Standaardafwijzingen worden ook gegeven omdat het fonds vol is, het geld op is, of omdat je een kinderboek hebt gestuurd naar een uitgeverij die alleen vertaald werk uitgeeft - ik noem maar even wat op. Als je twijfelt zou je de snelscan van schrijven online eens kunnen proberen, voor je verder zoekt en misschien je neus stoot omdat het nog net niet helemaal af is.
Ik denk dat hoe hoger de kwaliteit van de voorselectie is, die je hebt gemaakt van de uitgeverijen wiens fonds bij je manuscript past, des te minder zin heeft het om na de eerste selectie nog meer manuscripten te versturen.
Ja Dries, statistieken zijn alleen zinvol als ms-sen worden ingestuurd naar uitgeverijen met fondsen die aansluiten bij de ms-sen. Ik ga er vanuit dat dit bij schrijvers die werk uitgegeven hebben gekregen min of meer opgaat.
Het manuscript van mij dat nu wordt uitgegeven heb ik ook naar twee andere uitgeverijen gestuurd. Van eentje kreeg ik een afwijzing, de tweede heb ik zelf benaderd dat ik een uitgeverij gevonden had.
De twee manuscripten die volgend jaar eventueel worden uitgegeven had ik eerder al naar vier uitgeverijen gestuurd. Van drie kreeg ik een standaard afwijzing, van eentje de opmerking dat als ik wat veranderde aan één van mijn manuscripten, dan wilden ze er wel opnieuw naar kijken. Omdat ik die verandering zelf niet zag zitten (zou mijn hele verhaal om zeep helpen), heb ik dat niet gedaan. Dat was dezelfde uitgeverij die verleden week na zoveel tijd weer terugkwam op een ander manuscript van me (zie boekpresentatie).
Ik heb dus niet echt heel vaak mijn manuscripten opgestuurd.
Jo Rowling is 12 keer afgewezen. Ik heb daarom het vermoeden dat statistieken niks zeggen. Ook uitgevers hebben soms stront in hun ogen. Aan de andere kant, sommige schrijvers overschatten zichzelf enorm en worden daarom ook keer op keer afgewezen en toch willen ze het maar niet begrijpen.
Al met al een drama.
Tenzij je over een flinke dosis zelfkennis beschikt is het een kwestie van versturen en afwachten...
Als je erg twijfelt, laat je MS dan checken door een agent of een MS beoordelingsbureau. Een eenmalige investering van een paar honderd euro lijkt het me wel waard als je ECHT ECHT ECHT uitgegeven wil worden.
Gaat bijna niet Esther. Soms is het in een keer raak, soms moet je zes, zeven, acht uitgevers langs om een plekje te vinden. Over jouw manuscript is echt niet zo te zeggen wat je kansen zijn.
Dat begrijp ik heel goed, Ceridwen. Ik heb methodenleer (statistiek) gestudeerd en ken de valkuilen. Toch ben ik benieuwd naar ervaringen :)
Peregrine en Irisraem, bedankt. Goh, 12 keer Irisraem, lange adem gehad!
Voor je statistieken: 'Help, mijn zus is gek' heb ik naar een stuk of 10 uitgevers gestuurd. Resultaat: 3 na een jaar nog niets van gehoord, 4 standaardafwijzingen, 1 heel positieve afwijzing, 2x serieuze interesse.
Ik vraag me af wat het doel is van die statistieken, wat wil je ermee bereiken?
Ook lijkt mij het sec inventariseren van ervaringen niet afdoende. Je kunt geen enkele kwaliteitsvergelijking maken en ook het onderscheid in het type manuscript lijkt mij van wezenlijk belang.
Ing, ik wil er niets mee bereiken, ik ben gewoon nieuwsgierig.
Dank je, Favake, ook aardig wat inzendingen!
edit: ik heb de nadruk op statistieken weggehaald uit de eerste post. Het is niet mijn bedoeling om te suggereren dat die als leidraad kunnen dienen.
Ik denk dat het ook van het genre afhangt en hoeveel uitgevers er daarvoor zijn. Ik denk niet dat je in het Nederlandse taalgebied 13 uitgevers gaat vinden om een fantasy-manuscript naar op te sturen.
Ik snap niks van deze draad. Blijkbaar is je beginpost gewijzigd?
Ik kan van een stuk of 20 boeken van me wel vertellen naar hoeveel uitgevers die zijn gegaan. Maar wat wil je met die info? :confused: Lijkt me weinig zinvol.
Zjors, tantebetje en anderen, ik ben gewoon nieuwsgierig zoals ik hierboven al schreef. Aan mijn beginpost is niet zoveel veranderd en ik veranderde het in de hoop minder reacties te krijgen die de eerste vraag niet beantwoorden. Ik vraag me gewoon af hoeveel zin het statistisch gezien heeft om na enkele afwijzingen je ms door te sturen naar andere uitgeverijen. Daarmee bedoel ik niet dat ik of iemand anders op basis daarvan moet beslissen om daadwerkelijk wel of niet een ms naar andere uitgeverijen door te sturen, na enkele afwijzingen. Met zin bedoel ik, statistisch gezien, ofwel wat is de kans op uitgave na relatief veel of juist weinig afwijzingen. Maar zin is denk ik verkeerd gekozen, net als statistisch, omdat mensen dat lijken te interpreteren alsof het om een of andere waarheid gaat. Ik zelf doe dat niet, maar ben gewoon nieuwsgierig. Ik bedoel er niets geheimzinnigs mee en ik heb geen groot doel met deze vraag. Ik insinueer nergens dat het een zinvolle vraag is voor anderen, dat mag iedereen zelf bepalen.
Zjors, ik ben benieuwd naar die 20 boeken van je.
:)
Ik snap je wel, je bent gewoon nieuwsgierig. Maar joh, ik houd het ook niet allemaal bij. Ik stuur iets op, het wordt niets, ik denk veel te lang na en stuur het nog eens op naar een ander. Iets tussen de 1 en de 7 keer, en bij die zevende keer krijg ik het vaak nog steeds terug.
Die staan allemaal op mijn website en nog meer ook. Ik geloof 23 in totaal.
Bij sommige boekpresentaties heb ik vermeld welke weg de boeken hebben afgelegd langs uitgevers. Ik houd het meestal wel bij, maar zie er weinig nut in om dat hier te plaatsen :confused:
Ik snap je vraag heel goed. Ik zit ook wel eens te kijken hoe veel manuscripten er per jaar aangeboden worden en hoe weinig er daarvan worden uitgegeven. Dat soort rekensommetjes zijn een manier om een soort grip te krijgen op een ongrijpbare situatie.
Ik denk zelf dat je meer informatie kunt halen uit het soort afwijzingen dat je krijgt. Als het allemaal standaard afwijzingen zijn zonder persoonlijk commentaar is het een heel andere situatie dan wanneer je ook persoonlijke reacties krijgt.
Elk idee van grip lijkt mij schijn. Je moet het gewoon treffen. Jouw manuscript moet in de handen belanden van iemand die er helemaal in gelooft. Het zou zomaar kunnen zijn dat redacteur A jouw manuscript wel uit de stapel haalt, maar redacteur B niet. Je kunt je kansen vergroten (bijvoorbeeld door een goed verhaal te schrijven en door je manuscript op te sturen naar een uitgeverij met een fonds waarin jouw manuscript past), maar er moet een klik zijn - en of die klik er is of niet, hangt niet alleen van jou of je manuscript af.
Dat klopt precies. Je kunt wel proberen op te vallen tussen de stapel met je eigen stijl, jouw persoonlijke aanpak. Ik heb trouwens een hele dikke ordner vol met afwijzingen... Tot het een keer lukte. Soms duurt dat heel lang, tot die kans komt maar als je in jezelf gelooft dan komt het er echt een keer van.
Natuurlijk is het schijn. Maar een malend hoofd moet je toch op een of andere manier rustig krijgen :-)
Als ik dat soort sommetjes maak reken ik mezelf een beetje rijk en dat geeft wat rust ;-)
Illusie, tuurlijk. Maar wel rust.
Ik heb het manuscript van Aangeraakt naar twee uitgeverijen gestuurd en kreeg bij allebei een contract aangeboden.
Tsja. ;)
Maar ik ben het ook met de mensen eens die zeggen dat zoiets haast niet in statistieken te vangen is, daarvoor zijn de omgevingsfactoren (zoals hoeveel voorwerk heb je zelf gedaan om te kijken in welk fonds jouw ms het best zou passen) te wisselend.
Ik herken dat wel, je probeert toch op een of andere manier je kansen in te schatten en vooral hoop te krijgen.
Precies, ik begrijp de reden van de vraag heel goed. Moet je doorgaan met insturen? Doe je iets fout, moet je meer actief zijn? Of is de reguliere weg niet voor jou weggelegd. Vragen die velen van ons aan zichzelf stellen.
Ik denk dat de genres waarin jij schrijft belemmerend zouden kunnen werken voor reguliere uitgavve. deze opmerking zegt niet over de kwaliteit van je ms.
xas
Ik herken dat wel, je probeert toch op een of andere manier je kansen in te schatten en vooral hoop te krijgen.
Precies, ik begrijp de reden van de vraag heel goed. Moet je doorgaan met insturen? Doe je iets fout, moet je meer actief zijn? Of is de reguliere weg niet voor jou weggelegd. Vragen die velen van ons aan zichzelf stellen.
Ik denk dat de genres waarin jij schrijft belemmerend zouden kunnen werken voor reguliere uitgavve. deze opmerking zegt niet over de kwaliteit van je ms.
xas
Precies, dat is de reden. Het kost ook niet niks om een ms uit te printen en op te sturen. Voor mij is het een behoorlijk verschil om dat 2 keer te doen, of 10 keer. Telkens is het weer een afweging. Bovendien gaat er veel tijd overheen om 1 reactie af te wachten van een uitgeverij. En 10 keer tegelijk naar uitgeverijen sturen doe ik sowieso niet. Bij een standaard afwijzing is er telkens de vraag 'wat betekent dit echt?' en 'wat wordt mijn volgende stap?' Alle beetjes extra informatie helpen hierbij, of dit nu in de ogen van anderen zinvolle informatie is, of niet.
@sgoojer, wat bedoel je met je laatste opmerking? Ik schrijf in het genre psychologische roman. Volgens mij wordt dat niet kleinschalig uitgegeven.
@Emma, bedankt voor je antwoord! Geweldig zeg, twee positieve reacties meteen :)
@sgoojer, wat bedoel je met je laatste opmerking? Ik schrijf in het genre psychologische roman. Volgens mij wordt dat niet kleinschalig uitgegeven.
:)
In dat geval niets. Ik was waarschijnlijk in de war met teksten voor schrijfwedstrijden die ik van je gelezen heb.
De reden van je vraag was bij mij een grote beweegreden om mijn ms middels Eigen beheer uit te geven. Het wachten op misschien niks, de onzekerheid en evt de teleurstelling van de afwijzing, het zou mijn leven danig negatief beïnvloeden. xas
Om je kansen te vergroten moet je je ms naar zoveel mogelijk geschikte uitgevers sturen (passend bij je genre). Misschien jezelf een limiet stellen of plan B verzinnen en je daaraan vasthouden.
Het is nu eenmaal zo: mensen hebben geen geld, op boeken wordt bezuinigd en uitgevers hebben het zwaar. Bovendien krijgen ze voldoende buitenlandse boeken aangeboden welke potentie hebben.
Er is gigantisch veel aanbod, maar weinig geld. De uitgever moet vertrouwen in zijn investering hebben. Ze zijn geen goede doelen bureau, maar pikken alleen de allerlekkerste bonbon van het schaaltje.
Nu ik hier over nadenk vind ik dat ik Emaa moet feliciteren! proficiat Emma!
xas
Standaardafwijzingen worden
Lid sinds
18 jaar 10 maandenRol
Ik ben vooral benieuwd naar
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Ik denk dat hoe hoger de
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Ja Dries, statistieken zijn
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Het manuscript van mij dat nu
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Jo Rowling is 12 keer
Lid sinds
16 jaar 6 maandenRol
Verstandige woorden Irisraem!
Lid sinds
17 jaar 4 maandenRol
EstherQ schreef: Ik ben
Lid sinds
18 jaar 10 maandenRol
Dat begrijp ik heel goed,
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Voor je statistieken: 'Help,
Lid sinds
17 jaar 1 maandRol
Ik vraag me af wat het doel
Lid sinds
17 jaar 10 maandenRol
Ing, ik wil er niets mee
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Ik denk dat het ook van het
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Ja Hekate, dat is waar.
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Ik snap niks van deze draad.
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
@Zjors: ik ben daar ook
Lid sinds
16 jaar 9 maandenRol
Zjors, tantebetje en anderen,
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Ik snap je wel, je bent
Lid sinds
18 jaar 10 maandenRol
Oh, ik bedoelde dat ik
Lid sinds
16 jaar 9 maandenRol
Dank je, Ceridwen! Oh, tb
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
EstherQ schreef: Zjors, ik
Lid sinds
19 jaar 11 maandenRol
Ik snap je vraag heel goed.
Lid sinds
14 jaar 4 maandenRol
Elk idee van grip lijkt mij
Lid sinds
16 jaar 4 maandenRol
Dat klopt precies. Je kunt
Lid sinds
17 jaar 8 maandenRol
Natuurlijk is het schijn.
Lid sinds
14 jaar 4 maandenRol
Ik herken dat wel, je
Lid sinds
17 jaar 1 maandRol
Ik heb het manuscript van
Lid sinds
17 jaar 6 maandenRol
Favake schreef: Ik herken dat
Lid sinds
15 jaar 2 maandenRol
sgoojur schreef: Favake
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
EstherQ schreef: @sgoojer,
Lid sinds
15 jaar 2 maandenRol