Zo redigeer je makkelijker in Word

Het schrijven in Word is vaak makkelijker dan het redigeren erin. Met de volgende stappen maak je het redigeren in Word (Versie 15, Windows 8.1) een stuk gemakkelijker. 

Deze blogpost is geschreven voor redacteuren, maar misschien dat je er als schrijver ook je voordeel mee kunt doen.

Regelafstand

Voor meer ruimte tussen de regels zet ik de regelafstand op 1,5.

Belangrijk: zet Track changes / Wijzigingen bijhouden uit voordat je dit doet, anders wordt het als wijziging gezien.

Selecteer de betreffende tekst en kies in het Start-menu, Regel- en alinea-afstand (functienamen verschijnen door de muis even boven de functie te laten hangen): 1,5.

Lettertype

Ik zet het lettertype meestal op Times New Roman of Georgia zodat de aanhalingstekens (‘) makkelijker van de afhalingstekens (’) te onderscheiden zijn.

Selecteer de betreffende tekst en kies in het Start-menu, Lettertype (of Ctrl + Shift + f): Times New Roman (of een ander duidelijk lettertype). 

Nu kun je track changes aanzetten (Ctrl + Shift + e).

Lint verbergen

Voor een zo kaal mogelijk scherm met zo min mogelijk afleiding verberg ik het menu, of 'lint', met Lint automatisch verbergen, via het pijltje omhoog, rechtsboven naast het kruisje om Word te sluiten. Prettig: de rechter verticale slider (juiste woord?) verdwijnt nu, zodat je niet continu ziet hoeveel je nog moet lezen.

Druk één keer op Alt om het menu weer terug te krijgen.

Kantlijnmarges

Door brédere kantlijnmarges te gebruiken krijg je kórtere regels en kun je je makkelijker focussen tijdens het lezen en redigeren. Plus: doordat de regels korter worden, worden ze nu op een andere plek afgebroken waardoor eventuele dubbele of missende woorden opvallen; zeg maar hetzelfde effect als van lettertype of -grootte wisselen (of van lezer).

In het Pagina-indeling-menu, Marges: Breed (of een andere instelling afhankelijk van je voorkeur en schermbreedte)

Eenvoudige markering

Een must: schakel Eenvoudige markering in als je track changes gebruikt zodat je alleen de gecorrigeerde, uiteindelijke tekst ziet.

In het Controleren-menu, Weergave ter revisie: Eenvoudige markering.

De eindredacteur kan Alle markeringen gebruiken om te zien wat je gewijzigd hebt.

Alles negeren

Handig om te controleren of lange, moeilijke namen consequent geschreven zijn: met het rechtermuisknopmenu kun je via Alles negeren een naam – bijvoorbeeld ‘Kromowidjojo’ – negeren, waardoor er niet langer een rood kringelstreepje onder verschijnt. Als er dan ergens ‘Kromowidojo’ staat, dus verkeerd gespeld, verschijnt het rode kringelstreepje eronder en kun je het corrigeren.

Dit werkt alleen als Geen spelling- of grammaticacontrole uitvoeren uit(!) staat (Controleren-menu, Taal, Controletaal instellen).

Meer Word-tips

Voor de meeste Word-functies zijn sneltoetscombinaties beschikbaar zodat je je vingers boven de toetsen kunt houden. 

En mocht je je afvragen hoe je het lettertype in opmerkingen kunt vergroten, dat lees je hier

Door Rob Steijger 

Rob Steijger werkt als redacteur op freelancebasis voor zowel uitgevers als schrijvers en richt zich vooral op fictie en waargebeurde verhalen. Hier (www.fzeven.nl) vind je zijn website.

Techniek