Afbeelding

Samenwerken

Foto: Annie Spratt op Unsplash

Zo beschrijf je een interessante relatie tussen collega's

Collega’s zijn de familie die je niet kiest, zegt men weleens. Dit artikel helpt jou met het schrijven van relaties tussen collega’s, of andere personages die gedwongen worden om samen te werken. Afgelopen tijd bespraken we al hoe je relaties tussen broers en zussen of ouders en kinderen kan schrijven. Deze keer in ‘niet-romantische relaties’: collega’s


Wanneer kom je collega’s tegen in je verhaal?

Het begrip collega’s is veel breder dan alleen maar de collega’s op het werk. Zit jouw hoofdpersonages nog op school? Grote kans dat ze dan weleens samen moeten werken met klasgenoten. Of schrijf je een fantasy verhaal? Misschien moeten je personages dan wel samen op queeste om de wereld te redden. Deze situaties hebben gemeen dat de personages vaak niet kiezen met wie ze opgescheept zitten. De samenstelling van ‘collega’s’ in jouw verhaal kan voor veel spannende en leuke situaties zorgen.

Typische elementen

Om de relaties realistisch en herkenbaar te maken, kan je een aantal dingen in je achterhoofd houden die vaak voorkomen bij collegiale relaties. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak veel geklaagd en geroddeld en heeft iedereen zijn eigen ideeën over hoe het werk moet. Een groep collega’s kan ook goed zeuren over de gemeenschappelijke vijand. Lees: baas, leraar, of letterlijk vijand, afhankelijk van je verhaal. Daarnaast is er vaak ook nog onderlinge concurrentie. Allemaal punten om over na te denken als jij de relatie tussen collega’s uitwerkt.
Typische elementen om de relaties tussen collega’s dynamisch te maken, kan je overal vinden. Voeg een paar dingen toe die herkenbaar zijn om het realistisch te houden. Zoals het delen van een werkplek, het gevoel hebben dat je meer doet dan de rest of die eeuwige betweter in de samenwerking. Voorbeelden van sites die je hiervoor kan bezoeken: herkenbare dingen op kantoor, 10 collega types en verschillende stijlen van samenwerken. Denk buiten het boekje om en je kan overal op internet inspiratie vinden voor zulke relaties.

Om de relaties spannend te houden

Relaties tussen personages zijn altijd dynamisch als ze enige diepgang willen hebben. Zo ook de relatie tussen collega’s. Om het spannend te houden, zijn hier nog een paar ideeën voor mogelijke ontwikkelingen:
•    Er is een fout gemaakt, maar niemand weet wie het gedaan heeft.
•    Het doel is behaald, gaan de personages uiteen als vrienden of als vijanden?
•    Er is een crisis en om deze op te lossen, zullen ze eens echt samen moeten werken, in plaats van concurreren.
•    Collega’s worden vrienden buiten het werk om.
•    Iemand verlaat de samenwerking.
•    Iemand gaat achter de rug van de rest om alleen verder met het werk.

Niet-romantische relaties schrijven

Het schrijven van niet-romantische relaties kan net zoveel spanning bevatten als het schrijven van romantische relaties. En ze komen altijd in het leven van je hoofdpersonages voor, dus in ieder verhaal zijn ze bruikbaarEerder in deze serie: broer/zus-relaties en ouder/kind-relaties.
 

Techniek