Afbeelding

schrijfvoornemens

Foto: Pexels

Hoe hou je je goede schrijfvoornemens vol?

Het nieuwe jaar is al even begonnen en je bent vast vol goede moed aan je schrijfvoornemens van 2021 begonnen. Deze voornemens volhouden is de grootste uitdaging. Met deze tips maak je van 2021 jouw beste schrijfjaar.

1.    Zet haalbare doelen

Een boek schrijven is een grote klus. Al helemaal met een druk leven. Werken, familieverplichtingen én een sociaal leven laten weinig tijd over om achter de laptop te kruipen. Daarom is het belangrijk om je doelen realistisch te houden. Een voornemen om je boek te laten uitgeven bij een traditionele uitgeverij, terwijl je verhaal nog in de kinderschoenen staat, is nogal hoog gegrepen. Maak je doelen haalbaar zoals “mijn verhaal uitdenken” of “een eerste versie van het boek op papier krijgen”. Zo kan je het voornemen makkelijker volhouden. 

2.    Wees concreet

Voornemens zoals “meer schrijven” liggen voor de hand, maar zijn nogal vaag. Wanneer heb je dat doel bereikt? Wat is meer? Zet daarom een concreet doel. Als je dit jaar “meer wilt schrijven”, benoem dan hoeveel. Dat kunnen 500 woorden per dag zijn of een vast aantal per week, zolang het haalbaar blijft. Laat je niet uit het veld slaan als het een keer niet lukt en begin de volgende dag gewoon opnieuw. 

3.    Beloon jezelf

Als schrijver kan het makkelijk zijn om van hoofdstuk naar hoofdstuk of van alinea naar alinea te leven. Toch is het belangrijk om stil te staan bij elke overwinning. Op die manier hou je het vol en blijft elke stap een overwinning. Ben je gek op chocolade? Neem dan een stukje na het voltooien van dat lastige hoofdstuk. 

4.    Zorg voor voldoende inspiratiemateriaal

Als je 500 woorden per dag wilt schrijven, dan heb je al snel nieuw inspiratiemateriaal nodig. Schrijven is belangrijk om je doelen te halen, maar je moet niet creatief uitgeput raken. Lees dat ene boek dat al een jaar in de kast ligt of maak een lange wandeling om nieuwe inspiratie op te doen. Laat je verhaal even helemaal los zodat je er later met een frisse blik naar kijken. 

Techniek