Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Tips voor voordracht bij poetry slam
In verschillende steden kun je maandelijks meedoen aan poetry slams. Een poetry slam is een wedstrijd waarbij verschillende dichters het met eigen werk tegen elkaar opnemen. Een jury en/of publiek bepaalt wie wint. Hier volgen een aantal tips voor een voordracht tijdens een poetry slam.
Wees voorbereid
Een poetry slam bestaat uit drie rondes. In de eerste ronde krijgen alle deelnemers kort de tijd, meestal drie minuten, om uit eigen werk voor te dragen. Zorg dat je weet welke gedichten je wilt voordragen. Oefen thuis hardop, zodat je ook weet hoelang jouw voordracht duurt. De rondes worden namelijk getimed en het is zonde als je een gedicht niet kunt afmaken. Haal je de tweede ronde dan heb je een paar minuten extra om voor te dragen. In de finale sta je meestal met nog één andere dichter. Iedere finalist heeft dan meestal vijf minuten om voor te dragen. Het is dus belangrijk dat je genoeg gedichten hebt om voor te dragen, zodat je ook in de finale overtuigend bent.
Opbouw
Om je kansen te vergroten en de finale te winnen, is het belangrijk om over de opbouw van je voordracht na te denken. Draag niet meteen al je beste werk voor in de eerste ronde. De kunst is om in elke ronde poëzie te hebben waarmee je opvalt.
Improviseren
De meeste poetry slam dichters dragen uit hun hoofd voor, omdat ze dan meer contact kunnen maken met het publiek. Het kan echter gebeuren dat je door de zenuwen een regel uit je gedicht vergeet, of dat je een dichtregel opeens anders uitspreekt. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en ga gewoon door met je voordracht, pas desnoods ter plekke je gedicht aan. De jury en het publiek weten immers niet hoe jouw gedichten horen te gaan.
Afwisseling
Het is goed om lange gedichten af te wisselen met korte gedichten. Bereid gedichten voor met verschillende thema’s, zodat je verassend blijft. Luister ook naar de voordrachten van de andere dichters en doe daar je voordeel mee. Staat iedereen bijvoorbeeld heel luidt poëzie voor te dragen over de liefde? Draag dan zelf bijvoorbeeld heel ingetogen een gedichtje voor over haat. Soms doen er bij een poetry slam wel twaalf dichters mee, dus het is van belang dat je opvalt door originaliteit.
Neem de tijd
Een paar minuten voordragen is kort. Let er echter op dat je hierdoor niet gehaast gaat voordragen. Alleen als je rustig voordraagt kan het publiek de beelden uit jouw gedicht voor zich zien. Duidelijke articulatie is ook belangrijk, want het publiek moet geen woorden missen.
Het wedstrijdconcept
Het wedstrijdconcept van een poetry slam kan verschillen. Bij de poetry slam van Festina Lente in Amsterdam werken ze met een jury. De jury bepaalt welke dichters er doorgaan naar de volgende ronde. De jury licht haar keuze toe met commentaar. De jury bij de Festina Lente poetry slam beslist dus wie de uiteindelijke winnaar wordt. Het publiek mag stemmen over welke dichter de publieksprijs wint.
De opzet van de U-slam van het Literatuurhuis in Utrecht is anders. Zij hebben namelijk een publieksadviseur. Deze publieksadviseur adviseert het publiek over op wie ze moet stemmen. Het publiek stemt vervolgens elke ronde op haar favorieten. Hierbij zijn de mensen niet verplicht om het stemadvies te volgen. Bij dit concept geldt: de dichter met de meeste publieksstemmen wint.
Nederlandse Kampioenschap Poetry Slam
Eens per maand vinden er in verschillende cafés verspreid over Nederland poetry slams plaats. Iedereen kan hier aan meedoen. Deze poetry slams zijn voorrondes voor het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. De winnaar van bijvoorbeeld de poetry slam in Festina Lente neemt het in de jaarfinale op tegen andere winnaars van dezelfde slam. De beste dichters uit de verschillende jaarfinales mogen naar het NK Poetry Slam. Dit NK Poetry Sam vindt eens per jaar plaats in Utrecht. Tijdens dit NK bepalen publiek en jury samen wie de nieuwe kampioen wordt. In 2012 won Laura van der Haar het NK Poetry Slam. Voor een overzicht van alle poetry slams in Nederland en informatie over het NK Poetry Slam, klik hier.
Door: Myra-Lot Perrenet
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!