Wat leer je van je lievelingsboek?
Hoi allemaal,
Erg actief op de site ben ik nog niet maar sinds kort is mijn schrijfhobby weer helemaal opgebloeid en leek me dit een mooie gelegenheid om een, mijns inziens, leuke discussie te openen.
Ik ben erg benieuwd naar de relatie tussen jullie schrijfperikelen en de boeken die je daarnaast leest. Kortom: wat leer je van je lievelingsboek(en)? Nu ik weer sinds kort begonnen ben met schrijven verslind ik daarnaast boeken die alweer een tijdje met een stoflaagje in de kast liggen en ik kan dit toch niet los zien van de teksten die ik daarnaast schrijf. Ik laat me graag inspireren door grootheden in de schrijverswereld.
Mijn lievelingsboek laat zich makkelijk raden, toch wil ik de aftrap voor dit onderwerp geven met een ander boek wat ik recent uitgelezen heb: Anna Karenina van Tolstoj. Ook een favoriet, en waarom?
Ik kan het boek niet wegleggen, van de eerste zin tot de laaste zin 'leef ik het verhaal' en bewonder ik de wijze waarop de schrijver de verschillende karakters uitdiept. Niet alle karakters zijn even belangrijk en even uitgewerkt maar de belangrijkste groep wordt zo eigen gemaakt aan de lezer dat ik mij in de loop van het verhaal (of moet ik zeggen verhalen die kunstig in elkaar overlopen en gerelateerd zijn aan elkaar) met elk van de hoofdkarakters zo kan identificeren dat ik meeleef van het hoogste geluk naar de diepste wanhoop. Ik heb meerdere malen oprecht moeten huilen om bepaalde gedachtes/gevoelens van hoofpersonen. Voor mij is dit een van de beste boeken waarin karakters tot in het puntje van hun tenen worden uitgewerkt. En vooral denk ik door de wijze waarop hun gedachtes vertolkt worden. Deze gedachtes worden aan de lezer geopenbaard alsof ze op hetzelfde moment ook in het hoofd van de hoofdpersoon ontstaan, alsof je ze samen bedenkt zeg maar. De gebeurtenissen in het boek zijn dan ook ondergeschikt aan de gedachtes en gevoelens die de hoofdpersonen hieraan ontlenen. Ik vond het zeer spijtig toen ik de laatste bladzijde omsloeg en het klaar was. Voor mij hadden er nog wel 1000 pagina's aan vast mogen zitten. Tot slot vind ik het taalgebruik geweldig (hoewel ik het boek niet in het Russisch heb gelezen :-D) maar het komt vast enigizins gedateerd over wanneer je er zelf gebruik van maakt in een modern verhaal.
Wat ik er van hoop te leren (ik zeg niet heb geleerd, want dat moet eerst nog blijken): de uitwerking van de karakters en vooral de binnenkant van de karakters die op z'on detailniveau leert kennen dat je telkens je eigen gedachten/gevoelens ernaast legt en uiteindelijk met elkaar laat vermengen. Dat wil ik ook nastreven in mijn verhalen.
Tot zover, ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met lezen vs. schrijven, wat je meeneemt uit boeken om na te streven in je eigen werk. En ik ben beniewd of er meer van dit soort onderwerpen zijn op dit forum (heb al wat rondgebladerd maar raakte snel verdwaald :-) want naast een schrijffanaat is lezen iets waar ik niet zonder kan!
Floor.
Quote:want naast een
Lid sinds
18 jaar 1 maandRol
[quote]want naast een schrijffanaat is lezen iets waar ik niet zonder kan![/quote]
Jij kan niet zonder een schrijffanaat? ;)
Eerst leerde ik van mijn lievelingsboeken (een serie (L) ) om langdradig te schrijven. Dat ging na een tijdje weer overboord, waarna het mooie schrijven zoals die schrijfster dat kan, ik nog steeds aan het leren ben. Alhoewel dat ook aan de stijl ligt, merk ik, en die van haar is heel anders dan die van mij.
soms doorzie ik in een flits
Lid sinds
17 jaarRol
soms doorzie ik in een flits ineens hoe een plot is opgebouwd. Wow! (dat kan ik ook, denk ik dan overmoedig)
Ik luister boeken. Ik lees
Lid sinds
15 jaar 5 maandenRol
Ik luister boeken.
Ik lees schrijfboeken.
En al luisterend ontdek ik hoe goede schrijvers schrijf technieken toepassen.
Wat ik leer van mijn
Lid sinds
16 jaar 8 maandenRol
Wat ik leer van mijn lievelingsboek is dat ik als ik wil schrijven mijn hart moet laten spreken.
Dat je eerst met je diepste ik contact moet maken, wil je echt iets veranderen (in je leven)
Ik merk dat ik langzamerhand
Lid sinds
16 jaar 1 maandRol
Ik merk dat ik langzamerhand het genre waar ik van houd, zelf begin te schrijven. Precies datgene wat ik zo graag lees, komt ook in mijn boeken. Ik hoop alleen maar dat de mijne even goed zullen zijn als de boeken die ik graag lees. Ze inspireren me al mijn hele leven, maar nu blijkbaar ook voor het schrijven!
De auteur van 'how to create
Lid sinds
15 jaar 6 maandenRol
Ik wil graag de sfeer uit
Lid sinds
17 jaar 9 maandenRol
Ik wil graag de sfeer uit mijn lievelingsboeken halen en dit als voorbeeld in mijn verhalen zien.
Ik heb heel erg onder invloed
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Ik heb heel erg onder invloed gestaan van de Bröntes en andere Victoriaanse schrijfsters en schrijvers. Ik las die boeken in het Engels. Daar ben ik bewust mee gestopt omdat ik de tendens van hun schrijven had overgenomen en deze niet langer strookte met de schrijftaal van nu en mijn gevoel voor Nederlands beknotte.
Toch kan ik het soms niet laten om lange zinnen te maken en sommige abstracte woorden met een hoofdletter te schrijven...
Omdat ik altijd ook historische romans gelezen heb, vind ik schrijven over nu aartsmoeilijk en vaak ook heel onaangenaam terwijl mijn historische kennis dan weer onvoldoende is om een verhaal in het verleden te situeren.
Ik ben bezig compromissen te sluiten maar dat loopt niet van een leien dakje.
Vreemd genoeg lees ik zelf
Lid sinds
12 jaar 11 maandenRol
de anomalie schreef: Vreemd
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol
Xuchiejlala schreef: de
Lid sinds
12 jaar 11 maandenRol
de anomalie
Lid sinds
14 jaar 6 maandenRol