Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

nieuw concept of onzin

Ik kreeg een mail om een nieuwe site onder de aandacht te brengen. Ik wil die info graag delen. Ook ben ik er niet zeker van wat ik ervan moet vinden. Een simpele pod met een mooi pakpapier of echt iets nieuws. Ik zie nog niet helemaal hoe dit moet gaan werken. http://www.bookabook.nl/ Wat vinden jullie?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Griseo, misschien ben ik gewoon te cynisch, kan ook ;) Maar 15000 eisen om een boek te publiceren? Vind het veel, hoor, en zij houden er ook lekker veel aan over.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb de Nederlandstalige versie gelezen. Er staat o.a. dit: [b]7. Geld verdienen Ongeveer 20% van de omzet van het boek wordt aan de groep shareholders uitbetaald. Er is geen limiet, dus de betalingen aan shareholders kunnen nog jaren doorgaan. The sky is the limit, als je een bestseller hebt geschreven. BOOKaBOOK betaalt ongeveer 20% van de omzet van jouw boek aan jou uit. Dat is veel meer dan traditionele uitgevers betalen. Jouw shareholders ontvangen een vergelijkbaar bedrag.[/b] Ik begrijp dat BaB begint met de productie van een boek wanneer er 15.000 euro binnen is. (Ik lees niets over een oplage?) Vervolgens wordt 20% van de omzet aan de groep shareholders uitbetaald. Maar ook betaalt BaB 20% van de omzet aan jou uit. Daarmee bedoelen ze denk ik de auteur. Dan is BaB 40% van de omzet 'kwijt' aan auteur + shareholders. 60% is voor ... wie? Simpel rekenen (moeilijk rekenen maakt het niet gemakkelijker) laat dit zien: * Samen 15.000 euro vergaren voor BaB * Hieruit wordt de productie bekostigd * Het boek zal een prijs krijgen - laten we die stellen op 15 euro * 40% van elk verkocht exemplaar (lees: van 15 euro) gaat naar auteur + shareholder (= 6 euro) * Blijft per boek 9 euro over voor BaB, [u]bonus![/u]

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
mj, nou, volgens mij heb ik vandaag niet echt ergens last van of zo :( Maar ik bedoel eigenlijk dat je nog zo'n goed boek kunt schrijven dat dat geen enkele garantie geeft op succes. Maar met een grote naam en/of veel marketing daarentegen is er veel meer kans op succes. Toch doet me die opmerking van je goed!
Dat is waar. Het geim is de marketing. Mensen kopen de onnozelste dingen. En sommige (menige?) goede boeken verkopen voor geen centimeter. (Laatste opmerking kan ik niet plaatsen, maar dan wordt het weer zo off).

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou Marriejeanne, Je vergeet nog wel wat posten. Marketing, distributie, positionering van boeken in de boekwinkels, vertegenwoordigers die betaald moeten worden, de korting van 40% die boekwinkels vragen, enzovoort. Die 9 euro lijkt me dus verre van correct.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou Marriejeanne, Je vergeet nog wel wat posten. Marketing, distributie, positionering van boeken in de boekwinkels, vertegenwoordigers die betaald moeten worden, de korting van 40% die boekwinkels vragen, enzovoort. Die 9 euro lijkt me dus verre van correct.
Waar gebruiken ze die 15k dan voor als het niet daarvoor is? Ze verdienen gewoon PER BOEK 15k extra vergeleken bij reguliere uitgevers. Nou ja, en daar gaat dan weer 1000 stuks boeken af voor die shareholders, maar toch. Worden daar die 20% royalties ook over berekend?

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je moet 1.000 mensen hebben die 15 euro p.p. investeren... Maakt het dan nog uit hoeveel pagina's dat boek wordt, full-colour, aantal foto's, harde kaft, formaat, enzovoort? Bijvoorbeeld een zw/w boek van 80 pagina's óf een fc boek van 400 pagina's? Er klopt iets niet...

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou Marriejeanne, Je vergeet nog wel wat posten. Marketing, distributie, positionering van boeken in de boekwinkels, vertegenwoordigers die betaald moeten worden, de korting van 40% die boekwinkels vragen, enzovoort. Die 9 euro lijkt me dus verre van correct.
Normaliter wél, Griseo, maar die marketing zit 'em bij BaB denk ik hoofdzakelijk in een boekvermelding op de site - zie jij ergens staan wat voor promotie ze nog meer doen? Boeken in de boekwinkels wordt bij BaB niet over gesproken - of heb ik dat over het hoofd gezien? Het lijkt me geen concept waarbij men 40% naar de boekhandelaar brengt en ook nog eens 12% naar het CB. Ikzelf heb het idee dat die 9 euro volkomen correct is en dat de kosten díe er gemaakt móeten worden, van die 15.000 euro gebeuren. BaB houdt hier sloten geld aan over. Dat kan niet anders. Wat betaal jij voor een druk van 1.000 exemplaren? By the way zou ik hierin niet participeren, tenzij er nog andere - gunstige - feiten boven water komen drijven.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb het ook doorgepluist en geloof juist dat dit een hele slimme :nod: marketingzet is (voor alle partijen). Volgens mij moet je dit namelijk zien als een soort pyramide-achtige sale. Iemand die een aandeel koopt (investeerd), hoopt natuurlijk dat hij/zij er geld mee gaat verdienen. Logisch gevolg is dat hij zijn netwerk (vrienden/kennissen, etc) aanspoort om ook zo'n aandeeltje van maar 15 eurie's (zonder risico) te kopen. Die hebben ook weer hun eigen vriendenclucb, enz.,enz. en voila... het spel is begonnen!!! Enige nadeel is dat de site op dit moment (nog) niet zo bekend is, maar je weet het maar nooit. Natuurlijk alleen mijn bescheiden mening, maar geloof zeker als ze de site onder de aandacht kunnen krijgen, dat dit heel goed kan werken (alleen al vanuit de hebzucht van de mens gezien/pyramidespelen)

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Eigenlijk is het een soort voorintekening... FM heeft dat toch ook? Er moeten minstens 15 belangstellenden zijn voor het uberhaupt in productie gaat? In principe hebben ze een gegarandeerde oplage van 1000 stuks voor vijftien piek, zonder dat zij daarvoor de auteur of de shareholders hoeven te betalen. Alles wat daarboven verkocht wordt, is kassa.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Boeken zijn helaas niet zo sexy als bands. Ik zie niet 123 waar die duizend mensen vandaan moeten komen, en er moeten er veel meer komen, duizend voor ieder boek. En anders ... geld terug. Maar na hoeveel tijd. Krijg je ook rente over je vijftien euro? En hoe gaan ze dat terugstorten. Ik houd van initiatieven, maar van deze krijg ik geen goed gevoel.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Wat marriejeanne zegt meldde ik ook al. Als 40% naar de auteur en shareholders gaat kun je geen boekhandelskorting meer geven. Je kunt er dus vanuit gaan dat de boeken van BaB niet in de boekhandel komen te liggen. Ik denk dat dit initiatief (hoofdkantoor in een woonwijk in de Bijlmer) ook niet daarop gericht is. Je moet het dus echt hebben van de webmarketing, en waarschijnlijk ook nog van de algemene webmarketing. Ik denk niet dat ze per boek een campagne gaan opzetten, maar alleen de site als geheel promoten.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat een verrassing voor ons, initiatiefnemers van BOOKaBOOK, dat er al zo gediscussieerd wordt terwijl we pas sinds de tweede week januari jl. gestart zijn. Dat ons initiatief vragen oproept, verbaast ons niet. We hebben de vragen en opmerkingen goed gelezen en proberen hieronder in zeven punten de belangrijkste te beantwoorden. 1. Waarom hebben we BOOKaBOOK gelanceerd? Uitgevers wijzen meer dan 80% van de aangeboden boeken af, zonder de lezer iets te vragen. En bij het Fonds voor de Letteren kun je pas terecht als je al gepubliceerd hebt. Kom daar als debutant maar eens doorheen. Wij denken met BOOKaBOOK een nieuw concept gevonden te hebben dat schrijvers nieuwe mogelijkheden biedt om te debuteren. 2. Esmeralda/Griseo hebben gelijk met hun analyse van het (marketing)principe. Wij rekenen in de eerste plaats op de ‘community’ rond een auteur/boek. De auteur krijgt marketing-materiaal (e-flyer over zijn/haar boek) om in eigen kring te verspreiden. Elke shareholder ontvangt behalve een certificaat waarmee zijn/haar recht op shares bevestigd wordt, ook weer e-flyers om te verspreiden. Esmeralda noemt het ‘pyramide-sale’, wij liever community-sale. Bij pyramides moet je vaak eerst iets inkopen om vervolgens door te verkopen. Wij vragen om op vrijwillige basis bekendheid aan het boek te geven waarvoor men een share (voor zichzelf) heeft gekocht. Tegelijkertijd zorgen wij ervoor dat niet alleen de ‘auteur-community’ maar onze gehele achterban geïnformeerd wordt. 3. Wat doet BOOKaBOOK met de 60% die niet aan schrijvers of shareholders wordt uitgekeerd? We betalen daarvan: eerste oplage van 2.000 exemplaren (offset), grafisch ontwerp (omslag), layout (we drukken geen lelijke Word-documenten maar maken professioneel op), corrector, opslag, marketing, administratie, onderhoud site, ISBN, etc. etc. Het is niet voor niets dat traditionele uitgevers minder uitkeren aan auteurs. Die moeten boekhandelkorting geven en het CB betalen. BOOKaBOOK werkt uitsluitend via internet en kan daardoor auteurs aanzienlijk beter betalen én de shareholders laten delen in de winst. 4. Waarom niet via de boekhandel? Niet alleen omdat dit de kosten sterk zou opdrijven, ook omdat minder bekende schrijvers in de boekhandel zelden een opvallende plek krijgen. Je boek valt nauwelijks op tussen alle andere boeken. De boekhandel biedt ons inziens daardoor minder toegevoegde waarde dan menig auteur denkt. Het is anders als je op het tafeltje van de top-tien ligt, maar met de rug tussen honderden andere ruggen ben je niet erg zichtbaar. 5. Wanneer kan een shareholder uitstappen? Op elk moment kan een shareholder zijn/haar inleg terugvragen tot het moment dat 1.000 shares verkocht zijn. Dan start de productie en kan een shareholder zich niet meer terugtrekken. Die krijgt vervolgens het boek thuisgestuurd. 6. Wie zullen via BOOKaBOOK publiceren? We realiseren ons dat het vinden van 1.000 shareholders zowel voor de auteur als voor ons inspanning kost. Wanneer een auteur zich inspant om met ondersteuning door BOOKaBOOK aan zijn/haar marketing te werken, zijn wij ervan overtuigd dat 1.000 shareholders te vinden zijn. Niet alle aangemelde boeken zullen het halen en dat is bij Sellaband niet anders. Omdat deelname aan BOOKaBOOK voor de auteur geen enkel risico inhoudt, denken wij voldoende belangstellende auteurs te kunnen vinden. En wij denken dat een deel van de auteurs die nu bij traditionele uitgevers afgewezen wordt, via BOOKaBOOK toch kan publiceren/debuteren en daar dan beter voor betaald wordt dan gebruikelijk. 7. Met BOOKaBOOK zetten wij een alternatief neer voor auteurs die op zoek zijn naar wegen om hun boek gepubliceerd te krijgen. Daarbij moet gezegd worden dat wij slechts één van alternatieven zijn die auteurs ter beschikking staan. Als nieuwe, niet-traditionele uitgever denken wij bepaalde, veelal debuterende schrijvers nieuwe kansen te kunnen bieden. http://www.BOOKaBOOK.nl heeft transparantie hoog in het vaandel. Voor alle hiermee niet beantwoorde vragen (we kunnen geen bladzijdenlange post sturen) verwijzen wij graag naar de site. Neem gerust contact op, onze contactgegevens staan er vermeld. En, n.a.v. de commentaren hier zullen wij nog eens kritisch naar de teksten op de site kijken. Dank voor jullie posts, dat houdt ons scherp. Andro & Arthur

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
1. Waarom hebben we BOOKaBOOK gelanceerd? Uitgevers wijzen meer dan 80% van de aangeboden boeken af, zonder de lezer iets te vragen.
Dit vind ik een beetje jammer. Uitgevers bestaan bij de gratie van lezers, dus zij zijn bij uitstek geschikt om in te schatten of een boek het waard is om op de markt te komen. Anders zouden ze meteen failliet gaat. Uitgevers worden door steeds meer van dit soort initiatieven als grote boze commerciele boemannen neergezet die de arme debutant niets gunnen. Alsof iedereen een goed(verkopend) boek kan schrijven. Door al die POD-uitgeverijen (wat jullie ook zijn) wordt de markt overspoeld door matige boeken die een uitgever met enig inzicht allang weer retour afzender had gestuurd. Wat is het toch met die Nederlandse (?) mentaliteit dat alles voor iedereen beschikbaar moet zijn? We zijn toch geen kleuters, waarbij de inspanning telt en niet het resultaat? So what als je vier jaar keihard aan een manuscript hebt gewerkt. Moet dat het criterium voor de uitgever zijn om er maar geld in te pompen? Jullie durven het ook niet, dat risico nemen. Jullie willen eerst zeker weten dat je uit de kosten komt voor je het boek gaat maken. Jullie willen dat de schrijvers en de shareholders het werk gaan doen door de markt op te gaan in plaats van jullie zelf. Jullie willen geld verdienen over de rug van auteurs die zichzelf nooit zullen gaan verbeteren omdat er geen kwaliteitscontrole meer is. Het wordt toch wel uitgegeven, hetzij door een POD, hetzij door bookabook. Tegenover elke Sonja Bakker staan honderden manuscripten die best een kans hadden gemaakt bij een regulier, als de schrijver er meer in had geinvesteerd.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Bedankt voor de antwoorden Arthur en Andro. Het is me iets duidelijker geworden. Aangezien POD (printing on demand) jullie grote concurrent is zou ik veel sterker benadrukken dat jullie opmaak, omslagontwerp en correctie doen. Hoe ver gaat dat trouwens? Is dat een vast stramien met een foto naar keuze? Hoeveel vrijheid heeft de auteur bij het omslag, binnenwerk en correctie? Wat betreft de boekhandel en de onzichtbaarheid ben ik het niet met jullie eens. Ik loop de stapels top tienboeken altijd voorbij (want die ken je al als je veel leest) en ga direct in de kast kijken. Dat doen honderden/duizenden mensen met mij. Juist door in de boekwinkel en webboekwinkel (Bol) te liggen word je zichtbaarder. Door die kanalen te passeren loop je indirecte promotie mis. Dus jullie systeem van distributie is niet direct beter vind ik, alleen anders. Als je niet in de boekhandel of bij CB kunt komen, dan is dit wellicht een alternatief. Een andere vraag die ik nog had is met betrekking tot contracten. Wordt er een overeenkomst opgesteld tussen auteur en bookabook? Wat staat daarin? Wat gebeurt er als de initiële exemplaren aan shareholders zijn verzonden en reguliere uitgever meldt zich direct daarna? Kan een schrijver het boek dan meteen laten verwijderen?

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
We realiseren ons dat het vinden van 1.000 shareholders zowel voor de auteur als voor ons inspanning kost. Wanneer een auteur zich inspant om met ondersteuning door BOOKaBOOK aan zijn/haar marketing te werken, zijn wij ervan overtuigd dat 1.000 shareholders te vinden zijn.
Dat is zo duidelijk als wat en geldt voor alles in de verkoop: als je voldoende deelnemers of kopers hebt, kun je verkopen. De vraag is alleen: hóe kom je aan 1.000 figuren die 15 euro storten? Kunnen jullie daar enige tips over geven? En willen jullie eens openheid van zaken geven (we zijn toch onder ons) over hoeveel het drukken van 2.000 boeken kost? Want als je 15.000 euro a priori binnenhaalt, moet er m.i. een marge van elastiek zijn.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat is het toch met die Nederlandse (?) mentaliteit dat alles voor iedereen beschikbaar moet zijn? We zijn toch geen kleuters, waarbij de inspanning telt en niet het resultaat?
uit het hart gegrepen... vraag: 'waarom wil je dat?' antwoord: 'gewoon, omdat het kan..' Ik weet niet of dat specifiek Nederlands is. Excuus dit was off topic, maar wilde dit even kwijt, omdat het kan... :D

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb de antwoorden met interesse gelezen. Dit concept is eigenlijk heel simpel en superslim. Het is mensen deel van het "marketing-, verkoop- en distributieprobleem" maken, waardoor ze emotioneel/financieel betrokken worden en hun steentje bijdragen. Hoe meer ik erover nadenk... denk ik eigenlijk dat die 1000 mensen geen goede insteek is. Ik snap de initiele insteek wel maar ik heb eerder een schrijver genoemd die een volwaardige commanditaire vennootschap had opgericht. Ik zou misschien opteren voor 60 mensen die 250 euro investeren of 30 mensen voor 500 euro of 15 van duizend. Dan zou ik die 15-30-60 mensen ook een 100% onderbouwd plan voorschotelen waarmee ze hun verdiende geld zouden kunnen terugverdienen plus een kleine percentage. Dat plan bestaat uit realistische afzetmogelijkheden (De eerste oplage van 2000 lijkt me wel erg enthousiast.) inclusief een helder en uitgebreid strategisch plan en tevens operationele deelplannen op het gebied van marketing/verkoop/distributie. Je moet dan op verschillende fronten vechten, waaronder inderdaad ook een stevige online marketingstrategie. Maar, zoals Dries ook zegt, ook de boekhandel is een plek waar je iets te veroveren hebt. Ik las recent een mooi stukje over "de verticale dood van een boek" en Andro & Arthur maken wel een punt, Dries. (Ik herken het wel, maar ik zou niet graag eenieder een eurocent geven die dat niet doet) Dus in de etalage staan, op tafels, displays, naast de kassa liggen, zijn allemaal insteken die je zeker mee moet nemen, maar is ook duur. Je blind staren op distributie alleen via het internet en via de community is misschien te beperkt. Natuurlijk zijn er een paar succesverhalen van mensen die via Hyves enzo een flinke stapel boeken hebben verkocht, maar in de regel is 2000 een stevig getal. Ik vind het, met alle respect voor jullie initiatief en van mijn kant diplomatiek gesteld, erg ambitieus. Oplage 2000, investeerders 1000, dan heb je er nog 1000 over. Alle 1000 mensen moeten een boek verkopen. Kan, kan, kan. En toch heb ik twijfels. Met een investering van 15 euro hebben die mensen namelijk in de regel al anderhalf tot twee boeken betaald. "De auteur krijgt marketing-materiaal (e-flyer over zijn/haar boek)" - Een attachment? Daar zullen wel wat spamfilters nerveus van kunnen worden. Maar door in de community te blijven omzeil je dit probleem inderdaad grotendeels. Conclusie: Ik denk dat jullie initiatief zeker mogelijkheden heeft, maar ik zou als ik jullie was e.e.a. nog even tegen het licht houden. Onder andere transparantie geven via een heldere berekening wat alle kosten zijn voor de investeerder. Van manuscript gereed maken t/m uiteindelijk verkoop aan lezer. Succes.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Als aanvulling op het tegen het licht houden, op de site staat ook ´Je hebt een idee voor je volgende boek. Of je hebt al een boek geschreven. Zend ons een korte samenvatting (synopsis). Wij zorgen voor de publicatie op de BOOKaBOOK website zodat bezoekers weten welk boek je hebt geschreven of gaat schrijven.´ Ik vind dat (even puur commercieel gezien) best griezelig. Wat doe je als iemand erin slaagt om duizend man te mobiliseren met zijn idee voor een boek en het dan vervolgens niet lukt om dat boek ook te schrijven. Kan gebeuren. Of het is klaar maar er staan nog heel veel spel en tel fouten in (kan de beste gebeuren), verzorgt bookabook dan ook redactie (BOOKaBOOK helpt je om je boek af te maken. Dit betekent dat we je helpen bij de layout, de omslag en registratie van het ISBN nummer van je boek.). Niet alleen is dat jammer voor de schrijver maar ook voor Bookabook.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik weet niet wat ik er van moet vinden. Diegene die de websitetekst heeft geschreven heeft er in ieder geval een mooi blah, blah verhaal van gemaakt. Om dit bedrijf op voorhand af te branden doe ik niet. Het is een nieuw concept en ik denk vrij behoudend als het gaat om uitgeverijen. Ik denk dat als ik een boek af heb, ik eerst gewone uitgeverijen probeer en daarna, heel misschien, een pod.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
BaB houdt hier sloten geld aan over. Dat kan niet anders.
Ik betwijfel of ze er rijk van gaan worden. Kijk, als ieder uitgegeven boek bij een niet reguliere uitgeverij nou een oplage heeft van minimaal 5 a 6000 boeken, dan geef ik je gelijk. Ik denk dat ze het nog heel moeilijk krijgen en wens ze heel veel succes. De schrijvers van de boeken die met ze in zee gaan wens ik ook erg veel succes. Ben benieuwd...

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Maestro, dat citaat was niet van Griseo, maar van mij. Kun je even kijken hoe je geciteerd hebt, én het corrigeren, want de hele paginaopmaak is nu naar de Gaza.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi, Maestro. Ik bedoelde met mijn post eigenlijk dat als ze een boek / boeken uitbrengen, ze er sloten geld aan overhouden.