Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Eerste boek in welke oplage?

Hoi allemaal! Ik ben gewoon even nieuwsgierig. ;) In welke oplage is jullie (eerste) boek uitgekomen, en weet je ook waar dat op gebaseerd was? Ik heb weleens gehoord dat 1500 gemiddeld is. Bovendien is uitkomen in een grotere oplage niet altijd handig, als je dan maar de helft verkoopt is dat natuurlijk ook weer zonde. Groetjes!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn eerste voetbalboek had een oplage van 2500 stuks. De tweede druk ook en de derde weet ik eigenlijk niet. Het gevolg is wel dat de volgende delen uit de serie een oplage hebben van tussen 4 en 5000 stuks. Alles is natuurlijk afhankelijk van ho goed het loopt. Een nieuwe serie waarvan het eerste deel vorige maand is uitgekomen, had ook weer een oplage van 2500 stuks. De uitgever wil dan eerst weer eens kijken of het wel loopt.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar mijn debuut kinderboek had een oplage van 6.000 stuks. Het lijkt misschien of de uitgever heel veel vertrouwen in het boek had (en ik hoop dat het dat ook een beetje was) maar ik heb begrepen dat ze het boek heel graag onder de 10 euro wilden houden. Dat kon eigenlijk niet, maar door een heel grote eerste druk kon de gemiddelde prijs voor het drukken omlaag én ze hoeven mij voor de eerste druk ook minder betalen dan voor de tweede. Moeten ze natuurlijk wel allemaal verkocht worden... En ik weet niet hoe het gaat met de boekverkoop. Ik durf er ook niet zo goed naar te informeren...

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Vente: waarom niet? :) En 6000, wow! Grappig, kinderboeken lijken echt in een grotere oplage uit te komen dan boeken voor volwassenen. @ Rapid: ja als iets eenmaal loopt en je hebt naam gemaakt, dan worden grotere aantallen 'makkelijker', je hebt je dan al bewezen. Goed zeg! (Daarom is het voor mijzelf vooral interessant te weten wat de oplage is van schrijvers die debuteren.)

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Je zou voor de grap eens moeten uitzoeken hoeveel (serieuze) uitgevers er zijn, hoeveel boeken zij uitgeven per kwartaal, en dan berekenen hoeveel nieuwe boeken er elke drie, vier maand in Nederland een plekje moeten vinden. En dat per categorie, c.q. genre, dus kinderboeken, thrillers, egodocumenten e.d. Dat moeten er duizenden en duizenden zijn. En hoeveel échte kopers zijn er? Hoeveel nieuw uitgekomen boeken kopen jullie per kwartaal? Als je steeds 'bij' wilt blijven, en je bestelt uit elke catalogus één boek, moet je elk jaar naar Ikea voor een nieuwe boekenkast. Ik bedoel: er is geen onverzadigbare markt. Ook daarom kunnen er geen enorme oplages gedrukt worden. Tenzij 'de loop' er in zit, in een serie of een schrijver. Maar wie een boek van X koopt, koopt waarschijnlijk niet tegelijkertijd óók een boek van Y, Z en A. Die toch wel tegelijkertijd in diezelfde catalogus staan, of op de boekenplank in de winkel.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Van mijn eerste (non-fictieboek) zijn er 8001 exemplaren in druk verschenen. Die 1 was het eerste exemplaar die de uitgever voor mij had bestemd. Achtduizend leek mij trouwens heel veel. Nou ja, dat was de beslissing van de uitgever. Ik zie wel in april hoeveel er verkocht zijn.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Marriejeanne: ja, klopt helemaal. Moet je maar eens in de boekhandel gaan kijken nu, het is vooral Saskia Noort en Herman Koch wat de klok slaat momenteel. De grote namen worden vanzelf al ontzettend gepropageerd, daar kun je als debutant bijna niet tegenop. Waarom proberen we het eigenlijk nog?? ;) @ Lance: wow. Dat is bizar veel ja. Maar nonfictie is inderdaad anders, het lijkt erop alsof nonfictie meer verkoopt dan fictie, aan de oplagen te zien die hier genoemd worden. Dat had ik niet verwacht.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Greetje: er worden misschien meer gedrukt (5000 van die van mij) maar ik vraag me af of ze ook echt beter verkopen. Mijn boek blijft achter bij de verwachtingen helaas :crybaby: , dus wie nog een kastelenboek nodig heeft: ze zijn er nog in overvloed! ;)

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Jeanne: dat is jammer ja, heb je wel een grote oplage maar loopt het niet. Misschien zijn uitgevers over nonfictie gewoon wat hoopvoller (te?) gestemd. Maar uiteindelijk is dat hun opslag- en investeringsprobleem, niet het jouwe ;)

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn debuutroman heeft een oplage van 1000 en volgens mijn contract wordt het dan ook nog eens in drie keer gedrukt. Als ik de voorgaande reacties lees is dat dus vrij weinig. Maar ja, we moeten allemaal ergens beginnen, niet waar?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Geertrude: ik kan het me ergens toch ook wel voorstellen dat uitgevers voorzichtig zijn met oplage-bepalen in deze tijden, en dat waar ze normaal 1500 zouden doen, nu toch eerder kiezen voor 1000 of zo. Wat bijzonder dat je eerste oplage in drie keer gedrukt wordt. (Het zijn dus geen eerste druk en twee herdrukken?) Daar heb ik nog nooit van gehoord, dat ze dat ook weleens doen. Weer iets geleerd.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Greetje: Er staat letterlijk in mijn contract dat de eerste oplage in drie oplages gedrukt wordt. Het is dus voor zover ik weet inderdaad geen eerste en dan twee herdrukken. Ik heb het gewoon zo aanvaard, omdat ik verder geen ervaring heb met uitgeverscontracten. Ik heb ook geen idee of dat standaard is voor mijn uitgever, maar dat denk ik wel. Misschien dat een van de andere dames die voor Ellessy schrijven hier iets over kan zeggen?

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind dit topic nu pas. Bij mij ging het zo. Toen het nog niet gedrukt was, gingen de vertegenwoordigers van de uitgeverij het 'pitchen' bij de boekhandelaren. Dit is een goed boek, inslaan, we verwachten dit en dat aan publiciteit. Dan hopen ze dat er veel besteld worden en daar passen ze de druk op aan. Het is een risico, want als die boeken niet verkocht worden, sturen de boekhandelaren het gewoon weer terug. Bij mij waren er in de voorverkoop 3.500 verkocht, wat veel is, vertelden ze mij. Dat was ook de eerste druk, 4000 exemplaren. Die waren als snel verkocht en toen kwam de tweede druk met 4000 boeken en het is nu net weer herdrukt. Omdat er nu weer veel vraag is vanuit Belgie door die Gouden uil nominatie. Overigens wordt het boek van de maand van ECI en daar worden er ook 5000 van gedrukt, maar dat is een eigen circuit.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Ondine: ja zo gaat het bij mij ook geloof ik, vertegenwoordigers van de uitgeverij gaan overleggen (of zijn daar nu mee bezig) met de inkopers. Ook in de brochure staat al vermeld wat ze gaan doen aan publiciteit, kan me voorstellen dat dat voor boekhandelaren interessant is om te weten. 4000 is waanzinnig veel inderdaad! En dat was dan nog maar de 1e druk, good for you!

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vente en Ondine, jemig zeg, wat een aantallen! :thumbsup: Ondine, jouw boek verkoopt dus sowieso erg goed en Vente, ik hoop voor jou dat alle exemplaren verkocht worden! Heeft het er trouwens niet iets mee te maken welke uitgever het betreft? Een kleinere uitgever heeft natuurlijk minder exemplaren. Vente, jij wordt toch door Kluitman uitgegeven? Wellicht kan die ook meer boeken drukken, omdat hij meer verkoopkanalen heeft en beter bekend staat dan kleinere uitgevers. En Ondine wordt door Prometheus uitgegever, ook zeker één van de grootste uitgevers.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, daar zal het zeker mee te maken hebben, Trenke. Inderdaad wordt mijn boek uitgegeven door Kluitman, maar het blijft toch een debuut! Heb net contact gehad, maar ze kunnen op dit moment nog niet zeggen hoe goed het verkoopt. (Het boek is pas half februari gelanceerd en de cijfers van maart zijn er nog niet) maar het schijnt wel goed te zijn ingekocht.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat goed, dat jullie die grote oplages krijgen en verkopen. Marriejeanne vroeg wat we kopen aan nieuwe boeken. Das makkelijk, ik niets. Van mij moet het niet komen. Mocht ik er ooit het budget voor hebben dan zou ik denk ik 150 euro per maand aan nieuwe boeken uitgeven. Dat is ongeveer hetzelfde als toen ik in Nederland nog werkte. Toch blijf ik erbij dat 1000 boeken met een ferme inspanning van de auteur verkocht kan worden. Er is met dit soort getallen zeker hoop voor veel manuscripten. :D

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind het wel een interessante vraag die MJ stelt, want hoeveel boeken kopen "wij schrijvers" nu eigenlijk? Gezien de geringe reacties op haar vraag, heeft het er alle schijn van dat dit niet veel is. Wat toch ook weer vreemd is, want als schrijver is het toch noodzakelijk zo veel mogelijk te lezen? Ikzelf ben een verfent inkoper en kom op zo'n 3 a 4 boeken per maand.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik koop meer boeken dat ik -hopelijk momenteel- tijd heb om te lezen en er in de boekenkast passen. Twee tot drie per maand zeker.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ikzelf koop gewoon veel te weinig, niet genoeg ruimte. De hele wand is al vol. En boeken weggooien vind ik jammer. Ik lees ook te weinig, niet genoeg tijd. Al met al koop ik per jaar een aantal boeken, maar dat zijn niet per definitie nieuw uitgekomen boeken.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Haha, dat kan natuurlijk ook! Ik ben geen lid meer van de bieb, ik koop liefst alle boeken die ik lees... Hopelijk debuteer ik ook nog een keer fatsoenlijk (via FM uitgeven noem ik niet echt debuteren en ik ben het stadium voorbij dat ik het een écht boek vond) en met net zulke aantallen als jullie! Ik bewonder jullie echt! :nod:

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi hoi, ik koop zeker twee boeken in de maand, maar mijn stapel 'nog te lezen' groeit gestaag omdat ik te weinig tijd hebt om lekker door te lezen (straks weer in de meivakantie - dan gaan er zeker vijf of zes boeken mee). Ik vind dit trouwens een heel interessant topic.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn debuutroman heeft een oplage van 1000 en volgens mijn contract wordt het dan ook nog eens in drie keer gedrukt. Als ik de voorgaande reacties lees is dat dus vrij weinig. Maar ja, we moeten allemaal ergens beginnen, niet waar?
Dat drie keer gedrukt... is dat niet 1.000 exemplaren in één keer drukken, maar dat ze het in drie termijnen inbinden? Want inbinden schijnt nogal veel te kosten... Zoiets doet mijn uitgever ook wel eens als hij het risico net iets te hoog vindt. Het fijne weet ik er echter niet van. Over boeken kopen: ik koop gemiddeld één boek in het kwartaal.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik koop toch ook wel twee of drie boeken per maand, maar het lezen... Dat blijkt voor veel van jullie ook een probleem. Het gebrek aan tijd. En als ik dan eenmaal in een boek begin, dan kan ik het vaak niet meer wegleggen en ga ik zitten lezen, terwijl ik eigenlijk iets anders zou moeten doen. Vandaar dat als ik het heel druk heb, ik meestal niet aan een boek durf te beginnen.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
mijn familieroman voor 2000 en de liefdesroman bij een andere uitgever 1200. De favorietseries voor 100.000 per serie :p :D dat is echt bulkdruk op grijspapier.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Helemaal met Greetje eens! (En Josje, ik heb je site eens bekeken. Vooral bij 'verwacht' valt mijn mond open van verbazing: WOW wat een boeken die uitgegeven worden en zijn! :eek: )

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je. Klinkt altijd leuk natuurlijk, die oplages van de favoriet. Je wordt opeens gedrukt in bestsellersoplages.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nieuwe boeken koop ik inderdaad niet. Toch komen er per jaar zeker 150 boeken bij in mijn kast. Veel bekenden die hier vakantie houden brengen boeken mee. Verder worden de boeken achtergelaten door toeristen verkocht te bate van de zwerf katten en honden. Daar koop ik regelmatig boeken voor slechts 0.50 eurocent. Beter kan niet. Er zitten echt goede boeken bij. Marriejeanne@ Ik kocht er zelfs de ontdekking van de hemel in het Engels. :D Ook voor die prijs.