books. Je kunt je boek als e-boek en gedrukt boek laten uitgeven, en via Singel Uitgevers evt. diensten inhuren op het gebied van redactie, vormgeving en promotie. Ook is het mogelijk om boeken in verschillende talen te publiceren. Ik ben zelf erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Het zou leuk zijn als mensen die dit gaan uitproberen, hun ervaringen in dit topic zouden delen.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zie dat ik (nog) niet voldoe aan de voorwaarden van een boekpresentatie, je hebt een bericht met de details. Het uitgeversvak is inderdaad in beweging en wordt momenteel volledig opgeknipt ook commercieel aangeboden. Ik weet niet of dat een goede ontwikkeling is of dat men te laat is. Reviewen kan iedereen. Redigeren, lectorwerk en de eindredactie doe ik zelf in samenwerking met mijn betalezers. Layout en typografie is een kwestie van gevoel en ervaring. Een ervaren secretaresse moet dat al kunnen. Omslagopmaak en de opmaak van een eboek ... nou ja, hierboven al mijn ervaring gemeld. Ik geef de pod-drukkers of uitgeverijen alleen een kans op additionele inkomsten met vertalen, illustreren en de marketing van titels. Ik merk wel dat ik anders schrijf, nu ik weet hoe makkelijk je een boek kunt uitbrengen. Momenteel schrijf ik erg korte hoofdstukken voor de gratis online versie van een ander verhaal. Afhankelijk van de reacties wordt het een boek met minstens dubbel zo lange hoofdstukken, zodat de boekkoper echt iets extra's krijgt.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dit topic is inmiddels al een half jaar oud, ik schop het even omhoog. Hebben mensen inmiddels (goede, slechte, mee- of tegenvallende) ervaringen met Brave New Books?

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hi Judy, Hier een bijna-ervaring via Leopold. Na een erg positieve persoonlijke reactie van een andere uitgever ("Goed boek, goed geschreven, wordt zeker opgepikt maar niet door ons want we doen ook in het nieuwe fonds geen fantasy") heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn YA roman per post aan Leopold toegestuurd. Vier weken later kreeg ik mijn manuscript retour (ongevraagd, had ook geen porto bijgesloten). Het zag er nog maagdelijk uit. De begeleidende brief leek een standaardbrief, waarin ik werd uitgenodigd het boek via Brave New Books uit te geven. Gezien de positieve reactie van de andere uitgever ben ik vooralsnog niet van plan om op die uitnodiging in te gaan. Maar ja: als het manuscript over een jaar nog in een la ligt te verstoffen, misschien dan wel. Dus met Judy vraag ik: iemand ervaringen?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb een schrijfworkshop gedaan met een grote groep 10-jarigen. We geven de verhalen uit in een bundel. Ik laat het boek via BNB publiceren. Ik verwacht één dezer dagen het proefexemplaar. Het inbrengen van het boek vond ik wel gemakkelijk. Alles wijst vlot zichzelf uit. Tot nu toe dus erg tevreden. Zodra ik een werkelijk boek in handen heb volgt meer.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zoals beloofd; mijn mening over Brave New Books nu ik een exemplaar in handen heb. Ik ben heel erg tevreden over het resultaat. Mooi verzorgd, op het zicht niet te onderscheiden van een boek die door een reguliere uitgever is uitgegeven. Ik zou het zeker opnieuw doen.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Waarom heb je voor BNB gekozen, Victoria? Ik bedoel omdat het voor je workshop was en je vast alleen aan de deelnemers een boekje zal verkopen (en misschien nog wat familie daarvan). Was het niet goedkoper geweest als je ergens de boeken had laten drukken? Odysseia, die brief sturen ze inderdaad altijd standaard. Heel irritant.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, ik snap wel dat het voor hen een prima marketingmogelijkheid is, maar op mijn brievenbus zit niet voor niets een nee/nee-sticker...

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Via: Het boek is inderdaad geschreven tijdens een workshop, maar het wordt verkocht ten voordele van een goed doel. Vandaar mijn keuze voor een POD. De tijd was ook heel erg kort om te gaan uitzoeken hoe en wat in verband met drukken. Ik heb gewoon verschillende POD's vergeleken en BNB kwam er voor mij als interessantste uit, waarbij ik vooraf weinig of niets moet investeren. En het resultaat mag er zeker zijn.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed te horen Victoria; ik hoop dat de verkoop goed loopt. T.z.t. houden we (mag ik denk ik wel zeggen?) ons aanbevolen voor je ervaringen met de administratieve/financiële afhandeling van de verkopen.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je Odysseia. Deze namiddag de voorstelling gedaan op school en de kinderen en leerkrachten zijn heel enthousiast; erg verrast dat het zo goed is geworden. Ik heb hem wel lager geprijsd dan BNB zou doen; zo'n 3 euro minder. 16,50 euro lijkt mij een redelijke prijs voor een boek van 157 p, met 43 unieke verhalen (verbeterd en geredigeerd, maar toch nog van het kind). Ik ben echt blij verrast geweest met wat een talentjes er al zijn op die leeftijd. Ik hoop dat ik het goede doel waarvoor de opbrengst is bestemd met een mooi bedrag blij zal kunnen maken.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor het delen, Victoria. Leuk project! Ik wens je veel succes met de verkoop. Hoeveel houd je er per boek eigenlijk aan over als ik vragen mag?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Judy: Dank je wel. Het was ook superleuk om te doen. Ik hou 2 euro per boek over en dat gaat dan integraal naar het goede doel. Ik heb er heel veel uit geleerd, vooral waar de fantasie van kinderen op die leeftijd je allemaal heen voert. Het geeft mij op die manier nieuwe voeding om verhalen te schrijven voor die leeftijdsgroep omdat ik hen nu beter aanvoel. Een fijne onbetaalbare ervaring.

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dit topic is inmiddels al een half jaar oud, ik schop het even omhoog. Hebben mensen inmiddels (goede, slechte, mee- of tegenvallende) ervaringen met Brave New Books?
Men leert van de gemaakte fouten :nod: In de 'shop' bij Bol.com is inmiddels het label 'zelf uitgegeven' verdwenen. Verder heeft BNB nu elke maand de een of andere actie om wat extra omzet uit de twijfelende, onzekere schrijvers te trekken. Maar wie iets verder rondkijkt op internet, vindt vanzelf de betere aanbiedingen. De uitbetaling van de vergoeding loopt goed. In financieel opzicht komt men alle beloftes na. Het is tijdverspilling om de aangeboden promotie-mogelijkheden te gebruiken omdat de mediaredacties nog steeds niet weten hoe ze om moeten gaan met zelf-uitgegeven teksten en liever de voorkeur geven aan wat de professionele uitgeverijen ze op een presenteerblaadje aanreiken. Als je al denkt aan het zelf uitgeven van een boek, zorg er eerst voor dat je naam en schrijfstijl goed bekend raken, dat je een lezerskring opbouwt. Ik heb zelf links en rechts een paar gratis verhalen online staan en die vormen mijn visitekaartje. Af en toe plaats ik iets nieuws erbij en dat zie ik direct terug in de verkopen bij BNB. Bij elke nieuwe tekst zet ik een link naar de oudere teksten erbij èn een link naar Bol.com. Met deze wegwijzers val ik weer even op en als je dan nog een beetje leuk kan schrijven, raken mensen geïnteresseerd en kopen je titel... De prijs is altijd lastig. Juist door de wet op de boekenprijzen, zijn boeken in Nederland onnodig duur. Mijn titel heeft ruim 450 bladzijden (200.000 woorden) en heb ik geprijsd op 10 euro voor het Eboek en 25 euro voor een papieren versie. De grap: juist omdat er een papieren versie beschikbaar is, koopt men het Eboek. Edit: Net even gekeken bij Bol.com. Via BNB zijn nu 1458 titels beschikbaar en mijn titel staat nog steeds in de top honderd. Ik had 'm veel lager verwacht - sinds de eerste publicatie staat dit verhaal ergens tussen plaats vijftig en honderd, gesorteerd op verkopen. Van de overige titels komt ongeveer 20% mij bekend voor. Dat zijn de titels, die vorig jaar oktober ook al bij de eerste honderd zaten (en daar zitten echt een paar mooie onderwerpen bij) Conclusie: denk eerst goed na over je personnlijke marketing voordat je een titel uitgeeft.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In februari heb ik mijn boek 'Geschopt' uitgegeven bij Brave New Books. Geschopt staat al sinds het begin bovenaan in de bestverkochte thrillers. In juni was het boek van de maand. Het boek ziet er prachtig uit! Kosten? € 0,00. Alleen aanvraag isbn heb ik betaald en de kosten voor een proefexemplaar. Vragen worden zeer snel beantwoord, levering is vlot. Ik heb niets te klagen. Mijn ervaringen zijn zo positief dat ik mijn tweede in het najaar ga uitgeven. Ook bij BNB.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik geef dit topic weer een schop. We zijn nu weer een tijd verder; hoe gaat het inmiddels met de ervaringen/verkoop via BNB?

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn tweede boek, de literaire thriller Blauwdruk, is afgelopen maand uitgegeven via BraveNewBooks. (mijn eerste boek is uitgegeven door een reguliere uitgever, die op zich ook mijn tweede boek wilde uitgeven, alleen duurde het ze te lang voordat ik daarmee klaar was en verloren ze daardoor hun interesse) Ik heb geen extra diensten van BNB afgenomen. Een redacteur had ik al, een corrector ook, en zelf genoeg (als ik zo bescheiden mag zijn) gevoel voor opmaak en omslag. Het was een intensief proces. Want ook al is het heel gaaf dat je absoluut eigen zeggenschap hebt over alle uitgeefbeslissingen (titel, achterflap, beeld), je moet het dus ook zelf allemaal beslissen. En dat is best spannend. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat. Het is precies geworden wat ik wilde. BNB helpt me prima bij vragen. Meestal heb ik binnen twee werkdagen een reactie. Een keer ging er iets mis: het omslagbeeld van het e-book op bol.com heeft zeker tien dagen op zich laten wachten. Mijn ontevredenheid daarover hebben ze wel goed opgepakt. Op zich ook erg positief over de mogelijkheden van het platform. Twee dingen: - de opmaakmogelijkheden voor de achterflaptekst zijn erg beperkt. - de prijs: het is moeilijk een scherpe prijs te zetten. BNB rekent in vergelijking met een 'normale drukker' hoge kosten voor drukken, binden, distributie omdat ze met printing on demand werken. Daarbij houden ze voor de ontwikkeling van hun eigen platform ook nog iets in. Ik wilde niet dat mijn boek duur werd, en dat was best lastig. Gevolg: heel weinig marge. Doe ik het nog eens? Als mijn volgende boek weer een thriller was, ja. Maar mijn volgende boek wordt een historisch roman, en dat brengt weer hele andere zaken met zich mee: o.a. weergeven van bronnen en beeld in het boek, iets waar ik geen ervaring mee heb. Ik zou dan toch ondersteuning van een uitgever willen.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Het is me toch onduidelijk waarom je met BNB in zee bent gegaan. Als een reguliere uitgever iets ziet in je tweede boek, dan nemen ze daar ze de tijd daarvoor? Het is natuurlijk fijn dat alles precies zo is geworden als je wenste, maar dat had een andere pod ook wel gedaan.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Marjan, mag ik vragen hoe je de prijzen voor jezelf hebt berekend? Waar ben je vanuit gegaan? Heb je voornamelijk gekeken naar je eigen percentage of ook naar de prijs van je vorige boek? Ik heb het boek net op de website van Bol bekeken. De prijs van het ebook vind ik schappelijk, misschien zelfs spotgoedkoop als je het vergelijkt met andere nieuwe ebooks. Persoonlijk vind ik alle boeken die meer kosten dan tien euro te duur. Maar ook bij de papieren versie heb ik bij Blauwdruk het gevoel dat het aan goedkope kant was, als je het vergelijkt met andere nieuwe thrillers. Zit daar een bepaalde gedachte achter? Tja, als het bij een andere POD gefabriceerd was, had het boek dan ook dezelfde etalage gehad?

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik heb het boek niet gezien. Bedoel je met dezelfde etalage bol.com of nog iets anders?

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, alleen dat. Ik neem aan dat een boek uitgeven bij BNB, wat eigendom is van Bol, een voordeel met zich meebrengt. Aangezien Bol de qua boeken de grootste webshop van ons land is.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, ik zou me kunnen voorstellen dat Bol wat reclame voor je maakt als je bij BNB in iegen beheer uitbrengt. Als dat niet het geval is, maakt het geen ene moer uit waar je je boek onderbrengt.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Marjan, mag ik vragen hoe je de prijzen voor jezelf hebt berekend? Waar ben je vanuit gegaan? Heb je voornamelijk gekeken naar je eigen percentage of ook naar de prijs van je vorige boek?
Hoi HHJT, Mijn vorige boek 'Dieptepunt' was vergelijkbaar qua stijl, genre en aantal pagina's en kostte 15 euro als paperback en ik geloof 8 euro als e-book (de prijs van het e-book wisselt wat) Ik wilde graag in diezelfde prijsklasse blijven. Maar 15 euro haalde ik niet. Dan had ik geld bij moeten leggen, vandaag dat het 95 cent extra is geworden. Voor wat betreft e-books: ik begrijp niet waarom die soms zo duur zijn. Ik wil graag gelezen worden. Dan maar minder marge. & verder: Andere PODs kunnen inderdaad ook je boek op bol.com plaatsen. Ik denk ook niet dat BNB een betere deal heeft dan andere PODs. Ik heb voor ze gekozen omdat het 'goed aanvoelde'. (daar heb je natuurlijk niets aan, sorry ;-))