Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat is het juiste moment voor een eigen website?

Ik heb de zoekfunctie gebruikt om te kijken of mijn vraag al eens aan de orde geweest is. Ik vond enkel draden over het hoe en waarom van een eigen website. Daar was ik niet naar op zoek. Ik heb namelijk voor mezelf al besloten om met een eigen website te beginnen. Mijn vraag is wat daarvoor eigenlijk het meest geschikte moment is. Je kunt natuurlijk stellen dat het niets uitmaakt en je gewoon moet starten als je daar zin in hebt. Dat is me iets te gemakkelijk. Een website moet voor mij zinvol zijn en dat is naar mijn idee alleen zo als je iets op schrijfgebied te melden hebt dat mensen willen lezen en er ook een reële kans bestaat dat meer dan een handjevol mensen dat ook inderdaad doet. De technische kant (Hoe maak ik een mooie en praktisch ingedeelde website? Hoe zorg je dat die hoog in Google komt?) laat ik geheel buiten beschouwing. Daar gaan andere draden al over en gelukkig ken ik een paar superdeskundige mensen die me daar graag bij helpen. Ik wil sowieso niet met een website starten vóórdat ik tenminste één zelfstandige publicatie op mijn naam heb staan. Ik ken voorbeelden van mensen (ik geef géén namen prijs!) die de allereerste keer dat ze een kort verhaal in een wedstrijdbundel of tijdschrift gepubliceerd kregen gelijk een website het levenslicht deden zien waarop ze naast dat complete verhaal zowat elke zin plaatsten die ze ooit schreven, plus al hun schrijfvoornemens voor de komende jaren. Het lijkt me zo dat weinig mensen op zoiets zitten te wachten. Daarmee bekritiseer ik niemand die dat allemaal worst zal wezen en die onbekommerd een website opstart zonder zich over al die lastige vragen het hoofd te breken. Vrijheid blijheid op dat punt! :) Nu even heel concreet. Tot op dit moment zijn er negen verhalen van mij (vijf daarvan in de fantasysfeer) in diverse bundels en in het tijdschrift Pure Fantasy gepubliceerd. Daarnaast komt op 3 december mijn eerste zelfstandige publicatie uit bij Averbode, namelijk in de reeks 'Vlaamse Filmpjes' (jeugdboekjes voor 10-13-jarigen). Mijn gevoel zegt mij dat ik beter af kan wachten of dat geen eendagsvlieg blijkt te zijn en pas een website te beginnen als ik met een tweede (zelfstandige) publicatie het tegendeel bewezen heb. Maar... misschien ben ik met die houding wat al te voorzichtig? Hoe denken jullie daarover? Ik ben vooral nieuwsgierig naar het antwoord van mensen die op ongeveer hetzelfde punt met dezelfde vraag 'worstelden', maar andere opmerkingen/meningen zijn natuurlijk ook welkom. ;)

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik benaderde het vanuit een totaal andere hoek! Lees: http://www.trouw.nl/schrijf/voorpagina/article285… Daar hoort een website ook bij, vond ik. Ik maakte de site dus niet voor de lezer, maar als onderdeel van een CV, voor ?? vul maar in. Jury's, bladredacteuren en misschien in de toekomst ook een uitgever. Bij wat ik doe, korte verhaaltjes en columns, is het lastigste dat je aan de ene kant niet het beste wil weggeven wat je hebt en toch moet laten zien wat je kan.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Janheij Dank voor de leuke link. Ik heb het meteen met belangstelling gelezen. De teneur van dat relaas bevestigde voor mij dat het niet verstandig is om al te snel te zijn met die eigen website. Die site moet wel je 'visitekaartje' worden. Als dat visitekaartje al meteen een nogal kale indruk maakt, levert dat meteen een valse start op. Zo heel anders dan jou benader ik het volgens mij niet, want inderdaad, ik denk ook dat een website kán helpen om je naamsbekendheid te vergroten en een schrijf-CV te presenteren. Maar... dan moet je wel voor een behoorlijke inhoud zorgen, waaraan een redacteur of wellicht zelfs een uitgever kan zien dat je meer kunt dan incidenteel een keer een paar redelijk geslaagde pagina's neerpennen. Ik begrijp je probleem met die korte stukjes. Ik kan rustig de eerste alinea's van een verhaal plaatsen om een beetje een indruk te geven van wat en hoe ik schrijf, want ik produceer maar af en toe een verhaal van minder dan 3000 woorden. Nóg een vraag trouwens. Ik gebruik op dit moment Facebook zo'n beetje als een surrogaat voor een website. Ik heb gewoon een fotoalbum gevuld met mijn publicaties tot nu toe, met scans van de covers en de illustraties (waar die er zijn) plus de eerste alinea's van het verhaal en wat algemene gegevens. Ik denk intussen dat dit niet zo erg veel zin heeft, omdat het gewoon (buiten een paar bekenden en familieleden) te weinig bekeken wordt. Heeft iemand daar misschien nog ervaringen mee? PS: Achteraf bedenk ik dat Facebook ook wel een steentje bij kan dragen, tenminste als je een flink aantal Facebookvrienden hebt die op de een of andere manier met schrijven van doen hebben. Als ik mijn vriendenlijst doorscroll, tel ik intussen toch al drie uitgevers plus een literair agent (niét Paul Sebes!). Heel bekende, zoals van Querido en De Geus (om maar wat te noemen) zitten daar niet bij, maar toch... Mijn idee om Facebook maar op te doeken, zo gauw ik een eigen website heb, is bij nader inzien dus waarschijnlijk onverstandig. Het een kan het ander ook gewoon aanvullen.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Thérèse schreef:
De vraag is: wat is je doel met een website?
Ja, dat is natuurlijk de vraag waar het om draait. Ik denk dat ik daar in de vorige post al goeddeels een antwoord op gegeven heb. Net als Janheij zie ik een eigen website allereerst als een middel om een CV van mijn schrijven te presenteren, dat misschien ooit een steentje bij kan dragen aan een volgende publicatie. Zo lang je geen enkele naamsbekendheid hebt, is het volgens mij een illusie dat veel 'gewone' lezers (ik heb het niet over bekenden, familie etc) je website aandachtig zullen bekijken. Daar hoef je het denk ik niet voor te doen.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb een 'blog' aangemaakt om wat van mezelf kwijt te kunnen. Korte verhaaltjes onder andere. Maar ik heb verschillende URL's op mijn naam geregistreerd. Gewoon om mijn naam vast te beschermen. Ook ben ik nu met mijn manuscript aan het 'leuren', en als dat straks wat wordt, via regulier of misschien uiteindelijk in eigen beheer of POD, dan heb ik ook al een passende naam daarvoor gereserveerd. Okee, het kost een paar tientjes, maar mijn reservering heb ik dan al geregeld, de naam ligt al vast. Voor mijn ms zou dat dat een aanvulling, of reclame zijn, of misschien wel om het boek te bestellen.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Aan zo'n blog heb ik ook wel gedacht. Maar dan stap ik van Facebook toch liever meteen over naar een complete website. Als je doel een soort 'schrijf-CV' is, lijkt me een blog te dagboekachtig. Het kan natuurlijk wel een aanvulling zijn. In je website kun je gewoon een blog opnemen, al heb ik nog geen idee hoe dat technisch precies werkt. Dat is ook bijzaak, want ik kan daar hulp genoeg bij krijgen. Over het beschermen van mijn naam heb ik nog geen seconde nagedacht. Als iemand het de moeite waard vindt er met mijn naam vandoor te gaan, is dat uitstekende en ook nog gratis reclame! :D

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Hay: in een website kun je een blog opnemen - maar er is geen bezwaar tegen om vast met een blog te beginnen, terwijl je nog geen website hebt. Een voordeel van een blog is, dat er regelmatig wat nieuws te vinden is - nou ja, als je daar tenminste voor zorgt - en daar houden de zoekmachines van. Ik heb nog steeds geen 'echte' website maar alleen een blog. Het wordt goed bekeken. Er zijn er die me gevonden hebben met een zoekmachine. Ze hebben meestal zoiets ingetikt als 'wat is een sonnet' of 'hoeveel regels heeft een sonnet' of iets dergelijks. Heel goed dus, daar gaat mijn blog over. Verder zijn er die geklikt hebben vanaf bladzijden op deze site. Bepaalde topics brengen steeds kijkers, zonder dat ik begrijp waarom. Of ze komen van andere sites waar ik actief (geweest) ben. Tenslotte zijn er de lezers die mijn blog rechtstreeks benaderen. Zij kennen me blijkbaar, hebben me misschien favoriet gemaakt. Van een blog hoef je geen dagboek te maken. Je kunt er bijvoorbeeld ook beginnetjes van verhalen neerzetten, in de hoop dat lezers nieuwsgierig zullen worden. Een voordeel van zo'n blog is, vind ik, dat het twee kanten op werkt. Mijn lezers komen iets te weten van mij en ik kom iets te weten van mijn lezers. Bijvoorbeeld welke stukjes ze het vaakst opvragen. Wat mijn familie betreft: die heb ik niet ingelicht.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat laatste heb ik ook afgeleerd. Bij mijn allereerste verhaal dat gepubliceerd werd, dacht ik in mijn onschuld nog dat al mijn kennissen, collega's en familieleden perplex zouden zijn en in de rij zouden staan om een exemplaar van de bundel te bestellen. :D Intussen weet ik wel beter. Een enkeling heeft echt interesse. De rest doet in het beste geval uit beleefdheid alsof. Na jouw verhaal ga ik toch ook die blog als tussenstap overwegen. Dan ga ik wel eerst bekijken of ik kies voor zo'n gratis blog (met reclamebanners dus) of wat geld over heb voor een reclameloze blog.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
. . . . Over het beschermen van mijn naam heb ik nog geen seconde nagedacht. Als iemand het de moeite waard vindt er met mijn naam vandoor te gaan, is dat uitstekende en ook nog gratis reclame! :D
Denk je dat echt, dat het gratis reclame is... Ik denk het niet. Jij schrijft een leuk boek, iemand anders met net zo'n naam als de jouwe opent een website over iets heel anders..... Ik ben ik, en ik ben trots op mijn naam, en die bescherm ik dus.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb er ook mee gewacht, dus niet al meteen bij losse publicaties. Toen ik hoorde dat mijn eerste boek uitgegeven zou worden, heb ik wel direct mijn naam.nl gekocht, gereserveerd of hoe heet dat. Daarna heeft een kennis van mij een site ontwikkeld (achteraf was die vreselijk klungelig) en die is ongeveer drie maanden voor de boeklancering de lucht ingegaan. Direct na de lancering heb ik die kennis vriendelijk bedankt en de site laten verbeteren, want zoals hij was, was het geen reclame. En dat is wat mij betreft toch het doel: naamsbekendheid creëren en daardoor je boeken promoten.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Hay: o, staan er reclamebanners op gratis blogs? Daar heb ik niet bij stilgestaan. Maar het zal wel, anders kunnen ze waarschijnlijk niet gratis zijn. Ik krijg die reclame niet te zien, maar anderen waarschijnlijk wel. Even denken wat ik moet doen om de reclame te zien te krijgen ...

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ pvdwngrd Ach, eigenlijk bedoel ik dat ik nog niet het stadium bereikt heb om me over zoiets druk te maken. Als je nog geen enkele naamsbekendheid geniet, zie ik het als een nonprobleem. Mocht dat ooit anders worden, dan wordt het van nonprobleem een luxeprobleem. Ik ben helemaal niet trots op mijn naam. Waarom zou ik ook? Ik heb zelf geen enkele invloed op mijn naam gehad, noch op de plaats of het tijdstip waarop ik ooit geboren ben. Ik had net zo goed Chang kunnen heten en in het China van 1045 of zo geboren kunnen zijn. Om precies dezelfde redenen zal ik me ook nooit voor mijn naam of aflomst schamen. @ Ing Nu ik jouw post lees, denk ik dat ik misschien toch iets te nonchalant op de reactie van pvdwngrd reageerde. Van de andere kant heb ik een naam die volgens mij niet snel iemand in zal pikken. Dat zie ik dus toch wel een beetje als een luxeprobleem, waarover ik me nog maar niet te druk maak. Ik zal in elk geval onthouden dat je beter meteen voor een professioneel ogende site kunt zorgen. Ik zal mijn adviseurs dus op tijd raadplegen.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je voor het kijken, Ing. Geen reclame? Dan kan Hay dus een blog aanmaken op Wordpress en dan krijgt hij ook geen reclame. Is gratis.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Maar als een ander je naam.nl kaapt kun je dus straks zelf niet meer onder de meest wenselijke naam hay.nl op het internet. Dat betekent dat je fans je minder makkelijk vinden. Kun je wel meteen internationaal gaan als hay.eu maar ook die zul je vast moeten leggen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gewoon beginnen met die website. Wie je zoekt zal hem vinden en als ze naar je op zoek zijn, zijn je bezoekers blij met alles wat ze er vinden. Als je je website klein begint, dan kun je hem laten groeien, en dan komen je bezoekers terug, omdat er steeds iets nieuws is te vinden. Wanneer je hem gaat promoten is een ander verhaal. De basis voor je website moet je (schrijvers) CV zijn, met een contactmogelijkheid. En zet erop wat je al hebt geschreven en waar dat te koop is, en waar men het kan laten signeren. Vanuit de contacten (maak ook de link met faceboek) kom je vanzelf te weten wat mensen op je site willen zien.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Zjors Maar mijn volledige naam is Hay van den M.......(nog 6 letters) Zou iemand zo'n naam kapen? 'Hay' zonder meer is sowieso geen wenselijke naam, want in het Engels of Spaans krijg je dan duizenden hits over andere zaken, die helemaal niets met schrijven of met mijn persoon van doen hebben.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Schlimazlnik schreef:
Als je je website klein begint, dan kun je hem laten groeien, en dan komen je bezoekers terug, omdat er steeds iets nieuws is te vinden.
Dat laatste lijkt me erg belangrijk. Ik erger me altijd aan websites die zo te zien niet of nauwelijks bijgehouden worden. Dat is ook de reden dat ik misschien toch wacht met die website tot ik (waarschijnlijk over precies één jaar) in de 'VUT' ga. Dan weet ik tenminste zeker dat ik daar tijd genoeg voor heb. Als tussenoplossing kan ik dan misschien toch voor die (reclameloze!) blog kiezen.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb betjesonnetje.nl vastgelegd hoewel ik nog geen website met die naam heb. Als je het nu intikt, kom je op mijn blog terecht. BetjeSonnetje is beter dan mijn echte naam, die moeilijk te verstaan, moeilijk uit te spreken en moeilijk te schrijven is voor veel mensen. Tantebetje is minder goed dan BetjeSonnetje: niet onderscheidend genoeg en vertelt niet wat ik doe. De naam Tantebetje bleek bovendien al door iemand anders gereserveerd te zijn. Het onderdeel Sonnetje in Betje Sonnetje helpt mee aan mijn vindbaarheid op het internet. De naam Betje Sonnetje wordt in één keer verstaan en onthouden. Dit weekend heb ik een paar keer gedichten voorgedragen voor een publiek dat mij niet kent. Ik zeg dan dat je me onder de naam Betje Sonnetje kunt vinden op het internet. Prompt zie ik dat er mensen op mijn blog gekeken hebben die gezocht hebben op 'betje sonnetje'. Ik ben het met Zjors en pvdwngrd eens dat het belangrijk is om de meest wenselijke naam vast te leggen.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben intussen overtuigd. Maar eigenlijk heb ik nog niet kunnen besluiten of ik gewoon aan mijn eigen naam vasthoud of alsnog kies voor een pseudoniem. Ik neig een beetje tot het eerste om de simpele reden dat ik tot nu toe alles onder eigen naam gepubliceerd heb en geen duidelijke reden kan bedenken om dat te veranderen. Ik denk integendeel dat het je naamsbekendheid geen goed doet als je die naam zonder duidelijke reden weer gaat veranderen. Ik leer van jullie dat het misschien verstandig is om hier binnenkort eens definitief over te beslissen!

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wanneer het tijd is voor een website? Als je zelf denkt dat je genoeg materiaal hebt om de website mee te vullen. Ik heb mijn website laten maken toen mijn eerste roman ( maar tweede boek) uit was gekomen, ik divrse ander korte verhalen had gepubiceerd, mijn boekpresentatie was geweest en ik een paar boektrailers e.d en foto's had. Ook moet je er denk ik zeker van zijn dat je regelmatig iets nieuws te melden hebt: een verhaal, een lezing of ander optreden, een publicaite, het winnen van een wedstrijd etc. Succes! En ko voor 'inspiratie'even kijken op mijn website www.astridrijff.tk

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
En ko voor 'inspiratie'even kijken op mijn website www.astridrijff.tk
Beetje flauw, Asdale, om op deze manier iemand naar je site proberen te krijgen. Ik weet niet of je het zo bedoelt, maar het komt niet prettig over. Met de rest van je post ben ik het eens, het is goed om zo divers en actueel mogelijk te zijn. Zelf vind ik dat laatste lastig, in de maandan dat ik werk aan een boek, is er eigenlijk niets te melden.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Asdale Het moment dat jij noemt is in grote lijnen wat ik in gedachten had. Dat nieuws is ook een belangrijk punt, dat je volgens mij alleen maar waar kunt maken als je genoeg tijd voor die website hebt. Voor mij is dat vanaf de kerstvakantie het geval. Eerder ga ik er dus zeker niet aan beginnen. Zo, het is onderhand bedtijd. Morgen reageer ik weer. Ik moet wel zeggen dat ik verrast werd door de stortvloed aan reacties. Daar was ik even de halve avond zoet mee! Maar voor niets was het zeker niet. Ik heb in korte tijd al heel wat lessen geleerd en mijn conclusies getrokken. ;)

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt ook een gratis website nemen waar géén reclame op staat, bij webklik.nl Het mooie is dat je hier naderhand(!) ook een gewone domeinnaam voor kunt aanvragen. Dan blijft de website die je hebt gemaakt dus gewoon intact, terwijl je er wel je eigen domeinnaam aan kunt geven. Heel handig om het op die manier vrijblijvend uit te proberen.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou er aan beginnen op het moment dat de eerste zelfstandige publicatie in zicht is. Met een Vlaams Filmpje heb je natuurlijk het voordeel dat je dat niet hoeft te verkopen - tenminste, ik geloof niet dat er losse nummers van worden verkocht? Dan is een eigen website nog niet echt nodig, maar je hebt wel al een echte prestatie geleverd die je aan de buitenwereld kunt laten zien. Voor mezelf heb ik er nu, met mijn 10 gepubliceerde kortverhalen, nog geen behoefte aan. Als ik een CV naar een uitgever wil sturen, hoeft dat niet via internet.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hay: je hebt een vrij lastige naam voor een domeinnaam, als iemand je naam noemt weet je nog niet hoe het gespeld moet worden (ik weet wat er na de M komt). Je kunt een pseudoniem kiezen, maar neem nooit een pseudoniem als "schlimazlnik" voor je domeinnaam: geen hond die het goed kan spellen. Alternatief kun je een andere naam verzinnen, bijvoorbeeld ijstijdschrijver.nl fantasymeester.nl Of iets anders dat met je boeken heeft te maken, of met jezelf. Met een goede inhoud (waarin wel je naam staat) ben je ook dan makkelijk te googlen. Hoewel je het met een boekhandel met een bepaalde naam nog moeilijk zult hebben. En, omdat je nu al begint te communiceren over je eerste eigen boekje (en daar ben je al een tijd mee bezig, met dat communiceren): waarom gebruik je daar niet ook je site voor? Zet erop waar het te koop zal zijn, zet erop wat de datum van de presentatie is, en waar dat is. Als je dan weer eens over je boek begint, dan kunnen mensen denken, "o ja, hoe zat dat ook alweer?", naar je site gaan en daar de info vandaan halen. Dan hoef je op fora die informatie niet steeds te herhalen (niet dat dat op dit moment stoort). Een gratis website, al dan niet met reclame, is niet aan te bevelen als je je een betaalde site kunt veroorloven. Een gratis website geeft de indruk dat je jezelf als schrijver niet serieus neemt, in ieder geval niet serieus genoeg om te investeren in een professionele uitstraling.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het internet is feitelijk een podium om je zelf te laten zien. Het is eerder voor jezelf de vraag: 'Wat wil ik laten zien? Wat mogen anderen van me weten?' Met een website/blog ben je vindbaar. Het is niet alleen een visitekaartje of een cv, maar ook een soort folder. En met de publikatie van 3-12 aanstaande zou ik zekers overwegen om iets te gaan doen. En wel helemaal als je meer schrijfwerk wilt maken dan wel publiceren. Een blog is gratis, leuk om te proberen en mee te spelen, maar een eigen website wordt veel serieuzer opgevat. En dan zou ik de naam gebruiken die je voor je schrijfpublicatie gebruikt. En als het nog kan; een link naar de website/blog in het boek laten opnemen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
En ko voor 'inspiratie'even kijken op mijn website www.astridrijff.tk
Beetje flauw, Asdale, om op deze manier iemand naar je site proberen te krijgen. Ik weet niet of je het zo bedoelt, maar het komt niet prettig over. Met de rest van je post ben ik het eens, het is goed om zo divers en actueel mogelijk te zijn. Zelf vind ik dat laatste lastig, in de maandan dat ik werk aan een boek, is er eigenlijk niets te melden.
het adres van mijn website staat überhaupt altijd onder mijn reactie en het was niet bedoeld om reclame te maken voor mijn site maar om Hay een idee te geven van hoe ík het gedaan heb. De gedachte om iemand naar mijn site te 'lokken' is niet eens bij me opgekomen! Wie is er hier nu flauw? Ik weet inmiddels Ing dat je het niet zo lullig bedoelde maar ik vind het wel heel vervelend dat er door anderen blijkbaar commentaar is geleverd.