Abonnees profiteren van extra voordelen.
De schurk regeert als hoofdpersonage
Een opmerkelijke verandering in de hedendaagse literatuur en filmindustrie is dat er steeds vaker gekozen wordt voor een schurk als hoofdpersonage. Maar waarom zou je als schrijver voor een antagonist kiezen als hoofdpersonage?
Goedzakken vervelen
Het perspectief van de slechterik wekt soms veel meer intriges op dan de- jongen- met –het -goede -hart- perspectief. Of het nou komt omdat we gewoon verveeld raken door alle goedzakken of dat we ontdekken dat mensen nou eenmaal niet helemaal goed zijn is niet duidelijk, maar onze duistere kant blijkt een zeer interessante inspiratiebron voor een verhaal.
De daden van een slechterik hoeven niet altijd verantwoord te worden in de context van het verhaal, je kan als schrijver op deze manier gewoon veel meer maken. Ook geeft de keuze voor het perspectief van de slechterik de mogelijkheid om je hoofdpersonage te vermoorden zonder dat het verontwaardiging oproept bij de lezer.
Met anti-helden kun je experimenteren
Voorbeelden van films die dit toegepast hebben zitten in allerlei genres. Bijvoorbeeld de populaire film en musical Wicked waarin een gevreesde tovenares de hoofdrol speelt en haar verhaal vertelt, hier zien we dat het ook voor kinderfilms geldt dat er een antagonist wordt ingezet.
Maar ook tv- series als Breaking Bad waar de eerst rustige leraar een geheel drugslab opzet is ook een voorbeeld waarbij de antagonist alles behalve een voorbeeld voor de kijker is. Als schrijver is het heerlijk om te experimenteren met een schurk als antagonist omdat het een compleet andere insteek is, ook het karakterverloop kan totaal veranderen. Bijvoorbeeld The Grinch die ondanks dat hij de schurk is toch een ontwikkeling doormaakt. Ook boeken als American Psycho en A clockwork Orange zijn voorbeelden hiervan.
Tips voor de schurk
Als je kiest voor een antagonist moet je het karakter schetsen vanuit een volle overtuiging. Een protagonist is veel makkelijker geloofwaardig te maken dan een antagonist, omdat je je makkelijker inleeft in de daden van de protagonist. Humor is niet verplicht maar om het evenwicht tussen de daden van de antagonist en de lezer te behouden, blijkt het antwoord vaak humor te zijn. De daden kan je dan zo erg maken als je wilt maar met een vleugje humor of knipoog wordt het niet direct een verhaal wat liever weglegt.
Meer lezen over de schurk als hoofdpersonage? Naar aanleiding van een artikel in The Guardian heeft Schrijven Online hierover een nieuwsbericht geschreven, klik hier.
Door: Romy van der Burgh
Gerelateerd
Techniek
Service
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!