Hoe een boek je business kan boosten

Ben je ondernemer, consultant, coach, spreker, healer of professional? Wist je dat het uitbrengen van je boek een positief effect kan hebben op je business? Het kan je expert status een boost geven door jezelf als ‘thought leader’ neer te zetten, het is het beste visitekaartje dat je maar kunt bedenken, het is een respectabele prestatie, plus je laat een legacy na.


Thought leadership

Het feit dat jij een boek hebt geschreven, geeft je ‘expertstatus’. Het uitbrengen van een boek maakt je ‘thought leader’ over het onderwerp. Je hoeft daarvoor geen expert te zijn als in diplomas of certificaten te hebben, zolang je maar net iets meer weet van jouw onderwerp dan je lezer. Verander je LinkedIn status in ‘Auteur van…[titel van je boek]”, zet het op je website en bol.com en kijk zelf wat een reacties je gaat krijgen. Wellicht word je nu wel (vaker, of tegen betere tarieven) gevraagd als spreker. 
Bij mij werkt het beide kanten op: als spreker werd me steeds gevraagd wanneer ik er een boek over zou schrijven. En als auteur word ik gevraagd om lezingen, trainingen, workshops en presentaties te geven.

Het beste visitekaartje

Aan het boek zelf verdien je meestal niets (sterker nog: het kost een hoop tijd, geld en energie), maar als je in je boek jouw andere diensten en producten vermeld, kan dat nieuwe klanten en opdrachten opleveren. Het kan ook leiden tot interviews, uitnodigingen voor podcasts en andere zaken die indirect weer kunnen leiden tot nieuwe opdrachten of klanten. 
Zorg dat je in je boek een aantal elementen verwerkt die je makkelijk kunt hergebruiken. Zoals een ‘preview’ of gratis give away, een stappenplan, een lijstje ‘do’s and don’ts’, een ‘top 3 tips’ of een ‘mini-cursus’. Dat soort dingen doen het goed in de media (interviews), op social media en als conversation starters.


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU


Een prestatie en een kick!

Jij hebt het gedaan! Dat waar anderen wellicht van dromen. Je hebt een boek geschreven, je kennis op papier gezet EN het uitgebracht. Het gaat er niet eens om hoeveel mensen het lezen, hoeveel boeken verkocht worden. Alleen al het feit dat je boek er is, geeft je een zekere status. Het bewijs dat je een doorzetter bent. Dat dwingt respect af. Bij jezelf en bij je omgeving. 

Iets achterlaten

Op een dag, als jij er niet meer bent, leeft jouw verhaal, kennis of ervaring door. De persoonlijke ontwikkeling reis die je hebt gemaakt, de methode die je hebt ontwikkeld of de levensles die je wilde delen. Jouw kinderen, en hun kinderen, en de ondernemer van de toekomst kunnen het allemaal lezen, in jouw boek.

Overtuigd?

Dat volgt vanzelfsprekend de vraag: hoe schrijf ik dan dat boek? Weet je waarom zoveel mensen vastlopen in het proces? Omdat ze het lineair proberen te doen: van begin naar eind. Ik heb zelf ontdekt (met 30 boeken ervaring en hulp aan honderden andere schrijvers) dat je het best het hele proces om kunt draaien. Begin bij de achterflap, dan je inhoudsopgave, dan promotie en pas op het laatst gaan schrijven. Lees meer over ‘de Reverse Writing methode’ en hoe het jou kan helpen met je boek, en je business!

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.