Vijf tips om je boek aantrekkelijker te maken

Je hebt een boek geschreven, nu moet je het nog zien te verkopen. Helemaal als je jouw boek zelf publiceert, is boekmarketing een must om lezers te trekken. De inhoud van een boek is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar daarmee kom je er niet. Hoe zorg je er in de eerste plaats voor dat lezers je boek oppakken?

1. Ken je doelgroep

Door te weten welke mensen waarschijnlijk jouw boek zal oppakken, kan je je boek beter afstemmen en het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor lezers. Bedenk op welke manier je het boek het beste kan presenteren en wat je erover kan vertellen, zodat je de interesse prikkelt van potentiële lezers en hen motiveert om jouw boek te kopen. Om een beter beeld van je doelgroep te krijgen, kun je kijken naar het genre en de thema’s van je boek. Doe research en kijk naar hoe anderen die soortgelijke boeken hebben geschreven het doen. Wat is hun aanpak en werkt het? Wat ook kan helpen is door mensen van je doelgroep om hun mening te vragen. Wat zouden zij nog aan verbetering willen zien? Welke cover trekt hen het meest en waarom? Als je zelf tot de doelgroep behoort, ga dan niet alleen van je eigen mening uit. Het is belangrijk om te onderzoeken wat een groot gedeelte van de doelgroep aantrekkelijk vindt. Let ook op inhoudelijke zaken, zoals de manier van schrijven en de lengte van hoofdstukken. Zijn die voldoende afgestemd op wat de doelgroep aantrekkelijk vindt?

2. Steek tijd in de opmaak en het formaat

Iets wat veel schrijvers zeggen, is dat je een boek niet aan zijn kaft moet beoordelen. Toch is datgene vaak wat lezers wel doen. Een opvallende, pakkende cover en titel is dus belangrijker dan je misschien zou denken. Je kan nog zo’n goed verhaal hebben, als er alleen een saai grijs vlak op de cover staat, zal iedereen er straal voorbijlopen. Vooral de jonge doelgroep, tieners en jongvolwassenen, zoekt naar kleurrijke en sierlijke covers. Voor hen geldt: hoe mooier en gedetailleerder, hoe beter. Echter moet je oppassen dat je het niet over de top gaat en het te druk maakt, want dat kan juist potentiële lezers afschrikken. Voor dichters werken covers met symbolische betekenissen en een diepzinnige titel veel beter. Als je eenmaal lezers getrokken hebt, moet je ze nog zien te overtuigen om het boek te kopen. Ga jij voor een slogan? Zorg voor een zin die pakkend, slim en intrigerend is. Ook de flaptekst moet nieuwsgierigheid wekken en kort maar krachtig weergeven wat de lezer kan verwachten. Je moet wel opletten dat je dan geen verwachtingen schept die je niet kan waarmaken. Als jij bijvoorbeeld noemt dat jouw boek perfect is voor fans van twee andere boeken, moeten het wel echt soortgelijke boeken zijn.

3. Vergeet de opmaak binnen in het boek niet

De opmaak gaat meer om alleen maar de buitenkant. Het formaat, lettertype, lettergrootte en de titels van hoofdstukken zijn net zo belangrijk. Ook daar kan je creatief zijn in de opmaak. Lees jij veel Young Adult-boeken, dan heb je waarschijnlijk wel eens gezien dat hoofdstukken vaak versierd zijn met kleine illustraties. Daarnaast is de eerste letter van elk hoofdstuk vaak sierlijk. Dit zijn voorbeelden om het nog aantrekkelijker te maken voor de doelgroep. Als een lezer door je boek bladert en al die kleine details ziet, zal de aandacht veel meer getrokken worden dan wanneer er weinig moeite voor is gedaan.

Je kan ook denken aan relevante afbeeldingen of illustraties op een bladzijde in het boek, bijvoorbeeld bij elk nieuw deel. Of noem om het hoofdstuk een toepasselijke quote van een bekend persoon. Echter moet je oppassen dat je niet te veel kleine toevoegingen gebruikt, anders wordt het te druk. Het moet zo in het verhaal verweven zijn dat het natuurlijk is.

4. Speel in op emoties

Een manier om lezers je boek te laten onthouden, is door in te spelen op de emoties van lezers. Hierbij kan je denken aan wat de doelgroep aan het hart ligt of je kan juist inspelen op angsten, zoals bij thrillers en horrorverhalen. Het beste is als je dat al kan bereiken voordat een lezer jouw boek opent. Welke emoties roept bijvoorbeeld een cover op van een donkere kamer waarin een eenzame kinderwagen te zien is? (De Heks in Mij, Loes den Hollander) Of een cover waarop een lege muur te zien is met scheuren? (Evicted, Matthew Desmond) Daarnaast kunnen belangrijke thema’s voor de doelgroep, zoals bijvoorbeeld inclusiviteit, een boek aantrekkelijker maken voor lezers.

Afbeelding

boek covers Evicted en De heks in mij

5. Wees actief

Je kan natuurlijk hopen dat lezers je boek zien, oppakken en het delen met vrienden, maar je kan het daar niet volledig van laten afhangen. Het is belangrijk ook zelf veel over je boek te vertellen. Op sociale media zoals bijvoorbeeld Instagram en TikTok zijn boeken heel populair en kan je je bereik vergroten door er regelmatig wat over jouw boek te posten, mits de doelgroep daar te vinden is. Denk aan quotes uit je boek of tekeningen van personages. Wie weet raken lezers enthousiast en worden nieuwsgierig naar de rest van het boek. Daarnaast kan je boekevents en boekhandels bezoeken om je publiek en potentiële lezers te ontmoeten om mensen bewust te maken van jouw boek.

Bron: www.entrepreneur.comwww.artfuleditor.com

Uitgeven