Afbeelding

Schrijftips van Mariët Meester

Foto: Jaap de Ruig

Schrijftips van Mariët Meester: ‘De wereld wil je van het schrijven afhouden’

‘Het is alsof de hele wereld tegen je samenspant om je van het schrijven af te houden,’ aldus schrijfster Mariët Meester. Wil dat voorkomen? Mariët geeft 4 tips!


1. Werk als een ambtenaar

Maak strikte afspraken met jezelf. Ik werk elke weekdag van 9 tot 13 uur, met een korte pauze. Ik sluit me op in mijn werkkamer en ik sluit me af van internet. Het is alsof de hele wereld tegen je samenspant om je van het schrijven af te houden. Om 13 uur stop ik. De ideeën die ik dan nog heb, noteer ik snel. Dan kan ik de volgende ochtend zo weer verder. Ik blijf ook op zondag verre van internet. Het is een mini-vakantie. Dan komen de mooiste ideeën. Veel mensen denken dat ik een wild leven heb, maar ik werk als een ambtenaar.

2. Gebruik de sociale media

Ik heb meer succes sinds de opkomst van de sociale media. Op Facebook plaats ik teksten. Die teksten moeten goed geschreven zijn, moeten nieuwsgierig maken. Het mag geen kul zijn. Die teksten zijn je visitekaartje. Ik kijk hoe mensen reageren. Vinden ze het interessant of haken ze af? Maar ga je lezers vooral niet behagen. Fictie is een onderzoek naar de menselijke geest. Op Facebook kun je mensen bestuderen. Lees hun reacties, leer hoe ze denken. Allemaal stof voor je eigen personages. Ook enge ideeën vind ik interessant.

3. Reis door je eigen straat

Een goed boek kenmerkt zich door treffende details. Details gebruiken leer je door goed te observeren en op te schrijven wat je ziet, ook al denk je dat het niets voorstelt. Wacht niet, want je vergeet het. De cadeaus liggen voor het grijpen. Je moet de werkelijkheid vaak zelfs afzwakken in je boeken, anders wordt het ongeloofwaardig. Je hoeft niet ver te gaan. Als je niet door je eigen straat kunt reizen, hoef je ook niet naar Timboektoe te vliegen. Houd die verbazing.

Ik heb honderden boekjes vol notities. Degene die model heeft gestaan voor Leonardo, een van de hoofdpersonages in Pingping, ken ik al sinds 1986. Ik had al tachtig bladzijdes aantekeningen over hem. Nu kon ik ze eindelijk gebruiken.

4. Leef van weinig inkomsten

Veel verdienen met schrijven is voor de meesten niet haalbaar. Als je toch wilt schrijven, zorg dan dat je vasten lasten laag zijn en wees tevreden met gewone dingen. Dan hoef je niet veel te verdienen en hoef je je niet in veeleisende banen te storten die weinig tijd over laten om te schrijven. De meeste mensen willen rijk worden. Je kunt niet èn èn hebben. Voor mij is vrijheid rijkdom.

Over Mariët Meester

Mariët Meester debuteerde in 1990 met de roman Sevillana. Ze schrijft romans, reisboeken en non-fictie. Pingping (2020), een roman over Lily die zich terugtrekt uit het drukke leven, is Meesters veertiende titel. Ze heeft het boek uitgegeven bij haar eigen uitgeverij Caprae in een genummerde en gesigneerde oplage van 1000 exemplaren om verspilling van grondstoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Er komt geen tweede druk, wel een e-book.
 

Dit artikel verscheen in Schrijven Magazine nummer 3 van 2020.