Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe krijg je scherpe karakters?

Hoe zorg je ervoor dat jouw personages een 'interessant' karakter hebben? Hoe doen jullie dat. Mag een karakter in de loop van het boek iets veranderen?

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, juist laten veranderen, dan maakt het ontwikkelingen door en krijgt het zelfs een literaire inslag! Dat is de basis voor een goed boek: karakters laten ontwikkelen.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat mag niet alleen, het is (meestal) zelfs noodzakelijk. Zeker als je character-driven schrijft (ik noem MichaMs "Cadans"), moet er iets met de personages gebeuren wat ze verandert. Volgens mij krijg je interessante karakters door twee eigenschappen aan een personage toe te bedelen die haaks op elkaar staan. Of die in ieder geval niet samen gaan. Het hoofdpersonage is bijvoorbeeld ontzettend ambitieus, maar neigt naar luiheid en is snel moe.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Oefenen. Ik ga puur op mijn gevoel af, eerlijk gezegd. De karakters ontwikkelen zich tijdens het schrijven, ik bedenk dat niet van te voren.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
[ ... ] Volgens mij krijg je interessante karakters door twee eigenschappen aan een personage toe te bedelen die haaks op elkaar staan. Of die in ieder geval niet samen gaan. Het hoofdpersonage is bijvoorbeeld ontzettend ambitieus, maar neigt naar luiheid en is snel moe. [ ... ]
Kan dat écht samengaan?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Door ze menselijk te maken. Met hun aardige en iritante kanten, humor etc. en ze in relatie met anderen neer te zetten. Dan ontstaan er tegengestelde belangen of juist gemeenschappelijke doelen die bepaalde trekken versterken.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Voor mij is het belangrijk dat ik me helemaal kan inleven in wat mijn personage doet, ook als het iets is wat ik zelf niet snel zou doen. Maar zo wordt ze (hij) wel helemaal levend en dus interessant. Verder ben ik het eens met wat de anderen zeggen: geef een paar karaktertrekken die elkaar in de weg zitten. Maak ze niet al te eendimensioneel, maar ook weer niet net zo gecompliceerd als in het echt. ;) Succes!

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe zorg je ervoor dat jouw personages een 'interessant' karakter hebben? Hoe doen jullie dat. Mag een karakter in de loop van het boek iets veranderen?
Een karakter staat nooit op zichzelf. Hij reageert op personen om hem heen en situaties waar hij in leeft of belandt. Dat is het leuke juist: te beschrijven hoe iemand denkt / handelt /reageert. En dan is iedereen interessant. Je hoofdpersoon kan ook versteld staan van zichzelf. Of balen. Je hoeft m.i. geen interessante mensen op te voeren. Hun aandeel in het verhaal (hun wereld) is interessant.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kijk ook eens hier, op de SO-site bij oefeningen: Schrijfoefening - De achterkant van je personage Natuurlijk, we kennen de lesjes. Je moet je personage kennen als de binnenkant van je broekzak. Maar hoe goed kennen we de binnenkant van onze broekzakken? Komen we daar ooit? Zes oefeningen om je personage beter te doorgronden. Wat doet je personage ’s nachts, in het donker? http://www.schrijvenonline.org/node/9729 Schrijfoefening - Personages Elk verhaal, toneelstuk, elke novelle of roman draait om personages. Maar hoe worden je hoofd- en bijfiguren boeiend en levensecht? http://www.schrijvenonline.org/node/311

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik maak wel een soort biografie van mijn karakter, dus uiterlijkheden en innerlijke dingen de karaktertrekken, die stel ik soms tijdens het proces bij. Het gaat erom dat je personages op de rand van je bed gaan zitten, zoals Renate Dorresteijn zegt. Nu gaf iemand me de tip, om -en dat is wel voor een biografie - de astrologie er op na te pluizen. Ik heb nu een personage dat geboren werd op 1 april 1904, om haar nog echter te laten worden (ze is al zestig jaar dood) heb ik een astroloog geraadpleegt. Wie heeft dat ook wel eens gedaan?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik wilde het doen en er wat sterrenbeeldige dingen in verwerken, maar heb het niet gedaan. Arthur had al te veel vorm.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien is het interessant om het boek 'Vuur, water, lucht en aarde' van Helmert Woudenberg eens te lezen. Dit is een handleiding voor acteren, waarbij uitgelegd word hoe die vier elementen terugkeren in de mens en hoe belangrijk die (kunnen) zijn bij het vormen van een personage, door bijvoorbeeld gedrag en denkwijze haaks tegenover elkaar te laten staan. Kan inspirerend zijn, al gaat het natuurlijk uiteindelijk wel om een acteerhandleiding.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je personage moet zijn als je allerbeste vriend. Je kent hem/haar door en door, maar het geeft niet als er (kleine) geheimen tussen jullie zijn. De tijd zal leren of het belangrijk is of niet. Als ik begin te schrijven, dan weet ik nog niet wat de hoofdpersoon mee gaat maken. Dat komt wel tijdens het schrijven.

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is moeilijk om hier nog iets aan toe te voegen, maar ik ga het toch proberen. MichaM heeft gelijk; Schrijven is niets meer dan geschreven acteren. Jouw fantasie met alle positieve en zeker ook negatieve uitspattingen komt daarbij kijken. Karakters is dan ook niet erg verschillend van de vorige opmerking, zoals Eversleeping al zegt moet je personage je allerbeste vriend zijn zodat je altijd weet hoe hij/zij zou reageren. Zelf schrijf ik meestal over mannelijke personages omdat ik daar meer van weet, zie en ken. Tegenstrijdige kenmerken zijn heel erg leuk, maar niet als dit gelijk al bekend is. Mijn personages zijn meestal een perfect beeld dat ik heb en in de loop van het verhaal wordt hij toch zodanig beinvloed door anderen waardoor hij toch bepaalde trekjes gaat vertonen. Ik wens je in ieder geval veel succes, het zal vast lukken!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat is schrijven anders dan acteren op papier?
Niet veel, dat is ook waarom ik het boek noemde. :) Alleen moet je wel met een andere blik naar de tips uit het boek kijken, om er iets mee te kunnen tijdens het schrijven, je moet de informatie op een andere manier verwerken.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Aricha, "Hoe zorg je ervoor dat jouw personages een 'interessant' karakter hebben?" - Je zou bijvoorbeeld een interview kunnen houden met je personage. Naast verleden, heden en toekomstvragen voor het personage, zou je ook allerlei thema's kunnen aansnijden. Hoe denkt personage X over liefde, dood, gezin, kinderen, werkloosheid, economische crisis, enzovoort. http://www.blancoregel.org/Editie1/Wereldje.html (Hier kun je een profielschets vinden voor je personage.) Een ander erg interessant artikel over personages: http://www.blancoregel.org/Editie3/Wereldje.html (Stilistische schets van een origineel personage) "Mag een karakter in de loop van het boek iets veranderen?" - Juist deze verandering kan reuze interessant zijn. Een personage wordt in verhalen geconfronteerd met een of meer conflicten en het zal zijn/haar handelswijze/denkwijze naar alle waarschijnlijkheid veranderen. Veel succes!