Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Het maken van een gedicht kan langer duren dan het schrijven van een hele roman. Dichten is dan ook echt een vak op zich. Naast een verhaal te willen vertellen, wil je vooral de emoties laten overkomen. Als je hier net mee begint, kan dat nog even zoeken zijn. Daarom zijn hier een aantal tips om je op weg te helpen.
Het is niet meer dan logisch dat je als dichter moet blijven dichten. In dit geval maakt het niks uit hoe goed of slecht de gedichten zijn; zolang er maar wat op papier komt. Net zoals bij schrijven van proza leer je pas echt dichten door ervaring op te doen, het liefst dagelijks. Wil er echt niks nieuws uit komen, dan kun je altijd nog een eerder gedicht aanpassen.
Leren goed te dichten kun je enkel doen als je bereid bent te leren van anderen. Hoewel je veel uit praktijkervaring kunt halen, zal je al snel een spreekwoordelijk plafond bereiken. Om kritisch op jouw werk te blijven, moet je open staan voor het werk van anderen. Wees niet bang jouw stijl te laten beïnvloeden door andermans werk. Laat je juist inspireren door hun succes en leer van de valkuilen waar zij in zijn getrapt. Maar let er wel op dat je geen clichés over gaat nemen. Je wil met jouw gedicht de wereld iets nieuws bieden en clichés zullen deze toekomstdroom blokkeren.
Als dichter gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een paar specifieke dichtvormen. Probeer echter elke dichtvorm eens uit, het liefst meerdere malen, ook al kun je daar minder goed mee uit de voeten. Een gedicht staat of valt met de juiste vorm. Je kunt dus enkel leren door alles te proberen.
Hoewel je als dichter niet verplicht bent jouw werk voor te dragen, is het wel belangrijk dat je luistert naar het gesproken woord van andere dichters. Een gedicht horen kan namelijk sterker overkomen dan als je er één leest. Leer de klanken van poëzie herkennen en gebruik deze om jouw werk te verrijken.
Wil je ijzersterke gedichten leren schrijven? Volg dan onze schrijfcursus Gedichten schrijven!
Aan poëzie zijn talloze regels verbonden. Soms helpen ze je, soms werken ze je tegen. Ben je het niet eens met een bepaalde regel? Probeer hem dan te buigen of te breken. Net zoals bij schrijven van proza moet je soms eigenwijs zijn en veranderingen teweeg brengen om iets moois te creëren. De meeste succesvolle dichters werden immers bekend doordat ze een andere richting insloegen.
De meeste gedichten worden pas echt goed als ze een aantal keer zijn aangepast. Laat een gedicht rusten, kijk er later nog eens naar en voeg toe of schrap waar nodig. Tijdens het herzien van jouw werk kun je ook veel experimenteren. Wordt het gedicht er niet mooier op, dan kun je altijd terug naar een eerdere versie.
Bezoek voorleesavonden, woon workshops en conferenties bij en houd contact met mededichters via sociale media of persoonlijke netwerken. Andere dichters kunnen jouw werk voorzien van commentaar en jou motiveren om te blijven dichten.
Deel jouw werk en jouw ervaringen. Heb je een goede gedichtenbundel gelezen? Raad die dan aan bij je familie of vrienden. Of maak zelf een gedichtenboekje en doe het een ander cadeau. Als dichter ben je als het ware een ambassadeur voor het dichtgenre. Het werkt alleen maar in jouw voordeel als je mensen weet te overtuigen zich te interesseren in poëzie.
Stuur jouw werk op voor publicatie, welke vorm van dichten je ook hanteert. Je leert namelijk pas echt dichten als je weet of jouw werk publiceerbaar is en welk publiek je aanspreekt. Vooral door afwijzingen kun je leren jouw werk te verbeteren.
Je werk opsturen voor publicatie kan ook bij ons. Kijk daarvoor hier!
Met dichten word je niet rijk. Geld verdienen aan jouw dichtwerk zal dan ook geen streven moeten zijn. Met dat in het achterhoofd kun je de stap zetten om jouw werk uit te geven in eigen beheer. Zo heb je alles zelf in de hand, wat vooral fijn is als je jouw gedichten liever in een besloten kring wil houden.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.