Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Luisterboekenmarkt

Vandaag kreeg ik een mailtje van mijn vriendin. Ze heeft bij Uitgeverij Gohper haar boek laten uitgeven. Daar heeft ze best wel succes mee, want zelfs de bibliotheek heeft 500 boeken van haar afgenomen. Bovendien is haar boek beschikbaar voor leesgehandicapten. Nu is Gopher benaderd door stichting Dedicon met de vraag of ze haar boek mogen uitbrengen op de algemene luisterboekenmarkt. Het boek kan dan besteld worden op www.lecticus.nl. Ik heb onmiddellijk voor haar staan juichen: "DOEN!" Maar zij is wat terughoudender en heeft me gevraagd of ik het in mijn forum wil gooien. Maar forumleden, hier zitten toch geen nadelen aan of ben ik erg onnozel?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je zou Kim eens moeten vragen, die heeft haar boek ook als luisterboek uitgebracht. Ik zie zo gauw geen nadelen. Er zijn wel twee soorten heb ik begrepen. Voor leesgehandicapten krijg je er dacht ik geen geld voor, dat is liefdewerk. Als commercieel luisterboek wordt het dacht ik gewoon betaald. En je wordt er 'beroemd' mee. Waarom niet doen dan?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een luisterboek is voor een grote groep mensen ideaal. Gehandicapten en zieken die moeite hebben een boek vast te houden, slechtzienden, blinden. Anderen vinden het gewoon heerlijk om op de bank of in bed naar een boek te luisteren. Net zoals men vroeger naar hoorspelen luisterden. Ik zie eerlijk gezegd ook alleen maar voordelen. De kracht van haar boek zal niet verloren gaan door er een luisterboek van te maken.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed initiatief! Ik heb in 1992/1993 een tijd voor administratie van blindenbibliotheek Le Sage Ten Broek in Nijmegen gewerkt en als je ziet hoeveel mensen daar met plezier de (toen nog alleen maar brailleboeken) lezen en ook werken ondanks die handicap, echt knap. Alle lof voor de medewerkers. Dus ik denk dat het boek van je vriendin daar erg gewaardeerd wordt, Pluisebol.

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja je hebt de blindenbieb-luisterboeken, en de commerciele luisterboeken. Laatstgenoemde worden gewoon in de winkels verkocht, de eerste zijn echt bedoeld voor blinden en slechtzienden. De eerste is denk ik een erg dankbare markt, ik zie niet in wat daar een nadeel aan zou kunnen zijn!! (Mijn luisterboek was een commerciele uitgave)

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ha! Heb ik ook al gevraagd. Ik heb haar alle gegevens gegeven. Ze woont in Spanje, maar ik heb haar verteld dat dàt beslist geen bezwaar is. Ik vrees met grote vreze dat ze drempelvrees heeft. Vreselijk, hè? :-))

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Pluisebol en andere forumleden, ik ben zelf werkzaam bij Dedicon en ben betrokken bij het project Lecticus. Ik kan hier dus wel één en ander over uitleggen. Dedicon (eerder FNB) is inderdaad sinds jaar en dag bekend als "Blindenbibliotheek". Sinds begin dit jaar is er een wijziging gekomen in de subsidiestromen voor producenten van aangepaste leesvormen. Dit houdt in dat over enkele jaren de subsidie voor productie van luisterboeken, brailleboeken en andere producten voor mensen met een leesbeperking niet meer gegarandeerd is. De overheid heeft inmiddels aangegeven dat Dedicon in de komende tijd moet kijken of er andere geldstromen kunnen worden geïnitieerd. Vandaar dat de website www.lecticus.nl is opgericht. De website www.lecticus.nl is een downloadshop voor luisterboeken. Dedicon is momenteel met vele uitgeverijen in gesprek om reeds uitgegeven luisterboeken (zoals het luisterboek van KIM) te mogen distribueren via www.lecticus.nl. Daarnaast worden met uitgeverijen afspraken gemaakt om de luisterboeken die in de loop der tijd zijn ingesproken voor mensen met een leesbeperking nu ook commercieel in te zetten. Daarvoor is uitgeverij Gopher bijvoorbeeld benaderd. Zoals al in het forum werd vermeld is er voor de dienstverlening voor mensen met een leesbeperking geen royalty regeling. Voor distributie via www.lecticus.nl wordt wel een royalty regeling overeengekomen met de uitgever. Een belangrijk gegeven over www.lecticus.nl is dat de opbrengsten die hieruit voortvloeien worden gebruikt om de dienstverlening voor mensen met een leesbeperking op peil te houden of zelfs te verbeteren op het moment dat de subsidie (deels) weg zal vallen. Dit is een beknopte weergave van wat Lecticus inhoud. Mocht iemand verder vragen hebben, dan horen wij dat graag via info@lecticus.nl. Groeten, Mr. Lecticus ;-)

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou dat vind ik weer helder om te weten. Dank dus. En mochten jullie nog kinderboeken willen 'verluisteren' dan houd ik me aanbevolen. Mijn kinderboeken (die vaak ook bedoeld zijn als leesbevordering voor moeilijke lezers maar dan vanwege andere dingen dan slechte ogen) mogen van mij allemaal in de luisterboekenbieb. Ik ben altijd in voor dat soort projecten. Op mijn site staan de boeken die binnenkort uitkomen of al uitgekomen zijn.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad, goede zaak, deze stichting. Over een paar jaar zal een boek vasthouden echt te moeilijk voor me zijn en het is fijn te weten dat deze mensen zich ervoor inzetten om verhalen toch bereikbaar voor me te houden. Waarom aarzelde je vriendin eigenlijk Pluisebol? Je doet heel veel mensen een plezier met een luisterboek, niet alleen blinden en slechtzienden.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Zjors, ik heb even in het bestand gekeken, maar momenteel zijn er nog geen boeken van jouw hand in gesproken vorm uitgebracht. Ik heb de boeken die uit gaan komen doorgegeven aan de afdeling collectionering van de Vereniging Openbare Bibliotheken. Daar wordt de collectionering verricht van titels die ingesproken gaan worden. Ik ben blij met alle positieve reacties! Dank daarvoor! Groeten, Mr. Lecticus