Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Boekenserie (bv trilogie) en uitgeven

9 augustus 2008 - 18:24
De laatste tijd worden er bij zowel volwassen- als jeugdboeken veel series uitgegeven, voornamelijk in het fantasygenre. Meestal gaat het dan om een trilogie of zelfs meer delen (denk aan Harry Potter, dat zijn er zeven). Als je als schrijver van plan bent om bijvoorbeeld een trilogie te schrijven dan besluit je dat niet pas als je eerste boek is uitgegeven en een succes is. Dat besluit ligt er al voordat je aan het eerste boek begint. Ik ben wel nieuwsgierig hoe uitgeverijen met dit soort schrijvers omgaan. - Is dat niet erg pretentieus om bij het insturen van een boek al te vermelden dat er nog twee volgen? - Moet je dat daarom eigenlijk wel melden als je een eerste boek instuurt? - Moet je eerst alle delen af hebben voordat je uitgever voor een trilogie kunt benaderen? - Hoe lastig is het om 1 boek aan de man te brengen, laat staan 3 delen? Kansloos? Uiteraard dien je er als schrijver voor te zorgen dat ieder deel op zichzelf staan en dus als enkel boek ook aantrekkelijk is. Een uitgever kan dan natuurlijk altijd besluiten om na bv deel 1, wat geen succes blijkt, de rest niet meer uit te geven. Maar welke uitgever wil dat risco nemen om lezers teleur te stellen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 18:53
Laat ik als freelance redacteur reageren. Als je in een boek kunt laten zien dat je een heel goede schrijver bent, is een redacteur er ook wel van overtuigd dat je boek twee en drie - of als er meer volgen, vier vijf et cetera - kunt afronden. Als een uitgever toehapt, dan ga je met een redacteur kijken hoe je deze driedeling het beste kunt toepassen. Dan worden de boeken nog eens doorgenomen. En vervolgens gepubliceerd. Wat ook nog wel eens is voorgekomen: dat een schrijver met 1200 A4'tjes en één roman werd geaccepteerd. En dat vervolgens besloten is het boek - om verschillende redenen (vooral verkooptechnische) het manuscript in verschillende delen op te knippen. Hoop dat dit een antwoord op je vraag is.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 19:25
Ik heb het ook zo gedaan. Het plan voor boek 2 en 3 is er, ze zijn alleen nog niet af. Het is ook duidelijk dat het een trilogie moet worden. Mijn uitgever belooft echter niet dat hij ook de andere twee boeken gaat uitgeven. Als het eerste deel niet goed verkoopt, niet, namelijk, en dat ik wel te begrijpen. Ik ga ze wel afschrijven, misschien kan het alsnog bij een andere uitgever in een later stadium, je weet nooit.

Kim

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 19:54
Dat je van tevoren al weet dat iets een trilogie gaat worden gaat niet altijd op: ik besloot pas na het verschijnen van mijn debuut dat er een vervolg op zou komen en pas tijdens het schrijven van mijn tweede boek dat er ook een derde deel zou komen (en dat het dus een trilogie zou worden). Boek 1 en 2 verschenen bij mijn eerste uitgever, het slotdeel vd trilogie verschijnt volgend jaar (er komen dit jaar eerst twee andere boeken) bij mijn nieuwe uitgever. Het hoeft dus ook niet noodzakelijk allemaal bij dezelfde uitgever.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 20:34
Mijn uitgever vroeg zelf of ik er ongeveer twee per jaar wilde schrijven.
Maar zijn jouw boeken delen van een serie of gewoon losse boeken? Da's wel een groot verschil.

Kim

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 21:15
Micha: hoe zou jij er tegenover staan om wanneer alle drie de delen eenmaal zijn verschenen ze te bundelen en uit te brengen als omnibus? Is dat iets goeds, of heb je liever dat mensen jouw boeken per los deel kopen? Nu ik ben overgestapt van uitgever is die geplande omnibus (mij leek het een goed idee) een beetje lastig, de eerste 2 delen bij 1 uitgever, het laatste deel bij een ander. Want de eerste uitgever zal er denk ik geen afstand van willen doen. Maar goed dat is weer iets heel anders. Hoe heet een serie van 4 boeken trouwens? Een kwartet?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 21:17
hih geen idee. Een vierdelige serie? haah nee dat is flauw. Ja Kim dat is lastig. Ik ben trouwens zelf meer van de losse boeken. Waarom? Ik vind dat prettiger in de hand liggen en zo'n heel groot boek kost ook wel moeite om te lezen. Ik lees liever een boek van normaal formaat en er dan 3, ook al lees ik dan evenveel

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 21:21
Hoe heet een serie van 4 boeken trouwens? Een kwartet?
Tetralogie. Iets van 7 delen een 'heptalogy' in het engels. En iets van 2 delen een 'duology' - ook Engels (met dank aan Wikipedia :P ).

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 21:22
Quadrologie geloof ik. Omnibus... Ik denk dat ze daar te veel pagina's voor hebben, dat wordt dan een boek van 1000 pagina's. Maar op zich maakt het me niet zo heel veel uit, nee. Staat er niks in de contract over opnieuw uitgeven? Ik mag na twee jaar hetzelfde script bij een andere uitgever aanbieden, namelijk.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 21:23
Bij films is het zo, bij boeken vast hetzelfde: * 2 films: Duologie. * 3 films: Trilogie. * 4 films: Tetralogie of Quadrilogie. * 5 films: Cingologie. * 6 films: Hexalogie. * 7 films: Heptalogie. * 8 films: Octologie. * 9 films: Nonalogie. * 10 films: Decalogie. Ook dankzij Wikipedia.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 22:30
Dan ben ik een duologie aan het schrijven :p Sommige namen zijn behoorlijk lastig. "Ik heb een octologie geschreven." "Een wat?" En of het ambitieus is om een serie uit te brengen, weet ik niet. Het kan heel positief uitpakken. Kijk maar naar Harry Potter.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 22:31
Ik vind het juist wel heel leuk, zo'n omnibus. Met name als ik de eerste delen nog niet zou hebben. Dan heb je alles bij elkaar. Voor degene die de delen I en/of II al in huis hebben, is het weer lastig. Ik vind het altijd irritant als ik van een omnibus al een gedeelte heb gelezen. Dus eigenlijk zouden alle delen naast een omnibus ook apart te koop moeten zijn.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2008 - 22:39
Als een boek erg goed is vind ik het altijd jammer als het geen serie is. Ambitieus denk ik wel. Jarenlang met je personages meeleven... je moet het maar kunnen! Octologie is nog wel makkelijk, denk maar aan een octopus :P Ik was begonnen met een hexalogie, maar nu ik dat woord zo lees denk ik dat ik er toch maar een cingologie of heptalogie van maak. Dat klinkt een stuk beter.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 augustus 2008 - 8:46
Ik weet dat er sommige uitgevers zijn die juist graag in serieverband de boeken zien aankomen. Zoals uitgeverij Kluitman bijvoorbeeld. In het algemeen verkopen series namelijk beter dan losse boeken.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 augustus 2008 - 10:12
Je kan 't ook doen zoals "A.F.Th." het doet. Je vangt je boeken op in een grotere serie en af en toe verschijnt daar 's iets van. ;)

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 augustus 2008 - 10:17
Een uitgever heeft me ooit verteld, dat ze eerder geinteresseerd zijn in schrijvers waarbij de mogelijkheid bestaat dat er meerdere boeken komen. (niet dat ze die automatisch uitgeven, hangt natuurlijk wel van sucecs van eerste af)

Kim

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 augustus 2008 - 12:47
Micha: dat klinkt bekend wat jij zegt, over dat na twee jaar de rechten weer helemaal terug bij jou liggen. Ik ga straks meteen eens kijken. Gilroy: Ik denk dat het geen kwaad kan om bij het eerste contact al te vermelden dat je van plan bent er een trilogie van te maken. Het laat alleen maar zien dat je niet stilzit, dat je vooruit denkt, dat je meer dan 1 boek in je hebt. Allemaal goede zaken. Jan Cremer heeft zijn fans trouwens meer dan dertig jaar laten wachten op deel 3 van zijn 'Ik, Jan Cremer' trilogie. Heb het ding hier liggen, maar ben er nog niet in begonnen.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 augustus 2008 - 14:28
Als het een serie wordt, zou ik het zeker vermelden. Ik denk dat niet alle delen van een serie af hoeven te zijn als je het opstuurt; kijk maar naar Harry Potter. Ik weet niet wat moeilijker aan de man is te brengen. Als het eerste deel van je serie leuk is, zullen lezers denk ik wel sneller het tweede deel kopen (series maken mij altijd hebberig; als ik een deel heb wil ik ook het vervolg lezen ;) ). Ik denk er zelf ook aan om mijn verhaal in een (nu nog) vierdelige serie op te splitsen, ook omdat ik voor daarna nog ideeën heb (en om te wachten tot ik die ook allemaal op papier heb... nee ;) ).

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2013 - 16:46
(Ik haal dit topic even op in plaats van een nieuwe te starten, als dat niet erg is) Als het echt zo is dat uitgevers het niet erg vinden dat je bij je eerste boek vermelt dat het een serie is, geldt dat dan ook voor de, nou ja, nogal jonge auteurs? Ik kan begrijpen dat een uitgever minder snel begint aan het uitgeven van een serie van een jonge schrijver, omdat die nog alle kanten op kan. Het zou een bevlieging kunnen zijn, of die schrijver heeft er na een aantal jaar genoeg van. Of de schrijver gaat studeren, werken en het komt er nooit meer van. Maar is dat zo, zouden uitgevers minder snel het eerste boek van een serie uitgeven als de schrijver nog erg jong is? Het zou misschien iets te ambitieus klinken: hoi, ik ben Dinges, ik ben zestien jaar en dit is het eerste deel van een serie die zal gaan bestaan uit zes boeken... Dat klinkt sowieso al erg ambitieus, ook als je geen zestien bent en het je debutroman is.

6 maart 2013 - 16:58
Een serie van een debutant wordt in Nederland sowieso zo goed als nooit uitgegeven, omdat de uitgever een risico aangaat als het eerste boek slecht verkocht wordt en hij nog vastzit aan een contract voor een aantal vervolgdelen. Leeftijd speelt daarbij geen rol.

6 maart 2013 - 17:29
Een daarnaast heb je ook nog veelgepubliceerde auteurs als Tais Teng die halverwege een serie door de uitgever aan de kant wordt gezet en voor het vervolg een nieuwe uitgever moet zoeken. Dus zelfs in het onvoorstelbare geval dat het lukt, biedt het geen zekerheden.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2013 - 18:10
En toch ben ik zo eigenwijs om een serie te schrijven. Daar heb ik niet eens bewust voor gekozen, in eerste instantie - maar een hoop woorden verder, kwam ik erachter dat het gewoon niet in één boek paste. Of het me ooit lukt om een uitgever te vinden, is natuurlijk de vraag. (Maar dat horen jullie dan vast wel...) Waarom zou een uitgeverij eigenlijk meteen een contract aanbieden voor de hele serie? Ik kan me voorstellen dat ze dat per boek bekijken. Of denk ik nu heel onlogisch? (Ik heb werkelijk geen flauw idee, namelijk.)

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2013 - 9:38
Waarom zou een uitgeverij eigenlijk meteen een contract aanbieden voor de hele serie? Ik kan me voorstellen dat ze dat per boek bekijken. Of denk ik nu heel onlogisch? (Ik heb werkelijk geen flauw idee, namelijk.)
Dit vroeg ik me ook af, vaak omdat het i.i.g. het eerste deel als een afgesloten geheel vaak wordt geschreven, niet altijd natuurlijk. Ik dacht ook dat een contract per boek was.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 maart 2013 - 10:20
Het is natuurlijk niet zo omdat uitgevers niet staan te springen om series van debutanten, dat het helemaal onmogelijk is om er een uitgever voor te vinden. Kijk maar naar de Zerian's Vloek-serie (oorspronkelijk bedoeld als trilogie maar uiteindelijk 4 boeken geworden) van Thirza Meta, uitgegeven door Kramat.