Afbeelding

Bron Pixabay

4 belangrijke dingen om op te letten bij crowdfunding

crowdfunding boekJe hebt jezelf een keer of tien streng aangekeken in de spiegel en uiteindelijk heb je jezelf weten te overtuigen: je gaat voor crowdfunding. De vraag is nu welk platform het beste past en waar je op moet letten.

De beste platformen?

Om met de eerste vraag te beginnen, er is geen absoluut beste platform. Het ligt eraan wat jouw wensen zijn en hoe je die het best kunt realiseren. Er is een keur aan platformen, sommige strikt commercieel, andere voor grote investeringen en weer andere juist voor ideële doelstellingen.
Voor boekprojecten springen er een paar uit. Kickstarter is voor creatieve projecten een van de bekendste crowdfundingplatformen die internationaal miljoenen gebruikers kent. Andere platformen die geschikt zijn voor boekprojecten zijn Indiegogo en Publishizer. Echter, deze zijn alle Engelstalig. Als je bereik vooral in het Nederlandse taalgebied ligt, springt er een bovenuit en dat is Voor De Kunst. Zij zijn helemaal gericht op projecten in de creatieve sector en zeer geschikt om mee te crowdfunden voor je boekproject.

Tegenprestatie

Al de genoemde platformen gaan uit van een tegenprestatie. Dat wil zeggen dat donateurs iets terug krijgen voor hun investering. De waarde van de tegenprestatie loopt op met het bedrag dat wordt gestort. Je kunt zowel de bedragen als hetgeen als tegenprestatie wordt geleverd, zelf kiezen. Bij een donatie van €25 kun je de donateur je boek geven met een persoonlijk bedankje. Als iemand echter €50 doneert, dan bezorg je bijvoorbeeld het boek persoonlijk thuis. Zo kun je bij elke donatie een passende tegenprestatie bedenken: als je een kookboek schrijft, dan kan de tegenprestatie bij een donatie van €500 een etentje zijn, door jou gekookt, met recepten uit jouw boek.

Wat kost het mij?

Crowdfundingplatformen leven niet van de lucht. Meestal vragen zij een percentage van jouw doelbedrag en soms ook een inschrijfbedrag. Stel, je wil €1500 ophalen, zodat je 250 exemplaren van je boek kan laten drukken, dan is het totaalbedrag dat je moet ‘funden’ het inschrijfbedrag + doelbedrag x (1 + percentage/100). Uitgewerkt: als het inschrijfbedrag €100 en het percentage dat je moet afdragen 5% is, dan wordt het te funden bedrag bij een doelbedrag van €1500 dus €100 + €1500 x (1 + 5/100) = €100 + €1500 x 1,05 = €1675.

Goed opletten

Kijk per platform goed naar de voorwaarden. Vaak is een van de voorwaarden dat het fundingbedrag behaald moet worden om uitbetaald te kunnen worden. Als je dus te hoog mikt en je haalt het bedrag niet, dan worden de donateurs netjes terugbetaald, maar jij bent wel je kosten kwijt.
Daarnaast zijn er verschillen in de manier waarop je je project vormgeeft. Op sommige platformen volstaan een foto en wat tekst, terwijl bij andere een promofilmpje verplicht is.
Zo heeft ieder platform voor- en nadelen, die je goed tot je moet nemen voordat je begint. Voor De Kunst organiseert aan geïnteresseerden geregeld workshops om inzicht te krijgen in wat er van je wordt verwacht.
Kortom, kies een platform dat geschikt is voor boekprojecten, denk eraan dat er tegenprestaties worden verlangd, neem de kosten mee in het doelbedrag en let erop wat de voorwaarden zijn. En… zeg toch nog een keer tegen jezelf in de spiegel dat je ervoor gaat. Gewoon voor de zekerheid.

Lees ook:

Wat is crowdfunding en wanneer gebruik je het voor je boek?
Crowdfunding = Marketing voor je boek
Crowdfunding: hagel of strategie
Crowdfunding: het afronden van een succesvolle actie

Over de auteur

Marcel Heunks (1971) schrijft kinderboeken en geeft zijn boeken uit in eigen beheer. Om de drukkosten van zijn eerste boek, Justin en de boom van oorsprong, te financieren maakte hij succesvol gebruik van crowdfunding. Deel 2 in de Justin-reeks, Justin en de boekbewaarder, komt 1 november a.s. uit. Meer weten? Kijk eens op www.marcelheunks.com.