Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Dat een professioneel ontworpen boekomslag belangrijk is, verbaast je vast niet. Het is per slot van rekening het eerste dat potentiële lezers van je boek zien. Niet alleen mensen die je boek willen kopen, maar ook iemand die bijvoorbeeld (online) aan het shoppen is en nog geen idee heeft waarnaar hij op zoek is.
Omdat je maar één keer een goede eerste indruk kunt maken, is het belangrijk dat het omslag aanspreekt en potentiële lezers verleidt om je boek te kopen. Maar hoe kom je nou tot een goed ontwerp, dat niet alleen past bij je boek, maar het ook verkoopt?
Als mensen je boek tegenkomen in een (online) boekwinkel, verwacht je misschien dat het belangrijkste is dat het er mooi uitziet. Mooi is echter betrekkelijk, een kwestie van smaak. Belangrijker is dat het ontwerp past bij het genre van je boek, en bij de verwachtingen van potentiële lezers.
Vorige week schreef ik het al en nu zeg ik het weer: je lezer is altijd de doorslaggevende factor. Ook als het gaat om het ontwerp van het omslag van je boek. Natuurlijk mag jouw smaak bepalend zijn voor het ontwerp. Het is jouw boek, en het moet in de eerste plaats bij jou passen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een keuze maakt.
Altijd, en overal. Dus ook als je boek op postzegelformaat wordt weergegeven op een site. Zo gaan bezoekers je boek herkennen en weten ze, als je een goede titel hebt bedacht, meteen waar je boek (ongeveer) over gaat.
Dat betekent dat je beter niet kunt kiezen voor een slecht leesbaar lettertype en dat de titel niet te klein moet zijn. Ook de plek en de verhouding van de verschillende elementen op het omslag is hierbij van belang. De titel moet bijvoorbeeld niet ondergeschikt zijn aan de naam van de auteur, of aan de ondertitel. Vergelijk een boek maar met een website: als je wilt dat bezoekers hun weg daarop kunnen vinden zet je het menu rechtsboven, en het logo links.
Potentiële lezers hebben universele verwachtingen, namelijk een boek dat past binnen het genre waarnaar ze zoeken. Door daarop in te spelen win je ze voor je, zodat ze je boek eerder zullen kopen.
Misschien sta je er terwijl je boek nog gedrukt moet worden nog niet zo bij stil, maar als het eenmaal verschenen is zal je het moeten promoten. Dat kan op verschillende manieren, maar de kans is tegenwoordig groot dat je dat ook online zult doen.
Of het nou op social media is, via advertenties of in video’s, natuurlijk wil je je boek hierin laten zien. Je boek is op dat moment zijn eigen ‘banner’. Het zal soms heel klein getoond worden, en toch moeten mensen in één oogopslag bekend raken met het ontwerp en met de titel.
Is die titel heel onopvallend, dan wordt dat een stuk lastiger. Heeft de cover een felle kleur en grote, duidelijke letters, dan spat het van je beeldscherm. Zelfs als je boek slechts kort zichtbaar is. Dat bevordert de herkenbaarheid, en elke keer dat potentiële lezers het later ergens anders tegenkomen, zullen ze zich je boek herinneren.
Wil je een kans maken om je boek in de boekwinkels te krijgen, dan moet het omslag bovendien niet alleen lezers maar ook boekwinkels verleiden. Anders zullen ze het niet inkopen en een plek in de winkel geven. Wil je dus tussen al die bekendere auteurs komen te liggen met je boek, dan is het allerbelangrijkste dat je boek in de eerste plaats een professionele uitstraling heeft.
Een goede ontwerper in de hand nemen lijkt misschien een hele investering, maar een professioneel ontwerp verkoopt je boek. Samen met de flaptekst doet het omslag je lezers een belofte, die moet worden waargemaakt als je wil dat je boek uitgelezen wordt. De kunst is dan ook om ervoor te zorgen dat alle elementen naadloos aansluiten bij je verhaal én bij je doelgroep.
Meer lezen? In Van passie naar boek komen niet alleen alle elementen van een boek(ontwerp) aan bod, maar vind je ook schrijftips, en vertel ik waar je op moet letten als je je boek gaat laten drukken, verkopen en promoten.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!