Afbeelding

Vuurwerk

Foto: Pixabay

5 goede voornemens voor een geweldig nieuw schrijfjaar

2020 staat voor de deur. Misschien heb je al wat goede voornemens gemaakt. Heb je er ook aan gedacht om schrijfvoornemens te maken? We geven je een aantal tips waarmee je jouw 2020 een succesvol schrijfjaar kunt maken!

1. Ga een project aan dat je uitgesteld hebt

Heb je al tijden een idee in je achterhoofd, maar blijf je het maar uitstellen? Bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe je moet beginnen, of je bang bent te falen? Stel voor jezelf het doel dat je in 2017 een poging waagt. Het hoeft niet eens een succes te zijn, het gaat erom dat je het probeert en je grenzen verlegt.

2. Probeer een nieuw genre

Elke schrijver heeft een genre waar hij/zij het liefst in schrijft. Van dit genre weet je de ‘spelregels’, ken je de gebruiken en clichés die je moet vermijden. Dit genre is je ‘veilige zone’. Probeer in het nieuwe jaar eens wat te experimenteren met een ander genre, eentje waar je nog geen ervaring mee hebt. Schrijf je normaal romans of chicklits, probeer dan eens een thriller. Schrijf je normaal alleen proza? Waag je dan eens aan poëzie. Wie weet ontdek je dat een ander genre je ook ontzettend goed ligt, of leer je nuttige lessen van het uitstapje naar een ander genre.

3. Verdiep je eens in een nieuw onderwerp

Als schrijver is het ontzettend nuttig om een breed wereldbeeld te hebben. Je moet verder kunnen kijken dan je eigen neus lang is en een open houding hebben. Verdiep je eens in een onderwerp waar je nog niets van af weet: een andere cultuur, een beroepenveld of leeftijdsgroep (bijvoorbeeld senioren). Dit verrijkt je wereldbeeld, geeft je inzicht in andere levensvisies en kan je inspiratie geven voor een nieuw verhaal of personage.

4. Lees een boek dat je normaal zou laten liggen

Elke goede schrijver leest. Van lezen leer je tenslotte hoe je moet schrijven: je ontdekt wat jou wel en niet bevalt, je leert van andermans fouten en krijgt inzicht in verhaalstructuren. Heb je een boek in de kast liggen, dat daar al jaren ligt zonder opengeslagen te zijn? Geef het eens een kans. Wie weet verrast het boek je. Je kunt ook eens naar de bibliotheek of boekwinkel en een genre kiezen dat je normaal niet gauw leest. Waarom lees je normaal dit genre niet? Waarom pakt het jou niet?

5. Ga een paar dagen offline en schrijf

Dit voornemen is een goede, niet alleen voor je schrijfwerk. Ga eens een keer een paar dagen volledig offline, bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg. Je kunt dit doen in de vorm van een schrijfretraite, maar ook gewoon thuis. De kans is groot dat je vaker op je telefoon of achter je laptop zit dan je eigenlijk zou willen. Alle prikkels die je binnenkrijgt, zijn inspiratiekillers. Zet al je apparaten uit, en kijk weer eens écht om je heen. De ruimte in je hoofd zal ongetwijfeld opgevuld worden met nieuwe ideeën en creativiteit. En zonder de constante afleiding is het ook een stuk makkelijker om geconcentreerd te kunnen schrijven!