Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Boekscout of...?

24 oktober 2007 - 16:03
Hi, Ik heb een vraag. Ik kan via boekscout uitgeven, kosteloos zeggen zij, omdat ze wel iets in het manuscript zien. Maar ik twijfel ook. Zo betalen ze bijv. maar 1x per jaar uit, in januari. Dat vind ik al minder. Ik zit ook te denken over andere uitgeverijen als freemusketeers. Heeft iemand tips of ideeen?

24 oktober 2007 - 19:02
Hoe vaak per jaar zou je betaald willen worden? Ik ken Boekscout niet, maar een keer per jaar royalty's ontvangen is normaal, toch?

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 19:12
Hoi Montain, Ik ben nog lang geen expert, maar de Free Musketeers betalen ook een keer in het jaar uit hoor. veel succes, Pehamo.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 19:41
Ok, ik zelf vind dat enigszins raar ja. Ongeacht het succes of niet, lijkt het zo'n enorm lange periode. Vandaar de vraag.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 20:17
Ik ken Bookscout niet, maar is dat een reguliere uitgever? Dan lijkt het me redelijk normaal dat er voor jou geen kosten aan zijn en dat je 1 x per jaar royalty's uitgekeerd krijgt.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 22:38
Hm, ik heb de site es bekeken en het ziet er best wel cool uit. Niemand ervaring? *googlet*

24 oktober 2007 - 23:55
Ik heb de site ook bekeken en ik vind dat hij uitmunt in vaagheid. Er staat niets concreets over wat ze precies doen. 'Er kunnen in het hele proces ettelijke fouten worden gemaakt. En al die fouten hebben wij al ettelijke keren gezien. We weten waar we moeten kijken, hoe we moeten kijken, en wat we moeten doen om fouten te voorkomen." Maar hoe? vraag ik me af. Welke fouten zien ze? Wat doen ze eraan? Geen woord over redactie of iets van dien aard. "Je krijgt van ons 10 procent op de netto-verkoopwaarde van ieder exemplaar dat rechtstreeks aan derden wordt verkocht. Dat betekent: boeken die direct in onze webwinkel worden gekocht, en boeken die via een boekwinkel worden afgenomen, leveren jou royalty’s op." Hoe gaat die verkoop in zijn werk? Hoe komt jouw boek in de boekwinkel? "Het is onze ervaring dat we ongeveer 85 procent van wat ons wordt aangeboden, kunnen accepteren." Wat is de selectieprocedure? Want: "Er is een heel klein percentage boeken waarmee we helemaal niets kunnen. Of beter gezegd: niets willen. Dat zijn boeken waarin discriminerende taal staat, waarin wordt opgeroepen tot strafbare handelingen, waarin andere mensen op een verwijtbare manier worden beledigd, of waarin mensen worden beschuldigd van iets zonder dat dit is bewezen. We zijn geen doorgeefluik van strafbare uitingen." Dat is niet meer dan logisch. Dus in feite wordt alles geaccepteerd, tenzij het strafbaar is. "Behoort je boek tot die 15 procent die we niet in onze uitgeverij kunnen inpassen, dan is er nog steeds geen man overboord. We kunnen je dan namelijk ook de optie bieden je boek in eigen beheer uit te geven." Dus alles wordt geaccepteerd. "Voor die € 0,00 krijg je zelfs de eerste versie van jouw boek aangeleverd." En: "Boekscout.nl is de enige in de printing-on-demand-sfeer die jou je eerste boek gratis overhandigt."

24 oktober 2007 - 23:56
Ik denk, en nu komt de conclusie, dat het inderdaad het eerste boek is dat jou niets kost. Lees de tekst maar goed. Het gaat steeds over jouw boek, je eerste boek, et cetera. Niet: de uitgave van jouw boeken in een oplage van... met een correctie van... ter waarde van...

25 oktober 2007 - 0:03
Dus: tweede conclusie: Bij Boekscout zijn ze de producent van alles wat hen gebracht wordt. U vraagt, wij draaien. Een auteur die zijn eigen fouten niet ziet, zal ook niet doorhebben dat ze er staan. Wordt hij er na publicatie door derden op gewezen dat hij héél véél fouten heeft gemaakt, zal hij zich te erg schamen om ermee naar de uitgever te gaan. Doet hij dat wel, dan zal de uitgever met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid zeggen: 'We hebben wel een corrector. Als je wilt dat die er eens naar kijkt?' Maar wat die kost... dat is op de site niet te vinden.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 0:15
Yeah, na enig zoeken vind ik ook wel dat het weer een van de velen is. Praktisch hetzelfde als lulu.com Ik vraag me ook af hoe duur een boek zou zijn bij hun. Als ie op twintig euro uitkomt, verkoop je er natuurlijk niet zo veel.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 0:42
Weet ik niet. Zal ik een mailtje sturen? Uiteindelijk hebben ze natuurlijk hun productiekosten en hun eigen marge...

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 1:07
Dat kwam ik in een google-tochtje ook tegen, maar het lijkt erop dat ze apart verder zijn gegaan. Verschillende uitvalsbases nu.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 1:30
Let ook even op dat 10% van de netto-verkoopwaarde. Normaal bij reguliere uitgevers is 10% op de brutowaarde minus btw. Voorbeeld: Je boek kost in de winkel ruim 10 euro (heb niet zoveel zin om het exact uit te rekenen), maar ruim 10 euro. Er gaat 6 % btw vanaf en dan is het boek 10 euro. Van die 10 euro krijg jij 10% oftewel 1 euro. Maar nu bij Boekscout. Er gaat eerst 6% btw vanaf en dan is het boek 10 euro. Dan gaat de boekhandelskorting eraf. Die is doorgaans 40%. Houden we over 6 euro. Daarvan krijg jij 10% oftewel 60 cent. Dat is dus de netto-berekening. Het kan zijn dat de boekhandel maar 30% of zelfs 20% krijgt. Dan krijg jij 70 cent of 80 cent, maar veel boekhandels verdommen het om zo'n boek dan te bestellen dus die zeggen tegen je klant: kunnen we niet leveren. Nou verwacht ik zelden verkoop via de boekhandel bij Boekscout of je moet zelf in de pers veel reclame hebben gemaakt. Het gaat meestal via jezelf of de webwinkel en dat is nog een addertje. Als je de boeken zelf verkoopt, krijg je dan de boekhandelskorting zelf. Oftewel kun jij het boek bestellen voor 6 euro en verkopen voor ruim 10? Of moet jij er ook ruim 10 euro voor betalen en krijg je achteraf 1 euro terug van Boekscout? Als je weet dat een aantal mensen je boek wil kopen kun je dan niet beter de boeken zelf laten drukken bij bijvoorbeeld WPS die hier op de site adverteert, of welke andere drukker dan ook? Je maakt een pdf-bestand van je inhoud (daar kunnen mensen hier wel adviezen bij geven), je maakt een mooie kaft en zet die ook in pdf en stuurt die op naar de drukker. Na twee weken heb je een mooie doos boeken en een lage rekening. Je bedenkt in hoeverre je je vrienden en familie het vel over de neus wilt halen en bepaalt de verkoopprijs met je eigen marge. Het boek hoeft echt geen 15 euro te kosten dan om uit de kosten te komen. En de winst gaat rechtstreeks in jouw zakken. (Tenzij je geen familie en vrienden kunt verzinnen die jouw boek willen kopen, dan geef je het de komende jaren aan iedereen kado en bespaar je zo al die bloemetjes en boekenbonnen die je anders zou kopen, ook winst dus)

25 oktober 2007 - 9:30
Zjors zegt: "Als je de boeken zelf verkoopt, krijg je dan de boekhandelskorting zelf. Oftewel kun jij het boek bestellen voor 6 euro en verkopen voor ruim 10?" Ik veronderstel (vóóronderstel) dat firma's als Boekscout zo goed zullen zijn jou al dat extra werk uit handen te nemen.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 10:13
Hi tav o.a marriejeanne, ik heb hier de contracten liggen dus ik kan het een en ander naspeuren. Zelf ben ik o.a. bezig met een vergelijkend onderzoek tussen free musketeers en boekscout... kijken of de 1 iets meer biedt, of meer / betere afzetmogelijkheden heeft dan dan de ander. Het blijft altijd lastig om in te schatten waar je aan begint. De correctie vind ik ook tricky, het werk moet foutloos zijn... dat betekent aantal tikfouten minder 10 % van het totale aantal pagina's (12,5 x 20 cm) als dat niet zo is.. dan officiele correctie... en dat wordt dan per 20 pagina's tekst 35 euro.... ook de contractduur van 2 jaar vind ik lang (via mail had ik begrepen dat dit 1 jaar is... ) etc

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 10:21
Montein, heb je al op blancoregel.org gekeken? Daar staat ook een vergelijkend onderzoek.

25 oktober 2007 - 10:49
Dat is een heel goede tip, Ceridwen. Als iemand serieus zijn boek wil uitgeven in eigen beheer, zou ik hem aanraden om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en hun sites goed te lezen. Dat kost je een dag maar dan kun je uitrekenen wat je kwijt bent. Een boek schrijven is een klus, maar het uitgeven óók. Vage verhalen en mooie woorden heb je niets aan. Kijk op sites waar ze openlijk hun werkwijze en tarieven noemen. Dan kom je niet voor tricky verrassingen te staan zoals montein hierboven noemde. Je moet een paar dingen goed helder willen weten: * wat zijn de DRUKKOSTEN voor zo- en zoveel boeken (precies zoveel als jij hebben wilt - dat aantal kun je van tevoren inschatten; en ik zou er dan een paar extra nemen want ze zijn soms eerder op dan je denkt) * wat komt er bij aan EXTRA KOSTEN: opmaak, (kleuren)illustraties, afwerking, correctie, redactie, portokosten. Naar aanleiding daarvan bereken je je verkoopprijs. Die is VOOR JOU. Het is JOUW BOEK. De anderen hebben er door hun bijdrage al aan verdiend (de drukker, de vormgever, de redacteur).

25 oktober 2007 - 10:54
En ik wilde nog vragen, montein: hoezo contractduur voor twee jaar? Een contract sluit je af op een boek, niet op een periode. Wat mag je wel en niet in die twee jaar?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 11:10
Als je veel fouten hebt in je manuscript, zit je dan vast aan hun corrector? Bedoel je dat? Je kunt het natuurlijk vooraf sowieso beter laten controleren en verbeteren door iemand die perfect in Nederlands is (vertrouw nooit op je spellingscontrole alleen).

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 12:17
Ik vind de voorwaarden van de Free Musketeer en Boekschout veel op elkaar lijken. Het grootste gedoe lijkt het me om je eigen boek aan de man te moeten brengen. Ai, niet alleen op spellingscontrole vertrouwen? Zjors? Dan heb ik een groot probleem vrees ik. Dan moet ik straks misschien wel bijbetalen voor het uitgeven van Jakuan. Ik hoef nog maar één emailadresje ervoor, dit is allemaal zó spannend. Oh ja. Heeft iemand ervaring met een boek uitgeven in eigen beheer? Free Musketeers raadde me aan een boek in eigen beheer uit te geven. Ik heb namelijk een prachtig reisboek geschreven over Bomarzo, dat mooie 15e eeuwse park in Italië We hebben ruim drieduizend fantastische digitale foto's gemaakt van het park, het dorpje en de omgeving. Na drie keer bezoeken. We hebben trouwens ook het grote geheim van het park ontdekt. Iets wat alleen te zien is als de zon op het hoogste punt staat. Dat staat uiteraard in het boek. Het schijnt erg duur te zijn om veel foto's te plaatsen in een boek. Maar met slechts een foto per bladzijde, zoals de Free Musketeers normaal plaatst, dan mis je de hele bedoeling. Kent iemand van jullie een goede uitgever van mooie plaatjesboeken? Iemand die ook erg geïntresseerd is in het prachtige sprookjespark Bomarzo? Pehamo.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 13:19
En zelfs na de laatste correctie ronde kan je het beter een paar maanden laten liggen en er dan zelf nog een keer doorheen lopen - zeg ik achteraf. Ik haal er nu een hele berg uit, maar, ;) er zaten er best nog een berg in. Je hebt niet alleen verkeerd gespelde woorden en d-t fouten, maar ook dubbele woorden, woorden die na het veranderen van een zin zijn blijven staan, woorden die tweemaal in een zin voorkomen, en ga zo maar door. Die twee jaar begrijp ik ook niet, trouwens.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 19:30
Waarom laat je het vooraf niet door iemand corrigeren, Pehamo? Mag je boek niks kosten? Ken je niemand die erg goed in Nederlands is? Je kunt ook hier een oproep zetten.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 20:26
Hi marriejeanne... je tekent een contract waarin de afspraken gelden voor twee jaar, bij Free musketeers (had ik vandaag aande telefoon) is dat trouwens 3 jaar Verder, tja.. 1 van de voordelen van Free M. kan zijn dat ze een link hebben met de AKO keten maar wat dat praktisch inhoudt is nog zeer de vraag. (samenwerking is nl zeer recent gestard en moet nog blijken) Voor de rest.. ben ik nog aan het pluizen

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 21:03
Hallo, Ik heb ervaring met Lulu. Nou moet ik erbij zeggen dat wij alles zelf hebben gedaan, pdf-bestand, fotografie voor en achterflap, tekst erin, ISBN aanvragen, synopsis maken en ga nog maar even door. Ik heb het niet laten corrigeren door een corrector, dat vond ik veel te duur allemaal. Uuuuuuuren hebben wij erover gedaan, maar we zijn tevreden met het resultaat. Er zullen ongetwijfeld nog wel foutjes in zitten, maar die vind ik in alle reguliere boeken ook wel. Dat vind ik dan niet zo'n probleem. De eerste 'druk' hebben we gekocht, afgekeurd, hersteld en verbeterd, tweede exemplaar laten komen, ook weer afgekeurd, verbeterd en een derde exemplaar gekocht. Dat hebben we goedgekeurd en daarmee vrijgegeven voor de verkoop. Dus al met al 3x €10,23=€30,69 betaald. De rest van de verkoop, waarbij we zelf de royalties hebben bepaald worden 'lonend' als die € 30,69 er uit zijn. Dat is in dit geval al bij verkochte boeken. Een luxe tweede huis zal er niet inzitten, maar het is gewoon leuk. Bovendien heb je een boek in je boekenkast staan: dat heb ik zelf geschreven! Over trots zijn gesproken.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 21:05
Even aanvullen: dat is in dit geval al bij 12 verkochte boeken. Ik was het aantal even vergeten te vermelden.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 21:37
Hi Jacqueline, is dat bedrag van 30 euro inclusief alles? Evenals ISB nummer? Ik vermoed meer.. ik zou de totale kosten dan ook wel eens willen weten. En kom je bijv ook bij het Centraal Boekhuis? Dan zou het interessant kunnen zijn om alles zelf te doen... . Hoewel ik me afvraag of je in eigen hand ooit mogelijk een groter publiek kunt bereiken

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2007 - 21:52
Jawel, je kunt bij het Centraal Boekhuis komen, daar heb je het weer: kost veel geld omdat ze een magazijn moeten huren.