Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Onderhandelen

Even een algemeen vraagje omdat ik ergens specifiek mee zit... :D Hoe verlopen bij jullie de onderhandelingen over een contract? Durf je een tegenvoorstel te doen na het eerste bod van de uitgever? En zo ja, hoever wijkt dat tegenvoorstel dan af van het eerste bod? En geef je argumenten? Hoe hard speel je het spel? Ik hoop op een vruchtbare uitwisseling van ervaringen.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dit is mijn derde kinderboek (gepubliceerd bij twee verschillende uitgeverijen) en het is alle keren nog op deze manier gegaan. Kennelijk zijn dit de mores van dit vak. Tenminste: dat concludeer ik er dan maar uit. Ik kan zo'n contract natuurlijk ook niet uit een uitgeverij trekken.
Ik heb inderdaad geknikt en getekend bij mijn uitgever. Veel te blij dat 'ie mijn boek wou hebben. Maar ik kreeg wel het standaardcontract (overigens wel met verplichte optie voor nieuwe boeken in hetzelfde genre) en het contract + voorschot waren een half jaar voor publicatie van het boek binnen...

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@MichaM: als je op het moment iets uitgegeven wilt krijgen in de VS moet je, als ik goed geïnformeerd ben, zorgen dat je een platform hebt. Een goed idee lijkt mij wat iemand - Sander Kooistra? - in een andere topic voorstelde: je boek publiceren als feuilleton op je website, klein bedrag vragen per hoofdstuk. Als je daar eenmaal flink wat succes mee hebt gehad, kun je daarmee je platform aantonen en zal het makkelijker zijn om een Engelstalige uitgever te vinden. Als je dat wilt doen, moet je dus met je uitgever hier afspreken dat je zelf de electronische publicatierechten houdt, althans in het Engels. @MJ: was het niet Jacob Cats die zei: de kost gaat voor de baat uit?

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn manuscript heeft bijvoorbeeld 50.000 woorden (da's niet al te veel voor een boek), de vertaling kost me dan: 50.000 dubbeltjes. Vijfduizend euro? Nu de opbrengsten / royalty's: standaard 10% van een eerste druk van 1.500 exemplaren à 15 euro. Stel: alle 1.500 verkocht: 1,50 x 1.500 = 2.250.
Stel nu, die 1.500 zijn alles wat je verkoopt, er komt geen tweede druk. Wat betekent dat? Dat betekent dat je een stuk minder verdient dan een vertaler. Nog geen 5 cent per woord. En een boek schrijven is veel en veel meer werk dan een boek vertalen. Op die manier is schrijven geen beroep maar een hobby. En in een hobby ga je inderdaad niet zomaar 5000 euro investeren. Volgens jouw berekening heb je dus helemaal gelijk.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Daarom moet je zulke investeringen aan een uitgeverij overlaten, lijkt me. ;) Verkoop je significant meer, is iedereen blij. :)

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
MJ: Zoals jij het voorrekent, is er in dat hele schrijven geen droog brood te verdienen en zou je het dus niet moeten doen, tenzij als hobby.

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Iedereen bedankt voor de reacties aangaande mijn vraag. Ik ben er nog helemaal niet uit. Ga nu eerst beide contracten (standaard en wat ik heb aangeboden gekregen) naast elkaar leggen en grondig uitpluizen. Ik heb nog wel een aanvullende vraag: in het rekenvoorbeeld van de uitgever zei hij dat het mij voordeel oplevert als ik 7% over de brutoprijs krijg, aangezien mijn bedrag dan ook gewaarborgd is als de boekhandel de boeken tegen 40% korting koopt. Kan iemand me hiermee verder helpen? (Ik ben op dit moment zo'n stripfiguurtje met rondtollende cijfertjes voor z'n ogen en rekenkundig een enorme dummy dus alle hulp is welkom)

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn ogen tollen net zo hard mee Set, ik volg de antwoorden met belangstelling. Het enige "extraatje" dat ik er bij mijn contract uitonderhandeld heb, is het aantal presentie-exemplaren :) . Ik heb wel gezegd dat het percentage mij aan de lage kant leek, maar ik kreeg een erg verwarrend bruto/netto verhaal terug. Het is geen slecht contract hoor, integendeel, maar ook als dat het wel zou zijn geweest, zou ik er toch akkoord mee zijn gegaan. Te blij dat mijn boek werd uitgegeven.

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dus bij jou ook iets over bruto/netto wat je niet begrijpt? Ik heb nu een rekenvoorbeeld gevraagd aan mijn contactpersoon. Ik ben wel benieuwd of daar wat uitkomt. Verder heb ik ook het gevoel: dit is m'n eerste boek, ik zie de hele cyclus als leerproces en bij een volgend exemplaar weet ik misschien beter wat ik kan vragen en verwachten (er is binnen de uitgeverij in elk geval ruimte voor meer van mij, wat ik erg prettig vind!)

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Helga, als je nu pas gaat onderhandelen over een prijs (en dat ook bij voorgaande boeken zo laat deed) is dat jouw fout (of schuchterheid) en niet de mores van een branche. Jij levert een product, dus jij zult tot prijsafspraken moeten komen. Niet te bescheiden zijn dus in het vervolg! Ik begrijp dat het gaat om een boek waar ze de licentie van afkopen in plaats van royalties te geven, omdat het om een vaste omzet gaat? Kim heeft daar ervaring mee vanwege haar boek dat ze schreef voor het Rotterdamze lezersfeest, ik doe het soms ook zo. Dus volgens mij kun je beter een van ons even rechtstreeks pb-en. Set en Ing, het bruto/netto-verhaal: Doorgaans betaalt een uitgever over de brutoprijs een royaltiepercentage. Dat betekent dat als je boek een tientje kost in de winkel (dit is bruto) er eerst de 6 % btw af gaan en dat je over de rest de 10% (standaardcontract) of de 8 of 7 of 5% krijgt. Naar gelang de gierigheid van de uitgever. Er zijn ook uitgevers die het doen over de nettoprijs, dan valt hun gierigheid niet zo op. Ze zeggen dan: je krijgt wel 10%, maar over de nettoprijs. Dat is dan de prijs die zij krijgen, niet die het boek kost in de winkel. Die prijs kan variabel zijn, zelfs voor een en hetzelfde boek. Bijvoorbeeld: Een boek kost in de winkel een tientje (bruto een tientje). Een aantal boeken wordt via de uitgever rechtstreeks besteld (gangbaar bij sommige series). Dan zit er geen boekhandel tussen en is de netto-prijs ook een tientje. Er worden ook boeken via de boekhandel besteld. Dit soort uitgeverijen geeft doorgaans 30% aan de boekhandel in plaats van 40. Dan is de netto-prijs dus 7 euro en krijg jij daar de 10% van. De bieb bestelt ook een rits boeken en krijgt ook bijvoorbeeld 30%, dan is de nettoprijs ook 7 euro. (ik vergeet even die 6% btw voor de handigheid). Zo'n uitgever stuurt meestal een totaaloverzicht. 300 boeken verkocht voor netto 2400 euro (gemiddeld was het dan 8 euro) en jij krijgt dus 240 euro. Er zijn ook uitgevers die 7% van netto geven. Minder kan ook nog... Let dus altijd goed op of je een percentage van bruto of van netto krijgt.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zjors, jij neemt alleen de marge van de boekhandel mee bij het omrekenen van bruto naar netto. Er zit ook nog 20% Centraal Boekhuis tussen. Of nemen de uitgevers die niet mee in de bruto-nettoberekening?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zjors, jij neemt alleen de marge van de boekhandel mee bij het omrekenen van bruto naar netto. Er zit ook nog 20% Centraal Boekhuis tussen. Of nemen de uitgevers die niet mee in de bruto-nettoberekening?
Waar ze met beloningen rekenen die van netto worden genomen gaan de boeken weinig via het CB. Dan gaat het vaak om rechtstreekse bestellingen of via boekpakket of schoolsupport of zo.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
20% boekenhuis, 40% boekwinkel, 10% schrijver en illustrator, 30% uitgever? Ik weet niet of dit helemaal klopt. Het zal wel procent van een bedrag in procenten zijn, waarbij dan van die procenten weer wat andere procenten afgaan totdat er uiteindelijk een percentage overblijft voor de belastingdienst en voor de salarissen. Niet dat ik het ze niet gun, boekhandels hebben het ook moeilijk, net als iedereen, maar waarom moet de boekhandel 40% hebben?

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad, ceridwen, en dan nog: 30% uitgever =: - x% personeel (waarvan x% redactie, vormgeving, administratie, schoonmaak, en diversen), - x% huisvesting, - x% verzekeringen, - x% beurs- en ander relatiebezoek, c.q. -kosten, zoals promotie, reiskosten, bezoeken, ontvangsten, recepties, e.d. - en x% onvoorzien (*) - waarvan weer x% opgevoerd aan de fiscus. (*) en ik zal nog wel x% over het hoofd zien. Misschien is er iemand die het rijtje kan aanvullen, desnoods met inkomsten?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Zucht. Dat je als schrijver nog een percentage overhoudt mag al een wonder zijn als ik dit zo lees... :eek: :eek:
Belachelijk eigenlijk. Jij hebt het werk geleverd. Als iemand opstaat die een goede manier weet om boeken landelijk aan de man te brengen, kunnen uitgevers wel inpakken. Dan is POD eindelijk lucratief.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als wij schrijvers onze pen (of laptop) aan de wilgen hangen, kunnen uitgevers geen boeken uitgeven. Het begint bij ons. Toch zien we dat niet terug in de vorm van een redelijke vergoeding. Inderdaad belachelijk. Maar we doen het ook zelf, zoals eerder al is aangegeven: als we allemaal akkoord gaan met een fooi, verandert er nooit wat. Toch is dat heel moeilijk want we willen allemaal zo graag dat ons boek er echt komt. Hebben we daar dan teveel voor over? Als we nu eens allemaal via POD gaan publiceren en zelf onze boeken gaan promoten (misschien zelfs als groep, als SOL-ers) zou er dan iets veranderen? (vast niet, maar als rasoptimist ben ik altijd op zoek naar nieuwe oplossingen)

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bibliotheken bedingen trouwens vrijwel altijd exemplaren voor minder geld. Ik weet niet precies wat daar dan weer de invloed van is op je inkomsten als schrijver (en al helemaal niet op die van de uitgever!), maar het verschil tussen de normale verkoopprijs en de prijs die bibliotheken betalen is geloof ik best groot.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Da's waar. Ik maak me over al deze dingen trouwens momenteel in het geheel niet druk, maar het is goed om erover na te denken. Ik voel me alleen zo schuldig tegenover de uitgeverij die inderdaad óók niet veel verdient. Maar goed, de uitgeverij is een soort instituut (redacteuren met wie ik contact heb krijgen gewoon een salaris) en de schrijver is een mens.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je een boek schrijft, doe je dat voor je publiek. Stel, dat het publiek Han heet, en 1.500 euro verdient in de maand. Hij koopt maandelijks een boek van 15 euro, de lieve Han, dan is dat 1% van zijn inkomen.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bibliotheken bedingen trouwens vrijwel altijd exemplaren voor minder geld. Ik weet niet precies wat daar dan weer de invloed van is op je inkomsten als schrijver (en al helemaal niet op die van de uitgever!), maar het verschil tussen de normale verkoopprijs en de prijs die bibliotheken betalen is geloof ik best groot.
Waarschijnlijk de veertig procent marge die anders naar de boekhandel gaat. Bibliotheken bestellen buiten de boekhandel om. Daarmee blijft het bedrag dat de uitgever krijgt, ongeveer gelijk. Ik weet dit niet zeker, maar ik verwacht dit wel.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad, ceridwen, en dan nog: 30% uitgever =: - x% personeel (waarvan x% redactie, vormgeving, administratie, schoonmaak, en diversen), - x% huisvesting, - x% verzekeringen, - x% beurs- en ander relatiebezoek, c.q. -kosten, zoals promotie, reiskosten, bezoeken, ontvangsten, recepties, e.d. - en x% onvoorzien (*) - waarvan weer x% opgevoerd aan de fiscus. (*) en ik zal nog wel x% over het hoofd zien. Misschien is er iemand die het rijtje kan aanvullen, desnoods met inkomsten?
Inkomsten zie ik voor de uitgever, lastig. Verkopen aan het buitenland misschien, hopen op die ene bestseller, misschien een percentage van lezingen door schrijvers? 40% boekwinkel = - x% winkelpersoneel (dat zijn er al een stuk minder dan bij de uitgeverij), - x% huisvesting, (ik vermoed dat dit ongeveer hetzelfde is, als niet minder, een boekwinkel of een kantoorpand) - x% verzekeringen, - x% adverteren in het plaatselijke suffertje - en x% onvoorzien (*) - waarvan weer x% opgevoerd aan de fiscus. De boekwinkel verdient ook aan koekjes en snoepjes, pennen en frustsels, enveloppen en het postagentschap. Soms is er meer ruimte voor de pennen en de frutsels dan voor de boeken. Voor onverkochte boeken zijn ook nog een aantal oplossingen, dus hmm. Nogmaals, het leven is voor iedereen moeilijk en een boekwinkel drijven is ook geen vetpot (zegt men, ik heb er niet een, en ik denk ook even aan bol.com, een lekker mollig varkentje zo te zien) maar moet de marge voor de boekhandel dan persé 40% zijn? Ik vind dat veel hoor, in verhouding tot de schrijver en de uitgever. Heeft de boekwinkel echt meer kosten dan de uitgever? Met andere woorden, het is vaak de uitgever die de schuld krijgt dat schrijvers slecht betaald worden, maar er zit nog een grote slurppost in de keten.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Laatst - een jaar geleden of zo - was er een tv-uitzending over witgoedfabrikanten die het internetverkopers van witgoed onmogelijk maakten om via internet witgoed te verkopen. Ze leverden gewoon niet, want internetverkoop was een enorme bedreiging voor de 'markt naturel', dus via de winkels. Als je een wasmachine kocht via internet kon dat voor - latenwezeggen - 100 euro; in de winkel kostte dezelfde wasmachine 125 euro. De fabrikant wilde zijn afzetmarkt via de winkels niet kwijt. Waarschijnlijk zit daar op een of andere manier winst. Maar is dat voor andere 'producenten', zoals uitgeverijen, niet hetzelfde? Bij bol.com betaal je voor boek X 12,50 en in de winkel betaal je voor boek X 12,50. Dat heeft te maken met de wet op de vasteboekenprijs; dat begrijp ik. Maar ... bol.com, strijkt die ook die 40% op?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Het valt me op dat boeken bij Bol.com vaak nét iets duurder zijn dan in veel andere winkels. In plaats van 12,50 bijvoorbeeld 12,95.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het valt me op dat boeken bij Bol.com vaak nét iets duurder zijn dan in veel andere winkels. In plaats van 12,50 bijvoorbeeld 12,95.
Maar de verzendkosten zijn wel minimaal, toch?