Afbeelding
mentatdgt, via Pexels
mentatdgt, via Pexels
Een autorit kan veel toevoegen aan je verhaal. We zeggen immers vaak dat het niet om de bestemming gaat, maar om de reis. Maar hoe zorg je ervoor dat een autorit toch fijn blijft om te lezen? Hier zijn vier tips over hoe het toevoegen van een autorit je verhaal wat nieuw leven in kan blazen.
Het is niet ongebruikelijk in een verhaal dat je karakters van iets moeten vluchten. De spanning bouwt het beste op als de lezer zelf weet waar de ontsnapping ligt. Wanneer de lezer weet dat de auto dichtbij is, maar het gevaar ook, voelt de lezer zowel de spanning als de hoop van de karakters om de auto te bereiken. Daarnaast biedt de auto zelf ook nog meer mogelijkheden om het verhaal spannender te maken. Misschien heeft het karakter geen sleutels voor de auto; hoe krijgen zij deze dan open? en hoe starten ze de auto?
Als de karakters vervolgens zijn ontsnapt, kan de autorit een nodig moment van rust geven. De lezer wil immers waarschijnlijk niet dat het verhaal constant van de ene achtervolging naar de ander springt. De karakters kunnen daarnaast reflecteren op wat er voor de ontsnapping is gebeurt, en wat erna zal volgen.
Een karakter eindigt bijna nooit op dezelfde plek als wanneer het verhaal begon. Wanneer zij dit fysiek wél doen, kan dit mentaal echter nog steeds een heel ander verhaal zijn. Maar dan moet je wel eerst vaststellen wie de karakters zijn. De autorit kan hiermee gebruikt worden om vast te stellen waar de karakters nou écht vandaan komen. Je karakter hoeft daarmee niet gelijk uit het raam te staren, terwijl ze denken aan hun verleden. Máár een autorit is de perfecte plek om in een afgesloten omgeving karakters met elkaar te laten praten. De focus ligt hier namelijk volledig op de woorden en acties van de karakters.
Misschien kennen de karakters elkaar, maar weet de lezer niet wat zij van elkaar zijn. Ze hoeven niet ‘’toevallig’’ het over oude herinneringen te hebben, of direct te zeggen wat ze van elkaar zijn. Op een gegeven moment valt er wel een lange stilte tijdens een autorit. Hier kun je goed de lichaamstaal van de karakters laten zien. Kleine bewegingen kunnen al laten zien of er bijvoorbeeld ongemak of genegenheid heerst tussen de karakters.
Je kunt natuurlijk tijdens een autorit goed laten weten waar de karakters precies heen gaan. Neem de lezer mee in het hoofd van het karakter. Laat zien hoe de omgeving langzaam verandert. Zo kun je goed de sfeer vaststellen van de bestemming. Rijden de karakters langzaam een donker bos in? of een drukke stad? De karakters kunnen ook beginnen in de binnenstad en vervolgens door steeds meer armoedige buurten rijden. Je kunt hier ook laten zien hoe de karakters op de omgeving reageren. Weten ze allebei waar ze precies heengaan? Of heeft de passagier totaal geen idee wat voor hen ligt te wachten?
Zoals eerder gezegd ligt de focus tijdens een autorit erg veel op de woorden en acties van de karakters. Spanningen kunnen erg hoog oplopen tijdens een autorit. Misschien heeft de bestuurder iemand aangereden, en discussiëren de karakters of zij moeten uitstappen of niet. Als er al spanning heerst, kunnen de karakters tijdens een autorit elkaar ook moeilijker negeren. Ook hier kun je goed vaststellen wat de karakters precies van elkaar zijn. Als ze al snel ruziën over de manier van rijden, of als ze discussiëren over de vraag of ze een auto koelkast op Auto-Onderdelen24.nl zullen bestellen, kennen ze elkaar waarschijnlijk al goed.
Het kan ook zijn dat de karakters elkaar niet goed kennen, of dat de passagier niet weet waar ze heen gaan. Wanneer hier een discussie uitbreekt, brengt het ook meer gevaar met zich mee. De bestuurder heeft hier immers de meeste controle. De passagier zou na de discussie opgesloten kunnen worden in de auto, of juist achtergelaten worden in een vreemde omgeving. Deze onzekerheden geven meer risico aan een confrontatie. Daarentegen kan de passagier ook proberen de confrontatie júíst te ontwijken. Dit levert weer meer spanning op bij de lezer. Zowel de passagier als de lezer weten immers niet waar de karakters precies heen gaan, of waar de bestuurder toe in staat is. Zo wordt de autorit vanzelf al spannender.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.