Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Herschrijven na een eerste versie van je roman

18 maart 2010 - 16:56
In november heb ik meegedaan aan Nanowrimo. De bedoeling was in een maand tijd een roman van 50.000 woorden te schrijven. Dat lukte alleen als je elke dag zou doorschrijven en niet kritisch naar het geschrevene omkeek. Blik op oneindig en doorgaan. Het is me gelukt. Er is een eerste versie van een roman door ontstaan. In december heb ik het uitgeprint, maar er verder weinig naar gekeken. Toen ik in januari begon met lezen, viel het me reuze mee. Het was niet eens heel erg slecht. Toch kon ik me er niet toe zetten serieus te gaan herschrijven. Ik wilde bovendien nog nadenken over het perspectief en andere zaken. Inmiddels heb ik voor een heel ander perspectief gekozen en weet ik eindelijk hoe ik het verhaal wil laten aflopen. Het valt me zwaar er elke dag aan te werken. Ik heb zo weinig vertrouwen in mijn eigen kunnen. Steeds zeg ik tegen mezelf dat ik dit doe om te oefenen. Ooit moet er een goede roman komen, dit is nog maar een voorproefje. Geloof ik wel genoeg in dit verhaal? Zou ik niet elke dag heel erg gemotiveerd en dankbaar moeten zijn dat ik eraan mag werken? Hoe gaat dat bij jou?

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 17:05
Momenteel werk ik er niet aan. Ik had het verhaal tijdens Nanowrimo afgerond. Daarna ben ik begonnen met research en herschrijven maar het is blijven steken in die fase. Momenteel schrijf ik alleen korte verhalen. Ik weet, dat ik als ik het wil laten drukken dat voor juli moet doen. Ik denk dat het schrijven van een roman mij uiteindelijk meer voldoening schenkt dus ik hoop het wel weer op te pakken. Ik had het pak papier zelfs alweer opgediept uit de doos deze week maar ik ben er toch niet aan begonnen. Ik weet niet precies wat mij weerhoudt. Misschien valt het mij juist tegen als ik het weer ga lezen.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 17:15
Ik heb een soortgelijk probleem. Niet aan een wedstrijd meegedaan, maar gewoon als een dolle gaan schrijven. Afgelopen september was ik klaar en heb toen besloten nog een jaar uit te trekken voor verbeteringen. Dat begon pas goed te gaan toen ik het boek in separate hoofdstukken opdeelde en elk hoofdstuk in verschillende scènes. Voor mij geeft dat een betere controle over de kwaliteit van de deelverhalen. Voordat ik het verdeelde was het een brei waar ik niet meer doorheen kwam en waarbij elk stukje dat ik veranderde gevolgen had voor de rest van het verhaal die ik niet kon overzien. Gebruik wel Ywriter voor het behoud van het overzicht. En Sol natuurlijk om ideeën op te doen en af en toe wat te toetsen.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 19:33
Ik weet, dat ik als ik het wil laten drukken dat voor juli moet doen.
??
Als je Nanowrimo met een certificaat hebt afgesloten krijg je een code (te vinden op je persoonlijke pagina) waarmee je een exemplaar van je boek kan laten drukken, ik dacht bij Amazon.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 19:51
Ik heb een roman tot twee keer toe helemaal herschreven. Ik wijdde te veel uit en het verhaal miste stuwende voortgang volgens de uitgever. Eerst heb ik voornamelijk zitten schrappen en beschrijvingen omgezet in handelingen en dialogen. Uiteindelijk ben ik helemaal overnieuw begonnen, omdat ik mijn schrijfstijl drastisch wilde aanpassen. In totaal ben ik twee jaar bezig geweest, met tussenpozen. Het is uiteindelijk een heel ander boek geworden. Veel geleerd hier op SOL. Het is inderdaad handig je MS in stukken op te delen, zodat het niet zo'n oneindige brij is. Dat twijfelen ken ik wel, soms vond ik mijn boek echt niets, andere momenten dacht ik dat ik een bestseller in handen had :D . Ik ben er nu best wel tevreden over gelukkig.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 19:58
Ik heb ook een roman geschreven tijdens Nanowrimo en ook ik ben er druk mee. Ik ben eindeloos aan het herschrijven en heb soms zin de hele handel weg te flikkeren. Het volgende moment zit ik weer enthousiast te tikken. Het valt me ook zwaar, net als jou. Ik weet van bepaalde gedeeltes soms echt niet of ze goed zijn of alleen veel woorden. Andere stukken vind ik prima. Het blijft een klus om te bepalen wanneer er wat gebeurt en hoe ik zal eindigen. Iedere keer weer die keuzes uit die oneindige mogelijkheden. Pfff... Maar wat een heerlijk gevoel als je dan weer een stukje verder bent, dingen in elkaar blijken te passen en er een helder moment is. Ik haat het en ik houd ervan.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 21:09
Na 50.000 woorden was ik nog niet klaar en dat ben ik nog steeds niet. Ben nog aan het worstelen met de eerste versie en ben de 120.000 inmiddels voorbij. Veelsteveel natuurlijk. Ik kijk uit naar het herschrijven! Want dan moet er heel veel uit. En anders. Ik heb het nog steeds niet gelezen, dus ik ben nieuwsgierig naar mijn eigen werk. Leuk om even te lezen hoe het met de nanowrimo's gaat!

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
18 maart 2010 - 22:37
Ik zie ertegenop (ertegen op/er tegen op?) om mijn verhaal te gaan herschrijven (zit nu op 36.000 woorden en op hooguit één derde van het verhaal...), maar het is onvermijdelijk. Bij mij moet het meer worden, ik moet scènes wat rustiger gaan beschrijven - vindt ook de schrijfdocente die mij op dit moment feedback geeft :), de personages moeten nog iets meer uitgewerkt worden en het moet vooral volwassener. Eerst moet het verhaal op papier, dat zie ik vooral als oefening. Het verhaal zelf vind ik 'te goed' :) om alleen een oefening te zijn, dus het zal het herschrijven waard zijn, hoop ik. In december deed ik mee met de post-Nanowrimo hier op SOL (met dank aan Jeanne Thamar :) ) en als ik teruglees wat ik in die maand geschreven heb, valt dat me erg mee. Gisteren las ik een stuk terug waar ik best trots op was. Precies de sfeer die ik wil scheppen in het verhaal.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
19 maart 2010 - 12:08
Prettig om te lezen dat er meer mensen in hetzelfde schuitje zitten. Ik ben van plan tot november te gaan herschrijven. Als het dan nog niets is, begin ik aan een nieuwe roman (ik heb er drie in de wachtstand). Ik zou het fijn vinden elkaar een beetje op de hoogte te houden, hoe het vordert. Ik hoop dat jullie af en toe hier terugkomen om verslag te doen. Ook als het geen succesverhaal is. Voor nu: Ga door! Houd vol! Schrijf ze!

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
11 mei 2010 - 23:00
Na een goede periode gaat het nu waardeloos. Ik kreeg het in de paasvakantie zowaar voor elkaar elke dag een beetje te schrijven, 's morgens vroeg op bed in de camper, terwijl m'n kinderen nog sliepen (ze hadden drie weken vrij). Nu ik weer een paar weken thuis in Engeland ben, lukt het voor geen meter. Ik geloof er niet meer in, heb het gevoel dat er iets essentieels moet veranderen in het verhaal of aan de hoofdpersoon, maar ik weet nog niet wat. Ik krijg dan ook geen letter op papier en neem niet eens de moeite. Ben bezig met andere dingen en denk er af en toe wat over na. Volgens mij wacht ik op een ingeving. En jij? Hoe is het met dat herschrijven van jou?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 mei 2010 - 23:24
Ik ben nog steeds bezig met de eerste post-Nanowrimo-versie. Die wil ik nu echt afronden deze maand en dan ga ik herschrijven. Ik weet nu al dat ik er heel veel in ga wijzigen. Hopelijk lukt dat nu eindelijk deze maand!

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
14 mei 2010 - 15:12
Zijn er nog meer mensen hier hun eerste romanversie aan het herschrijven? Anoukplant bijvoorbeeld en Ludieke. Hoe gaat het?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 mei 2010 - 17:29
Het verhaal dat ik met de Nanowrimo heb geschreven, heb ik in januari/februari gecorrigeerd en direct daarna opgestuurd naar een kleine uitgever. Inmiddels een afwijzing gekregen, maar niet omdat het slecht geschreven was. (tenminste dat schreef men in een zeer nette afwijzing). Normaal gesproken duurt het corrigeren en herschrijven langer, omdat ik vaak met het perspectief zit te rommelen en scenes verwijder, verplaats of toevoeg. Het verhaal van de nanowrimo zat eigenlijk al volledig in mijn hoofd en is er qua perspectief en verhaallijn in een keer goed uitgekomen.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 mei 2010 - 9:12
@Kraag, het klinkt alsof je persé wil herschrijven, maar het niet lukt. Ik zou met wat anders beginnen, een kortverhaal ofzo, en dan je nanoverhaal een andere keer herschrijven, wanneer het wel wil :)

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 mei 2010 - 22:18
Ik herschrijf mijn ZZ-marathonverhaal van 2009. Best moeilijk. Ik loop her en der tegen logische fouten aan, heb de tijdlijn moeten omgooien, ontdekt dat ik sommige personages 'plat' waren. Ik moet een telefoontje plegen naar de dienst criminalistiek te Brussel en mezelf als schrijver even heel serieus nemen, om de vragen te durven stellen waar ik de antwoorden echt op nodig heb. Het vergt allemaal een boel wilskracht en een vooralsnog ongefundeerd geloof in je schrijverskwaliteiten.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 mei 2010 - 23:25
(Zet wat steunpilaren rondom Runaway, omdat ze meent dat zij zichzelf zeer zeker serieus mag nemen als schrijfster :nod: ) Omdat ik tijdens het herschrijven het schrijven zo mis, werk ik het liefst tussendoor stiekem even aan stukjes nieuw werk. Als een soort van beloning, als ik braaf aan mijn herschrijf gewerkt heb.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
16 mei 2010 - 10:09
@waus Ja, dat had ik ook al bedacht, dat ik even wat minder krampachtig moet zitten doen. Gewoon even lekker gaan schrijven, aan wat dan ook en het dan later weer eens oppakken. Dank je. Aan de andere kant is mijn herschrijven niet echt herschrijven, maar opnieuw beginnen, vanuit een ander perspectief en gaat het om de relatie van deze persoon met het voormalige hoofdpersonage, maar er ontbreekt iets aan hem. Ik vind hem niet interessant genoeg. Weet niet goed wat ik ermee moet.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 mei 2010 - 11:35
Dan zou ik je personage even in je gedachten laten 'sudderen' tot je een idee krijgt waardoor hij interessanter wordt. Ik ben ook aan het herschrijven. Mijn doelen voor de herschrijf zijn het verhaal en de personages verder uitdiepen. Ik probeer er heel regelmatig aan te werken om de voeling met het verhaal niet kwijt te raken, maar vind dat een stuk moeilijker dan bij het eigenlijke schrijven. Het probleem waar ik dus regelmatig mee geconfronteerd wordt, is dat ik door de zinnen het verhaal niet meer zie. Dat ik een verzameling zinnen schrijf, maar dat ik niet meer goed kan inschatten of het bij de stijl van de rest van het verhaal of bij het desbetreffende personage hoort. Als beloning tussendoor 'mag' ik ideeën en kleine scènes voor een nieuw verhaal opschrijven. Moedwillig doe ik dit niet op de laptop waar ik aan het herschrijven ben, want anders zou ik me tijdens het herschrijven laten verleiden om te schrijven aan het nieuwe verhaal.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 mei 2010 - 20:15
Ik ben er nog steeds mee bezig. Ik heb inmiddels de eerste vier hoofdstukken op taaltechnisch gebied doorgewerkt met mijn vader. Die heb ik opgestuurd naar een uitgever. Nu ben ik met de rest bezig. Hier en daar moet er nog een besluit genomen worden (wanneer gebeurt wat en op welk punt stopt het verhaal?) en de hele boel moet ook nog op de taal doorgenomen. Erg leuk om te doen met mijn vader trouwens. Het verhaal van Ninah is heel herkenbaar! Ondertussen staat er een file in mijn hoofd en in mijn notitieboekje van nieuwe boeken. :rolleyes:

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 mei 2010 - 20:32
(Zet wat steunpilaren rondom Runaway, omdat ze meent dat zij zichzelf zeer zeker serieus mag nemen als schrijfster :nod: )
Dankje Ceridwen! :{}
Omdat ik tijdens het herschrijven het schrijven zo mis, werk ik het liefst tussendoor stiekem even aan stukjes nieuw werk. Als een soort van beloning, als ik braaf aan mijn herschrijf gewerkt heb.
Dat kan ik niet goed, ik val dan uit mijn verhaal of zo, en heb dan geen zin meer om er terug in te kruipen. Ik probeer zelfs niet te dichten als ik proza schrijf, verschillende verhalen, gedichten of wat dan ook, allemaal verschillende stemmen. Kraag: Inderdaad, dat laten sudderen van je personage is erg belangrijk. Wat is het conflict in je personage? Komt dat ook daadwerkelijk uit het personage, of uit de omgeving? En wat is het conflict van het andere personage, hoe interacteren zij? Interacteren is geen woord volgens mijn corrector. :angry: Iemand een beter synoniem? :confused:

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 mei 2010 - 22:27
Runaway schreef: Dat kan ik niet goed, ik val dan uit mijn verhaal of zo
Ik kan inderdaad ook niet zo goed aan meerdere dingen tegelijk werken. Af en toe maak ik wel wat aantekeningen voor andere verhalen/romans maar echt er aan werken naast mijn huidige roman lukt me ook niet goed. Als ik het wel doe heb ik veel moeite om het verhaal weer op te pakken. Het lijkt me heerlijk om het wel te kunnen omdat ik altijd wel al allerlei ideeen voor toekomstige projecten heb.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
17 mei 2010 - 9:04
Ik kan inderdaad ook niet zo goed aan meerdere dingen tegelijk werken. Af en toe maak ik wel wat aantekeningen voor andere verhalen/romans maar echt er aan werken naast mijn huidige roman lukt me ook niet goed. Als ik het wel doe heb ik veel moeite om het verhaal weer op te pakken. Het lijkt me heerlijk om het wel te kunnen omdat ik altijd wel al allerlei ideeen voor toekomstige projecten heb.
Kan ook voordeel hebben, je raakt niet verstrikt in allerlei verhalen er omheen (is mij weleens overkomen, en is niet echt een voordeel :\\ ) en je hoofdverhaal schiet tenminste op :)

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
17 mei 2010 - 13:47
Dank Ninah en Runaway. De sudderstand is aangezet en ondertussen schrijf ik aan andere stukken. Interacteren is dan misschien geen woord, ik begrijp wel precies waar je het over hebt. Suggesties om het anders te zeggen: Hoe verhouden zij zich tot elkaar? Hoe is hun relatie? Hoe reageren ze op elkaar? Hoe is hun wisselwerking?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
17 mei 2010 - 17:43
Waus schreef: Kan ook voordeel hebben, je raakt niet verstrikt in allerlei verhalen er omheen (is mij weleens overkomen, en is niet echt een voordeel ) en je hoofdverhaal schiet tenminste op
Dat is ook weer waar. :) Maar soms heb ik zoveel zin om alvast aan toekomstige verhalen te beginnen dat het me wel moeite kost om bij mijn hoofdverhaal te blijven vooral als dat even wat minder loopt maar om er niet helemaal uit te raken probeer ik dan toch door te blijven schrijven aan mijn huidige roman.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
17 mei 2010 - 19:03
@anoukplant Wat spannend dat je de eerste vier hoofdstukken hebt opgestuurd! Succes met het wachten en het verder werken eraan. Was je er zelf heel zeker van dat het goed zat met die vier hoofdstukken, of heb je het meer gedaan onder het mom van 'wie niet waagt wie niet wint?' Ben heel benieuwd naar de reactie van de uitgever. Laat je die nog even weten?

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juni 2010 - 22:27
Zo! Ik kan weer vooruit. Schijnbaar moest ik een stap terug doen. Opnieuw het bouwwerk opzetten, om precies te weten hoe het zit met begin, midden en eind en om nog maar eens duidelijker te krijgen waar het nu echt over gaat. Nu ga ik verder met een uitgebreide synopsis schrijven en daarna waarschijnlijk een hoofdstukindeling. Iemand nog leuke/vervelende herschrijfervaringen opgedaan ondertussen?

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
17 juni 2010 - 8:10
@kraag Hoe je het hebt aangepakt, klinkt lekker solide! :thumbsup: Ik ben bijna klaar met de eerste herschrijfronde van mijn ms. Ik heb het geschreven in maart tijdens de marathon van ZZ. Ik heb tijdens het schrijven op een gegeven moment een nieuw personage toegevoegd en wist dat ik in een later stadium het een en ander beter met elkaar moest verweven. Nu komt hij in de allereerste scène al passief voor en heb ik vanaf de helft van het verhaal bijna alles opnieuw geschreven. Het hele verhaal is veranderd, maar niet het idee en ook niet de ontknoping. Dit had ik niet verwacht... het sneeuwbalaffect in mijn verhaal. :nod: