Afbeelding

boeken

foto: pexels

De 6 essentiële ingrediënten van een goede achterflaptekst

Wat doe je als je in een boekhandel rondkijkt? Je selecteert boeken met interessante titels en omslagen en leest dan de tekst op de achterkant, toch? Bij onlineverkoop op websites als Bol.com of Amazon.com krijg je ook als eerste de blurb ofwel de achterflaptekst te zien. En wat stuur je als ‘executive summary’ van je boek aan een uitgever om te kijken of hij geïnteresseerd is? Inderdaad; diezelfde tekst, je ‘elevator pitch’. 

De achterflap is de belangrijkste pagina van je boek. Maar hoe bouw je die op? Hieronder vind je de 6 belangrijke onderdelen en een aantal belangrijke tips voor een goede achterflap.

1. De eerste zin en alinea 

De eerste regel van je achterflaptekst moet meteen aanspreken. De eerste paragraaf moet de aandacht trekken, de vinger op de zere plek leggen, spannend zijn of de lezer triggeren. Begin dus niet met ‘Dit boek gaat over’, dan verspil je kostbare ruimte en ben je je lezer meteen kwijt. Val liever meteen met de deur in huis, kom meteen ter zake. Een quote, een vraag of ‘de pijn benoemen’ zijn goede beginzinnen voor non-fictieboeken. 

2. Belofte aan je lezers 

De achterflap is niet alleen een samenvatting van je boek, het is ook je belangrijkste verkooppagina. Je doet namelijk een belofte aan je lezers: wat kunnen – of weten – ze als ze het boek uit hebben gelezen? Bijvoorbeeld: “Na het lezen van dit boek weet je hoe je de passie in je relatie iedere dag kunt blijven beleven.” Praat vooral over het probleem dat je voor de lezer gaat oplossen, niet over je boek. Concentreer je op de resultaten in plaats van op het proces. Dus niet “In dit boek vind je zeven productiviteitsoefeningen”, maar “De concentratieoefeningen zullen je productiviteit met 15 procent verhogen.” 


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU


3. Over de auteur 

Dit onderdeel maakt de afzender van de boodschap bekend. ‘Over de auteur’ is niet je cv! Maak geen opsomming van je carrière, maar pik er uit wat relevant is voor de lezer en wat je achterflaptekst aanvult of meerwaarde geeft. Op de laatste pagina’s in het boek kun je altijd nog een bladzijde (of zelfs een hoofdstukje) maken om meer over jezelf te vertellen, over je achtergrond en je andere producten en diensten die interessant kunnen zijn voor gemotiveerde lezers. Het is ook goed om te vermelden waarom je gepassioneerd bent over dit onderwerp. Waarom heb je besloten om dit boek te schrijven? Als jij een korte, krachtige, persoonlijke boodschap toe kunt voegen (die in de inleiding van het boek kan worden uitgewerkt), zullen de lezers zich meer betrokken voelen. 

4. Auteursfoto 

Er wordt vaak een auteursfoto op de achterflap geplaatst, zodat de lezer meteen een gevoel heeft bij de afzender van de boodschap/het boek. Zorg voor een professionele foto in goede kwaliteit (geen korrelig vakantiekiekje). De uitstraling moet passen bij jouw boodschap.  

5. Lezersreactie of aanbeveling 

Wat werkt nog beter dan als auteur of uitgever vertellen dat dit een heel goed boek is? Juist: als iemand anders dat zegt. Aanbevelingen kunnen heel krachtig zijn. Ze maken natuurlijk extra veel indruk als een bekend iemand jouw boek aanprijst (denk aan een BN’er, een journalist of bijvoorbeeld een expert of specialist uit jouw branche). In mijn blog vind je uitleg en voorbeelden.

6. Call to action 

Wat voor actie wil je dat jouw lezers nemen na het lezen van jouw achterflap? Moeten ze iets doen? Iets denken? Een gesprek aangaan? Wil je dat ze jouw boek kopen, naar je website gaan? Vergeet daarom niet een link naar een internetpagina van het boek of je website te vermelden.  

Achterflap essentials

De tekst van je achterflap, met name het ‘over de auteur’-deel, wordt meestal in de derde persoon geschreven. Voor de lezer is het alsof de uitgever over de auteur en het boek schrijft. Dus zelfs als je zelf je achterflap schrijft, doe dan alsof iemand anders (mogelijk de uitgever) dit zegt over jou en je boek.  

En dan nu de clou ... Al deze onderdelen mogen maximaal 250-300 woorden zijn, inclusief het ‘Over de auteur’-deel! Er is namelijk slechts een beperkte ruimte op de omslag. En je moet ook ruimte reserveren voor de auteursfoto, de barcode, het ISBN en andere verkoopinformatie. Zorg dus dat je de belangrijkste dingen benoemd en niet in herhaling valt. 

Lees en leer; bestudeer andere achterflappen 

Zoek op Bol.com, Managementboek.nl, Amazon.com en andere boekensites op jouw onderwerp en lees de achterflapteksten van soortgelijke boeken. Bestudeer willekeurige omslagen en teksten uit je boekenkast. Je hebt waarschijnlijk nog nooit op deze manier naar boeken gekeken. Welke informatie bevatten de achterflappen en wat wordt er weglaten? Hoe wordt het thema gepresenteerd? Wat wordt er gezegd over de auteur? Welke toon wordt er gebruikt? Wat zou wel/niet werken voor jou? 

Er is zoveel te zien, te leren en te beslissen over hoe jij je eigen achterflap- tekst gaat schrijven ...  

Veel plezier en succes met deze ontdekkingsreis! 

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 

Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Geen idee waar te beginnen? Download Esther’s 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek: estherjacobs.info/10-book-ideas

 

Uitgeven

Service