Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Daar gaat je privacy

25 november 2008 - 11:17
Gekopieerd uit een bericht op de site van de Vereniging van Letterkundigen http://www.schrijversenvertalers.nl/ : Zelfstandige auteurs moeten inschrijven in Handelsregister Of ze willen of niet, vrijwel alle leden van de FreeLancers Associatie (FLA), de Vereniging van Letterkundigen en het Netwerk Scenarioschrijvers moeten zich uiterlijk 31 december 2009 inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daardoor komen de (werkelijke) namen, woonadressen, geboortedata, activiteiten, telefoonnummers, webadressen en e-mailadressen van alle leden van de VS&V in dit openbare register. Iedereen die 'in betekenende mate' zelfstandig ondernemingsactiviteiten ontplooit, moet inschrijven. Dat moet op grond van de vernieuwde, verruimde Handelsregisterwet die op 1 juli 2008 in werking is getreden. De vernieuwde wet geeft het begrip 'onderneming' een ruimere strekking dan voorheen. Wie niet wil dat zijn gegevens openbaar worden, heeft pech. Een beroep op het recht op privacy heeft geen zin. Eenmaal in het Handelsregister opgenomen, betaalt iedere geregistreerde een jaarlijks bedrag aan de Kamer van Koophandel als bijdrage in de kosten. --------- Het gehele artikel staat hier: http://www.vvl.nu/upload/Zelfstandige%20auteurs%2…

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:32
Ik werk al járen zonder inschrijving bij de KvK, als freelancejournalist. Hier word ik niet blij van. :angry:

Ing

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:41
Ik vraag me af wat het doel hier precies van is. Ik sta nog nergens geregistreerd of ingeschreven, jullie? Ik zal me er binnenkort eens in verdiepen.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:43
Zjors, denk je dat je een constante toeloop van fans zult hebben? Ik sta al een tijdje ingeschreven daar. Dat gaat gemakkelijk en op wat ongevraagd drukwerk na (meestal geadresseerd aan De directie van..) is dat niets vervelends. Maar ik geef toe, je privacy schuift een klein beetje op. Maar dat gebeurt met iedereen die voor zichzelf begint.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:49
Zjors, denk je dat je een constante toeloop van fans zult hebben?
In mijn geval is dat toch wel een terechte angst, zou ik zo denken :D :D :D Ik vind het niet prettig, nee, dat iedereen een hoop persoonlijke gegevens van me in kan zien. En het werken onder pseudoniem wordt zo ook onmogelijk gemaakt.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:51
En overigens kun je je 'bedrijf' een heel andere naam te geven dan je eigen naam. Enkel je uitgevers weten dan van je handelsnaam af. Stel je noemt je 'bedrijf' 'de jeugdboekenschrijfster', of iets heel anders. Denk maar niet dat iemand dat gaat vinden. En je contactpersonen - waarschijnlijk daar alleen degene die je rekening ontvangt en moet betalen, maar die hadden je gegevens toch al - zijn de enigen die hiervan weten. Er is dus wel iets aan te doen.

25 november 2008 - 11:54
Wat een luxe probleem.......ik ben nergens bekend :D , zou willen dat een uitgever me vindt :thumbsup:

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:55
Ja, dat staat er ook in. Als je een bv'tje opricht of zo. Maar ik was helemaal niet van plan om me in dat soort zaken te verdiepen. Nu hoef ik nergens aangesloten te zijn en alles gaat vanzelf. Dat bevalt me wel.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:55
Ik heb me ook ingeschreven, maar de privacy lijdt er niet onder. En er zitten ook veel voordelen aan.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 11:58
Wat bedoel je, Rapid? Ik heb het over ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Niet bij de VVL. Wat zijn de voordelen voor jou dan? Je moet er ook nog eens jaarlijks voor dokken, toch? De makropas of zo? Dat zou een voordeel kunnen zijn...

25 november 2008 - 12:05
De Makro is helemaal niet goedkoop, de Sligro ook niet. Als je goedkoop wilt, kun je beter gewoon onder in de schappen van de Super shoppen. Maar als ik het goed heb begrepen, zijn auteurs nu ondernemers met een KvK-nummer? Áls we maar een nummer hebben ... maar móet je daarbij al je pseudo's wel opgeven?

25 november 2008 - 12:07
Misschien een domme vraag (of bestaan die niet?) maar wanneer moet je je precies inschrijven dan. Als je echt boeken publiceert? :o

25 november 2008 - 12:14
Ik lees o.a. in het artikel (de hoogtepunten): "Wie helemaal alleen werkt en bijvoorbeeld minder dan tienduizend euro per jaar omzet, hoeft niet per se te zijn ingeschreven." En: "Voor journalisten die zijn vrijgesteld van de BTW-plicht gelden aanvullende regels." En: "Zelfstandigen kunnen in de toekomst niet zonder inschrijving [ ... ] Als u als auteur een BTW-nummer wilt aanvragen of een VAR-verklaring nodig hebt, kan dat na 2012 alleen nog wanneer u in het Handelsregister staat ingeschreven. Als u zakelijk een telefoonaansluiting wilt, of een mobieltje, en als u in de toekomst een vergunning van de overheid nodig hebt, kan dat alleen nog wanneer u te boek staat als bedrijf." En: "Na inschrijving betalen ingeschrevenen jaarlijks een bedrag dat de minister van Economische Zaken vaststelt. Dit jaar is dat voor eenmanszaken € 11,50." Tot slot: "Als een belangenorganisatie vindt dat de hinder die de leden ondervinden zo ernstig is of belemmert dat zij dingen doen die ze moeten doen, dan is er maar één manier. Die organisatie moet zich wenden tot het ministerie van Economische Zaken. De succesvolle BN'ers hebben al lang een B.V. met een kantoor als adres. Daardoor is voor hen de privacy afgeschermd. Het is voor de duidelijkheid belangrijk onderscheid te maken tussen de onderneming en degenen die de onderneming besturen. Als u een vordering heeft op een B.V. dan moet u niet bij zijn woonadres zijn, maar op het kantooradres van de B.V. Er moet altijd een adres zijn waar een advocaat, een deurwaarder of een rechter fysiek met een vordering of een afvaardiging terecht kan. Dus het probleem van de privacy speelt alleen voor degenen die werken vanuit een eenmanszaak."

25 november 2008 - 12:15
Bij de KvK heb ik me ingeschreven. Zjors, ik mail je.
Misschien willen andere mensen dit ook wel weten, Rapid. Waarom geen openheid voor ons allen? @ Zjors: Mooi dat je ons hierop wijst! :thumbsup: :!:

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 12:53
Goeie info. Dit zag ik al aankomen. Ik stip het ook aan in een publicatie van me. En nu maar proberen om onder die 10.000 euro te blijven... :)

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 13:10
Maar ja, een Var-verklaring heb ik dus wel elk jaar nodig. En dat kan dus na 2012 dan ook niet meer. Dus ook als ik geen 10.000 euro verdien... Wat ik wel hoop te verdienen. Bedankt voor je mail, Rapid! Ik denk dat het slim is om die voordelen hier ook even te benoemen. :nod:

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 13:49
Oké oké. :o Als je een eenmanszaak start ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je recht op belastingaftrek. Je moet een belastingformulier invullen en aan de hand daarvan bevestigt de belastingdienst dat dat zo is. Dat is wel belangrijk omdat je dan geen omzetbelasting hoeft te betalen. In het jaar dat je het bedrijfje opricht, heb je sowieso recht op startersaftrek. Dat is iets van Euro 2000,=. Als je daarnaast kunt aantonen dat je per jaar minimaal 1225 uur aan je bedrijfje besteed, heb je ook nog eens recht op zelfstandigenaftrek. Dit kan oplopen tot Euro 9.028,=. Alle tijd wat ik aan schrijven besteed, schrijf ik op. Denk naast het schrijven zelf aan bezoek aan beurzen, overleg met uitgever, bezoek aan scholen, research etc etc. Even een rekensommetje (dit is volledig fictief) Je inkomsten uit het schrijven zijn: Euro 15.000,= Je kosten zijn: Euro 8.000,= Je nettowinst is dan Euro 7.000,= (dit zijn je inkomsten waar je belasting over moet betalen) Als je echter de startersaftrek en de ondernemersaftrek er vanaf trekt, kom je op een negatief bedrag van Euro 4.025. In dat geval krijg je dus geld terug ipv dat je moet betalen. Dat is best interessant, toch?

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 14:22
Paar vraagjes? 1. Krijg je dan extra geld omdat je de startersaftrek en de ondernemersaftrek er vanaf kan halen of snap ik het nu verkeerd? 2. Als auteur ben je toch geen bedrijf, dan ben je toch aangesloten bij een uitgever/meerdere uitgevers en dan ben je toch een werknemer, geen ondernemer? Dat is toch geen bedrijf, of ben ik nou gek? 3. Lekker ingewikkeld allemaal? Ben blij dat dit via dit geweldige forum kan besproken worden? :nod: 4. Net als Ing vraag ik me af wat het doel hiervan is? 5. Moet ik nu blij zijn dat we als schrijvers niet al teveel verdienen? Ik ga bijna denken van wel? :confused:

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
25 november 2008 - 14:24
In het jaar dat je het bedrijfje opricht, heb je sowieso recht op startersaftrek.
Die aftrek mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar. Dus als je in je derde jaar bijna geen inkomsten hebt mag je die ook op het vierde of vijfde jaar toepassen.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 14:43
@ Waus: Belastingtechnisch kun je je als schrijver inschrijven als eenmanszaak. Dat scheelt een hoop in de kosten, geloof ik.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 14:48
Nee waus, je schrijft wel voor een uitgever, maar je bent daar geen werknemer. Je schrijft op een los contract.

25 november 2008 - 14:53
In het jaar dat je het bedrijfje opricht, heb je sowieso recht op startersaftrek.
Die aftrek mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar. Dus als je in je derde jaar bijna geen inkomsten hebt mag je die ook op het vierde of vijfde jaar toepassen.
Als ik het goed begrepen heb, mag je je inkomsten verspreiden over drie jaar. Dus als je in jaar 1 heel goed hebt verdiend en in jaar 2 niet, maar in jaar 3 klim je weer uit het dal, dan kun je al die inkomsten over drie jaar wegzetten en het gemiddelde jaarinkomen wordt dan berekend. En ik geloof dat dat niet alleen voor de eerste drie jaar telt?

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 14:55
Waus, als je als auteur regelmatig inkomsten hebt, dan ben je vanaf 1 juli 2008 verplicht om een bedrijf op te richten. Het handigste is om te beginnen als eenmanszaak. Als mijn voetbalboeken echter zo populair worden dat ik er miljonair van wordt en er allemaal nevenaktiviteiten bij ga doen, dan wordt het interessant om een andere bedrijfsvorm te kiezen. Maar zover zijn we nog lang niet. De uitgever is in principe mijn klant. Zij betalen mij om een boek te leveren. De afspraken liggen vast in het contract. Ik ben dus niet in dienst bij de uitgever. Een eenmanszaak heeft een aantal verplichtingen. Je moet bijvoorbeeld een verlies en winstrekening opmaken. Dat is een boekhouding waarin je je kosten aftrekt van je inkomsten. De kosten die een auteur maakt zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop, papier, inktcassettes voor de printer, reiskosten, de internetverbinding, de ruite van een eigen kantoortje etc etc. Die kosten trek je weer af van je inkomsten. Dan hou je een bedrag over en dat is je winst, maar ook gelijk je inkomsten, waar dus eigenlijk inkomstenbelasting over betaald moet worden. Maar in Nederland helpt de overheid beginnende ondernemers door o.a. de startersaftrek en de ondernemersaftrek. Die bedragen mag je, bij het invullen van het belastingformulier, van je nettowinst aftrekken. En als dat bedrag dan negatief is, krijg je dus geld terug van de belasting. Het doel is om zo de zwarte inkomsten te verminderen. Als je als auteur inkomsten hebt en je geeft die niet op bij de belasting, lopen ze geld mis. Nu ligt het allemaal vast, omdat je verplicht bent een bedrijf op te richten. En nee, je moet niet blij zijn dat we als schrijver weinig verdienen. Laat ik het zo zeggen, ik krijg nu netto meer geld door het schrijven dan wanneer ik het als extra inkomsten op mijn belastingformulier zou zetten.

25 november 2008 - 14:55
[ ... ] 1. Krijg je dan extra geld omdat je de startersaftrek en de ondernemersaftrek er vanaf kan halen of snap ik het nu verkeerd? [ ... ]
Je krijgt geen extra geld, maar je hoeft minder belasting te betalen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 november 2008 - 15:05
Marriejeanne wat jij noemt heet middelen en dat kan elke belastingbetaler altijd doen als hij eenmalig erg veel of erg weinig verdient. Maar daar hoor je de belastingdienst nooit over.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
25 november 2008 - 16:49
In het jaar dat je het bedrijfje opricht, heb je sowieso recht op startersaftrek.
Die aftrek mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar. Dus als je in je derde jaar bijna geen inkomsten hebt mag je die ook op het vierde of vijfde jaar toepassen.
Als ik het goed begrepen heb, mag je je inkomsten verspreiden over drie jaar. Dus als je in jaar 1 heel goed hebt verdiend en in jaar 2 niet, maar in jaar 3 klim je weer uit het dal, dan kun je al die inkomsten over drie jaar wegzetten en het gemiddelde jaarinkomen wordt dan berekend. En ik geloof dat dat niet alleen voor de eerste drie jaar telt?
Nee dat is echt niet corect. Je mag niet je inkomsten van 3 jaar bij elkaar optellen en verspreiden. Je krijgt al aanmaningen als je na 1,5 jaar geen aangifte hebt gedaan, laat staan na 3 jaar.