Afbeelding

Schrijven

Foto: Pexels

Drie valkuilen tijdens het schrijven van fanfiction

Tijdens het schrijven van fanfiction wordt een bestaand verhaal (zoals bijvoorbeeld Harry Potter) door een fan deels herschreven. Hoe het verhaal anders is dan het origineel is aan de schrijver: het wordt  een andere verhaallijn, of er wordt over relaties tussen personages geschreven die in het origineel niet voorkomen. Zo kan iemand die is gestorven in het origineel, in de fanfiction ineens in leven blijven, of worden vijanden ineens vrienden.

Het is een populaire schrijfvorm en een fijne manier om met verschillende elementen van het schrijven in aanraking te komen, zonder meteen alles zelf te hoeven bedenken. De basis van je verhaal ligt namelijk al kant-en-klaar voor je. Nu hoef je alleen maar je creativiteit erop los te laten gaan en je creëert je eigen fanfiction verhaal. Maar doordat er al een basis aan vast zit, loop je ook snel tegen problemen aan. Dit zijn 3 valkuilen die je wil voorkomen tijdens het schrijven van fanfiction. 

1. Je personage gedraagt zich ‘Out of character’

Als je fanfiction schrijft, komen hier gegarandeerd personages in voor uit het originele verhaal. Duik goed in de karaktereigenschappen van deze personages, om hen zo veel mogelijk bij zichzelf te laten houden. Als je een personage heel erg out of character (OOC) gaat schrijven, herkennen je lezers het personage hier niet meer in. Doordat de eigenschappen zo zijn verdraaid, gaan de lezers het zien als een geheel ander personage. Als je het plot verandert, kan dit natuurlijk wel een andere groei van de personages te weeg brengen. Dit is niet erg, maar houd wel de balans in je achterhoofd.  

2. Te veel onbekende dingen in de verhaallijn

Fanfiction schrijven gaat er natuurlijk om dat je je eigen verhaal om het originele verhaal bouwt. Zo kan je één bepaalde scène helemaal ombouwen of een relatie tussen twee personages veranderen. Dit geeft interessante scènes. Maar probeer wel genoeg herkenbare scènes terug te laten komen uit het originele verhaal, zodat de sfeer van het originele verhaal erin terugkomt. Zo kan je bijvoorbeeld een plek laten terugkomen die in het origineel veel gebruikt is, of herkenbare gesprekken uit het origineel in jouw verhaal verwerken.

3. De introductie van een nieuw personage is onnatuurlijk

Als je een geheel nieuw personage toevoegt aan het verhaal, en dit persoon relaties heeft met personages die al bestaan, moet je een goede uitleg hebben voor die relaties. Leg uit waarom en hoe ze bijvoorbeeld vrienden zijn geworden of juist vijanden. Hierdoor lijkt het personage meteen thuis in het verhaal.