Afbeelding
Foto: Daria Shevtsova op Pexels
Foto: Daria Shevtsova op Pexels
Een onderwerp waar soms wat ongemakkelijkheid bij komt kijken: erotische scènes in boeken. Oftewel: schrijven over seks. Omschrijven hoe twee mensen de liefde bedrijven. Veel mensen vinden het moeilijk, want ‘mijn (schoon)moeder gaat dit lezen’. Daarbij is het een lastige opgave om een goede seksscène te schrijven. Zo eentje waar de lezer een enthousiast bonzend hart van krijgt. Je wilt immers niet dat mensen of ongemakkelijk worden of in lachen uit gaan barsten van jouw opwindende schrijfsels. Hoe zorg je daar nou voor?
Kom alvast lekker zelf in de stemming en zet ‘Sexual Healing’ van Marvin Gaye op. Of in ieder geval een playlist die ervoor zorgt dat je zelf al in de juiste mood komt om een seksscène te schrijven, zodat je het juiste gevoel goed op papier kunt overbrengen. Zorg dat je er goed voor zit, een mooi plekje hebt en niet gestoord kunt worden door externe invloeden. Nu is het alleen jij, je fantastie en het papier. Een goede seksscène begint bij jezelf.
Voor mijn eigen roman Kwetsbaar verliefd heb ik niet veel meer spannende woorden gebruikt dan ‘tepels’, ‘erectie’ en ‘orgasme’. Dat komt omdat ik niet de nadruk wilde leggen op wat ze doen, maar meer hoe ze het doen. Hoe ervaren je personages het? Zijn ze verliefd op elkaar? Wat voelen ze? Waarschijnlijk iets goeds, anders zouden ze dit niet doen. Emoties bij de seksscène spelen vaak een grotere rol dan de seks zelf.
Meestal zweren mensen bij originaliteit in verhaallijnen, maar dat werkt voor erotische scènes juist averechts. Less is more. Gebruik geen originele vergelijkingen of vreemde synoniemen voor geslachtsdelen. Natuurlijk wil je het een beetje spannend en opwindend maken, maar dat kan beter met woorden zonder dat je het uitproest omdat het eerder grappig dan opwindend is. Zeg dus geen dingen als ‘neukstaaf’ of ‘blauwaderige yoghurtpomp’ (ja, die vond ik serieus ergens toen ik zocht naar een lijstje met ‘synoniemen voor penis’). Let op je woordkeuze en houd je scène vooral neutraal, dan is het vaak het mooist.
Wat ook een goede oefening is, is veel boeken lezen waar seks in voorkomt. Zo kun je zien hoe andere auteurs het doen en leer je van het lezen. Wat vind jij nou echt superopwindend en wat dus totaal niet? Word jij ongemakkelijk van platte bewoordingen als ‘lul’ of mag het van jou allemaal wel een beetje ruw zijn? Door andere seksscènes te lezen, weet je precies wat jij fijn vindt om over te lezen, en dus ook om over te schrijven.
Word jij telkens ongemakkelijk bij de gedachte dat iedereen en in het bijzonder je naasten dit gaan lezen? Als je hiermee bezig blijft, zul je nooit over seks kunnen schrijven. Want natuurlijk gaat je familie je verhalen lezen, dus ook dit. Maar onthoud: jij bent ook gewoon een mens, met gevoelens en fantasieën. Je kunt ook gewoon seksscènes schrijven zonder dat je het ooit met de wereld hoeft te delen. Schrijf het in eerste instatie voor jezelf, alsof niemand dit ooit gaat lezen, en blijf ermee oefenen. En mocht je op een dag tevreden zijn met je erotische avonturen, kun je ze altijd nog voor in een verhaal gebruiken dat je moeder uiteindelijk gaat lezen.
Lianne Reijntjes is eigenaar van Liannes Letters en auteur van Kwetsbaar Verliefd, dat ze tijdens ‘corona lockdown 1’ schreef en tijdens ‘corona lockdown 2’ in eigen beheer uit gaf. Inmiddels is haar eerste druk bijna uitverkocht, verschijnt eind maart het audioboek en brengt ze in september 2021 haar tweede roman uit, ook in eigen beheer.
Binnenkort begint Lianne met een academy voor (aspirant) feelgoodauteurs, want alhoewel er cursussen bestaan om kinderboeken en thrillers te schrijven, is er over het schrijven van feelgoodromans nog relatief weinig te vinden. Zo benut Lianne haar expertise en ervaring in het schrijven van feelgood romans én het uitgeven van een boek in eigen beheer om anderen te helpen hun droom te realiseren.
Lianne Reijntjes schrijft speciaal voor ons een serie gastblogs met tips om je nu al op weg te helpen. Volgende bijdrage: Hoe haal je onzekere gedachten weg en begin je met schrijven?
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.