Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Presentatie op een school geven

7 januari 2011 - 12:54
Ik weet niet goed of ik dit in het juiste forum heb gemeld, anders mag Dries het verplaatsen. Ik ben gevraagd om op een school een presentatie van mijn boek te geven. De kinderen en de docent hebben het met veel plezier gelezen en de school ontvangt vaker schrijvers. Na enkele bekende schrijvers zit ik aan het andere eind van het spectrum als onbekende eigen-beheer-schrijver met minimale verkoopcijfers, maar toch - of juist daarom - wil ik een leuke presentatie geven aan de hoogste groep(en) van deze basisschool. Hebben jullie er ervaring mee? Wat wordt verwacht? Wat kan ik doen? Wat zijn jullie ervaringen? Alvast bedankt voor jullie antwoord.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 13:38
Dank, hij linkt en erg informatief. Meer informatie is welkom, want illustraties heb ik helaas niet en jouw topic gaat daar veel over. (Ik zou het heel mooi vinden als mijn boek mooi geillustreerd zou worden, maar ja... schrijven is al lastig genoeg)

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 14:42
Dank, hij linkt en erg informatief. Meer informatie is welkom, want illustraties heb ik helaas niet en jouw topic gaat daar veel over. (Ik zou het heel mooi vinden als mijn boek mooi geillustreerd zou worden, maar ja... schrijven is al lastig genoeg)
Ik neem aan dat je een presentatie aan groep 7/8 moet geven? Wat ik denk is, maak op powerpoint je boekpresentatie. Dus een mooi voorkant, informatieve inhoud, waar het boek overgaat. En het is ook best leuk om zelf een spannende stukje voor te lezen. Wanneer je een presentatie houdt, schrijf niet alles op een blaadje, want als je het voorleest zullen de kinderen het al snel saai vinden en lopen ze te klooien. En tja schrijven is inderdaad al lastig genoeg.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 17:07
Naast een korte boekpresentatie, voorlezen en een vragenrondje, denk ik dat het leuk is om iets actiefs te doen met de kinderen. Misschien kun je een opdracht te verzinnen aan de hand van je boek? Dat ze zelf een stukje moeten schrijven, of juist een tekening maken, of een strip aan de hand van een tekst die jij voorleest. Of dat je iets voorleest en als het spannend wordt, stopt, en dat zij vervolgens mogen verzinnen/tekenen/schrijven hoe het afloopt (houdt de spanning er ook lekker in). Jij had toch een fantasyboek geschreven? Als er vreemde wezens in voorkomen, helemaal leuk. Die zouden ze samen kunnen tekenen op enorme vellen papier. Ik noem maar wat dingen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 17:47
Vertel ook rustig hoe je ertoe kwam om een boek te schrijven, wat er zo allemaal bij komt kijken. Hoe het werkt bij een uitgever enz enz. Allemaal reuze spannend om te horen.

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 19:17
Ik heb zelf al vele jaren groep 7 en/of 8. Die willen heel erg graag ook zelf iets doen. Vandaag heb ik nog een dramales gegeven. Dat kan heel simpel zijn. Ze maakten zelf groepjes en die liet ik een briefje met een opdracht uit een doos grabbelen, bijvoorbeeld 'De oppasser gaat in de dierentuin de gorilla's voeren.' Ze kregen een kwartiertje om te oefenen (in het computerlokaal, in de hal, in de personeelskamer enz) en toen riep ik ze terug om hun stukjes voor de anderen te spelen. Je zou dat een hele middag vol kunnen houden. Als je dan toe staat te kijken hoe ze daar helemaal in opgaan, denk je even dat het weer zesjarigen zijn in plaats van beginnende pubers. :D Ik wil daarmee maar zeggen, laat die kinderen niet alleen maar luisteren, maar verwerk minstens één opdracht in je presentatie. En een stukje voorlezen vinden ook die elf/twaalfjarigen wel degelijk nog leuk.

M

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 19:38
Als je onervaren bent in presentaties op scholen zou ik niet met een dramaopdracht beginnen. Je kent de kinderen niet en weet niet goed hoe jouw idee zal uitpakken. Ik zou altijd beginnen met vertellen. 'Ik ben die en die en ik ben hier vandaag om iets te vertellen over mijn boek.' Dan vertel je over de totstandkoming. Hoe kwam je op het idee? Hoe lang deed je over het schrijven? Wat is een eigenbeheerboek? Daarna kun je een quiz doen. Bedenk vooraf ja/nee-vragen en laat de leerlingen staan. Na elke vraag kunnen zij in het in hun ogen goede vak (lees: kant van de kring/klas) gaan staan. Je kunt ook meerkeuzevragen maken: A is links en B is rechts. Je kunt werken met afvallers tot er één overblijft of ervoor kiezen om alle leerlingen bij elke vraag weer mee te laten doen. Wil je een winnaar overhouden, dan zul je ook een paar benaderingsvragen moeten bedenken. Na de quiz kun je iets voorlezen en daarna doe je een vragenrondje. Heb je hier iets aan?

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 19:49
Ik bedoelde ook bepaald niet dat je met een stuk drama moet beginnen, maar wilde enkel illustreren dat kinderen ook graag zelf iets doen. Tijdens een presentatie van een uur (dat zal het gemiddeld wel zijn) heb je ook helemaal geen tijd voor zo'n dramaonderdeel.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2011 - 21:00
Heb weinig meer aan bovenstaande tips toe te voegen. Het idee van een quiz zoals M. omschrijft is inderdaad heel leuk en als je dat dan aankondigt van te voren luisteren ze extra goed. Je kan ook, in plaats ze allemaal naar een kant van de klas te laten lopen, de petje op petje af variant doen, misschien ken je die van het tv-programma Holland Sport. En de prijs is natuurlijk een boek!

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2011 - 7:59
In plaats van illustraties kun je ook voorwerpen laten zien die op het voorgelezen stuk slaan. Of, wat ik wel eens gedaan heb, een playmobilopstelling maken. Nu heeft mijn dochter toevallig een heel mooi playmobiltheater waar ik het dan leuk in kan zetten, maar het kan ook gewoon los op een tafel. Je speelt het dan niet echt na met de playmobil maar zet het neer op een manier dat het illustratief is bij de scene. Als je iets vertelt over het schrijfproces kun je daar ook grappige foto's bij zoeken, gebaseerd op beeldspraak en in je powerpoint laten zien. Bijv. een foto van een aap die een andere aap vlooit, waarbij je verhaal de aap is die gevlooid wordt. Vinden de kinderen grappig. Misschien leent je thema van het boek zich voor een bepaalde insteek? Bij mijn presentatie over mijn boek 'Help, mijn zus is gek' (over een meisje met een verstandelijk gehandicapte zus) las ik fragmenten voor en moesten de (bovenbouw)kinderen vervolgens aangeven welke emoties de hoofdpersoon in dat fragment had. Ik had daarvoor gelamineerde kaartjes met allemaal verschillende emoties waaruit ze konden kiezen. Was erg leuk! Het is overigens erg belangrijk om de docent te instrueren dat de kinderen van te voren vragen bedenken. Dan komt er veel meer uit en loop je niet het risico dat ze je een beetje aan zitten te staren. Ik ben dat twee keer vergeten en beide keren liep de les voor geen meter.

M

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2011 - 10:13
Grappig, Favake. Ik heb eens een lego-opstelling gemaakt van een scène en speelde tijdens het lezen het verhaal als het ware na. Hartstikke leuk. Bereid je ook voor op eigen vragen, voor het geval er toch geen vragen komen. 'Misschien vragen jullie je af hoe...' enz. Dan kun je toch verder vertellen en komen eventuele vragen waarschijnlijk later wel.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2011 - 14:56
Hoi Hallon, ik ben zelf ook lerares op een basisschool en ik denk dat het belangrijk is om voor interactie te zorgen. Begin met een spannend stukje voorlezen en vraag of de kinderen zelf weleens verhalen hebben geschreven en hoe ze dat vonden. (eigen belevenissen) Vertel ook iets over jezelf en stel je zelf open voor vragen. Eindigen met een quiz is ook erg leuk, als prijs zou je bv ook een gesigneerd boek kunnen verloten, of een stapeltje kleurplaten (als je die hebt) kunnen uitdelen. Zorg in ieder geval voor een levendige presentatie. Nog een tip: als je een powerpointpresentatie wil geven, vraag even naar de mogelijkheden. Het digibord is dan wel in aantocht, maar lang niet alle scholen hebben er één. Succes en het lijkt me leuk om te horen hoe het gegaan is. Wanneer ga je je presentatie houden?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2011 - 16:17
Bedankt voor de vele tips, ik kan er wel wat mee. Wanneer ik de presentatie ga geven is nog niet bekend, het is allemaal nog in een heel vroeg stadium. Naar aanleiding van jullie ideeen denk ik er over om de kinderen zelf een woord te laten verzinnen - met betekenis - dat misschien in een volgend deel gebruikt kan worden. Het is tenslotte fantasy, dus nieuwe woorden en begrippen zijn makkelijk te introduceren. Ik zal tzt laten weten hoe het gegaan is.