Afbeelding

kinderen

Foto: Bess Hamiti op Pexels

Zo beschrijf je een interessante broer/zus-relatie

Bij relaties in een verhaal denken we al snel aan vriendschap of romantiek, maar iedereen heeft meer soorten relaties in hun leven. Zoals een relatie met je broers/zussen. Het Engelse woord siblings of het Duitse Geschwister, daar hebben we helaas geen mooie vertaling voor. Maar dat is wel wat dit artikel behandelt, of het nou gaat over een broer en zus, drie broers of een gezin van vijf. Hoe schrijf je nu een interessante en geloofwaardige relatie tussen de siblings?


Een relatie als ieder ander, maar…

Wat zijn nu een paar typische dingen voor een broer/zus-relatie? Door de nabijheid die vaak onderdeel is van deze relatie, zullen ze op een andere manier op elkaar reageren dan op de meeste mensen. Veel broers en zussen weten heel goed hoe ze elkaar kunnen irriteren en hoe ze elkaar uit de weg kunnen gaan. Soms zijn ze niet per se vrienden, maar staan ze wel voor elkaar klaar als het nodig is. Denk er maar over hoe een oudere broer zou reageren als zijn jongere zusje lastiggevallen wordt op het schoolplein.
Hierbij moet wel gezegd worden dat het bovenstaande lang niet voor iedere broer/zus-relatie geldt. Het is meer een ‘typische’ manier van op elkaar reageren die je veel ziet. 

Typische dingen

Als jij op deze relatie wilt focussen, wees dan ook niet bang om minder typische elementen erin te brengen. Elkaar plagen is hier een voorbeeld van. Maar ook kattenkwaad uithalen, ruzie hebben om vrienden en elkaars geheimen bewaren horen hierbij. Dit artikel en deze post noemen nog een aantal dingen voor broer/zus relaties vaak opgaan. Leuk om inspiratie op te doen als je de personages geloofwaardig of herkenbaar op elkaar wil laten reageren.

Om het interessant en spannend te houden

Om de relatie interessant te houden, vraag jij je af hoe de relaties tussen deze personen zich gaat ontwikkelen in je verhaal. In een setting waar het hoofdpersonage nog met broers of zussen thuis woont, spelen ze waarschijnlijk een grote rol in hun leven. Logisch dan ook dat zij zullen reageren op een ontwikkeling van de hoofdpersoon, of dat ze zichzelf misschien ontwikkelen. Dit kan een verandering in de relatie betekenen.
Ook als ze niet allemaal thuis wonen, blijft er vaak een relatie bestaan tussen broers en zussen. Als vanzelf houden ze zich met elkaars welzijn bezig en reageren ze op wat er gebeurt in elkaars leven.

Ideeën hoe de relatie tussen broer en zus kan veranderen: 
•    Eén van hen heeft onenigheid met de ouders, wiens kant kiest de ander?
•    Ze beschuldigen elkaar van kattenkwaad dat de ander heeft uitgehaald.
•    Eén van hen komt in een foute relatie/vriendengroep, wat doen de anderen?
•    Broers/zussen worden hechter.
•    Broers/zussen worden uit elkaar gedreven.
•    Eén van hen verlaat het huis.

Niet-romantische relaties

Het schrijven van niet-romantische relaties kan net zoveel spanning bevatten als het schrijven van romantische relaties. En ze komen altijd in het leven van je hoofdpersonages voor, dus in ieder verhaal zijn ze bruikbaar. Andere niet-romantische relaties volgen in deze serie.
 

Techniek