Afbeelding

een vrouw die in de camera kijkt, ze heeft zombie make-up op haar gezicht

Yohann Libot, Unsplash

Wil je zelf een zombieboek schrijven? Dan zijn deze tips om op te eten!

iZombie en (Fear) The Walking Dead al gebinged? Warm Bodies voor de duizendste keer gezien? En wil je zelf aan de slag? Zet dan nu je tanden in dit tipartikel!

Zombies en de wereld waarin zij leven

De zombies in This Delicious Death door Kayla Cottingham worden ‘hollowed’ genoemd omdat zij altijd honger hebben. Denk eens na over jouw zombies. Wie (en wat) zijn zij? Snel of juist langzaam? Verliezen zij hun verstand of behouden zij deze juist terwijl zij snacken op iemands’ brein? En hoe reageert de wereld op hen? Zijn de mensen doodsbang, woedend of zijn er ook mensen die gepassioneerd voor zombierechten strijden?

Tijd voor zombies

Dread Nation, geschreven door Justina Ireland, speelt zich juist af in 1880, in een wereld waarin de doden herrezen tijdens de slag om Gettysburg en de slag om Charlottesville. Lia Habel’s Dearly, Departed mag dan wel esthetisch hetzelfde zijn, maar het is duidelijk dat dit boek zich niet afspeelt in het verleden. Het speelt zich af in 2195, ver in de toekomst.

Wanneer speelt jouw boek zich af? Heden, verleden of toekomst? En wat voor invloed heeft dat op het verhaal?

Bijt, kras of virus?

In Feed, door Mira Grant, is het een virus dat mensen in zombies verandert nadat zij zijn gebeten. Het is dus belangrijk om na te gaan hoe de personages wel of niet in zombies veranderen, hoe de verandering voelt, eruitziet en in elkaar zit en wat naderhand de consequenties zijn hiervan.

Door wiens ogen bekijken wij dit?

Mens of zombie? Dat is de vraag.

In Eat, Brains, Love door Jeff Hart, komen twee net veranderde zombies samen in de problemen nadat ze al hun klasgenoten (per ongeluk?) hebben afgeslacht, terwijl de protagonist in Max Brooks’ World War Z een mens is – een man die racet tegen de tijd om de mensheid te redden van het virus dat hen massaal in zombies verandert.

Hongerig naar meer? Bouw dan binnen twintig minuten een personage en stap daarna in diens schoenen!