Eerste hulp bij schrijversblok

Elke schrijver kent het moment: je zit vast. Het verhaal wil niet wat jij wil. Wat kan helpen is het nemen van afstand. Met deze schrijftips werp je een frisse blik op je verhaal.

Kijk naar de opbouw van je verhaal

Constant herschrijven kan het conflict van jouw verhaal verdoezelen. Gedurende het schrijfwerk wordt er voornamelijk gedacht aan de kleine problemen en de daarbij behorende oplossingen. Hierdoor wordt er aan het centrale probleem minder aandacht besteed.

Wanneer een verhaal van moment op moment is opgebouwd, hoeft het geen impact te hebben op het einde van het verhaal of het karakter van je personage te beïnvloeden. De oplossing is om alles wat er in jouw verhaal afspeelt en wat jouw personage doormaakt persoonlijk te maken.

Analyseer waarom je het wil schrijven

Ga na wat de reden is dat je schrijft. Trekt het personage jou aan, het thema of een bepaald element van het verhaal? Als deze reden niet duidelijk in jouw verhaal terugkomt, dan moet je even terug naar het begin. Iedere schrijver schrijft omdat hij iets wil vertellen.

Zoek uit wat je personage drijft 

Een verhaal gaat niet alleen om de hoofdpersoon. Om een lezer voldaan achter te laten moeten er ook bijpersonages en antihelden in jouw verhaal voorkomen. Deze personages moeten tevens emotionele dieptes hebben. Je antiheld moet net zo interessant, complex en verrassend zijn als je protagonist. Ook bijpersonen zijn cruciaal voor jouw verhaal en zijn goed te gebruiken om het verloop van het verhaal te vertellen.

Wat voor motieven hebben zij? Waar gaat hun verhaal over? Pas wel op dat je niet te veel opgaat in de karakterschetsen en achtergrondverhalen van je bijpersonages. Het gaat erom dat zij de hoofdpersonen moeten beïnvloeden. Laat je bijpersonen een totaal onverwachte handeling verrichten die het verhaal een andere wending geeft.