Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Lezen de uitgevers dit forum?

Lezen de uitgevers dit forum? Dat is wat ik me inderdaad afvraag. Even voorstellen trouwens: Ben Midland (pseudoniem) Ik ben 6 jaar geleden aan een esoterische fact-fiction thriller begonnen. Het idee om er aan te beginnnen kwam voort uit mijn studiejaren. Op een gegeven moment, 6 jaar terug dus hield ik het niet langer uit en begon. Nu, 6 jaar verder waarvan drie jaar aan vergaande studie gewijd sta ik voor het uitgeef-proces. Terug naar het onderwerp: ik heb mijn blik eens over dit forum laten gaan en vroeg me af of de uitgeverijen en misschien zelfs agents zich hier wagen, op zoek naar iets van hun gading. De omgekeerde wereld dus, of zouden ze zich niet uit hun ivoren toren durven te wagen, of gewoon geen tijd? Wat ik me ook afvraag: waarom in hemelsnaam het manuscript op papier en geen PDF? Op mijn manuscript van 600 pagina's past geen paperclip en ik licht het liever zelf toe op het adres van een uitgeverij. Dan kun je jezelf tenminste verkopen! Of is dit wishful thinking? Ik heb een agent gevraagd wat die ervan vond. "er zit toekomst in" Basta. Niks meer van gehoord. Ik vind mezelf helemaal niet pretentieus maar de uitgeverijen zouden moeilijke tijden doormaken en niet zo snel toehappen. Valt dat onder navelstaren? Ik zou het wel weten als ik uitgever was. Kunnen ze weer eens ouderwets geld verdienen! En dan heb ik het niet eens over de filmindustrie. 'Licht, geluid..................geen actie?' Ik hoop dat ze dit lezen. Ik ben altijd in voor een goede discussie.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Welkom Midland! Ik heb geen antwoord op jouw vraag maar er wel een mening over; er wordt hier vast wel mee gelezen. Want waarom niet? Het is toch een vooraanstaande website op schrijvers gebied, daar kom je nog wel achter :) .

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goede vraag. Als ze slim zouden zijn, zouden ze dat doen, al is het maar om zicht te krijgen op wat underground onder schrijvers aan het leven is. Maar waarschijnlijk doen ze dat niet, of niet genoeg, omdat ze ivoren torens zijn.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Je haalt nogal een aantal onderwerpen aan, Midland:
ik heb mijn blik eens over dit forum laten gaan en vroeg me af of de uitgeverijen en misschien zelfs agents zich hier wagen, op zoek naar iets van hun gading. De omgekeerde wereld dus, of zouden ze zich niet uit hun ivoren toren durven te wagen, of gewoon geen tijd?
We weten het niet. Sommige deelnemers zijn op de een of andere manier betrokken bij het vervaardigen van boeken. De meeste zijn auteurs al dan niet in spe.
Wat ik me ook afvraag: waarom in hemelsnaam het manuscript op papier en geen PDF?
Hier zijn topics over. Je vindt ze via de zoekfunctie.
Op mijn manuscript van 600 pagina's past geen paperclip en ik licht het liever zelf toe op het adres van een uitgeverij. Dan kun je jezelf tenminste verkopen! Of is dit wishful thinking?
Hoezo kun je jezelf dan verkopen? Het gaat toch om je boek? Wat verwacht je op de stoep van een uitgeverij?
de uitgeverijen zouden moeilijke tijden doormaken en niet zo snel toehappen. Valt dat onder navelstaren?
Volgens mij heeft het een niet met het ander te maken (moeilijke tijden en navelstaren).
Ik zou het wel weten als ik uitgever was. Kunnen ze weer eens ouderwets geld verdienen!
Hoe dan?

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Citaat: ivoren toren: "een teruggetrokken leven leiden, niet in de realiteit maar ver van het gewone volk en het alledaagse leven. Volgens de etymologie is de uitdrukking afgeleid van het Hooglied 7:5: Je hals is als een toren van ivoor (NBV). Door de geschiedenis heen is het politici, wetenschappers, kunstenaars en rechters vaak verweten dat zij in een ivoren toren leven." Daar horen de uitgevers en agents dus ook bij, lijkt me. Ik zie het verschijnsel als een synoniem van excuus voor: navelstaren, zelfbeklag, geen tijd, bedolven worden, hoogmoed. We zullen de moed erin zien te houden. Vergeet niet: de beste mentale prestaties ontstaan in barre tijden van honger, kou en armoede. Lees de Russische schrijvers er maar op na. eyeopener: Dostojevski, herinneringen uit het ondergrondse. Voor het geval jullie dit lezen, uitgevers, steek uw hart in eigen boezem. Koester het schrijfvolk want jullie kunnen niet zonder.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kan me voorstellen dat er uitgevers zijn die meelezen, ter lering ende vermaak. Ik denk niet dat ze in ivoren torens leven. Maar meelezen lijkt me niet veel toe te voegen voor ze. Iedereen die serieus schrijft en er echt iets mee wil, die stuurt vanzelf wel dingen op naar een uitgeverij, daar hoeven ze echt niet zelf achteraan. En anders zijn er altijd nog de makelaars die goede schrijvers aanbieden. 600 pagina's moet je niet opsturen. Gewoon 1 of 2 hoofdstukjes, maar leest een uitgever in eerste instantie toch niet. Je kan na een paar bladzijdes best beoordelen of het goed genoeg is. Mochten ze dat vinden dan mag je de rest opsturen en dat mag dan vaak wel digitaal. Discussie en toelichting zijn niet nodig als je manu goed genoeg is. Ik neem aan da de proeflezers bij de uitgeverijen nog steeds het liefst van papier lezen en ze gaan natuurlijk niet alles zelf printen wat binnenkomt. Aantekeningen maken gaat ook veel fijner op papier dan op pdf. Maar je hebt neem ik aan op de sites van de uitgeverijen zelf al gezien wat ze willen. Wat is fact-fiction thriller?

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Midland schreef: Ik zou het wel weten als ik uitgever was. Kunnen ze weer eens ouderwets geld verdienen! Antwoord: shoppen op dit forum (is ook een compliment voor het forum zelf)

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien moet je je nog even (her-)orienteren op de positie die je als auteur hebt in het schrijvers- en uitgeefgebeuren?

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt Redhed (leuke naam). Ik vond het zelf nogal aanmatigend om alles op papier te eisen. De meesten willen dat nl wel, heb ik ervaren. Misschien ook als een soort buffer bedoeld? Fact fiction roman: een op feiten gebaseerd verhaal waarin de lezer wordt uitgenodigd om aan de hand van feiten een fictief verhaal met een vaak thrillerachtige plot op te lossen. Da Vinci Code van Dan Brown is een mooi voorbeeld.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Uitgeverijen hebben geen tijd omdat ze - als het goed is - druk op zoek zijn naar manieren om de concurrentie met E-books aan te gaan. Het feit dat uitgeverijen moeilijke tijden beleven, heeft dan ook weinig te maken met een gebrek aan goede verhalen, maar alles met een uitblijvend antwoord op de huidige digitaliseringsslag. Vandaar dat ze alleen uitgeven wat bijna zeker een succes wordt. In China en de UK zijn er schrijvers die goud geld verdienen aan hun romans, die ze zonder tussenkomst van een uitgever voor een paar cent aanbieden op het web. Helaas is dat kunstje voor ons een stuk moeilijker vanwege ons kleine taalgebied :crybaby:

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien moet je je nog even (her-)orienteren op de positie die je als auteur hebt in het schrijvers- en uitgeefgebeuren?
Dit.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ha Zjorz Misschien wel. Ik was eigenlijk niet van plan om het hele project om die reden als een theelichtje uit te laten doven. Daarvoor heb ik te veel goede reacties gekregen. Maar als je het zo bekijkt: er is creatief vermogen genoeg aanwezig. Dat heb ik wel gezien op dit forum. Of het benut wordt en op de juiste waarde wordt geschat, ik betwijfel het zeer.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Er staan nergens definitieve teksten op dit forum. Is dus ook lastig shoppen voor de uitgevers. Kleine uitgevers komen hier zeker en reageren soms ook op dingen die over de uitgeverij gezegd worden (vaak sportief, soms tactloos). Grotere uitgevers zullen hier allicht rondgekeken hebben, maar die zullen een beleid hebben en geen accounts aanmaken onder uitgeverijnaam.
Wat ik me ook afvraag: waarom in hemelsnaam het manuscript op papier en geen PDF?
Printkosten, niet prettig kunnen lezen van scherm, geen aantekeningen kunnen maken etc Maar er is wel een lichte verandering gaande. Sommige uitgevers hebben al aangegeven dat per e-mail aanleveren ook mag.
Op mijn manuscript van 600 pagina's past geen paperclip en ik licht het liever zelf toe op het adres van een uitgeverij. Dan kun je jezelf tenminste verkopen! Of is dit wishful thinking?
Ja. Uitgeverijen ontvangen nu al honderden manuscripten per jaar waarvan een groot deel helemaal niet bij hun uitgeverij past, nog een deel een te lage kwaliteit heeft en dat beetje dat goed genoeg is, heeft niet altijd verkooppotentieel. Als uitgeverijen met al die mensen moesten gaan praten zouden ze helemaal gek worden.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Verhelderend Castor. Wat dat kleine taailgebied betreft: dat heb ik als groot nadeel moeten ervaren. Ik had contact met een agent die me adviseerde om het in het Engels te vertalen omdat mijn manuscript voor het buitenland geschreven is. Door die vertaalslag moet ik het eerst in het Nederlands uitgeven en dan maar hopen dat dat er een Japanse of Amerikaanse uitgever hapt. Via de sociale media zou zoiets een kans moeten maken.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Midland, Als jij iets wilt moet je er zelf achteraan, of je wacht tot het op je afkomt, zo is het overal. Mensen over één kam scheren en beschuldigen van ivorentorisme werkt denk ik een stuk minder goed. Je kan dit soort dingen beter aan 'de uitgevers' zelf vragen. Dit topic heeft me het belang van het onder de knie krijgen van de chinese taal doen inzien, dat dan weer wel, waarvoor dank.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bernhard: "ivorentorisme"... Je bent geweldig! Hahaha, mijn middag is weer goed. De rest van je reactie is trouwens ook mooi. Een tikkeltje cynisme goes a long way.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Dit topic heeft me het belang van het onder de knie krijgen van de chinese taal doen inzien, dat dan weer wel, waarvoor dank.
;)

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Verhelderend Castor. Wat dat kleine taailgebied betreft: dat heb ik als groot nadeel moeten ervaren. Ik had contact met een agent die me adviseerde om het in het Engels te vertalen omdat mijn manuscript voor het buitenland geschreven is. Door die vertaalslag moet ik het eerst in het Nederlands uitgeven en dan maar hopen dat dat er een Japanse of Amerikaanse uitgever hapt. Via de sociale media zou zoiets een kans moeten maken.
Dat lijkt me omslachtig. Had je agent geen contacten? Kun je zelf op jacht?

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Uitgevers zijn over het algemeen niet op zoek naar schrijvers die op hun luie reet blijven zitten wachten tot iets naar ze toekomt. Als jij niet naar de uitgever gaat (c.q. je conformeert aan de eisen die de uitgever stelt) bewijs je feitelijk aan dat je niet uit het juiste hout gesneden bent. Misschien wel als schrijver, maar niet als gepubliceerd schrijver.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat uitgevers alleen bij een heel concrete aanleiding tijd voor dit forum vrij zullen maken. Ik kan me voorstellen dat iemand van Luitingh de discussie in de 'Luitinghwedstrijddraad' zal volgen of iemand van Pica de draad over de Gestreepte Boekjes. Ook dat is slechts giswerk. Afgezien van dit soort uitzonderingen denk ik dat Schlimazlnik helemaal gelijk heeft.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik een uitgeverij had zou ik een stagiaire naar dit forum sturen, om te kijken of er iets interessants bij zit. Maar ik ben geen uitgever. Op de dag dat ik rijk word, wil ik wel uitgever worden en zal ik hier blijven rondneuzen. Dus doe allemaal je best :D

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, als je al rijk bent dan hoef je dat uitgeven niet voor het geld te doen. Dan kun je inderdaad inefficiënt gaan werken en fora bezoeken tot je een ons weegt. Zoals ik al eerder concludeerde, en wat anderen bevestigden, was dat op dit forum vooral beginners zitten. De meesten die wat kunnen, verdwijnen hier na verloop van tijd. Degenen die wel wat kunnen, hebben over het algemeen al een uitgever gevonden, of zijn nog bezig met schrijven aan hun debuut - en ze plaatsen zelden teksten op het forum. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ook van hen heb ik de indruk dat ze vrij voorzichtig zijn met wat ze wel en niet op dit forum plaatsen. Daarnaast is dit een algemeen forum. De meeste uitgevers zullen een bepaald fonds voor ogen hebben, bijvoorbeeld "chicklit". Dan is het efficiënter om op een specifiek chicklit-schrijversforum te kijken. Uitgevers die willen scouten kunnen bij TenPages en soortgelijke projecten kijken of er wat tussenzit, daar zijn alle schrijvers op zoek naar een uitgever, hier niet. En bij TenPages krijgen ze nog een zak geld mee ook. Scouten bij zelf-uitgeven boeken is ook een optie. Uitgeverijen zijn dus (goddank) allesbehalve afhankelijk van dit forum waar weinig kwalitatief goede teksten zijn te vinden, en als ze er zijn, zijn ze te kort om iets te zeggen over plotopbouw en dergelijke. Het is natuurlijk een (fictief) luxe-probleem: de uitgeverijen krijgen genoeg aanbod (met de slush pile, via literair agenten, via de rest van hun netwerk), waarom zouden ze op zoek willen gaan? Dat kleine uitgevers hier komen kan twee oorzaken hebben: - door op berichten over hun bedrijf te reageren, doen ze aan marketing; - veel kleine uitgeverijen worden gerund door schrijvers. Dat je de grote uitgevers hier niet ziet: als ze onder eigen naam zouden surfen, zou hun postbakje vermoedelijk steeds vol zitten. Klachten, uitnodigingen, veel vragen die op een andere plaats beantwoord horen te worden. En als er niet op wordt gereageerd (omdat je als uitgever nu eenmaal niet op een forum komt om je correspondentie af te handelen), word je beschuldigd van "ivorentorenisme". Je kunt het ook nooit goed doen... Overigens vind ik het opvallend dat er wordt vermoed dat uitgevers hier meelezen, om ze in één keer door van "ivorentorenisme" (en alle erbij verzonnen negatieve dingen) te beschuldigen. Als ik uitgever was, zou je daardoor op de zwarte lijst komen: iemand die zo tekeer gaat tegen het uitgeefbedrijf, daar zou ik geen zaken mee willen doen. Ten slotte hoort de schrijversstal bij de visitekaartjes van een uitgever, en je wilt als uitgever niet dat die schrijvers je bedrijf (en en passant dat van de concullega's) publiekelijk door het slijk halen. Verder: wat Zjorz schrijft. Zou ik als uitgever willen investeren in iemand die geen idee heeft hoe de wereld van schrijvers en uitgevers eruit ziet, als er voldoende aanbod is van boeken van schrijvers die dat wel weten? Als je bij een bedrijf gaat solliciteren moet je toch ook het een en ander weten van de branche, het type bedrijf en de manier waarop het bedrijf functioneert. Immers, met die kennis ben je van veel grotere waarde voor zo'n bedrijf en kun je beter functioneren. Dan was er nog iets met een pot en een ketel... Ik vraag me af of je wel een uitgever wilt hebben, Midland. Als het van die horken zijn, waarom gun je ze dan de winst op je boek?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Zou ik als uitgever willen investeren in iemand die geen idee heeft hoe de wereld van schrijvers en uitgevers eruit ziet, als er voldoende aanbod is van boeken van schrijvers die dat wel weten?
Daar moet ik toch een kanttekening bij maken. Uitgevers zijn met name geïnteresseerd in goede verhalen. Laat dat voorop blijven staan; dan komt 'de wereld' er vanzelf achteraan. Even terug naar de vraag van midland:
Nu (...) sta ik voor het uitgeef-proces. (...) ik heb mijn blik eens over dit forum laten gaan en vroeg me af of de uitgeverijen en misschien zelfs agents zich hier wagen, op zoek naar iets van hun gading.
Misschien vraag je je af of je hier 'ontdekt' wordt? Ik denk dat je snellere slagen maakt wanneer je doelgericht contact zoekt met een uitgeverij waarvan je verwacht dat hij geïnteresseerd is in je verhaal.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
schlimazlnik- [quote=schlimazlnik]Ja, als je al rijk bent dan hoef je dat uitgeven niet voor het geld te doen. Dan kun je inderdaad inefficiënt gaan werken en fora bezoeken tot je een ons weegt.(...)Het is natuurlijk een (fictief) luxe-probleem: de uitgeverijen krijgen genoeg aanbod (met de slush pile, via literair agenten, via de rest van hun netwerk), waarom zouden ze op zoek willen gaan?/quote] O, maar ik ben een idealist! Als ik (als rijk persoon) een uitgeverij had, zou ik me juist richten op onbekende jonge (lees: alle leeftijden) schrijvers, om die een kans te geven. Hier op het forum zie ik soms hele mooie stukjes proza opduiken. Een goeie redacteur erbij zetten en dan lekker aan de slag gaan :)

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dan hoop ik dat je rijk genoeg bent om een of andere uitvinder in de arm te nemen zodat een dag 72 uur krijgt en je geen slaap meer nodig hebt.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dan hoop ik dat je rijk genoeg bent om een of andere uitvinder in de arm te nemen zodat een dag 72 uur krijgt en je geen slaap meer nodig hebt.
Ha ha, dat eerste hoop ik ook :) Wat het tweede betreft, ook zonder Willy Wortel kan zoiets best, ik kan toch beginnen met 1 of 2 boeken per jaar. Uiteindelijk gaat het om kwaliteit en het plezier in het hele gebeuren, voor iedereen: uitgever, schrijver en de lezers.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 of 2 boeken per jaar is anders heel normaal voor Small Press. Zeker als je intensieve redactie wilt doen.