Afbeelding
Bron: Pixabay
Bron: Pixabay
Onderzoek toont aan dat schrijven gelukkig maakt, maar schrijven kan ook leiden tot vereenzaming. Schrijvers schrijven vaak afgezonderd van de omgeving, dit levert weinig interactie met andere mensen op. Hoe kun je dit eenzame gevoel voorkomen zonder je focus te verliezen?
Laat je verhalen minimaal één keer lezen door anderen. Wat vinden zij ervan? Als jij op een volwassen manier een gesprek over jouw verhalen kunt opbrengen én de kritiekpunten niet op jezelf maar op je werk betrekt, zal je merken dat je beter leert communiceren met anderen én het steeds makkelijker vindt om woorden van anderen aan te nemen. Een voordeel is dat je verhalen steeds beter worden én dat je tegelijkertijd meer contact hebt met mensen. Dit bevordert je sociale leven waardoor je de tijd dat je wél afgezonderd schrijft meer waardeert. Zo zal je je niet snel eenzaam voelen.
Feedback ontvangen van iemand die je kent voelt vaak veilig, maar hebben zij er wel verstand van? Kunnen zij jou écht goede feedback geven of moedigen ze je alleen maar aan? Als je hieraan twijfelt, overweeg dan eens om deel te nemen aan een schrijfgroep. Schrijfgroepen komen regelmatig bij elkaar om een schrijfoefening te maken of eigen schrijfwerk te bespreken. Zo ontmoet je mensen die dezelfde passie delen, hoe leuk! Mensen die dezelfde interesses delen hebben het in de meeste gevallen sociaal gezien ook gezelliger, dus minder redenen om je eenzaam te voelen! Én het is ook nog eens leerzaam. Vind je dit toch iets te veel van het goede, dan kun je altijd lid worden van de Schrijven Online-community op Facebooken je verhalen “veilig” achter een scherm delen en mee kletsen met andere schrijvers.
Het is sowieso een goed idee om je verhalen met anderen te delen. Niet alleen word je door feedback een betere schrijver, als je daarnaast merkt dat er publiek is voor jouw verhalen levert dat interactie op. Je maakt contact met jouw doelgroep, dit bevordert je motivatie omdat je weet dat je niet alleen voor jezelf schrijft maar ook voor anderen. Je wilt anderen bemoedigen, amuseren of bewust maken. Deel je verhalen bijvoorbeeld in een schrijfgroep, via een blog of via je eigen sociale media-kanalen. Want eerlijk is eerlijk, als je positieve reacties op je verhalen krijgt is dat toch een waardering voor wat je doet. Daarbij ervaar je wellicht minder onzekerheid en stress waardoor je lekkerder in je vel zit en je je minder snel alleen voelt dan wanneer je niets deelt.
Hoe moeilijk het soms is om tijd vrij te maken om te schrijven, vergeet die lieve vrienden en familieleden in je omgeving niet. Zeg geen afspraken af zodat je meer kunt schrijven. Leer in plaats daarvan je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Schrijf bijvoorbeeld in de avond een uurtje als de kinderen op bed liggen of juist in de ochtend als niemand nog wakker is. Al zal je altijd wel een beetje tijd tekort houden voor alles wat je in je leven wilt doen, kies vooral die momenten uit dat je zo min mogelijk prestatiedruk of stress voelt. Het is slim om een vast uur of een vaste dag in de week te kiezen waarop je écht wilt schrijven. Houd die vrij en plan al je afspraken daaromheen.
Het is fijn om een vaste plek te hebben waar je alleen kunt zitten, waar je niemand om je heen hebt zodat je je kunt focussen. Maar af en toe is het ook een goed idee om van omgeving te veranderen. Ga bijvoorbeeld eens in een koffietentje schrijven. Dit heeft niet alleen een positieve werking op nieuwe inspiratie, het zorgt ook ervoor dat je de aanwezigheid van mensen om je heen ervaart waardoor je je minder afgezonderd van de wereld voelt.
Trek er eens op uit. Denk aan het park of een aantal straten waar je in jouw verhaal een personage laat wandelen. Die omgevingen kun je verzonnen hebben, maar hoe tof is het als jij een precieze beschrijving van een bestaande straat in je verhaal kan verwerken! Dan maak je het verhaal pas echt realistisch! Ook kan de bibliotheek helpen, doe daar bijvoorbeeld eens een dag je research in plaats van thuis te surfen op het internet.
Zo zal je uiteindelijk merken dat het schrijversbestaan helemaal niet eenzaam hoeft te zijn, integendeel!
Door Deborah de Meijer
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!