Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Misschien maak je, voordat je gaat schrijven, voor jouw karakters gedetailleerde aantekeningen over hoe hun jeugd was, welke opleidingen ze volgden en hoe hun carrière verliep. Je kunt zelfs vertellen hoe hun huizen zijn ingericht. Kun je al die achtergrondinformatie gebruiken in jouw manuscript?
Er is niets mis mee om voor jouw karakters biografieën te maken, als dat jou helpt bij het schrijven. Het kost wél veel tijd, net als het schrijven van het eigenlijke manuscript. Het is dan verleidelijk om te profiteren van jouw voorwerk. Stel dat je notities hebt gemaakt over hoe jouw hoofdpersonen Fatima en Carolien elkaar hebben ontmoet. Waarom zou je die niet verwerken in jouw verhaal over de nasleep van Caroliens afgeblazen bruiloft?
Het beste argument om dat níét te doen is dat het verhaal gaat over de nasleep van Caroliens afgeblazen bruiloft. Waar en wanneer de vriendinnen elkaar voor het eerst zagen en wat Fatima zei waardoor Carolien vriendschap met haar wilde sluiten: je hebt het allemaal genoteerd. De lezer echter wil geen overbodige achtergrondinformatie: hij wil weten hoe het met Carolien gaat nu haar verloofde haar in de steek heeft gelaten.
Heb je een plattegrond gemaakt van Caroliens huis? Prima: zo voorkom je dat haar tv de ene keer tegen een muur hangt en een paar hoofdstukken verder in een kast staat. Heb je foto’s uit tijdschriften geknipt om het huis in te richten? Als dat jou helpt bij het schrijven is daar niets op tegen. Onthoud wel dat je een roman schrijft over een verlaten bruid en geen bijdrage voor een interieurglossy: ook al heb je het huis met zorg ingericht, het is slechts een decor.
Kortom: verzin voor jouw karakters zoveel achtergrond als je nodig hebt om te gaan schrijven, maar houd goed in de gaten welk verhaal je wilt vertellen.
Sandra Broertjes schrijft naast blogs ook fanfiction (onder andere voor The Walking Dead en Princess Diaries). Wat haar in haar werk als zelfstandig redacteur met name aanspreekt is dat zij mag helpen bij het verbeteren van door auteurs gekoesterde teksten. Meer weten? Zie www.tekstbureaubroertjes.nl.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Comments
Vertel dit even tegen
Vertel dit even tegen