Afbeelding

sociale media apps

Tracy Le Blanc via Pexels

De sleutel tot succes: Hoe zet je sociale media in als schrijver?

Zichtbaarheid is belangrijk voor schrijvers en sociale media kunnen niet ontbreken in jouw marketingstrategie. Esther Jacobs is auteur en heeft 30 boeken op haar naam staan, zoals Zo schrijf je een boek! Ook is ze expert op gebied van sociale media en deelt ze al jaren haar leven, expertise en verhalen met haar volgers. In dit artikel geeft ze tips hoe je je sociale media platform kan laten groeien.  

De kracht van sociale media

Esther Jacobs: “Sociale media zijn je opening naar de wereld. Je ziet namelijk wat er onder de mensen speelt. Daarnaast kan je als expert tips plaatsen en veel gestelde vragen beantwoorden.” Ook de interactie met mensen door ze bijvoorbeeld om feedback te vragen, is voor Jacobs een reden om actief te blijven posten op sociale media. “En het mooie is: het is ook nog gratis. Voor mij is het echt het belangrijkste kanaal.”

Aanpak

Volgens Jacobs zijn er twee belangrijke punten voor jouw sociale media strategie. Begin met sociale media zodra je een boek begint te schrijven. “De meeste schrijvers beginnen namelijk pas als hun boek klaar is en dat is echt een gemiste kans. Het is een groot voordeel als je niet begint als schrijver maar al aanwezig bent als expert, als je bijvoorbeeld een non-fictieboek schrijft.”

Ten tweede is het belangrijk dat je niet deelt met de bedoeling om te verkopen. “Je deelt omdat je mensen wilt helpen en inspireren. Mensen voelen het ook aan als je je richt op verkopen. Je wordt dan niet geliket en gevolgd”, zegt Jacobs. Ze zorgt er altijd voor dat ze toegevoegde waarde biedt. Dat doet ze door bijvoorbeeld eerst tien tips te geven en daarna te vertellen dat ze er ook een boek en workshop over heeft geschreven. “Je moet dus niet vragen of mensen je boek kopen of naar je workshop komen.”

Drie invalshoeken

Jacobs deelt drie verschillende invalshoeken hoe je sociale media kan gebruiken om zichtbaar te zijn:

  1. Je persoonlijke schrijfproces. Dit kan je delen door bijvoorbeeld aan te kondigen dat je een boek gaat schrijven en dat het leuk of moeilijk is. Het is interessant voor mensen die jou kennen of mensen die ook schrijven, omdat het zo persoonlijk is.
     
  2. Je thema. Of je nou een fictie- of non-fictieboek schrijft, er zijn altijd thema’s die spelen, zoals liefde, verlies en persoonlijke groei. Daar kun je als expert over posten, zoals veelgemaakte fouten, do’s en don’ts en songteksten.
     
  3. Je boek zelf. Je kan ook over je boek posten, zoals door te vragen wat mensen van je achterflap vinden, welke kleur je zal kiezen voor je cover en wie proeflezer willen zijn.

“Als je de drie invalshoeken mixt, heb je oneindig veel inspiratie om te blijven posten op sociale media. Zo kan je vanaf het moment dat je besluit een boek te schrijven tot en met de verkoop van het boek het onder de aandacht blijven houden, op een manier die heel natuurlijk aandoet en die toegevoegde waarde biedt”, legt Jacobs uit.

Valkuilen

Er zijn nog twee grote valkuilen van sociale media volgens Jacobs: “Je moet oppassen dat het niet alleen maar om jouw successen draait, want daar zitten mensen niet op te wachten. Ze willen ook je twijfels en dieptepunten zien. Ook weer niet te veel, want je moet nog wel als expert overkomen. Als je een twijfel of dieptepunt deelt, deel dan ook altijd hoe je er weer uit bent gekomen.”

De tweede valkuil is dat je niet alleen maar moet zenden, maar ook op mensen moet reageren en antwoord geven op vragen. Het is namelijk interactie en niet een éénrichtingsverkeer.

Wil je nou meer informatie over hoe je online zichtbaar kan zijn en persoonlijke begeleiding hierbij, neem dan een kijkje bij Esther Jacobs’ online workshop Moderne promotie en free publicity. Daarnaast geeft ze de schrijfcursus Moderne boekmarketing, voor als je meer wilt leren over boekpromotie.

Afbeelding

cursus moderne boekmarketing

Uitgeven