Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Aanhalingstekens

2 oktober 2009 - 0:00
Goedenavond allemaal, Ik heb een vraagje. Na het insturen van mijn manuscript, kreeg ik van de redactie aldaar wat tips en trucs mee. Erg handig. Hoewel ik aan één tip twijfel. Ik begin en eindig een gesproken zin altijd met één aanhalingsteken bijv.: 'Morgen eten we vis', zei Marcel. Nu kreeg ik terug dat het moest zijn: "Morgen eten we vis", zei Marcel. Dat laatste is mij vroeger wel op school geleerd, maar zodra ik een willekeurig boek open sla staat het geschreven als voorbeeld één. Na het manuscript te hebben aangepast ziet het er nu erg druk uit met al die extra aanhalingstekens. Wie kan mij dit in het kort uitleggen? Ik begin te twijfelen aan mezelf.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 0:06
Het is heel simpel: de ene uitgever doet het met dubbele, de andere met enkele. Eigen smaak van de uitgeverij. Dus jij doet het gewoon zoals jij het wilt en als een latere uitgever het anders wil hebben drukt hij op zoeken/vervangen. Ik vind dubbele ook te druk. Ik ken ook geen enkele uitgever die het nog gebruikt.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 0:12
Dat dacht ik wel. Bedankt Zjors. Wat een tijd gaat er in het herschrijven van een manuscript zitten, zeg. Denk je dat je klaar bent........ Heb ik me toch mooi in vergist. Tijd voor een nieuw boek. ;-)

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 0:17
Zjors, misschien klink ik nu heel dom, maar hoe doe ik dat zoeken/vervangen in Word? Vind ik zelf ook wel handig.

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
2 oktober 2009 - 1:03
Even een opmerking. Je moet wel eerst een komma of een punt plaatsen en daarna de aanhalingstekens Dus: ,' Ik zag dat je het andersom deed. Waarschijnlijk bedoelt de uitgever dat. Dubbele aanhalingstekens zie je alleen als iemand in een gesproken tekst een tekst van een ander weergeeft. Voorbeeld: 'Toen zij hij tegen mij: "Bekijk het even." '

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 1:27
Nee hoor, Tja. Dat hoeft niet. Dat is ook per uitgever verschillend of ze de komma voor of achter het aanhalingsteken zetten. En dat kunnen ze zo ook zoeken/vervangen. (En in jouw voorbeeld hoort de punt achter de dubbele aanhalingstekens en voor de enkele :p ) Atreju ga in Word bovenin naar 'Bewerken'. Dan 'Vervangen' en dan het woord of het teken invullen dat je wilt vervangen en ook het woord of het teken waar het door vervangen moet worden en hoppa, alles is nieuw! Je kunt zo ook foutieve dubbele spaties vervangen door enkele bijvoorbeeld.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 1:42
Ik vind dubbele mooier omdat je de enkele ook al gebruikt voor samentrekkingen enzo. Mijn uitgever gebruikt ook nog dubbele.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 8:40
Ik vind enkele mooier, maar deze vraag roept bij mij weer een vraag op. 'De komma moet voor het laatste aanhalingsteken,' dacht sgoojer. Maar hierboven ziet ze dat de komma erachter staat ???? 'Dus het moet zo', denkt ze nu. Ik vind dit laatste minder mooi eigenlijk. Wat is goed? Oh sorry nu zie ik dat jullie het hier al over hadden. Dus toch de komma voor het leesteken dan? Xsg

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 8:57
@Sgoojur, allebei zijn goed: 'Hoi,' zei Waus. 'Hoi', zei Waus. Het ligt helemaal aan de uitgeverij welke in je boek komt te staan :)

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 9:13
Eigenlijk hoort het zo. (Let op.) 'Loop ik naar de koelkast', zegt Waus, 'zie ik dat het bier op is.' Of: 'Loop ik naar de koelkast, zie ik dat het bier op is,' zegt Waus. In het eerste voorbeeld loopt de zin door en plaats je de komma achter het aanhalingsteken, in het tweede voorbeeld is de geciteerde zin afgelopen en plaats je de komma voor het aanhalingsteken.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 14:03
Ik gebruik ook altijd dubbele aanhalingstekens, maar het zal waarschijnlijk ook aan de aard van het manuscript liggen welke voorkeur de uitgever heeft. In een boekje voor de eerste lezertjes zullen dubbele aanhalingstekens, zoals al eerder hier werd aangehaald, snel te druk zijn.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 11:56
@Zjors: bedankt voor de tip! @iedereen: bedankt voor de reacties. Ik heb een mail naar de uitgeverij verzonden, met dezelfde vraag erin. Eens kijken wat hun argument hierop is. Als ik het antwoord heb, laat ik het weten. Zelf vind ik het met een enkele mooier, maar dat is mijn eigen mening.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 12:15
EN TOEN KREEG IK ANTWOORD: Uitgeverij: 'Voor woorden die met klemtoon worden aangegeven, gebruik je enkele aanhalingstekens. Voor de gesproken zinnen gebruik je dubbele aanhalingstekens. Wanneer je geen woorden aangeeft met een klemtoon, mogen de gesproken zinnen met enkele aanhalingstekens. Let vooral op de plaats van de leestekens, staan ze binnen/buiten de aanhalingstekens! Houd de plaats van de leestekens consequent aan in je gehele manuscript!' Volgens mij kun je dus alles rustig houden als je de woorden met een klemtoon 'cursief' neerzet en de gesproken zinnen met een enkele aanhalingsteken. Probleem opgelost! Nu nog de aanpassingen..... ;-( Thanks again allemaal!

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
2 oktober 2009 - 13:38
Ik heb nog geen boek gelezen waarin stond: 'Ik ga koffiezetten'. Maar alleen: 'Ik ga koffiezetten.'

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 16:47
@Helga: Een tijdje geleden heb ik mezelf hier geïntroduceerd onder een andere naam. Dat was tevens mijn pseudoniem (Menno B.). Later vond ik dus al mijn forumtopics, onder die naam, terug op Google. Vond ik niet zo prettig. Vandaar dat ik hier tegenwoordig Atreju heet. Dit in samenspraak met Dries. Ik laat mijn boek uitbrengen bij Boekscout. En ja, heb hier ook veel over gelezen. ;-) De service, het contact en de eigen inbreng die je daar hebt geven mij een goed gevoel. Zodra mijn boek uitgebracht wordt laat ik het op SO weten. Ik zal dan mijn website (met mijn echte naam) onderin vermelden. De deadline is 20 oktober! Oh ja, de foto is nog steeds hetzelfde. ;-)

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2009 - 16:54
'Loop ik naar de koelkast', zegt Waus, 'zie ik dat het bier op is.' Die eerste komma hoort toch bij de zin die Waus zegt? Dan hoort de komma volgens mij binnen de aanhalingstekens. De tweede komma hoort inderdaad buiten de tekens, omdat die in de zin van de verteller valt. Of heb ik het helemaal mis? Ik weet het niet zeker.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 oktober 2009 - 20:02
Ik zou het ook zo doen. 'Loop zelf maar naar de koelkast,' zegt Waus, 'want je hebt niets aan je benen.' Zo zie ik het ook in de boeken die ik hier heb liggen.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 oktober 2009 - 17:02
Grote Maarten en sgoojur hebben het goed; als de komma bij de gebroken zin hoort, staat die binnen de aanhalingstekens. In alle andere gevallen erbuiten. Máár in boeken wordt hij vaak toch voor het aanhalingsteken gezet omdat het er fraaier uitziet: de komma komt dan vlak onder het aanhalingsteken, waardoor beide tekens met elkaar minder ruimte innemen: 'neem maar een koekje', of 'neem maar een koekje,' optisch is die tweede fijner.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
15 oktober 2009 - 14:14
@Helga, als jij zegt dat het eigenlijk zo moet, hoe kom je daarbij? Het verschilt toch per uitgever wat gebruikt wordt? Ik ben het met GM eens over de komma binnen het aanhalingsteken, na de koelkast.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 oktober 2009 - 16:27
Probeer het anders bij verschillende uitgevers, elke uitgever heeft zijn eigen voorkeur. En om snel een woord/woorden te vervangen in een tekst kan je het beste gewoon ctrl+f gebruiken.