Afbeelding

gezin

Foto: Emma Bauso op Pexels

Zo schrijf je een interessante ouder/kind-relatie

Bij relaties in een verhaal denk je al snel aan romantiek of vriendschap, maar natuurlijk zijn er veel mogelijkheden. Deze keer bespreken we de ouder/kind-relatie en op welke manieren je deze kan schrijven.


Een belangrijke relatie in het leven

Ook als de relatie slecht is of de ouders van je hoofdpersonage afwezig zijn, heeft dit zeer waarschijnlijk invloed. Als bij jouw verhaal het geval is dat ze niet aanwezig zijn, geef daar dan een reden voor en sta erbij stil hoe belangrijk dit is in het dagelijks leven van je personage. Of hebben ze hierdoor onderliggende gevoelens die niet in het dagelijks leven, maar wel op een andere manier naar boven komen?

Typische ouderrelaties

Om je relatie realistisch te houden zijn er een aantal ‘typische’ elementen die je erin kan verwerken. Zo is vrijwel iedere relatie tussen ouder en kind een balans van ruzie en liefde. Er bestaat onenigheid, maar ook een gevoel van solidariteit. Aan de ene kant wil een kind vaak op hun eigen benen staan, maar aan de andere kant hebben ze ook behoefte aan de hulp van een ouder. Maar geen bemoeizucht. Dit artikel legt op psychologisch vlak 10 dingen uit die men weet over ouder/kind-relaties. Neem zeker eens een kijkje en ga na hoe dit voor jouw personage opgaat.
Discussies over zelfstandigheid en verantwoordelijkheden, over cijfers, vrienden of een avondklok, zijn maar een paar voorbeelden. Hier vind je nog meer ‘typische’ dingen die je kan gebruiken om de relatie herkenbaar en realistisch te maken. Zoals altijd geldt ‘typisch’ niet voor alle relaties, maar kan dit een mooie basis zijn om inspiratie op te doen.

Ideeën voor een interessante ontwikkeling

Om te zorgen dat de relatie niet saai wordt, laat je een ontwikkeling plaatsvinden. Ook in ouder/kind-relaties zijn een enorm aantal dingen die spanning kunnen creëren. Een aantal voorbeelden:
•    Een kind doet iets wat de ouders uitdrukkelijk hebben verboden
•    Een kind begint zich voor het eerst af te zetten tegen de politieke standpunten van ouders.
•    Een relatie waarin het kind terechtkomt, wordt niet goedgekeurd.
•    Ouder en kind maken samen een noodsituatie mee. Dit kan ervoor zorgen dat ze hechter worden, of juist verder uit elkaar groeien.
•    Er komen stiefouders in beeld, hoe reageren de kinderen hierop?
•    Een kind maakt de verwachtingen van een ouder niet waar en ze zijn teleurgesteld in elkaar.
Of
•    Een kind werkt hard om die verwachtingen waar te maken, maar voelt zich gedwongen. 
•    De ouder vindt onbewust dat het kind te veel van hun eigen leven in beslag neemt en wordt steeds verbitterder en minder betrokken in de opvoeding en het leven van hun kind.


Niet-romantische relaties schrijven

Het schrijven van niet-romantische relaties kan net zoveel spanning bevatten als het schrijven van romantische relaties. En ze komen altijd in het leven van je hoofdpersonages voor, dus in ieder verhaal zijn ze bruikbaar. Eerder in deze serie: broer/zus relaties.
 

Techniek